Ontwikkeling biobased bouwmaterialen vordert

Ontwikkeling biobased bouwmaterialen vordert

Nu op vele vlakken de Biobased Economy groeit, vordert ook de ontwikkeling en gebruik van biobased materialen in de bouw met rasse schreden.

Extra voortgestuwd door de recessies blijft duurzaamheid in al zijn vlakken groeien. Men wordt gedwongen om buiten de kaders te denken, immers zoals we het al dertig jaar deden, gaat niet meer en komt ook niet meer terug. Richting duurzaamheid is de meest logische stap om je als bedrijf, organisatie te profileren. Het feit dat ideeën en nieuwe ontwikkelingen juist in crisistijd meer kansen krijgen, zorgt voor de rest.

Maar, zoals het altijd gaat met nieuwe ontwikkelingen, moet nog blijken hoe we de biobased materialen in moeten delen? Dus eerst maar even een voorzet: als we eerst eens even kijken wat ze nu precies zijn; het zijn materialen die op een natuurlijke wijze hernieuwbaar of hergroeibaar zijn. Alhoewel dat laatste woord volgens de Dikke van Dale niet bestaat...

Vervolgens zijn ze in te delen in ‘biodegradable’ materialen (natuurlijk composteerbaar) en ‘biorenewable’ materialen (natuurlijk hernieuwbaar). Op een of andere manier dekken Engelse termen de lading vaak beter. Net als het overkoepelende woord ‘duurzaam’. In het engels ‘durable’ (gaat lang mee) en sustainable (goed voor het milieu) in het Nederlands voor het gemak beide vertaald in ‘duurzaam’.

A. Biodegradable materialen zijn materialen die composteren. Zoals uiteraard hout, maar ook riet, vlas, wol, enz. Ook daaronder vallen de materialen die ondanks een bewerking volledig composteerbaar blijven, zoals plaatmateriaal van geperste kokosbolster, kurk, of hennep. Ook vallen materialen als oliën en verven die op natuurlijke basis gewonnen zijn.B. Biorenewable materialen zijn materialen waarvan de grondstof op chemische wijze is gewonnen of geproduceerd van materialen met een natuurlijke oorsprong. Deze materialen zullen dus niet composteren, maar zijn wel hernieuwbaar.Als laatste wil ik ook nog even materialen als klei en leem noemen. Daar is vaak discussie over. Een bakstenen fabrikant vertelde mij ooit dat de kleiputten die ze ontginnen zichzelf binnen zestig jaar weer vullen met sedimenten vanuit de Alpen. Voordat de Alpen ‘op’ zijn, zijn we miljoenen jaren verder. Een onbeperkte natuurlijke bron van materiaal. Dat klopt, dus wel hernieuwbaar, maar niet biobased. Bovendien op het moment dat je de klei bakt, haal je het uit de natuurlijke kringloop en wordt het nooit meer klei. Als we het over kalk hebben, is dat zelfs een fossiele grondstof. Schelpkalk daarentegen is wel een biobased, hernieuwbare grondstof, goed voorbeeld is de Waddensteen, een ongebakken steen uit schelpen, schelpengruis, zeezand en zeekiezel.Onlangs las ik in een artikel (van Aldus bouwinnovatie) een andere indeling, of beter gezegd een verdere indeling. Daar werd beschreven dat de biobased materialen in vier groepen zijn in te delen:

1. De ‘levende’ bouwmaterialen, zoals vegetatiedaken en groengevels. In dit geval bevalt te betwisten of deze materialen echt ‘bouw’materialen zijn of mogelijk meer invulling in de bouw.2. De ‘herkenbare’ bouwmaterialen, zoals een rieten dak, houten gevel of constructie. Deze materialen zijn direct herkenbaar. Ze worden min of meer zonder bewerking toegepast.

3. De ‘uit de natuur gewonnen’ materialen, zoals oliën en verven. Of plastics uit maiszetmeel.

4. De materialen gewonnen uit bioraffinage. Aan het materiaal zelf is niets biologisch te zien, maar door chemische processen is het product ontstaan. Denk daarbij aan Biofoam of Derbipure, waarbij de aardolie basis vervangen is door een plantaardige basis.

Als we dan een stapje teruggaan, zien we dat de eerste drie groepen vallen onder de biodegradable materialen en de laatste onder de biorenewable materialen. Een verder uitgewerkte onderverdeling.

Ook kunnen we stellen dat in de laatste twee genoemde gebieden; de uit de natuur gewonnen materialen en de materialen uit de bioraffinage verreweg de meeste ontwikkelingen plaats vinden. Op zich is dat ook wel verklaarbaar omdat de levende en de herkenbare bouwmaterialen immers al een eeuwenlange historie achter de rug hebben.

Universiteit Wageningen heeft, in opdracht van het Ministerie van EL&I, een catalogus voor biobased materialen gemaakt, een goede opsomming van wat er nu te verkrijgen. Welke indeling het ook zal worden, het is goed om te zien dat er meer en meer interesse is en bedrijven meer en meer investeren om van fossiele tijdperk over te stappen naar een biobased tijdperk.

 

Tekst: Daan Bruggink - ORGA architect

Gerelateerde artikelen, events & downloads

BouwCirculair Congres: CirculairDoen
okt10

BouwCirculair Congres: CirculairDoen

Inspirerende sprekers, aansprekende kennissessies, verrassende inzichten, en een passende locatie – dat zijn ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

2 jaar De Bouwagenda in vogelvlucht

2 jaar De Bouwagenda in vogelvlucht

Vandaag om 10:00 uur
timer 1 min

De Bouwagenda bestaat twee jaar. Recent publiceerde het initiatief een video over de behaalde resultaten in deze ...

Lees verder »

Video: Building Holland 2019 Live On Stage | Erik Ubels

Video: Building Holland 2019 Live On Stage | ...

Gisteren om 08:00 uur

Heb je Building Holland 2019 gemist of wil je het herbeleven? Wij publiceren video's van de keynotes op het Duurzaam ...

Lees verder »

'EPC is niet alleen toepasbaar op miljoenenproject'

'EPC is niet alleen toepasbaar op miljoenenproject'

21 mei om 08:00 uur

Het guarantEE-project is ten einde en dat betekent dat we kennis met je kunnen delen over resultaten en inzichten ...

Lees verder »

Primeur nieuw model bouwteamovereenkomst

Primeur nieuw model bouwteamovereenkomst

20 mei om 17:25 uur
timer 1 min

In vervolg op het seminar ‘De toekomst van Bouwteams’ publiceren wij vandaag het consultatiedocument ...

Lees verder »

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

17 mei om 15:30 uur
timer 3 min

‘Circulaire economie’ zwerft als term al jaren rond in de wereld van bouw en installatie. Met het oog ...

Lees verder »

Mexit first, duurzaamheid second!

Mexit first, duurzaamheid second!

17 mei om 12:30 uur
timer 3 min

De vernietiging van de aarde is in volle gang. Dit dwingt ons om grote sprongen te maken om deze schade aan de ...

Lees verder »

Ennatuurlijk verbindt al vijf jaar bronnen en gebruikers van warmte en koude

Ennatuurlijk verbindt al vijf jaar bronnen en ...

17 mei om 11:00 uur
timer 3 min

Ennatuurlijk bestaat vijf jaar en levert inmiddels warmte en koude aan ruim 80.000 gezinnen en bedrijven in Nederland. ...

Lees verder »

Wet kwaliteitsborging zorgt voor betere, private toetsing in de bouw

Wet kwaliteitsborging zorgt voor betere, private ...

16 mei om 15:03 uur
timer 3 min

Per 1 januari 2021 wordt het bouwtoezicht in Nederland geprivatiseerd. Wat gaat er allemaal veranderen?

Lees verder »

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

16 mei om 13:00 uur
timer 3 min

Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden ...

Lees verder »

Beter borgen van samenwerking in nieuw bouwteam

Beter borgen van samenwerking in nieuw bouwteam

16 mei om 09:54 uur
timer 1 min

Bij het drukbezochte seminar ‘De toekomst van Bouwteams’ werd ook een primeur gepresenteerd: een nieuw ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up