VDM Woningen: van catalogusbouwer tot koploper

Innovators, zo omschrijft projectontwikkelaar Gerard van der Duim VDM Woningen. Waar in het verleden een beetje schamper werd gedaan over de manier van bouwen, daar kijken ze nu vol bewondering naar het Friese bouwbedrijf. In het noorden zetten ze de ene na de andere energieneutrale woning neer, met als klap op de vuurpijl de energieleverende woning in Kollum met een EPC van -0,12. Directeur Berend Talsma en ontwikkelaar Gerard van der Duim geven een kijkje in de keuken.

Familiebedrijf VDM Woningen (vanDerMeer) is in 1880 begonnen met timmerwerk en allengs uitgegroeid door het aanpakken van nieuwbouw van scholen en woningen, vertelt directeur Berend Talsma. “Later is het opgeschaald naar een meer fabrieksmatige productie. In de midden jaren zeventig van de vorige was VDM een kozijnenfabrikant. Glasoppervlak moest terug worden gebracht, dat was eigenlijk een van de eerste duurzame interventies door de overheid. Dit zorgde destijds voor een overproductie aan kozijnen. En dat vroeg natuurlijk om een strategische heroriëntatie.”

Gezamenlijk optrekken
Na het zien van de houtskeletbouw in de Scandinavische landen werd allengs duidelijk dat ze de pijlen moesten gaan richten op de woningbouw. Talsma: “We waren een van de eerste die met houtskeletbouw aan de slag zijn gegaan. Dat was in Nederland toch een beetje vloeken in de kerk. We werken met de platform methode. Eerst de fundering dan de wanden vervolgens nog een verdieping en dan het dak."

VDM heeft zo in de loop der jaren een eigen bouwsysteem ontwikkeld welke een combinatie is tussen goede elementen uit de traditionele bouw en de beste elementen uit de HSB-bouw. Van der Duim: "We zijn gespecialiseerd in grondgebonden woningen en appartementen tot drie hoog. We houden ons voornamelijk bezig met nieuwbouw en opereren in de particuliere markt, de zakelijke markt, de business to business markt en sinds kort ook in de renovatiemarkt.”

We merken dat houtskeletbouw weer bespreekbaar is, vertelt Talsma. “De laatste jaren benaderen de corporaties ons weer en trekken we gezamenlijk op. Dat we jarenlang door de markt genegeerd werden als houtskeletbouwer frustreerde weleens. “Ik kom zelf uit de stal van Bouwfonds, dat waren traditionele bouwers pur sang, daar mocht je het woord houtskeletbouw nog geeneens in de mond nemen. Maar de techniek heeft een evolutie doorgemaakt en nu zie je houtskeletbouw met sprongen toenemen. De bouwwereld ziet gelukkig steeds meer in dat traditioneel bouwen eigenlijk niet meer kan.”

Convenant
De drie noordelijke provincies hanteren vanaf 1 juli strengere milieueisen ten aanzien van energiezuinig bouwen dan de rest van Nederland met in juli een verplichte epc van 0,5. Talsma: “We kunnen veel willen, maar we moeten wel duidelijk realiseren dat de consument aan zijn portemonnee denkt. De wil is er om te investeren, maar het rendement moet duidelijk zijn. Bij de auto is daar wat aan gedaan in de vorm van subsidie en een lagere BPM. In de woningbouw hebben we dat nog niet. De financiële infrastructuur moet naar mijn gevoel nog worden aangepast aan de ambitie die we hebben.”

Energie reduceren
Talsma legt uit dat er bij VDM twee lijnen zijn waar het energiebesparing betreft. “We hebben de actief en de passief lijn. Met de actief lijn bouwen we volgens het bestaande systeem en door middel van installatietechniek wordt de epc omlaag gehaald. Met de passief lijn werken we met een optimale isolatie en een goed gesitueerde woning. Waardoor je voor een gezinswoning rond de twee driehonderd kubieke meter aardgas op jaarbasis uitkomt. En daar zitten relatief weinig installaties in.”

Ontwikkelaar Gerard van der Duim schetst dat VDM in 1995 is begonnen met het energiezuinig maken van woningen. “Technisch kun je eigenlijk alles bouwen. Energiebesparing kun je redelijk goed hanteren. Wij hebben GPR-gebouw gekozen en zijn aan de slag gegaan met afval, transport, binnenklimaat, leefomgeving, water. Zo hebben we de faalkosten gereduceerd tot onder de 1 procent. Ter vergelijking, in de bouw liggen de faalkosten op 12 à 15 procent per project. We hebben er op ingezet om de faalkosten terug te dringen onder de één procent. Ieder onderdeel in het proces wordt heel nauwkeurig in eigen hand gehouden. Dat doen we door te werken met vaste mensen. Iedereen kent precies zijn taak.”

Van der Duim: “We zijn gebonden in een project aan zo’n honderd woningen. Het liefst dan in verschillende types. Het maakt ons niet uit of we twee woningen opleveren of vijftig. Het proces blijft hetzelfde. We proberen verder zo flexibel mogelijk naar de klant toe te zijn en maatwerk af te leveren. Als de klant aanklopt voor een woning met een epc van 0,2 of 0,3 of het moet een energieleverende woning zijn dan is dat geen probleem.”

Passief renoveren
Renovatie is bij VDM een vast agendapunt. Talsma: “Momenteel zijn we bezig met een renovatieproject in Roosendaal. Daar zijn we bezig met passief renoveren. Dat is het eerste project met die schaal in Nederland. Je moet flexibel zijn om deze crisis te kunnen overleven.”

De markt is natuurlijk toch gehalveerd, vertelt Talsma. “In het noorden zelfs wat meer dan in de Randstad. We zien een sterke afname in projectmatige afname boven de twee ton. Dan moet je natuurlijk bereid zijn om het land in te trekken. Maar de kern van het werk ligt in het noorden.”

Catalogusbouw

De tijd dat er op VDM werd neergekeken als ‘catalogusbouwer’ is voorbij. Van der Duim: “De gedachte die er soms nog heerst is dat de woningen zo van de plank getrokken worden. Dit is absoluut niet waar. Er gaat geen woning de deur uit zonder dat er een architect bij betrokken is."

Op dit moment is VDM zelfs bezig een samenwerking op de zetten met een zeer gerenommeerde architect teneinde betaalbare woningen te bouwen welke voorzien zijn van hoogwaardige locatie specifieke architectuur. "De uitdaging voor de architect is om binnen een bepaalde marge van het bouwbudget het ontwerp te ontwikkelen.”

We zien onszelf absoluut niet als de lachende derde, zegt Talsma nadrukkelijk. “Daarvoor vatten we de problemen in de huidige markt te serieus op. Ik denk dat we op het juiste moment de juiste keus hebben gemaakt voor het bouwsysteem en de energiereductie. We zijn altijd met innovatie bezig.”


Facts & Figures
VDM realiseert gemiddeld 250 woningen per jaar. Het heeft ongeveer 180 man in dienst. Constructeurs, calculators, betongieters, werkvoorbereiders, timmerlieden, metselaars, klantbegeleiders, verkopers enz.

Complete gevelelementen en daken worden in de fabriek gefabriceerd,inclusief isolatie, raampartijen, en de buizen voor het leidingwerk. Eenmaal op de bouwplaats staat het casco in één, hooguit twee dagen. Gerard van der Duim: “Ik rij vanuit Grouw iedere dag langs een woning die nu al maanden in aanbouw is. Het dak zit er nog niet op. Moet je raden hoelang het duurt met al die sneeuw van de afgelopen tijd voordat de woning droog is. Ik zou er niet graag willen wonen.”

De afbouwtijd bedraagt tien tot veertien weken. Het installatiewerk moet nog gebeuren, en er moet nog een jas van bakstenen omheen.

Foto's: In de fabriek in Drogeham Complete worden gevelelementen en daken gefabriceerd.

Tekst en foto's: Gerard Vos

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225
Samen het wiel hergebruiken

Samen het wiel hergebruiken

Het ‘denken’ en ‘doen’ hebben ons ontzettend veel gebracht en zijn tegelijk dominant geworden in onze (bouw)cultuur. Dit remt de transitie ...

Lees verder

c21 c40 c184 c225 c243
Onzekerheden wegnemen voor warmtenetten met datathermie

Onzekerheden wegnemen voor warmtenetten met ...

Dit whitepaper geeft je informatie over onzekerheden bij stakeholders over de aanleg van een warmtenet met datathermie voor transformatiegebieden. De publicatie ...

Lees verder

c21 c41 c225
Meerderheid Europese bouw- en maakindustrie bereikt AI-doelen

Meerderheid Europese bouw- en maakindustrie ...

Autodesk maakte resultaten bekend van een onderzoek waarin bijna 5.400 wereldwijde bedrijven en experts uit onder andere bouw- en maakindustrie werden geïnterviewd. ...

Lees verder

c21 c225
Meet the team: partnermanager Tom Kargbo

Meet the team: partnermanager Tom Kargbo

In dit artikel stellen we je voor aan partnermanager Tom Kargbo, die sinds maart 2024 bij Duurzaam Gebouwd aan de slag is. Tom geeft in zijn interview onder andere ...

Lees verder

c21 c151 c225
Vernieuwing Universitair Centrum Psychiatrie

Vernieuwing Universitair Centrum Psychiatrie

De voormalige huisvesting van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen was toe aan vernieuwing. Na een bouwperiode van bijna twee jaar is de nieuwbouw ...

Lees verder

c21 c41 c225 c260
De voordelen van vernieuwbare materialen  

De voordelen van vernieuwbare materialen  

Ontwerpteams nemen zich voor, aan de start van een project, voor om met vernieuwbare materialen te werken. Helaas blijken de materialen niet veel voordeliger uit ...

Lees verder

c21 c225
Geef bouwproces meer aandacht bij conceptueel bouwen

Geef bouwproces meer aandacht bij conceptueel ...

Conceptueel bouwen wordt pas een succes als ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers van elkaar weten wát ze doen én de verbinding met elkaar krijgen. ...

Lees verder

c21 c40 c160 c225
Sandra Gritti: zo heb je invloed op je werkomgeving

Sandra Gritti: zo heb je invloed op je werkomgeving

De vierde spreker voor het programma van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen is bekend: Sandra Gritti van Leesman Futures. Op 17 april hoor je experts ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225
Transport van duurzame woningen naar Texel

Transport van duurzame woningen naar Texel

De woningen voor de Marsweg Zuid op Texel maken de overtocht per boot. In een video deelt Harry Nieuwenhuizen, directeur coöperatieve Rabobank Kop van Noord-Holland, ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up