Project Lely, deel 2

Project Lely, deel 2

In een serie over het in aanbouw zijnde duurzame bedrijfscomplex van de Lely Groep in Maassluis praat Mascha de Mink van ConsortArchitects met verschillende personen die bij het project betrokken zijn. In deel 2 van deze serie is zij in gesprek met Peer de Rooij, projectmanager en vanuit Lely betrokken bij de BREEAM-certificering van de nieuwbouw.

ConsortArchitects is de architect van het Meerjarenplan en de totale nieuwbouw van de Lely Groep, directievoerder, projectleider, maar ook de BREEAM-expert op het project. De eerste duurzame mijlpaal, het behalen van de ontwerpcertificaten BREEAM-Outstanding voor de fabriekshal en BREEAM-Excellent voor het kantoorgedeelte, is al met goed gevolg behaald.

In gesprek
Welke rol speelt duurzaamheid binnen Lely?
“Duurzaamheid is een onderdeel van onze bedrijfsstrategie. In die zin speelt het dus een belangrijke rol in ons dagelijks beleid. De gedachte daarachter is dat wij in onze bedrijfsvoering altijd kijken naar de eindgebruiker. Dat zijn ondernemingen in de landbouwsector en melkveehouderij. Voor hen bedenken en ontwikkelen wij innovatieve oplossingen, producten van de beste kwaliteit en met de beste service. Onze visie is dat wij bijdragen aan een duurzame, winstgevende en aangename toekomst van de agrarische sector. Die gedachte is verankerd in de bedrijfscultuur van de hele Lely Groep.”


Peer de Rooij, projectmanager en vanuit Lely betrokken bij de BREEAM-certificering van de nieuwbouw.

En hoe vertaalt zich dat straks naar het gebruik van het nieuwe complex?
“Je kunt nog zo veel investeren in een duurzaam gebouw; als het in de dagelijkse praktijk niet als zodanig wordt aangewend heb je volledig mis geschoten. Een duurzaam gebouw bouwen is één ding, het duurzaam blijven gebruiken een tweede, dat zit in het dagelijks gebruik. Intern zal een werkgroep aan de slag gaan om te kijken op welke manier dat het beste gaat. En natuurlijk werken we op het nieuwe complex straks met een gebouwbeheersysteem en automatische sensoren; voor terreinverlichting, binnenlichten, deuren, kranen, et cetera. Ook de wijze waarop we straks onze naam op de gevel zetten, bekijken we vanuit een duurzaam perspectief. In plaats van neonverlichting passen we energiezuinige en dimbare LED-verlichting toe. Dit om te voorkomen dat er lichthinder optreedt die belastend is voor de omgeving en de fauna.”

Over het algemeen staat ‘de duurzame bedrijfshal’ nog in de kinderschoenen. Duurzame maatregelen zouden te kostbaar zijn voor deze tak van utiliteitsbouw. Juist voor de fabriekshal zet de Lely Groep in op het hoogste BREEAM-niveau ‘Outstanding’. Kun je dit motiveren?
“Los van onze oprechte duurzame ambities, beschouwen we de extra financiële investering niet als kostenpost. We kijken naar de terugverdientijd, onderhoudskosten van de gebouwen en de mate van energiebesparing op de lange termijn. In de ontwerpfase benaderden we de nieuwbouw als één geheel. Uiteindelijk bleek dat een klein aantal extra maatregelen het niveau Outstanding voor de productiehal binnen bereik bracht. Als onderneming die bekend staat om zijn streven naar het beste, konden we die mogelijkheid niet laten liggen natuurlijk! Te meer omdat berekeningen aantoonden dat we het leeuwendeel van de investering op installatietechnische maatregelen binnen acht tot tien jaar terugverdienen. Dat is zo’n korte periode als je kijkt naar alle positieve spin-off.”

Hoe bedoel je dat?
“Lely had een huisvestingsbehoefte. Dat is uitgegroeid tot een ambitieus bouwproject. Het is interessant om te zien dat neveneffecten van dit project op vele vlakken positief zichtbaar worden. Allereerst voor onze interne bedrijfsprocessen en voor de medewerkers, maar zeker ook voor de PR van ons bedrijf. Dan is er nog de duurzame omgang met energie en materialen in de bouw en het effect daarvan op het milieu. Maar ook van allerlei partijen die bij het bouwproject betrokken zijn en van de gemeente Maassluis horen we positieve geluiden. Iedereen pikt een graantje mee.”

Jullie zetten als bedrijf het gebouw en duurzaamheid in als ‘image-builder’?
“Absoluut benutten wij het feit dat we straks gehuisvest zijn in een super duurzaam complex. Lely is een familiebedrijf dat de laatste jaren exponentieel is gegroeid. Ons personeelsbestand wereldwijd is in de afgelopen tien jaar ongeveer verdubbeld naar tweeduizend medewerkers op dit moment. Elke dag zijn wij op hightech-gebied bezig met innovatie en ondanks de crisis groeien wij door. Dan heb je vooral hoogopgeleid technisch personeel nodig. Ons nieuwe internationale hoofdkantoor is esthetisch vormgegeven, wordt voorzien van alle moderne kantoorbenodigdheden, is duurzaam en trekt veel publiciteit. Dat helpt allemaal mee om Lely op de kaart te zetten als aantrekkelijke werkgever.”

Je sprak net over de betrokkenheid van partijen in de bouwketen. Hoe ervaar je dat?
“Ik zit namens de opdrachtgever van de nieuwbouw in het ontwerp- en bouwteam. Daardoor ben ik in het hele proces nauw verbonden. Dat doen we met opzet; we tonen onze betrokkenheid en houden de vinger aan de pols in ons eigen project. Om onze hoge ambities waar te maken – en de lat ligt écht hoog – moet alles kloppen. Dat betekent in de praktijk dat iedereen, tot aan de kleinste onderaannemer en leverancier aan toe, zijn verantwoordelijkheid moet nemen en afspraken na moet komen. Alleen je best doen, is niet genoeg. Dan behalen wij geen Outstanding en dat wil uiteindelijk niemand. Aan deze fase van het project nemen vanuit de adviseurskant en de bouwpartners minimaal honderd mensen op een of andere manier deel. Ieder vanuit zijn eigen rol. Doordat Lely betrokkenheid toont, krijgen we makkelijker alle neuzen in dezelfde richting. Die dynamiek is mooi om te zien en de extra inspanningen van bouwpartners worden bij ons tot aan de directie toe gewaardeerd.”

Wat is de reden dat jullie voor BREEAM als methode hebben gekozen?
“We hadden ook een duurzaam gebouw kunnen realiseren zonder certificering. Kost ons minder werk, is net zo duurzaam, maar behaalt nooit het beoogde effect op de buitenwereld en in de keten. Een keurmerk, om het zo maar even te noemen, voegt iets noodzakelijks toe. Erkenning. BREEAM heeft een status bereikt en is een goede, geaccepteerde meetmethode die ons ook door de architect en installatieadviseur werd aangeraden.”

Om BREEAM te behalen dient bewijslast te worden aangeleverd aan een assessor. Hoe is dat in dit project georganiseerd?
“De BREEAM-expert van ConsortArchitects coördineert en regelt dat alle betrokken partijen op tijd de benodigde gegevens indienen. De bewijslast die wij namens Lely opvoeren tijdens de uitvoeringsfase, ligt vooral op de categorieën Management (MAN) en Transport (TRA). Daarnaast zorgen wij voor een doelgerichte en informatieve communicatie richting diverse doelgroepen, zoals medewerkers en omwonenden. Die nodigen we geregeld uit voor een bezoek aan de bouwplaats of een informatieavond. Op die manier proberen we draagvlak te creëren voor onze opvattingen over duurzaamheid en mensen ervan bewust te maken dat zij ook een bijdrage kunnen leveren. Veel zaken doen we al, maar worden door deze certificering doelmatiger ingezet, zoals mobiliteitsbeleid dat reizen met fiets of openbaar vervoer stimuleert en zorgt voor goede bereikbaarheid. Door BREEAM gaan we er nu ook voor zorgen dat er in de spits elk kwartier een busje pendelt van en naar het treinstation in Maassluis.”

Het ontwerpcertificaat is behaald, de bouwtrein rijdt. Hoe verloopt het traject voor jullie nu verder?
“De oplevering staat gepland voor juli 2013. Hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw zit op schema, dus tot die tijd werken wij volgens de kalender aan het op het spoor houden van de credits en bijbehorende scores, zoals die zijn opgenomen in het ontwerpcertificaat. Het is heel belangrijk om alert te blijven. Ook hier geldt: ontwerpen is één ding, uitvoeren een tweede. Soms zijn er ‘lastige credits’. Dan organiseren we bijvoorbeeld een presentatiemiddag met alle hoofdbetrokkenen om nut en noodzaak te benadrukken van volledige inzet van iedereen en directe betrokkenheid met ons als klant. Of we brainstormen met verschillende disciplines net zo lang tot we een oplossing hebben gevonden. Het is net een teamsport; ieder heeft zijn specialisatie en samen streven we naar het bereiken van hetzelfde doel.”

Dit is het tweede deel van een reeks over dit project. Het eerste deel van de reeks verscheen op 28 november 2012. Deel 3 zal verschijnen op 19 januari 2013.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c126 c225
Met BREEAM op weg naar energieneutrale kantoren

Met BREEAM op weg naar energieneutrale kantoren

05-11-2013 om 14:00 uur

Energieneutrale kantoren: ze bestaan vandaag nog niet, en dat is een gemiste kans. Want energieneutrale kantoren ...

Lees verder »

c126 c225
Rapport zet mogelijkheden kantoortransformatie in schijnwerpers

Rapport zet mogelijkheden kantoortransformatie ...

28-10-2013 om 12:30 uur

De resultaten van een onderzoek naar de succes- en knelfactoren bij kantoortransformaties zijn gepubliceerd in ...

Lees verder »

c126 c225
'Verplicht energielabel voor utiliteitsgebouwen in 2014'

'Verplicht energielabel voor utiliteitsgebouwen ...

24-10-2013 om 15:30 uur

Nieuw opgeleverde utiliteitsgebouwen moeten per 1 juli 2014 naar verwachting zijn voorzien van een Energielabel. ...

Lees verder »

c26 c120 c126 c160
LEED Gold voor revitalisering Oval Tower Amsterdam

LEED Gold voor revitalisering Oval Tower Amsterdam

23-10-2013 om 13:30 uur

Het kantoorgebouw ‘Oval Tower’ aan de ArenA Boulevard in Amsterdam Zuidoost is gerevitaliseerd, met ...

Lees verder »

c126 c225
Gerichte verbeterslag verduurzaming Rotterdamse kantoren

Gerichte verbeterslag verduurzaming Rotterdamse ...

10-10-2013 om 15:30 uur

De prestaties van het Rotterdamse bestaande kantorenvastgoed kunnen aanzienlijk verbeterd worden als er jaarlijks ...

Lees verder »

c26 c126 c132
Expertteams Eigenbouw en Kantoortransformatie gaan door

Expertteams Eigenbouw en Kantoortransformatie ...

03-10-2013 om 11:00 uur

De twee Expertteams Eigenbouw en Kantoortransformatie kunnen rekenen op aanhoudende steun van het kabinet omdat ...

Lees verder »

c126 c225
Ofhankelijke benchmark vergelijkt energieprestaties van gebouwen

Ofhankelijke benchmark vergelijkt energieprestaties ...

30-09-2013 om 12:30 uur

De energieprestaties van gebouwen worden door een onafhankelijke benchmark op objectieve wijze  vergeleken. ...

Lees verder »

c26 c126
Podium voor groene businesscases bij zinderend openingscongres

Podium voor groene businesscases bij zinderend ...

25-09-2013 om 12:30 uur

In een goedgevuld Lucent Danstheater Den Haag werd op maandag 16 september het startschot gegeven voor de Dutch ...

Lees verder »

c26 c126
Opening nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam

Opening nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam

24-09-2013 om 12:30 uur

Donderdag 19 september jongstleden werd het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam geopend, door niemand minder ...

Lees verder »

c26 c126
Zorghotel officieel geopend na transformatie

Zorghotel officieel geopend na transformatie

23-09-2013 om 08:00 uur

Na een intensieve periode van bouw en renovatie is het nieuwe Zorghotel De Wartburg in Utrecht op donderdag 19 ...

Lees verder »

c120 c126 c225
Uitreiking gloednieuw energielabel aan duurzaam kantoorpand

Uitreiking gloednieuw energielabel aan duurzaam ...

18-09-2013 om 11:00 uur

Op maandag 16 september is aan het begin van de Dutch Green Building Week een gloednieuw groen energielabel uitgereikt. ...

Lees verder »

c126 c160 c225
Hoofdkantoor technologiebedrijf krijgt WKO-installatie

Hoofdkantoor technologiebedrijf krijgt WKO-installatie

16-09-2013 om 14:00 uur

Het nieuwe hoofdkantoor van technologiebedrijf 3M komt te staan op hightech bedrijvenpark Technopolis, naast de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up