Genomineerden bekend Spirits of Innovation Award en Young Energy Award 2011

Genomineerden bekend Spirits of Innovation Award en Young Energy Award 2011

De Spirits of Innovation Award, de prijs voor exposanten van vakbeurs Energie 2011, kent dit jaar vier genomineerde producten. Ook is er een nieuwe prijs in het leven geroepen de Yonug Energy Award. Energie 2011 vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch

De genomineerden voor de Spirits of Innovation Award zijn Derbigum Nederland met Derbipure, IsoBouw Systems met SlimFix Deco, HeatMatrix Group met de HeatMatrix LUVO en Knipping bouwelementen met de Knipping Prolux Energydakkapel. De Spirits of Innovation Award wordt uitgereikt aan het begin van de eerste beursdag..

Derbigum Nederland met Derbipure
Een plantaardige dakbaan als alternatief voor bitumineuze dakbedekking. Het bestaat uit plantaardige oliën en harsen waardoor het aardolieproduct bitumen niet meer nodig is. De lange levensduur van deze dakbedekking verkleint de ecologische voetafdruk van het gebouw.
Reactie jury: "Goed dat leveranciers over materiaalgebruik in eigen producten nadenken en ook daar een besparing proberen te halen."

IsoBouw Systems BV met SlimFix Deco
Zolderislolatie met een Cradle to Cradle gecertificeerde isolatiekern.  Het bestaat uit het recyclebare  isolatiemateriaal BioFoam en is aan de binnenzijde en buitenzijde bekleed met een spaanplaat. De  productie van BioFoam bespaart 50% CO2-uitstoot ten opzichte van andere materialen.
Reactie jury: "Door de simpele constructie wordt de drempel tot isoleren weggehaald."

HeatMatrix Group met HeatMatrix LUVO
Een warmtewisselaar die het warme rookgas in 100% tegenstroomconfiguratie in contact brengt met koude verbrandingslucht. Hiermee kan 2,5 tot 4% van de brandstofkosten bespaard worden.
Reactie jury: "Dit blijkt inderdaad een mooie innovatie. Dankzij toepassing van kunststof en de speciale matrix kan het tegen agressieve rookgassen en het kan gemakkelijk en goedkoop geplaatst worden."

Knipping bouwelementen met de Knipping Prolux Energydakkapel
Een dakkapel waarbij in het dak onzichtbaar een zonnecollector is ingebouwd onder de EPDM dakbedekking. Deze collector kan over de gehele dakkapel worden toegepast en er kunnen amorfe PV cellen worden aangebracht. Hierdoor wordt zowel warmwater als stroom opgewekt.
Reactie jury: "De integrale en prefab aanpak spreekt aan. Bovendien wordt hiermee het gebrek aan ruimte op het dak voor zonne-energie opgelost."

Young Energy Award

Er is dit jaar voor het eerst ook een prijs in het leven geroepen voor studenten met een innovatief product of idee. Het gaat om de Young Energy Award. Sander Hoenderdaal met de Energy-App, Arno Kristiaan met de Localsens en Jetse Vink met WarmBouwen zijn de drie genomineerden voor deze prijs. De innovatieve studenten krijgen op de tweede beursdag te horen wie er naar huis gaat met de Young Energy Award.

De jury vond veel inzendingen verrassend innovatief en praktisch toepasbaar: "Het niveau van de inzendingen voor beide awards is hoog. Met name omdat de Young Energy Award voor de eerste keer wordt uitgereikt dit jaar. De Spirits of Innovation kende 22 inzendingen en de Young Energy vijf", aldus één van de juryleden.

De jury bestaat uit: Peter Alderliesten (juryvoorzitter) van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Jos Bijman van Platform TVVL, Robin Koek van adviesbureau One2green en Agnes Agterberg van Agentschap NL

De drie genomineerden voor de Young Energy Award met toelichting van de jury:

Sander Hoenderdaal met de Energy-App
Een App voor de smartphone waarbij de gebruiker vanaf zijn telefoon controle heeft over alle elektrische apparaten en verwarmingselementen in huis.
Reactie van de jury: "Hier zit een domino-effect in. Bewustzijn is belangrijk voor energiebesparing."

Arno Kristiaan met de Localsens
Een open webportal voor lokale energiecorporaties waarmee zij onafhankelijk van leveranciers vooraf kunnen bepalen of een bepaalde energie investering rendabel is.
Reactie van de jury: "De lokale energiebedrijven zijn enthousiast maar hebben hulp nodig. Deze dienst speelt daar op in, dat heb ik niet eerder gezien, lijkt me nuttig en actueel."

Jetse Vink met WarmBouwen
Concept voor duurzaam renoveren van bestaand vastgoed. Een Warmte Koude Opslag in combinatie met een nieuwe buitengevel met een geïntegreerd netwerk van waterleidingen overeenkomstig met een vloerverwarmingsnetwerk.
Reactie van de jury: "Zeer innovatief gedacht om voor bestaande bouw WKO mogelijk te kunnen maken. De potentie hiervan is dan ook enorm gezien de hoeveelheid bestaande gebouwde omgeving, de kosten lijken wel wat hoog."

De Spirits of Innovation wordt uitgereikt op dinsdag 4 oktober. Op woensdag 5 oktober wordt de winnaar van de Young Energy Award bekend gemaakt.

Winnaars
De genomineerden worden letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers gezet. Niet alleen in de pers, nieuwsbrieven, beursspecial en op de website, maar ook in een speciale expositie in het Energietheater op de beurs. De winnaar van de Spirits of Innovation Award ontvangt een mediacheque om de bekendheid van zijn of haar innovatie in de markt te vergroten. De winnaar van de Young Energy Award ontvangt een iPad2.

Meer informatie is te vinden via Energievakbeurs.nl 

Foto: Jetse Vink, genomineerde voor de Young Energy Award.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Hoe voorkom je een ramp als met de brug in Genua?

Hoe voorkom je een ramp als met de brug in Genua?

19 apr om 15:15 uur
timer 4 min

In drie bijeenkomsten werd onlangs de toekomst van de kunstwerken in de openbare ruimte besproken. Met vooral aandacht ...

Lees verder »

Handreiking om impact te maken met natuurdaken 

Handreiking om impact te maken met natuurdaken 

19 apr om 11:00 uur
timer 1 min

De handreiking natuurdaken laat zien hoe je met het dak van je gebouw een verschil kunt maken in de natuur. Er ...

Lees verder »

Drinkwaterbedrijven gaan voor circulair grondstoffenpaspoort

Drinkwaterbedrijven gaan voor circulair grondstoffenpaspoort

19 apr om 08:00 uur
timer 2 min

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven vragen hun leveranciers van leidingmateriaal om een objectief circulair ...

Lees verder »

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre Court

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre ...

18 apr om 15:30 uur
timer 1 min

In het Beatrixkwartier van Den Haag staat het imposante Centre Court, een kantoorgebouw van ongeveer 60.000 vierkante ...

Lees verder »

EnergyFaçade vormt integraal systeem voor isolatie en duurzame energieopwekking

EnergyFaçade vormt integraal systeem ...

18 apr om 13:00 uur
timer 1 min

Saint-Gobain Solutions komt met een EnergyFaçade, een gevel voor zowel nieuwbouw als renovatie bestaand ...

Lees verder »

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij poli’s ZorgSaam

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij ...

17 apr om 08:00 uur
timer 1 min

In de poliklinieken van het ZorgSaam ziekenhuis te Terneuzen staat 24/7 de verwarming aan. De bezetting van de ...

Lees verder »

De spagaat van gemeenten

De spagaat van gemeenten

16 apr om 16:00 uur
timer 2 min

Naast het standaard dagelijks reilen en zeilen, komt de aanstaande Omgevingswet als een zware tanker af op gemeentelijke ...

Lees verder »

Is ‘samenwerken’ toe aan de volgende fase?

Is ‘samenwerken’ toe aan de volgende fase?

16 apr om 15:00 uur
timer 4 min

Waarom kunnen we niet zonder gedoe samenwerken? Henberto Remmerts (Tauw) wijdde er een blog aan: het morele kompas ...

Lees verder »

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

16 apr om 11:00 uur
timer 4 min

Ontwikkelingen in de installatiebranche, trends op het gebied van bouw, servicetools en de HVAC-markt en een kennismaking ...

Lees verder »

Woningcorporatie Welbions: ‘Alles gericht op de energietransitie’

Woningcorporatie Welbions: ‘Alles gericht op de energietransitie’

16 apr om 08:00 uur
timer 6 min

De bijna 350 woningcorporaties in Nederland staan aan de vooravond van grote kantelingen om de energietransitie ...

Lees verder »

Nog een hoogtepunt van het Green Tie Gala: de speech van Thomas Rau

Nog een hoogtepunt van het Green Tie Gala: de ...

15 apr om 14:29 uur
timer 1 min

Naast de uitreiking van de ABN AMRO Duurzame 50 aan Onno Dwars was er bij het Green Tie Gala tijdens Building Holland ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up