Publieke gebouwen in hout

De aandacht voor houtbouw neemt toe.

Houtbouw biedt voordelen ten opzichte van traditioneel bouwen in staal of beton: lagere CO2 uitstoot; CO2 opslag; lagere stikstofuitstoot; lage MKI/MPG; hout is circulair, demontabel en biobased; met CLT zijn grote constructies en overspanningen mogelijk; prefabricage en modulaire bouw maken de bouwtijd sneller; en de bouwplaats is schoon. Maar er leven ook nog veel vragen over houtbouw. Bijvoorbeeld over de kosten, brandveiligheid, geluid, warmte-isolatie, beschikbaarheid van hout.

In dit webinar worden drie houtbouw voorbeeldprojecten in de utiliteitsbouw gepresenteerd, en kunt u informatie krijgen over een Buyer Group voor gemeentegebouwen in hout, die eind augustus start.

Gratis deelname: schrijf nu in

Tijd Programmaonderdeel
10:00 uur Opening dagvoorzitter
10:10 uur keyboard_arrow_downBasisschool Het Epos, Rotterdam
Harry Kurzhals (SeARCH)
Het Epos is een basisschool van Stichting De Verre Bergen in Rotterdam Zuidwijk. De stichting kreeg van de gemeente Rotterdam een tijdelijke locatie voor 4 jaar toegewezen. Architectenbureau SeARCH heeft samen met producent en aannemer De Groot Vroomshoop een circulaire en volledig houten school ontwikkeld die gemakkelijk kan worden gedemonteerd, verplaatst, vergroot en uitgebreid. Dit tijdelijk schoolgebouw is opgebouwd uit 75 houten modules, in slechts enkele maanden tijd, en volgens het bouwconcept Modulinn, waarmee al eerder de school Klein Amsterdam is gebouwd. Het Epos bestaat uit twee vleugels met gestapelde houten klaslokalen om een gymzaal en centraal atrium heen.
SeARCH ontving hiervoor de Houtbouwprijs 2021, categorie seriematige bouw.
10:35 uur keyboard_arrow_downKoning Willem I College Den Bosch
Roderik van der Meulen (Nieuwe Architecten)
Het Koning Willem 1 College (KWIC, MBO in ’s-Hertogenbosch) moest worden vernieuwd. Nieuwe Architecten won de aanbesteding met een bijzonder houtbouw concept. Het originele schoolgebouw is 22.000m2, hier is het entreegebouw van 5.000m2 met houtconstructie aan toegevoegd. Deze is over de bestaande gebouwen heen gebouwd, en kreeg een vijf verdiepingen hoog nieuw entreegebouw ervoor. Op een grid van 8x8 meter en 4 meter hoog. Een echte eyecatcher. Circulair, demontabel, flexibel, aanpasbaar. Gebouwd door Pieters Bouwtechniek. En dat alles binnen het budget en binnen de planning.
Nieuwe Architecten won de Houtbouwprijs 2021 (categorie zakelijk), het KWIC was genomineerd bij de 10 Beste Gebouwen van 2022, en is verkozen tot Meest Duurzame MBO van Nederland.
11:00 uur Korte break
11:10 uur keyboard_arrow_downSporthal Wageningen
Odin Wenting (Odin Wenting Bouwadvies B.V.)
De gemeente Wageningen heeft via een Design & Construct de bouw van Sporthal Het Binnenveld aanbesteed.
Odin Wenting heeft dit gebouw samen met Lichtstad Architecten en Rots Bouw ontwikkeld. Korfbal vereniging Wageningen is de hoofdgebruiker. Er zijn diverse duurzame en circulaire keuzes gemaakt. Zoals het onbehandeld laten van de grondstoffen en inzetten op volledig hergebruik van alle materialen. Dit geldt voor de stalen constructie en het hout dat is toegepast in het interieur. In een volgend project, de nieuwe sporthal Bredius in Muiden, voor gemeente Gooise Meren, nemen de ontwikkelaars circulair nog dominanter mee in de keuzes, een belangrijk onderdeel hiervan is wederom het gebruik van hout.
De Sporthal kreeg een nominatie voor ‘Meest circulaire sporthal van Nederland’, en won de Staalprijs 2020.
11:35 uur keyboard_arrow_downBuyer Group Gemeentegebouwen in hout
Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Transitiebureau Circulair Bouwen)
Eind augustus starten PIANOo en RVO een Buyer Group voor gemeenten die een gemeentelijk gebouw in hout willen gaan bouwen. Dus bijvoorbeeld een school, sportgebouw, kantoor, werf of brandweerkazerne. Het gaat om publieke opdrachtgevers die kennis willen opdoen, ervaringen willen delen, en gezamenlijk willen werken aan een marktvisie en strategie, met klimaatimpact en circulair bouwen als doel. En gericht op concrete duurzame inkoop en aanbesteding via collectieve inkoopkracht. PIANOo en RVO bieden inhoudelijke en procesondersteuning in de vorm van bijeenkomsten, expertise, intervisie, exposure, voor een periode tot eind 2023. Sinds 2020 zijn er zo’n 25 Buyer Groups gestart. Meer informatie staat op de website van PIANOo.
Irma Thijssen werkt als senior adviseur Duurzaam Bouwen bij RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, bij het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, en bij PIANOo, expertisecentrum aanbesteden van de rijksoverheid, en is jurylid van de Houtbouwprijs.
12:00 uur Afsluiting door dagvoorzitter

Gratis deelname: schrijf nu in

Je gegevens
Contactgegevens
Adresgegevens
incl. toevoegingen
Bijzonderheden
Overige gegevens
Akkoord
keyboard_arrow_up