Gezonde Verstedelijking Terugblik 10-04-2019

Tijd Programmaonderdeel
12:30 uur Lunch
13:30 uur Gezonde verstedelijking
Onno Dwars (Ballast Nedam Development)
13:40 uur Gezonde verstedelijking Gemeente Utrecht
Peter Steijn (Gemeente Utrecht)
14:00 uur keyboard_arrow_downGezondheid in steden
Els van Schie (RIVM National Institute for Public Health and the Environment)
Vervuilde lucht behoort tot de top-drie van ziekteveroorzakers. Wie zich niet bovengemiddeld blootstelt aan fijnstof, leeft maar liefst negen maanden langer. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hebben inwoners van onze grote steden als gevolg van luchtverontreiniging een levensverwachting die meerdere jaren lager ligt dan mensen die op het platteland wonen. Volgens het World Economic Forum overlijden er per jaar 400.000 mensen in Europa aan luchtvervuiling, wat vijftien keer meer is dan het overlijdenscijfer bij auto-ongelukken.
14:20 uur keyboard_arrow_downCartesiusdriehoek – 5 jaar langer gezond en gelukkig leven
De Cartesiusdriehoek in Utrecht wordt getransformeerd tot eerste blue zone in stedelijk gebied, dat blijkt uit het winnende plan ‘Blue District’ van MRP Development en Ballast Nedam Development voor de verkoop en ontwikkeling van het gebied. Het team is door NS en de gemeente Utrecht geselecteerd om de nieuwe Utrechtse woonwijk te ontwikkelen. Het plan is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, de zogenaamde blue zones. https://nieuws.ns.nl/winnend-plan-voor-cartesiusdriehoek-laat-bewoners-langer-en-gezonder-leven/
14:40 uur Cartesiusdriehoek - Urban Resilience Dashboard
Ben van de Ven (Urban Sync)
15:00 uur BREAK
15:15 uur keyboard_arrow_downWoonmerk DGBC
Rudy van der Helm (DGBC)
Het DGBC Woonmerk biedt een objectieve meetlat voor het energieverbruik, materiaalgebruik, gezondheid, flexibiliteit en comfort maar ook andere thema’s die voor de woonconsument van belang zijn, zoals veiligheid, bereikbaarheid en de woonomgeving. Door het invullen van een online tool kan snel inzage worden verkregen in de duurzaamheid van de woning en de omgeving. Het samenbrengen van de beste criteria uit verschillende erkende keurmerken en het toevoegen van slimme selectiemogelijkheden en gebruik van open databronnen wordt de tool laagdrempelig en compleet. Het hiermee opgebouwde woningdossier kan dienen als sturingsmiddel of managementsysteem voor alle betrokkenen. De resultaten stimuleren zo tot verdere verduurzaming van de woningen.
15:30 uur keyboard_arrow_downGezond wonen concept Pure Air
Adriaan Cramer (Brink Climate Systems)
Steeds meer mensen proberen gezond te leven. Door te letten op eten en drinken, meer te bewegen, vaker te sporten en ontspannen. Gezonder wonen kan daar vanaf nu aan worden toegevoegd. Pure Air is het concept dat naadloos past in een gezonde levensstijl en gezonde verstedelijking. Ballast Nedam Development lanceert daarom het concept dat bestaat uit drie stappen naar een gezondere leefomgeving: Trias Vitalis.
https://www.brinkclimatesystems.nl/nl-nl/nieuws/2018/brink-climate-systems-en-ballast-nedam-lanceren-‘p
15:40 uur keyboard_arrow_downDe gezonde Groene Loper Maastricht
René Lecluse, Jos Geurts
Nadat de barrière, die de snelweg A2 voorheen vormde, ondergronds is gebracht, wordt nu zichtbaar dat de stad Maastricht weer een geheel is geworden. Sinds de ingebruikname is er hard gewerkt aan de bovenliggende woonwijk. Deze wijk heet de Groene Loper en zal spoedig worden voorzien van de eerste woningen.
De ‘Groene Loper’ als openbaar gebied is reeds opgeleverd waarmee de plek al een sterke identiteit heeft gekregen, ruim voor de verkoop en realisatie van de woningen. Extra plus hiervan voor de nieuwe bewoners is dat zij direct aan een bestaand park wonen. Wie kan dat zeggen bij aankoop van een nieuwbouwwoning?
Klimaatadaptiviteit in het gebied, wat belangrijk is om bestendig te zijn bij toekomstige veranderingen in het weerbeeld, wordt concreet ingevuld met het afkoppelen en vasthouden van regenwater en er is natuurlijk geen lokale CO2 uitstoot. Doordat de ‘Groene Loper’ in verbinding staat met de langgoederenzone vindt Ballast Nedam Development het haar plicht de natuur ook hier ruimte te geven. Vleermuizen, mussen, bijen en misschien wel de stadsvos kunnen verblijven in het gebied. ) https://www.development.ballast-nedam.nl/nieuws/groene-loper-online/
16:00 uur keyboard_arrow_downUrban Interactive District
Rogier Bremmer (Ballast Nedam Development)
Met het Urban Interactive District (UID) geven we een impuls aan de transformatie van ArenAPoort. Deze transformatie heeft een positieve impact en aantrekkingskracht op zowel het gebied zelf als de directe omgeving: Amsterdam-Zuidoost en heel Amsterdam.
ArenaAPpoort staat bekend als dé sport- en entertainmentbestemming van Amsterdam. Het succes van het aanwezige XL Entertainment draagt bij aan een groots opgezette en efficiënte programmering en buitenruimte. Door wonen, werken, diversiteit in horeca en dagelijkse voorzieningen toe te voegen, zorgen we ervoor dat ook buiten de piekmomenten van het XL Entertainment levendigheid in het gebied is. Daarnaast voegen we meer voordeuren toe in een heldere en transparante plint, om zo de verbinding met de stad te creëren.
16:15 uur keyboard_arrow_downOndertekening overeenkomsten: Verduurzaming Berckelbosch Eindhoven + E-mobility Eindhoven
Berckelbosch Eindhoven
Onno Dwars – Directeur – Ballast Nedam Development
Jan van der Meer – Wethouder Duurzaamheid en openbare ruimte– Gemeente Eindhoven
E-Mobility Maatricht:
Onno Dwars – Directeur – Ballast Nedam Development
Steven Nelemans – CEO – Amber
Jarno van der Linden – Sales director – Amber
16:30 uur Einde + netwerkborrel

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up