Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Kantoorgebouw met allure

Kantoorgebouw met allure

In het Business & Science Park in Enschede, pal tegenover het FC Twente stadion (de Grolsch Veste) en het NS-station heeft Architectenbureau Paul de Ruiter het nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf Sigmax ontworpen: een krachtig architectonisch gebouw met een gestroomlijnde vormgeving.

De volledig glazen gevel maakt dat er voldoende daglicht in het gebouw kan doordringen, wat zorgt voor een prettig werkklimaat en direct contact met de omgeving. In het interieurontwerp is Ex Interiors erin geslaagd dit open karakter te behouden en zelfs te benadrukken.

 

Intelligent gebouw
Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het specifieke werkproces en de organisatiestructuur van Sigmax om, uitgaande van de managementfilosofie van Eckart Wintzen, flexibel in te kunnen spelen op alle ontwikkelingen in de huidige snel veranderende ICT wereld. Het cellenkantoor en het open werklandschap zijn in het gebouw afgewisseld om zo een synergie te beogen tussen de diverse divisies, waardoor de realisatie van en kennis over intelligente ICT oplossingen en producten in de toekomst gewaarborgd kan blijven. Het gebouw is ontworpen als een gestapeld paviljoen waarbij de horizontale belijning en de spectaculaire glazen gevel met afgeronde hoeken het ruimtelijke en transparante karakter van het gebouw benadrukken. De slanke, zwevende kantoorvloeren lopen als het ware door naar buiten en worden slechts gescheiden door de glazen pui. De visuele grens tussen binnen en buiten is hierdoor minimaal. De uitstekende vloerdelen zijn uitgevoerd als vegetatiedak met mos sedum begroeiing, waardoor op iedere verdieping de ervaring van werken in een groene omgeving maximaal is. Dit komt volledig samen met het landschapsontwerp op maaiveld; in het ontwerp van de buitenruimte is eveneens uitgegaan van een volledig groene inrichting rondom het gebouw.

 

Connectief gebouw
De nieuwe huisvesting van Sigmax is zeer compact ontworpen. De verdiepingen zijn zo efficiënt mogelijk ingedeeld, waarbij is uitgegaan van een uiterst flexibele plattegrond. Zo kunnen er zowel cellenkantoren als open kantoorlandschappen worden gecreëerd. De compacte opzet van het gebouw, in samenspel met het atrium in het hart van het gebouw, zorgt voor de connectie tussen alle verdiepingen en stimuleert het onderlinge contact en de ‘toevallige’ ontmoeting tussen de medewerkers. De esthetiek van het architectonisch ontwerp van Sigmax manifesteert zich met name in het ruimtelijk ontwerp van de witstalen sculpturale trap, die als beeldbepalende blikvanger van de dubbele, uitnodigende entree op de begane grond fungeert. Deze open en lichte ruimte wordt zowel als (bedrijfs)restaurant, presentatieruimte en als vergaderplek gebruikt.

 

Duurzaam gebouw
Het gebouw is geroteerd op de kavel geplaatst voor een zo gunstig mogelijke ligging ten opzichte van de zon. Iedere gevelzijde heeft een eigen klimaatconcept en de gehele klimaatbeheersing vindt direct plaats via de gevel. De mate van uitkraging van de verdiepingsvloeren verschilt per gebouwzijde; zo zijn deze aan de zuidzijde ruim een meter breed om te functioneren als zonneluifels. Aan de onderzijde zijn ze bekleed met rvs €panelen, waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw wordt ingebracht. Op iedere verdiepingsvloer kan het daglicht maximaal toetreden, en met name het atrium draagt hier aan bij. De regulering van daglicht en een goede klimaatregeling zorgen voor een aangenaam werkklimaat. In de vijfenveertig centimeter hoge vloeren zijn klimaatunits, betonkernactivering, zonwering en ventilatie verwerkt. Alle installaties zijn waar mogelijk weggewerkt.

 

Interieur
In het interieurontwerp is door Ex Interiors het open karakter van het gebouw doorgezet om de ruimtelijkheid en de transparantie zo veel mogelijk te benadrukken. Door de voornamelijk glazen binnenwanden wordt voortdurend de verbinding gelegd tussen binnen en buiten. De weinige dichte wanden zijn bekleed met door Ex Interiors ontworpen geluidsabsorberende wandbekleding: strookjes kleurig vilt in een passende kleurencombinatie. Het is gemaakt van gerecycled textiel uit de auto industrie en oude tapijten dat weer is samengeperst en vervilt. Hiervan zijn stroken gesneden die zijn verwerkt in de akoestische panelen. De vloeren zijn gedeeltelijk met tapijten bekleed, met een speciaal voor dit project ontworpen patroon. Het hele gebouw is voorzien van duurzame LED verlichting. De verlichtingsarmaturen, ronde schijven in verschillende diameters, zijn in een wisselend patroon door het hele pand aangebracht, wat vooral in de avond voor verrassende lichteffecten zorgt.

 

Over Sigmax
Sigmax is een gespecialiseerd ICT bedrijf dat onder meer innovatieve mobiele oplossingen voor de handhaving en toezichtstaken van gemeenten, politie en het openbaar vervoer levert. Ook richt Sigmax de ICT infrastructuur van bedrijven in en houdt deze (op afstand) in orde. De wens was om de twee verschillende afdelingen in een nieuw kantoor samen te brengen, waarin tevens ruimte is voor de organisatie om verder door te kunnen groeien. Voor Sigmax is een passende en duurzame werkomgeving gerealiseerd, een gebouw dat energie geeft en inspireert.

 

Projectgegevens
Opdrachtgever: Sigmax
Adres: Business & Science Park, Enschede
Bruto vloeroppervlak: 2500 m²
Inhoud: 6750 m³

Programma: Kantoorgebouw
Start ontwerp: April 2009
Start bouw: Juni 2010
Oplevering: November 2011

Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam
Project architect: Paul de Ruiter
Project team: Menno Kooistra, Haik Hanemaaijer, Willem Jan Landman, Niels Groeneveld

Interieur architect: Ex Interiors, Nieuwegein
Project architect: Odette Ex i.s.m. Jessica van Boxtel
Landschapsarchitect: OKRA landschapsarchitecten, Utrecht

Adviseur constructie: Lucassen Bouwconstructies, Hengelo
Adviseur installaties: Deerns raadgevende ingenieurs bv, Rijswijk
Bouwmanagement: Kloos2, Ambt Delden

Fotografie: Pieter Kers / Daria Scagliola / Toon Grobet

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven