Nieuwe stap naar duurzaam en biobased bouwen

Nieuwe stap naar duurzaam en biobased bouwen

Na de lancering twee jaar geleden van Derbipure, de eerste dakbaan ter wereld op basis van plantaardige oliën en harsen, werkt Derbigum aan een nieuwe innovatieve dakbedekking van plantaardige oorsprong, BIOtumen.

Half oktober heeft de Gelderse gedeputeerde Annemiek Traag de laatste dakbaan gelegd op de pilotlocatie op de woningcomplexen aan de Heemraadstraat te Nijmegen, met daar in totaal 900 m2 BIOtumen.

Van biomassa tot pyrolyse-olie
BIOtumen is een nieuw soort dakbedekking, dat qua uiterlijk en prestaties lijkt op gewone bitumen dakbanen maar afkomstig is van geraffineerde pyrolyse-olie. Deze olie is gemaakt van schoon resthout en wordt rechtstreeks gewonnen uit biomassa (gewassen en reststromen uit de landbouw-, landschap- en voedingsmiddelenindustrie). Pyrolyse is een veelbelovende technologie voor de conversie van (heterogene) biomassa naar een verwerkbare vorm voor de industrie.

Consortium
BIOtumen en dit testproject zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen vijf innovatieve bedrijven. Het idee is ontstaan uit de samenwerking tussen Derbigum en Orineo, een business development bedrijf op het gebied van biobased oplossingen voor de industrie. Door de bekendste pionier van pyrolyse van biomassa, BTG Biomass Technology Group, werd het gebruik van pyrolyse-olie concreet. Voor de praktische introductie sloten dakbedekkingsbedrijf Weijers Platte Daken uit Groesbeek en woningcorporatie Talis zich aan bij het consortium.

Gelderland ondersteunt bioBased economy
De provincie Gelderland zet sterk in op de ontwikkeling naar een duurzame biobased economy door tal van ondersteuningsprojecten en regelingen en ondersteunt rechtstreeks de marktintroductie van (eind)producten via het project ‘biobest products’. In een biobased economy worden fossiele brand- en grondstoffen zoveel mogelijk vervangen door biomassa. Het project werd verder ondersteund door de stichting Kiemt, die de juiste partijen bij elkaar heeft gebracht en het project bij de provincie onder de aandacht heeft gebracht.

BioBased bouwen
Een belangrijke ontwikkeling binnen de bouwwereld is de groeiende vraag naar biobased (ge)bouwen; niet meer alleen gedreven door ideologische overwegingen, maar ook in toenemende mate door economische motieven. De bouwwereld (en hun opdrachtgevers) zijn vragende partijen naar producten en materialen die goed scoren in criteria voor duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Om aan die vraag te kunnen voldoen is er behoefte aan nieuwe biobased producten met goede eco-scores, als alternatief voor de bestaande bouwmaterialen. BIOtumen beantwoordt aan deze groeiende vraag.

Toekomst
Het product BIOtumen is op dit moment nog niet volledig uitontwikkeld. Het is bijvoorbeeld nog een uitdaging om de productie op te schalen. Een ander doel is om een hoger rendement te behalen in het productieproces van de dakbedekking. Verder wordt nog gezocht naar een partner die de pyrolyse-olie op industriële schaal kan opwerken naar de voor BIOtumen geschikte biopolymeren. Met de bouw van hun nieuwe pyrolyse-fabriek zal BTG op industriële schaal pyrolyse-olie kunnen leveren. De planning is dat de pyrolysefabriek van BTG in 2014 in productie zal gaan. De bedrijven hopen tegen eind 2013 de laatste hobbels te hebben genomen en BIOtumen op industriële schaal in de markt te kunnen zetten.

 

Foto: Plaatsing van de laatste BIOtumen-dakbaan op een pilotdak in Nijmegen, in aanwezigheid van Gelderse gedeputeerde Annemiek Traag.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c121 c225
Nieuwe ruiterrol borgt ventilatie en regendichtheid

Nieuwe ruiterrol borgt ventilatie en regendichtheid

21-11-2013 om 13:00 uur

Goede ventilatie vormde het uitgangspunt voor een doorontwikkeling van de universele ruiterrol. Deze dicht nok- ...

Lees verder »

c121 c225
Ontvangst certificaat dankzij duurzaam daksysteem

Ontvangst certificaat dankzij duurzaam daksysteem

15-11-2013 om 08:00 uur

De nieuwbouw van het dak van een van de VDL-bedrijven is voorzien van een duurzaam daksysteem. Recentelijk werd ...

Lees verder »

c121 c125 c225
‘Energieopwekking met behoud van esthetica op het dak’

‘Energieopwekking met behoud van esthetica ...

08-11-2013 om 11:00 uur

Workshop A9 van het Duurzaam Gebouwd Congres heeft als thema ‘Duurzame renovatie: stroom en warmte tegelijk ...

Lees verder »

c26 c119 c121 c160
Optimaal binnenklimaat van vernieuwd wooncomplex Margaretha

Optimaal binnenklimaat van vernieuwd wooncomplex ...

24-10-2013 om 11:00 uur

Het wooncomplex Margaretha in Kampen wordt in verschillende fases compleet vernieuwd, waarbij onder andere ventilatie ...

Lees verder »

c121 c122 c125 c225
Impuls bouwsector gevolg van Nationaal Energiebespaarfonds

Impuls bouwsector gevolg van Nationaal Energiebespaarfonds

22-10-2013 om 12:30 uur

Het Nationaal Energiebespaarfonds laat huizenbezitters een goedkope lening afsluiten om energiebesparende maatregelen ...

Lees verder »

c26 c119 c121 c122 c125 c128 c160
Kantoorgedeelte van groen bedrijfspand opgeleverd

Kantoorgedeelte van groen bedrijfspand opgeleverd

17-10-2013 om 14:00 uur

Aan de rand van Haaksbergen wordt een nieuw duurzaam bedrijfspand gebouwd, waarvan op 14 oktober jongstleden het ...

Lees verder »

c119 c121 c225
Eerste volledig circulaire klimaatvloer van Nederland

Eerste volledig circulaire klimaatvloer van ...

15-10-2013 om 12:30 uur

De eerste volledig circulaire klimaatvloer van Nederland werd recentelijk geïntroduceerd. Het product is een ...

Lees verder »

c26 c119 c121 c128 c160
Europees hoofdkantoor Avery Dennison bereikt hoogste punt

Europees hoofdkantoor Avery Dennison bereikt ...

14-10-2013 om 12:30 uur

Het hoogste punt van een Europees hoofdkantoor in Leiden is recentelijk bereikt. Het kantoor bevindt zich in het ...

Lees verder »

c121 c122 c124 c225
Circulair bouwen in de stroomversnelling

Circulair bouwen in de stroomversnelling

11-10-2013 om 14:00 uur

Circulaire economie is de toverspreuk van 2013 en het onderwerp is zelfs in opspraak gekomen bij onze ministers. ...

Lees verder »

c121 c225
Congres belicht kansen verduurzaming hellende dak

Congres belicht kansen verduurzaming hellende ...

08-10-2013 om 14:00 uur

De verduurzaming van het hellende dak, zowel nu als in de toekomst, staat centraal bij het congres 'Besparen en ...

Lees verder »

c26 c120 c121
Kostenneutrale recyclingmethode voor betondakpannen

Kostenneutrale recyclingmethode voor betondakpannen

01-10-2013 om 15:30 uur

Betondakpannen kunnen dankzij een nieuwe recyclingmethode hergebruikt worden als zandvervangend granulaat. Inzet ...

Lees verder »

c121 c122 c125 c225
Besparen en winnen op het hellende dak

Besparen en winnen op het hellende dak

24-09-2013 om 11:00 uur

De toekomst van het hellende dak staat centraal op 13 november in Rotterdam, tijdens een congres georganiseerd ...

Lees verder »

Reacties

Bitumen is feitelijk een outdated product. Bitumen hebben een levensduur van circa 20 jaar. Bitumen zijn niet worteldicht en daarmee ongeschikt voor aanleg groendak. In principe moet Bitumen worden uitgefaseerd bijvoorbeeld per 2015 niet meer gebruiken in nieuwbouw. De opvolger van bitumen is EPDM. EPDM heeft een gegarandeerd levensduur van minimaal 50 jaar. EPDM is worteldicht en geschikt voor groendak aanleg. Met groendak op EPDM heb je levenslang levensduur. De vraag is inhoeverre BIOtumen de kwaliteit van EPDM kan evenaren of dat BIOtumen alleen maar bedoeld is om de bitumenbranche/markt onnodig te verlengen. BIOtumen als "proefkonijn" is in ieder geval niet BIOlogisch!

Helaas Geert, je hebt het niet begrepen. Lees nog een keer het artikel...; klaar? Het gaat hier over biobased materialen als reactie op een toenemende marktvraag. Een groendak waar jij dagelijks je boterham mee verdient is een geheel andere oplossing en zeker ook de moeite waard in bepaalde situaties. Dat EPDM een prima product is moet je ook nuanceren. Jij weet ook dat er inmiddels EPDM's op de markt zijn die nog minder mee gaan dan de door jou genoemde 20 jaar voor bitumen. Terwijl er ook bitumen rollen zijn die minimaal 30 of 40 jaar meer gaan. Onder een tuindak zal het inderdaad wel 40 tot 50 jaar blijven liggen. En by the way ook bitumen kun je wortelwerend krijgen en deze wordt dan ook veelvuldig onder het door jou gekoesterde groendak neergelegd en die gaat dan ook 40 tot 50 jaar mee. Maar jij weet ook, de kwaliteit bewijst zich pas na applicatie. Want ook een goed product kan door verkeerde applicatie het dak niet waterdicht houden. Dan nog iets; waar jij compleet aan voorbij gaat is de totale milieubelasting van een EPDM dak voor, tijdens en na de levensduur; tijdens productie etc. Bekend is dat EPDM nooit c2c kan zijn omdat het een gevulkaniseerd product is; speeltuintegels kun je er nog van maken, da's ook mooi voor onze kinderen..; maar dat dekt natuurlijk niet het totale plaatje. En o ja, levensduur is een onderdeel van de totale LCA van producten maar niet alles bepalend. Net zo min als dat duurzaamheid alleen levensduur is. By the way bitumen laat zich perfect recyclen tot nieuwe bitumen zodat het aandeel aan minerale grondstoffen aanzienlijk kan afnemen; hoe is dat bij EPDM geregeld of heb je daar wel telkens nieuw rubber voor nodig? En nog iets: maar goed dat er partijen zijn die met "proefkonijnen" bezig zijn anders had je nu toch ook onder je groendak mooi met een bitumendakbaantje moeten werken!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up