Geen leegstand voor duurzame kantoren

Geen leegstand voor duurzame kantoren

Slimme beleggers dienen serieus werk te maken van het duurzaam renoveren van kantoren. De sprong naar energieneutraliteit moet nu worden gemaakt, zo lezen we in het boek Gebouwen bewegen dat op 5 juni verschijnt.

Het loont om te verduurzamen, en niet alleen in financieel opzicht. Het levert ook gezonde en blije mensen op die productiever en tevredener gebruikers zijn. Gebouwen bewegen, de winst van duurzame kantoorrenovatie toont aan dat het kan en dat het een waardevaste investering is. Het eerste exemplaar van Gebouwen bewegen wordt op 5 juni op PROVADA door architect Paul de Ruiter overhandigd aan Alex Vermeulen, directeur van de Rijksgebouwendienst.

 

Concrete cases

Uitgangspunt van het boek Gebouwen bewegen is om de gebruiker centraal te stellen om  zo gebouweigenaren te overreden een sterke reductie van het energiegebruik van hun kantoorgebouwen voor te staan. Het boek beschrijft vier specifieke renovatieoplossingen die bestaande kantoren opnieuw positioneren en – op papier – renoveren naar energieneutraal. De vier gebouwen zijn:

  1. Rotterdam, Delftse Poort. In Gebouwen bewegen wordt aangetoond dat een nationaal icoon tevens een zeer duurzaam icoon kan zijn. De berekende energiesprong is 60%. Als financieringsstrategie wordt een Energie Service Company (ESCo) genoemd, waarbij de ESCo de investeringen die gepaard gaan met energiemaatregelen overneemt en vervolgens de performance van het gebouw en installatie garandeert.
  2. Amsterdam, Helicopterstraat. De berekende energiesprong is 83% door eigen en gedeelde energievoorziening, met toevoeging van een binnentuin en atrium. De totale huisvestingslasten nemen slechts met 7 euro per vierkante meter toe.
  3. Nijmegen. Mercator 2.0. De score van Mercator is maar liefst 100% energieneutraal tegen slechts 10% hogere huisvestingskosten. Het welzijn en de gezondheid van de gebruikers staat centraal in dit gebouw van de Radboud Universiteit.
  4. Roermond, Godsweerdersingel. De te realiseren energiesprong is 60%. De energie wordt opgewekt met zonnecellen en warmte-koudeopslag, energiemaatregelen die kostenneutraal vallen te realiseren.

 

Dit boek is het antwoord voor beleggers en gebruikers die verregaande energiebesparing wel ambiëren maar het nog lastig vinden hoe ze dat moeten bereiken.

Het boek is online in te zien.
Gebouwen bewegen verschijnt 5 juni 2012.
Verkoopprijs €49,50, verkoop online.

 

Transitieformule

Energiesprong heeft De Transitieformule gevraagd om een boek te schrijven over het verduurzamen van bestaande kantoorgebouwen. De Transitieformule is een integraal samenwerkingsverband van hoogwaardige adviesbureaus. De financiële onderbouwing van Fakton, de technische knowhow van Arup, de marktkennis van Bureau van Miert en de ervaring met duurzame architectonische renovaties van Architectenbureau Paul de Ruiter zijn samengebracht om uitdagende en inspirerende oplossingen te vinden.

 

Energiesprong

Energiesprong is een programma van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), de Rotterdamse organisatie die bijna 30 jaar ervaring heeft met innovaties in de wereld van bouwen en wonen. Het programma met een looptijd van 2010 tot 2014 wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/WWI, met als doel een marktinnovatie op gang te brengen ten gunste van een andere energie-aanpak in de gebouwde omgeving.

 

 

 

 

 

Foto: Dieuwertje Komen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c123 c126 c225
Verkoop kantoor Sonion aan Fidelity

Verkoop kantoor Sonion aan Fidelity

24-01-2013 om 13:30 uur

OVG Real Estate en Fidelity Worldwide Investment hebben overeenstemming bereikt over de koop van het kantoor van ...

Lees verder »

c26 c123
Grootste vastgoedbelegger van Nederland verhuurt groen

Grootste vastgoedbelegger van Nederland verhuurt ...

23-07-2012 om 11:00 uur

Vanaf vandaag verhuurt Syntrus Achmea Real Estate & Finance uitsluitend winkelunits op basis van ´green ...

Lees verder »

c20 c123 c225
Nederlandse fondsen CBRE verbeteren duurzaamheidsprestaties

Nederlandse fondsen CBRE verbeteren duurzaamheidsprestaties

17-07-2012 om 10:00 uur
timer 2 min

CBRE Global Investors heeft het derde Sustainability Report gepubliceerd waarin zij opnieuw hun ambitie versterken ...

Lees verder »

c20 c123 c225
Nederlandse fondsen CBRE verbeteren duurzaamheidsprestaties

Nederlandse fondsen CBRE verbeteren duurzaamheidsprestaties

17-07-2012 om 10:00 uur
timer 2 min

CBRE Global Investors heeft het derde Sustainability Report gepubliceerd waarin zij opnieuw hun ambitie versterken ...

Lees verder »

Reacties

Parleys onderhandelt namens huurders met eigenaren. Het verduurzamen van het pand is regelmatig een onderdeel van het gesprek. In de afweging kiezen huurders liever voor een lagere huur, dan voor een upgrade van het pand. Zie ook www.huurverlagers.nl

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up