Seminar Duurzame Scholen

Niet alleen de woningbouw krijgt de komende tijd een impuls. In de utiliteitsbouw zien we in 10.000 onderwijsgebouwen een belangrijke vastgoedgroep om onder handen te nemen. Tot op de dag van vandaag worden het binnenklimaat en de energielekken in de meeste scholen bekritiseerd door media en onderzoeksbureaus. 80% van het vastgoed is toe aan een complete make-over en renovatie, mede omdat ze een veel te hoog CO2-gehalte hebben.

Schoolbesturen en bouwers staan voor de opgave om scholen weer toekomstbestendig en fris te maken. Een uitdaging voor schoolbesturen is om de core business te combineren met een duurzaamheidsstrategie. Het is aan de bouw- en vastgoedsector om de besturen te adviseren, te ontzorgen en lange termijn samenwerkingen te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van (energie)prestatiecontracten. Ben jij werkzaam in de onderwijssector, bij een gemeente of werk je als adviseur of architect? En wil jij concrete handvatten en praktijkcases horen? Schrijf je dan direct in!

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Welkom
09:30 uur Welkom door de dagvoorzitter
Marco van Zandwijk
09:45 uur Hoe financier ik verduurzaming van onderwijshuisvesting?
Peter Reidsma
10:25 uur keyboard_arrow_downInformatie- en Energiebesparingsplicht... een praktijkcase
Tristan Sanders
De overheid heeft alle bedrijven en instellingen per 1 juli 2019 verplicht om te rapporteren over de vorderingen op het gebied van energiebesparing. Voor schoolbesturen is dit een extra grote uitdaging omdat zij over een grote groep gebouwen moet rapporteren. In deze praktijkcase wordt duidelijk hoe je met een gestructureerde aanpak ervoor zorgt dat je aan je wettelijke verplichtingen voldoet.
11:05 uur keyboard_arrow_downDuurzaam vastgoed, leerzame lessen in een onderwijsomgeving
Thomas Nobel
Ik wil een toelichting geven op hoe Wellantcollege op basis van een opgetekende ambitie in 2014 haar duurzaamheidsambities heeft vertaald naar concrete acties en waar zij 2019 staat in de uitvoering hiervan. Zowel op onderwijskundig vlak als in de exploitatie en in de huisvesting zijn inmiddels enorme resultaten bereikt waar we trots op mogen zijn. Desalniettemin leverde de uitvoering ook tal van dilemma’s en barrières op. Graag deel ik mijn observaties en ervaringen als verantwoordelijke voor de vastgoedportefeuille van onze 33 VMBO en MBO schoollocaties in de Randstad.
11:45 uur Netwerklunch
12:30 uur Einde

Inschrijven

keyboard_arrow_up