Het Drijvend Paviljoen: evaluatie van ontwerpproces (1)

Het Drijvend Paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven mag er zijn. Het karakteristieke bouwwerk,  dat bestaat uit drie bollen, herbergt de nodige staaltjes van techniek. Het ontwerpproces is een voorbeeld voor integraal ontwerpen. Dit artikel belicht aspecten van dit proces en gaat in op de eerste praktijkgegevens.

Het Drijvend Paviljoen bestaat uitwendig uit drie bollen, die samen wel iets weg hebben van een groot watermolecuul. De visie achter het bouwsel is een toonbeeld voor bouwen op water te genereren. In Rotterdam bestaan plannen om dit in een deel van de oude havens grootschalig uit te rollen.

Ontwerpproces
De tijd tussen de start van het ontwerp en de oplevering was bijzonder kort, circa één jaar. Daarnaast lag er een uitdagende opgave: realiseer een icoonproject dat kan worden ingezet voor evenementen en voorlichting over drijvend wonen en tevens maximaal duurzaam is.

Het project is uitgevoerd door  onder andere DeltaSync/Public Domain architecten, Dura Vermeer, Flexbase, DWA installatie- en energieadvies en Unica.

Ontwerpwijzigingen
Tijdens het proces zijn vaak simultaan ingrijpende ontwerpwijzigingen op diverse disciplines doorgevoerd. Hierbij zijn bijvoorbeeld talloze varianten van energievoorziening de revue gepasseerd, onder meer bio-WKK, koelen met oppervlaktewater, "klimaatparasols" in de expositieruimte, volledige recycling van sanitair afval (helofyten, algen) etc.

Uiteindelijk zijn op basis van duurzaamheid, inpassing in het concept en innovatieve waarde de keuzes voor de energievoorziening gemaakt.

Indeling Drijvend Paviljoen
Het Drijvend Paviljoen bestaat feitelijk uit twee delen:
1 een expositieruimte;
2 een auditorium;

De expositieruimte is transparant en bevat veel te openen geveldelen, en is daarom het beste te vergelijken met een binnentuin of een atrium van een gebouw. Dit zijn over het algemeen ruimten waar soepel wordt omgegaan met de verschillende aspecten van menselijk comfort, zoals geluid en hygrothermische aspecten.

Het auditorium daarentegen is afgeschermd en gesloten, en bedoeld als verblijfsruimte waar grote groepen mensen enkele uren comfortabel kunnen zitten. Hier gelden juist strikte eisen voor comfortaspecten.

Beide delen hebben hun eigen uitdagende vraagstelling. Dit artikel belicht een keur uit de gevonden oplossingen voor binnenklimaat en installaties.

Expositieruimte:
- Ventilatie en zonwering via de kussengevel in de expositieruimte;
- FiwiHex convectoren voor verwarming in de expositieruimte;

Auditorium:
- akoestiek in het auditorium;
- het auditorium koelen met de zon;
- phase change materials voor extra koeling in het auditorium;

Expositieruimte
In de grote en restaurantkoepel van het drijvend paviljoen komt veel zonnewarmte binnen. In de zomer kan dit tot ernstige oververhitting leiden. Vanuit architectonisch oogpunt is maximale transparantie gewenst. De tegenstrijdige eisen voor transparantie en tempering van zonnewarmte zorgen voor een spanningsveld waarin gezamenlijk naar oplossingen moet worden gezocht. De zoninstraling is beperkt door een deel van de luchtkussens te voorzien van een print.

De print is aangebracht op hogergelegen kussens in de koepel, waardoor de intensiteit in drie tinten verloopt van maximaal doorzicht (beneden) naar maximale beschaduwing (boven). De gevonden oplossing versterkt het architectonische beeld, door het graduele verloop van transparantie. Daarnaast vindt de beschaduwing plaats waar dat het meest nodig is als de zomerzon in volle kracht schijnt.

Deze zonwering door middel van reflecterende opdruk is op zichzelf al een staaltje van techniek, de toetreding van zonnewarmte via de bovenste kussens wordt met 90% gereduceerd. Dit is niet vanzelfsprekend gezien het dunne en transparante materiaal.

Natuurlijke ventilatie
Toch komt nog steeds de nodige zonnewarmte binnen, die ook weer afgevoerd moet worden om het binnenklimaat beheersbaar te houden. Als basismaatregel voor afvoer van warmte wordt natuurlijke ventilatie toegepast. Hiermee kan zonder enige vorm van hulpenergie zeer veel warmtetransport plaatsvinden. Langs de gevel bevinden zich glazen puien met draaibare lamellen en boven in het ETFE-dak zijn te openen delen aangebracht. Daardoor kan er luchtuitwisseling plaatsvinden tussen buiten en binnen, zodat de temperatuurstijging in het paviljoen binnen de perken blijft.

Omdat het temperatuurverschil de drijvende kracht is voor thermische trek, maar ook beperkt moet blijven uit oogpunt van comfort, is er sprake van een trade-off tussen beide aspecten. Afgesproken is dat de binnentemperatuur de buitentemperatuur met niet meer dan 3,5°C zou overstijgen.

Temperatuurverschil
Het ontwerp hiervan was modeltechnisch een complexe uitdaging vanwege de complexe vorm en de wens om meerdere situaties (wind/zon) door te rekenen. Door DWA is met behulp van een zelfgemaakt rekenmodel bepaald met welke combinatie van zonwerende prints op de luchtkussens, en positie en grootte van de ventilatieopeningen aan de gestelde comforteis kon worden voldaan. Er is met een NEN5060 klimaatjaar gerekend, om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen.

Uit de modellering blijkt dat het temperatuursverschil tussen binnen en buiten sterk varieert als gevolg van doorstroming door wind. Bij felle zon en het stilvallen van de wind stijgt de temperatuur snel. De ventilatieopeningen in de expositieruimte zijn zodanig ontworpen dat ook bij windstil weer de temperatuurstijging binnen de gestelde perken blijft. Daarvoor is niet alleen de grootte, maar ook de horizontale en verticale positie, en de maximale openingshoek van belang.

Tijdens de opening op 24 juni 2010, een stralende dag met een licht briesje, was het binnenklimaat in de expositieruimte zeer aangenaam. Tevens bleek duidelijk het effect van de print op de kussens, die als het ware een parasol vormen. Conclusie: engineeren met behulp van geavanceerde rekenmodellen resulteert in een goed en bruikbaar ontwerp van natuurlijke ventilatie in een complexe gebouwvorm met een kritieke zonbelasting.

Koepels
De met ETFE-luchtkussens beklede koepels vormen klimaattechnisch op zich niet de meest optimale schil. De thermische isolatiewaarde is beperkt, wat een hoog transmissieverlies in de winter tot gevolg heeft in de expositieruimte.

Opde warmtepomp is vloerverwarming aangesloten. De straling hiervan geeft een hoger comfort in de expositieruimte zonder dat het nodig is om de gehele lucht te verwarmen. Aanvullend zijn in de expositieruimte nog Fiwihex-units neergezet langs de koepels om neerwaarts stromende koude lucht (koudeval) te bestrijden met opwaarts stijgende warme lucht.

FiwiHex units zijn warmtewisselaars met koperdraadwikkelingen die al zeer effectief werken bij een minimaal temperatuurverschil en die dus op een lagetemperatuurverwarming kunnen worden aangesloten.

Vervolg zie: Het Drijvend Paviljoen: evaluatie van ontwerpproces (2)

Afbeeldingen
Afbeelding 1 Drijvend Paviljoen Rotterdam
Afbeelding 2 De kussens bovenin de bollen hebben een reflecterende print om de zon gedeeltelijk af te schermen.
Afbeelding 3
Zontoetreding (geel) doorstroming van wind (blauw), en resulterende binnentemperatuur ten opzichte van buitentemperatuur (rood)in de expositieruimte, voor een zonnige periode uit het klimaatjaar NEN5060.
Afbeelding 4 FiwiHex convectorunits (grote foto) bestaan uit (zie inzet met bovenaanzicht) horizontale watervoerende buisjes waartussen verticaal koperdraad is gevlochten.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c168
Smart Home-oplossingen in toekomstbestendig houten appartementencomplex

Smart Home-oplossingen in toekomstbestendig ...

HAUT is het hoogste hybride houten gebouw van Nederland én kreeg een BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat. 52 appartementen van het met hout geconstrueerde ...

Lees verder

c21 c26
<span>Groen en energiezuinig nieuwbouwplan voor de Heemtuinen </span>

Groen en energiezuinig nieuwbouwplan voor de ...

Nieuwbouwproject De Heemtuinen in Vlaardingen krijgt een groen, duurzaam en energiezuinig nieuwbouwplan. In totaal bestaat De Heemtuinen uit 178 woningen, die komen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c122
Hergebruikte materialen toegepast bij renovatie gemeentehuis Roosendaal

Hergebruikte materialen toegepast bij renovatie ...

De Brabantse gemeente Roosendaal laat haar voorbeeldfunctie zien met de renovatie van het gemeentehuis. Mede dankzij een geslaagde ketensamenwerking werd een speciaal ...

Lees verder

c21 c26 c160 c243
Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Het startschot klonk voor de bouw van 264 betaalbare en gezonde woningen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. BLOEI 030 bestaat uit 156 sociale huurwoningen ...

Lees verder

c21 c26 c185
Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Op 9 januari 2023 is de restauratie gestart van Het Woldhuis 13 op Landgoed het Woudhuis. Deze monumentale langgevelboerderij uit 1865 werd gebruikt als woning. ...

Lees verder

c21 c26 c243
Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Voor het gemeentehuis van gemeente Westland lag de kans om energieverbruik in kaart te brengen. Het verbruik van gebouwgebonden apparaten was al inzichtelijk, maar ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c26 c185
Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen gebouwd 

Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen ...

ING heropende het verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit het oude kantoor en gerecylede materialen ...

Lees verder

c21 c26 c185
<span>“</span>Het voornaamste is dat de opdrachtgever circulair wil renoveren<span>“</span>

“Het voornaamste is dat de opdrachtgever ...

Renoveren is zeker niet nieuw, maar ook in renovatieprojecten komt er steeds meer aandacht om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een goede ontwikkeling, ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c26 c41 c237
CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

Vitens sluit een vierjarige raamovereenkomst met combinatie Heijmans-GMB voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Bij het ontwerpen, bouwen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up