Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

[De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw

  • [De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw
  • [De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw
  • [De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw
  • [De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw
  • [De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw
  • [De terugblik] Outdoor Centrum, Kruseman en Biobouw

Duurzaam bouwen gaat vaak over vooruitkijken, maar het is misschien wel interessanter om terug te blikken. Met enige regelmaat belichten we duurzame projecten. Dit keer een markant Outdoor Centrum van Ingolf Kruseman en Biobouw.

Tussen 2006 tot 2008 ontwierp en bouwden Ingolf Kruseman van asking.nl in nauwe samen werking met Wim Mourits van Biobouw een uniek duurzaam en verantwoord geheel van drie gebouwen nabij Stroombroek (Doetinchem).

De bevlogen opdrachtgevers, twee outdoor-ondernemers in hart en ziel zagen hun droom werkelijkheid worden doordat het bouwteam gelijke ambities hadden als zij. De samenwerking liep daardoor ook perfect. De vraag was hoe ga je zo’n prachtige locatie nu verrijken met bebouwing zonder dat dit stoort in die mooie natuurlijke omgeving?

Dit gegeven, gecombineerd met de ruige buitensport-activiteiten en de wens ecologisch en duurzaam te bouwen zorgde ervoor dat de allereerste potlood-schetsen, 3 grote holle boomstammen werden dat voor veel enthousiasme zorgde en een goede basis was voor de uiteindelijk gerealiseerde vorm.

Repeteereffect
De drie gebouwen met de functies, Logies-gebouw, Horeca-gebouw, Woning -Kantoor hebben een gelijk grondoppervlak van 20m doorsnede met een identieke opbouw qua details. De constructieve basis-draagelementen zijn de buiten en binnenring.

Dit gaf vrijheid om elk afzonderlijk gebouw vrij in te delen naar gebruiksbehoefte. Kostprijstechnisch gunstig effect is de grote repeteerfunctie in de prefab bouwelementen en de toepassing van standaard plaat maten in het ontwerp waardoor zaagverlies en bouwafval zo goed als mogelijk voorkomen werd.

Omgaan met natuur
Als schoorsteenkanaal werd gekozen voor een gebruikte zandzuigerbuis die bijdraagt aan het stoere ruige karakter van de ruimte. De taluds rondom alsmede het begroeide dak dragen ertoe bij dat deze gebouwen prachtig opgaan in hun natuurlijke omgeving. De filosofie om de begroeiing van het te bebouwen oppervlak terug te plaatsen op het dak sluit mooi aan bij de zorgvuldigheid waarmee de opdrachtgevers omgaan met de natuur.

Resultaat: drie afzonderlijke gebouwen die qua uiterlijk een heel duidelijke overeenkomst met elkaar hebben maar van binnen toch totaal verschillen.

Samenwerking
Een opvallend detail in de samenwerking betreffende deze bouw is dat de aannemer een permanent lid uitmaakte van het ontwerpbureau dat bureau OPA noemen,Office Pilot Architecture werd genoemd.

Op deze wijze werden veel praktische aspecten direct meegenomen in het ontwerp. Architectonisch wordt een lijn uitgezet waarna in nauwe samenwerking met de bouwer, van macro naar micro niveau, de details werden ingevuld.

Verder is heel uitzonderlijk dat van tevoren bekend is wat de bouw mag gaan kosten. Als de opdrachtgevers bekend maken wat hun budget is, kunnen de ontwerpers, gesteund door hun ruime ervaring in het praktisch uitvoerbare deel, nauwlettend de kosten in de gaten houden of hun ontwerp nog past bij het genoemde budget.

Ecologische bouwwijze
Door het gebruik van natuurlijke materialen voelen deze gebouwen, na je vel en je kleding, aan als een ‘derde huid’. Deze ademende eigenschap is een samenspel van:
- lage temperatuur wand-verwarming verwerkt in de lemen stuclaag
- verwerking van veel hout
- een natuurlijk isolatiemateriaal zonder schadelijke lijmstofverbindingen
- een natuurlijke ventilatie (m.u.v. de Horeca)
- gebruik van lijnolieverven

Wat verder bijdraagt aan het wooncomfort:
- Een stralingsarme omgeving door het gebruik van een speciaal voor elektro-smog afgeschermde stroomkabel.
- Veel daglichttoetreding met een energiebesparende zuid-oriëntatie.

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven