Middeleeuws slot wordt bierbrouwerij

Middeleeuws slot wordt bierbrouwerij

Op en rond de restanten van het middeleeuwse Slot Oostende in de Goese binnenstad komt een bierbrouwerij met bijbehorend horecacomplex. Historie, moderne technieken, hergebruik van materialen en duurzaamheid gaan hier straks hand in hand.

De restanten van het voormalig Slot Oostende aan de Singelstraat gaan nu nog schuil achter verschillende panden. Er zijn nog een ruimte met gewelven en op 2 verdiepingen een zaal over. De ruimte met gewelven (zie foto) en de toren dateren van rond 1300.

Verloedering halt toeroepen

De locatie had door de eeuwen heen verschillende bestemmingen. Tot een kleine 5 jaar geleden gingen de restanten grotendeels schuil achter een Grieks restaurant en de voormalige bioscoop. Bij de sloop van de bioscoop kwamen de fundamenten en andere resten weer tevoorschijn.

De gemeente Goes zocht de afgelopen jaren naar commerciële partijen, die iets van deze locatie wilden maken. Zo wilde ze een verdere verloedering van de locatie een halt toeroepen. Bovendien kampt deze Zeeuwse stad, net als veel andere provinciesteden, met leegstand.

Geschikte materialen hergebruiken

Anita Maas en Yamina Abdoun van de voedings- en genotsmiddelengroothandel Jacoba van Beieren presenteerden afgelopen zomer hun plannen om een bierbrouwerij en horecacomplex te stichten, dat in naam en vormgeving verwijst naar het slot. Een brouwmeester is al aangeworven. Ook de eerste bieren zijn al gepresenteerd, die nog wel elders worden gebrouwen.

De gewelven en ridderzaal hebben een monumentenstatus. De nieuwbouw wordt daar overheen gebouwd, terwijl de vloer van de vroegere paardenstal wordt geconserveerd en afgedekt. Niet alle delen van het pand zijn even waardevol, zegt Abdoun. “Alle materialen die nog enigszins geschikt zijn, willen we hergebruiken. Er liggen volop oude stenen van het slot. Die zitten nog vol zout en mineralen. Die moeten we dus eerst uitwateren in de tuin van het slot, voordat we ze kunnen gebruiken.”

Stenen in nieuwe gang

Verder worden stenen van verdwenen gebouwen uit de Goese binnenstad verwerkt in de nieuw te bouwen gang, die van de Singelstraat naar de Wijngaardstraat leidt. Deze bouwdelen liggen nu nog opgeslagen in het depot van het Historisch Museum De Bevelanden. “Het museum kwam zelf met de suggestie om deze delen te gebruiken”, vertelt Abdoun. “We weten straks van elk bouwfragment waar het vandaan komt.”


Tekening van de zuidgevel van Slot Oostende (tekening van Rothuizen Architecten).

Bijzonder zijn ook de veelvlakkige stenen ornamenten, die vroeger op de palen van de toegangspoort van het slot rustten. Ze zijn bewaard gebleven bij de bouw van de bioscoop en liggen sindsdien in de nabijgelegen Manhuistuin. Ook die krijgen weer een plek.

Oplossing zoeken voor waterprobleem

Haar compagnon Anita Maas verzorgde de afgelopen maanden rondleidingen door het complex. “Het pand verkeert nu nog in slechte staat. Alles is nog vochtig, muf en vervallen. Vroegere bouw- en breekwerkzaamheden hebben schade veroorzaakt aan historische restanten. Probleem is ook dat de oude kelder en kasteelgewelven laag liggen en water uit de omgeving zich hier verzamelt. Daarvoor zoeken we nog een oplossing. Bedoeling is dat de werkzaamheden dit voorjaar starten en het complex in december gebruiksklaar is.”

Rothuizen Architecten uit Middelburg heeft de nieuwbouw ontworpen. De stijl wordt omschreven als ‘kasteel-industrieel’. Vanwege de waardevolle locatie voert het gecertificeerde bedrijf Bouwgroep Peters de bouwwerkzaamheden uit. “Vraag is wel wat we nog tegen komen”, zei Maas een maand geleden. Er kunnen nog archeologisch waardevolle sporen in de bodem zitten. Zeker is dat nog een olietank en bodemverontreiniging moeten worden verwijderd.”

Warmte terugwinnen

Het horecagedeelte wordt opgedeeld in kleinere ruimtes, met ieder een eigen sfeer. De lagertanks voor het bier krijgen een prominente plaats en zijn van buitenaf zichtbaar. Een stoomgenerator zorgt voor de verwarming van de brouwketels. “Dat is de meest efficiënte methode”, legt Abdoun uit. “Via een terugwininstallatie hergebruiken we de warmte uit het brouwproces voor het horecagedeelte. Mede daarom vinden het brouwen vooral in de weekenden plaats, als er veel bezoekers zijn.

Wethouder Derk Alssema (CDA) spreekt van een parel voor de Goese binnenstad. “Ik weet zeker dat Slot Oostende ook buiten onze regio een begrip wordt en als trekker kan dienen voor ons centrum. Andere horecagelegenheden, winkels en culturele voorzieningen kunnen hiervan profiteren.”

Ook de gemeenteraad is blij met de komst van de brouwerij. Er komt € 530.000 vrij voor de bouwgrondexploitatie. Dat bedrag was nog over van het Masterplan Binnenstad. Verder wordt er nog een bedrag gereserveerd voor onvoorziene kosten. 

Foto van Jacoba van Beieren bv.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c26 c169 c260 c265
VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de competitie gewonnen voor het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische ...

Lees verder

c169 c223
Leisure-vastgoed toekomstbestendig maken

Leisure-vastgoed toekomstbestendig maken

starstarstarstar_halfstar_border
In de gratis whitepaper ‘Best practices van leisure’ vind je uitgebreide informatie en inspiratie omtrent het verduurzamen van leisure-vastgoed. ...
c21 c160 c169 c225
'Leisure-sector heeft trendsetters nodig in verduurzaming'

'Leisure-sector heeft trendsetters nodig in ...

Met een gaskraan die in 2030 dichtgaat en een verhoogde gasbelasting zoeken partijen in de bouw- en vastgoedsector naar alternatieven om vaarwel te zeggen tegen ...

Lees verder

c169 c225
Tilburg wil horeca verduurzamen

Tilburg wil horeca verduurzamen

De horeca in Tilburg wil het energieverbruik verminderen en voedselverspilling tegengaan. Met een Green Deal willen deze Brabantse gemeente, Koninklijke Horeca Nederland-afdeling ...

Lees verder

c148 c169 c225
Optimaal binnenklimaat voor zwembaden

Optimaal binnenklimaat voor zwembaden

Duurzaam Gebouwd-partner Kieback&Peter lanceerde een whitepaper over het verbeteren van het binnenklimaat van zwembaden. In de whitepaper komt een oplossing ...

Lees verder

c160 c169 c225
Bank wil hele hypotheekportefeuille naar energielabel A

Bank wil hele hypotheekportefeuille naar energielabel ...

ABN Amro heeft de ambitie om haar gehele portefeuille onroerend goed te verbeteren naar gemiddeld energielabel A in 2030.

Lees verder

c26 c169
Gouden Green Key voor hotel in Enschede

Gouden Green Key voor hotel in Enschede

De Broeierd in Enschede is bekroond met de Gouden Green Key, de hoogst mogelijke onderscheiding op het gebied van duurzaamheid. Het Hampshire Hotel – De Broeierd ...

Lees verder

c26 c120 c169
Stadsmuseum Breda vernieuwd

Stadsmuseum Breda vernieuwd

Het Stedelijk Museum Breda werd in een half jaar tijd ingrijpend vernieuwd. Zo zijn onder andere de buitengevels en de installaties verduurzaamd. Foto: Jeroen ...

Lees verder

c26 c169
Glazen overkapping als eyecatcher van winkelpanden

Glazen overkapping als eyecatcher van winkelpanden

Op de plaats van het voormalige hoofdgebouw van Fortis aan het Rokin in Amsterdam opent komende augustus 2017 de flagshipstore van de Canadese winkelketen Hudson's ...

Lees verder

c169 c225
Cambuur krijgt energieneutraal voetbalstadion

Cambuur krijgt energieneutraal voetbalstadion

Naar verwachting speelt SC Cambuur in 2020 in het eerste energieneutrale voetbalstadion van Nederland.

Lees verder

c169 c225
Winkelcentra en retailgebieden genomineerd voor NRW Jaarprijs 2017

Winkelcentra en retailgebieden genomineerd voor ...

5 genomineerde winkelcentra en retailgebieden voor de NRW Jaarprijs 2017 werden tijdens de PROVADA bekendgemaakt.

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up