Kennisevent Toekomstvastwaarde Terugblik 17-11-2022

Tijd Programmaonderdeel
12:00 uur Ontvangst met lunch
13:00 uur keyboard_arrow_downAftrap door dagvoorzitter Suze Gehem
Suze Gehem (De Groene Grachten)

Suze is duurzaam ondernemer en uitgeroepen tot duurzame bouwvouw.

13:15 uur keyboard_arrow_downDe wereld van duurzaam bouwen, duurzame energiesystemen en klimaatadaptatie
Andy van den Dobbelsteen (TU Delft)

Andy is hoogleraar Climate Design & Sustainability en Coördinator Duurzaamheid aan de TU Delft. Hij neemt ons mee in de wereld van duurzaam bouwen, duurzame energiesystemen en klimaatadaptie. 

14:00 uur keyboard_arrow_downVisie van bouwbedrijf Heijmans op de duurzaamheidsopgave in de markt

In gesprek met John Sijmonsbergen (algemeen directeur/bestuurder Nationaal Militair Museum), Arjan Hengeveld (directeur Heijmans Utiliteit) en Eelke Stellingwerf (regiodirecteur Heijmans), over wat toekomstvastwaarde voor hen betekent.

14:30 uur Pauze
15:00 uur keyboard_arrow_downHoe bereid je je huisvesting voor op een duurzame toekomst? Keuzesessies over diverse thema’s (circulariteit, energiemanagement, wet- en regelgeving, CSRD, etc.)

Van duurzame ambities naar concreet resultaat – Scholengemeenschap CSG Liudger verbindt hun duurzame doelen op het gebied van CO2-reductie en circulariteit met de ervaring van de leerlingen en leerkrachten. Zo creëren ze niet alleen positieve impact op de leefomgeving, maar ook op de eindgebruikers. In deze sessie laat CSG Liudger zien hoe zij leerlingen en leerkrachten betrekken bij de verduurzaming van de schoolgebouwen, en hoe ze duurzame ambities vertalen naar concreet resultaat.

Nu versnellen in de energietransitie – Gebouwbeheerders en -eigenaren staan voor een complexe uitdaging. De energietransitie vraagt om meer hernieuwbare energie, minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een grotere energie-efficiëntie. Tel daar de steeds veranderende wetgeving en stijgende kosten bij op. In deze sessie leggen experts uit hoe je zorgt voor optimale energiebesparing én een gezonde werkomgeving in jouw gebouw.

Zo breng je je gebouw in circular shape – In deze sessie vertellen de HvA en UvA waarom zij als pionier in de markt vol overtuiging inzetten op energie-efficiëntie en circulariteit. HvA deelt de lessen die zij hebben geleerd rond losmaakbaarheid, aanpasbaarheid en consuminderen, en welke stappen je zelf kunt zetten in de realisatie en het beheer van gebouwen. 

Slimme stadslogistiek voor gebouwonderhoud - Samen met sociaal werkbedrijf Caparis zorgt gemeente Leeuwarden voor geclusterde, efficiënte uitstootvrije materiaallevering voor hun veertien panden in de stad. 100% uitstootvrij transport, 80% minder ritten, en twee uur sneller op locatie. Gemeente Leeuwarden vertelt wat dit oplevert: positieve impact op de leefomgeving in de binnenstad, en verbetering van de leefbaarheid rondom de gebouwen.

De impact van de CSRD-wetgeving op vastgoed - Vanaf 2024 vereist de nieuwe CSRD-richtlijn rapportage van de impact van de bedrijfsvoering van grote bedrijven op het milieu. Nu is het moment om stappen te zetten, en duurzaamheid onderdeel te maken van je bedrijfsvoering en business. In deze sessie legt duurzaamheidsadviseur Thomas Stegenga ons uit hoe je je als gebouweigenaar of -beheerder voorbereidt op deze nieuwe wetgeving.

15:50 uur Wrap up en afsluiting
16:15 uur Netwerkborrel
17:30 uur Einde programma

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up