De Gewone Zaak

De Gewone Zaak

Ik ben er klaar mee. Al die groene feestjes. Van het ene bedrijf dat aankondigt vanaf 2015 alleen nog maar groene stroom te gebruiken (2015?) naar het volgende dat duurzaam WC papier maakt, naar weer een ander dat Cradle to Cradle adopteert alsof het een mytisch geschenk uit de hemel is waaraan men zich graag uitlevert. Echt, ik ben er zo klaar mee.

Begrijp me niet verkeerd: wat die bedrijven doen is hartstikke goed. Natuurlijk moeten we onze producten en diensten op een duurzame manier ontwikkelen, produceren, gebruiken en hergebruiken. En natuurlijk zit daar een een mooie business case achter; als afval een grondstof wordt sla je twee vliegen in een klap. En natuurlijk is dat rendabel te maken. Logisch toch?

Dat is zo logisch, dat ik de feeststemming gewoon niet begrijp. Waar zijn alle groene bedrijven nou zo trots op? Op het feit dat ze nu werken op een manier die niet vervuilend, verspillend en asociaal is? Is dat werkelijk reden voor een feestje?

Egoïstisch, asociaal en vernietigend
Laten we met z'n allen als duurzame koplopers niet vergeten wat voor transitie we in zitten. We zijn niet bezig iets goeds nog beter te maken. Was dat maar waar. Feit is dat ons economisch handelen tot nu toe ronduit egoïstisch, asociaal en vernietigend is geweest.

Als je een ander perspectief kiest dan het westerse, dan is ons handelen ronduit schandalig geweest. Denk eens aan de stammenstrijden in West Afrika, over de zeldzame metalen voor de iPad waarop ik deze column tik. Of aan de voedselcrisis die het gevolg is van ons protectionisme. (Nee, geen luchtige column dit keer...)

Normaal handelen
Duurzame bedrijven zijn te prijzen om hun moed. Het is niet eenvoudig om dingen anders te gaan doen dan we gewend zijn. Veel lof daarvoor. Maar niet voor het feit dat ze ervoor kiezen om anderen minder schade toe te brengen, de natuur minder te slopen, of andere mensen eerlijk te belonen. Dat is toch geen reden voor een feestje?

Ik stop daarom met het benoemen van de 'koplopers', de 'ikoon projecten' of de 'Duurzame Top 100'. Ik wil er niet meer in of bij horen. Ook de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kan ik niet meer horen. Dat is toch eigenlijk de enige normale, menselijke manier? Andere mensen en de natuur niet schaden gaan we toch niet belonen?

Onduurzame Top 100
Dingen niet slecht doen is al eeuwen de norm, dus dat blijft zo. Vanaf nu wil ik dat we daarom gaan praten over de mensen, bedrijven en overheden die NIET aan die norm voldoen. Ik wil aan gaan wijzen welke bedrijven er bewust voor kiezen om andere mensen te misbruiken. Of die er voor kiezen om de natuur onverstoord te blijven slopen. En ik zou in Trouw graag een Top 100 zien van mensen die eerlijk zaken doen tegen houden.

Jan Rotmans had laatst op Twitter al een eerste kandidaat. Hij noemde met naam en toenaam 'Bert de Vries, directeur energie en duurzaamheid bij het ministerie van ELI, een van de grootste remmers bij de transitie naar duurzame energie.' Dank Jan, dat is er vast een voor de 'ONduurzame Top 100' van Trouw. Dus sorry Herman, Wubbo, Ruud en de rest; ga vooral zo door. Maar we zijn klaar met de koplopers, vanaf nu hebben we het over de achterblijvers.

Misschien moeten we De Groene Zaak dan meteen maar omdopen naar De Gewone Zaak. En MVO staat vanaf nu voor Minder Verspillend Ondernemen; uit die term blijkt tenminste de voltrekte logica. En mochten er dan toch nog mensen, bedrijven en overheden zijn die zich daar nog steeds niets van aan willen trekken, tja, laten we die dan keihard aanwijzen en aanpakken. Moet je eens kijken hoe snel die achterblijvers dan bijtrekken.

Rechtzaak
Zelf ben ik bezig met de voorbereiding van een rechtzaak tegen de staat wegens nalatigheid op het gebied van verduurzaming. Ook bij overheden is er namelijk een neiging om vooral te vieren hoe goed ze een paar onsamenhangende duurzame projectjes oppakken (al die 'meest duurzame steden' in Nederland, de Green Deal, enz...) terwijl dat gewoon de normaalste zaak van de wereld moet zijn; juist bij een overheid!

Dus ook hier moeten we ons gaan richten op de achterblijvers. Welke steden, provincies en landen kiezen er willens en wetens voor om op een asociale, verspillende en vernietigende manier te blijven opereren? Die moeten we aanwijzen, en aanpakken. De Nederlandse staat is helaas een mooie eerste case. Wish me luck...

PS aan alle organisatoren van duurzame feestjes en partijen: begrijp mij niet verkeerd, Ik houd wel degelijk van feestjes...

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245
WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

4 mei om 12:53 uur

Hoewel het al een poosje werd geroepen door wetenschappers, heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO nu ook de rol ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c268
Efficiënte prefab vloer voor industriële woningbouw

Efficiënte prefab vloer voor industriële ...

3 mei om 10:01 uur
timer 1 min

De nieuwe VBI Integraalvloer met geïntegreerde technische installaties kan een hulpmiddel zijn om het woningtekort ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225
Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

Inzichten in verduurzaming en renovatie van ...

30 apr om 15:01 uur
timer 1 min

TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. ...

Lees verder »

c21 c225
Jury Duurzaam Bouwen Awards 2021 is bekend

Jury Duurzaam Bouwen Awards 2021 is bekend

30 apr om 07:00 uur

Experts en prominenten uit de wereld van de wetenschap, architectuur, overheid, bouw- en corporatiesector vormen ...

Lees verder »

c21 c225 c261
Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde omgeving?

Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde ...

29 apr om 14:45 uur
timer 3 min

Ben jij er ook bij op 20 mei? Dan staat onze tweede Datadag in het teken van de Gebouwde Omgeving. Dankzij een ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225 c265
Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? ...

28 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale ...

Lees verder »

c21 c225 c268
Industrialisatie gaat sneller dan vergunningstrajecten

Industrialisatie gaat sneller dan vergunningstrajecten

26 apr om 14:30 uur
timer 4 min

Met een goede mix van praktijk, toekomst en dilemma’s was het webinar Industrialisatie een schot in de roos. ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c277
Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ‘Klimaatverandering en Koeling gebouwen’

Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ...

26 apr om 08:34 uur

Hij is ondertekend: de #OSKA Intentieverklaring 'Koeling van gebouwen'. Het klimaat verandert, dus is het zaak ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Nieuwe film over energietransitie: Het paradijs op aarde begint in Nederland

Nieuwe film over energietransitie: Het paradijs ...

23 apr om 07:01 uur
timer 3 min

In de documentaire ‘Het paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie)’ laat Ruud ...

Lees verder »

c21 c225 c244
'Houtbouw verhoogt bouwsnelheid en levert geld op'

'Houtbouw verhoogt bouwsnelheid en levert geld ...

21 apr om 16:00 uur
timer 7 min

Welke belemmeringen voelen gemeenten nog om aan de slag te gaan met houtbouw – en belangrijker nog – ...

Lees verder »

c21 c225 c246
W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde uit een investering

W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde ...

21 apr om 10:00 uur

Hoeveel kost duurzaam bouwen en wat levert het op in de toekomst? Adviesbureau IGG Bouweconomie en onderzoeks- ...

Lees verder »

c21 c225
Het idee van grote stappen zetten, terwijl kleinere gewenst zijn

Het idee van grote stappen zetten, terwijl kleinere ...

20 apr om 15:30 uur
timer 4 min

De ‘verkiezingssneltrein’ raasde weer door Nederland en het politieke steekspel is weer vol in gang. ...

Lees verder »

Reacties

Zeer mee eens. Een verfrissend geluid. "Naming & shaming" is goedwerkend instrument, zeker nu terugtredende overheid nalaat grenzen te stellen en oude grenzen te handhaven. Mijn kandidaat 'de media', die collectief falen de burgers te informeren en de politici ter verantwoording te roepen.

Dit is niks nieuws hoor. Naming and shaming is een bekende strategie. Heeft zo voordelen maar ook nadelen. Wie wil straks nog met een negatieve criticus samenwerken? Leuke aanpak, overheid aanklagen. Doet me een beetje denken aan aanpak Tony Chocolonely ;) Leuke marketing stunt, effectief. Iemand moet de negatieve criticus zijn. Succes ermee. J

Het gaat overigens niet alleen om naming and shaming. Het ook echt om de inhoud; om er voor te zorgen dat kwalijk gedrag niet zomaar ongestraft door kan gaan. Shaming klinkt emotioneel; het gaat dus ook om het feitelijk aanpakken. @Jeremy Ik begrijp je opmerking over wie wil er werken met de criticaster... Sterker nog, ik heb maanden met deze column in mijn maag gelopen. Vandaar ook de knipoog PS aan het eind. Ik begrijp goed dat ik een risico neem in de groep waar ik toch ook onderdeel van ben en wil blijven. Maar nu was de tijd rijp, de maat vol. We kunnen niet wachten. Gelukkig inmiddels veel steun ervaren. Maar inderdaad, er kwamen ook legio steunbetuigingen prive... Toch te eng om publiek te doen...?

Om maar een voorzet te doen: Europe's Best and Worst Carbon Polluters Named and Shamed http://www.duurzaam-ondernemen.nl/detail_press.phtml?act_id=10392 Vuilste technologiebedrijven: http://www.huffingtonpost.com/2011/04/21/apple-green-ranking-greenpeace_n_851939.html?ir=Green Vuilste banken: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1103597/2010/05/19/Bankwijzer-ING-minst-duurzaam.dhtml Vergelijking carbon footprint voor alle landen: http://www.core77.com/blog/flotspotting/footspotting_global_carbon_footprint_infographic_19153.asp

Spijker op zijn kop!

Helemaal mee eens en een moedige column Laat iedereen eens op zoek gaan naar de eigen verantwoordelijkheid. Als je de kinderkamer moet schilderen en je kan kiezen tussen oplosmiddel houdende verf en verf zonder oplosmiddelen dan is de keuze helemaal niet zo moeilijk. We zijn de verantwoordelijkheid voor ons nageslacht vergeten en durven niet meer op ons eigen oordeel te vertrouwen.

Goed zo, Igor. Als medecolumnist heb ik het ook steeds meer gehad met het soms ronduit anti-duurzame gedrag (en daar nog trots op zijn ook) van onze overheid en vele bedrijven en consumenten. Niemand is helemaal schoon, maar analoog aan het Nieuwe Graaien (post-2008) lijkt het Nieuwe Duurzaamheidsbashen in het huidige politieke tijdgewricht de norm. Tijd om oprecht boos te zijn. Duurzaam en MVO hoort vanzelfsprekend te zijn. Hulde aan bedrijven die meer doen zonder daarmee commercieel gewin te halen. Succes met je rechtszaak!

De spijker op z'n kop!! Nu iedereen zegt duurzaam te zijn en alle producten "groen" zijn, wordt het tijd om de aandacht te verschuiven naar de achteroverleunende en remmende bedrijven die op het laatste moment snel aan greenwashing doen. Aanpakken !!

Dank allen! Oprecht prettig om te lezen dat er steun is voor dit standpunt; geeft moed. @Andy Niemand is inderdaad helemaal schoon, en ik zeker ook niet. Het gaat inderdaad om intentie en dat je doet wat je kunt. Ik ga je nog benaderen voor die rechtzaak; support wanted.

Succes ermee! It's a nasty job nut someone's got to do it ;) Waar ik heel zelf heel veel inspiratie van krijg is de ontwerp paradigma van Cradle to Cradle. Die gaat niet uit van minimaliseren van schade. Die gaat uit van het ontwerpen van producten / systemen met positief impacts op mens en milieu. Prof. Braungart legt het mooi uit: Het is alsof je in plaats van 5 keer per dag je kind slaat in plaats van 10. Het is een blijft slecht. We moeten meerwaarde bieden niet alleen door de dingen goed te doen. Maar vooral door de goede dingen te doen. http://www.duurzamelifestyle.com/tussen-vandaag-en-een-cradle-to-cradle-morgen-ligt-duurzaamheid/ grtz J

Heerlijk zo'n geluid in de "hoera-stemming" rondom groen. Ik ben het er dan ook helemaal mee eens dat we moeten stoppen met alles wat goed & logisch is 'groen' te noemen en zaken die slecht zijn 'normaal' te noemen. De transitie is inderdaad heel erg lastig en moeilijk voor bedrijven. Wellicht dat de tactiek van name & shame werkt.

Voor de absolute nr1 positie in de ONduurzame top 100, zou ik dan graag willen nomineren: het grootste en machtigste bedrijf waar u nog nooit van gehoord heeft: KOCH Industries. DE HOOFDSPONSOR van de actieve lobby tegen verduurzaming, klimaatbeleid en het opruimen van de eigen rotzooi: http://t.co/AT9YbTU http://t.co/QLDIcH7 http://t.co/r7nBLwb

Moedig en nog geloofwaardiger als deze bekende duurzame voormannen (vrouwen) hun eigen milieubelasting matigen. Het vliegenergieverbruik overtreft vaak het totale energieverbruik van de gemiddelde landgenoot

Beste Igor, prima plan, succes ermee. Ik heb mijn prachtige lieftallige gemeente voor je in de aanbieding om aan te klagen: Ouderkerk aan de Amstel. Ze hebben geld en plek zat voor villa aanbouw in de natuur, en willen horeca/hotels in het dorpshart, maar de lagere school en creche komen op 70 meter van de snelweg A9, tegen alle adviezen in van RIVM, TNO en GGD ivm fijnstof en andere milieu problematiek. Dit is echt een schande en niemand die ze stoppen kan. Succes, Rosalinde

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up