Seminar Biobased Bouwen

In 2021 zijn naar schatting 15.000 woningen – ruwweg 20 procent van de totale productie – industrieel vervaardigd. Dit aantal is mede te danken aan de opkomst van kruislaaghout (CLT). De markt vraagt dan ook steeds meer om duurzame en biobased materialen. Zo hebben Amsterdam en omliggende gemeenten (MRA) al aangegeven de komende jaren toe te groeien naar een aandeel van 20 procent houtbouw in de woningnieuwbouw in 2025. Ook de provincie Flevoland wil in Lelystad een biobased woonwijk bouwen met 500 tot 1.000 woningen in 2025.

Ambities genoeg, maar tegelijkertijd is het marktaandeel van houtbouw, alsook andere biobased materialen, nog zeer bescheiden. Hoe schalen we op? Wie is aan zet? Van welke voorbeelden kunnen we leren?

 

Inschrijven

Tijd Programmaonderdeel
09:00 uur Inloop en koffie
10:00 uur Opening door dagvoorzitter
10:10 uur keyboard_arrow_downErvaringen met houtbouw in de sociale woningbouw
Jetske Thielen, Jurgen Arts
Jetske Thielen en Jurgen Arts vertellen over ervaringen met houtbouw van 8 woningcorporaties in Brabant, de Lente-groep, die ook deelnamen aan de Buyer Group Houtbouw in 2021. Maar ook binnen het Lente-Akkoord van Neprom en Aedes, de MRA Green Deal Houtbouw, de City Deal Conceptueel en Biobased bouwen en bij sommige grote bouwbedrijven en banken is er veel aandacht voor houtbouw. Hoe werken de 8 corporaties samen? Wat zijn voordelen van houtbouw, wat zijn knelpunten of valkuilen, hoe werken de corporaties samen met gemeenten, en wat is nodig voor opschaling van 2 naar 50%?
10:35 uur Presentatie door Aveco de Bondt
11:00 uur Koffiebreak: netwerken met vakgenoten
11:15 uur ‘’Lessons learned bij de ontwikkeling en realisatie van 56 grondgebonden CLT-koopwoningen PUUR Wonen in Eindhoven’’
Paul van Doorn (Giesbers)
11:35 uur keyboard_arrow_downOpschaling van biobased bouwmaterialen in de BenU en GWW
Wouter Schik (Arcadis)
Wouter Schik, Arcadis, gaat in op de grootste opschalingskansen op korte termijn voor biobased materialen in de BenU en de GWW. Arcadis heeft hiervoor een onderzoek gedaan in opdracht van RVO, namens het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. De focus ligt bij de productgroepen isolatiematerialen, gevel/dak en constructiematerialen in de BenU, en op bio-asfalt, biobeton en biocomposiet in de GWW.
12:00 uur Q&A met alle sprekers o.l.v. de dagvoorzitter
12:15 uur Netwerklunch en rondleiding PUUR Wonen

Inschrijven

keyboard_arrow_up