Samenwerken centraal thema!

Tijdens het gisteren gehouden jaarlijkse congres van het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd stond samenwerken tussen verschillende partijen centraal. Ook werd meer en meer duidelijk dat we nu moeten aanpakken en ons niet afhankelijk moeten opstellen van de Europese, landelijke en provinciale politiek, alhoewel de laatste dichter bij de burger blijkt te staan dan menigeen vermoedt…

Het programma van het congres werd in gezamenlijk overleg met de provincie Gelderland samengesteld. Een viertal keynote-sprekers belichtten het onderwerp duurzaam bouwen vanuit verschillende perspectieven. Circa 500 deelnemers vanuit het bedrijfsleven, woningbouwverenigingen, lokale overheden en provincies woonden het congres bij en waren over het algemeen positief gestemd over het programma.

#dgcongres12
Dagvoorzitter Wouke van Scherrenburg wist het programma op een enthousiaste wijze aan elkaar te praten. Op de dag voorafgaand aan het congres twitterde ze al helemaal klaar te zijn voor en zin te hebben in het congres.
@woukevscherrenb twitterde: @wietsewalinga @DuurzaamGebouwd helemaal klaar en zin in #dgcongres12

En dat was te merken. De dagvoorzitter stelde direct bij de opening van het congres de vraag naar het doel van ieders komst.
@JanvandenBroek twitterde: Samenwerking bedrijfsleven en overheid bij #dgcongres12 vlgns dagvoorzitter @woukevscherrenb bijzonder. Wat is doel van uw komst vraagt ze?!

Ook social media speelde gisteren een niet onbelangrijke rol. #dgcongres12 werd veel gebruikt door de deelnemers om hun mening te geven over de inhoud.
NiekStukje twitterde: Nieuwe ontwikkelingen zien, kennis vergaren en businesskansen leren kennen... Gaan we het allemaal beleven? #dgcongres12

Maar ook op afstand werd het congres gevolgd…
@gerben_vandijk twitterde: Helaas lukt het me niet vandaag bij het #dgcongres12 te zijn, maar via deze hashtag en via #bg_live kan ik het virtueel volgen.
@SannieVerweij: Ik ben niet bij @DuurzaamGebouwd , maar zie al verschillende # om toch te volgen. Nu eerst naar #s2m030. @WoudJansen #dgcongres12 #bg_live!

100e partner Duurzaam Gebouwd
Commercieel directeur Richard Klein van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd maakte voor aanvang van het officiële gedeelte congres bekend dat adviesbureau Peutz was toegetreden als 100e partner van het platform. Een mooi begin van de dag.
@JanvandenBroek twitterde: Feestelijk moment tijdens #dgcongres12: 100e partner van #Kennisplatform #DuurzaamGebouwd is adviesbureau #Peutz

Gelderland energieneutraal
Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Gelderland opende vervolgens het congres en gaf aan blij te zijn dat het congres dit jaar in partnership met haar provincie tot stand is gekomen.

Onder de noemer ‘Werk met eigen energie’ maakt ze tijdens haar presentatie duidelijk hoe belangrijk het voor de provincie Gelderland is de werkgelegenheid in de energie- en milieusector te versterken.
@JanvandenBroek twitterde: @AnnemiekeTraag tijdens #dgcongres12, #Gelderland: werk met eigen energie. Versterken werkgelegenheid in energie- en milieusector.
Energietransitie speelt hierbij volgens haar de hoofdrol.
@JimTeunizen twitterde: Gedeputeerde Annemieke Traag spreekt op #dgcongres12 over het #Programma #Energietransitie. Speerpunt: ontwikkeling #clean-tech
Samenwerking met de provincies Overijssel en Brabant is hierbij van groot belang.
@JanvandenBroek twitterde: @AnnemiekeTraag #Gelderland, #Overijssel en #Brabant werken volop samen aan #energietransitie. #dgcongres12
@JanvandenBroek twitterde: @AnnemiekeTraag biedt praktische handvatten bij #dgcongres12 over wat #gelderland daadwerkelijk doet aan #verduurzaming gebouwde omgeving

Ook ruimte voor bewustmaking was er volop:
‏@JanvandenBroek twitterde: @AnnemiekeTraag tijdens #dgcongres12: burgers bewust maken met Energy Display... Maandsalaris naar energierekening per jaar!

Traag gaf richting kabinet Rutte II aan geen ruimte te laten binden energie-efficiency in de richtlijn strikt uit te voeren; een duidelijk statement.
‏@hweijer twitterde: Gedeputeerde Traag van Gelderland: Rutte II moet EU richtlijn energie-efficiency in 2014 strikt uitvoeren, geen ruimte laten. #dgcongres12
@JanvandenBroek twitterde: @AnnemiekeTraag tijdens #dgcongres12: Rutte II moet energiebelasting op hernieuwbare energie fors verlagen van €0,115 naar €0,01 per kWh!

In het programma van de provincie Gelderland wordt voor een belangrijk deel ingezet op energiebesparing in bestaande woningen wat blijkt uit de subsidie van € 500 die de provincie bewoners geeft wanneer zij zelf voor minimaal € 1500 investeren in milieubesparende ingrepen aan hun woning.
@robbertkarreman twitterde: Gelderland zet in op energiebesparing in bestaande woningen #bg_live #dgcongres12
@peterlinders64 twitterde: Gemeente Gelderland geeft subsidie van €500 bij min. investering van €1500, aan particulier door isolatieverbetering #dgcongres12

Het elfde gebod!
Expert van het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd Andy van den Dobbelsteen nam de aanwezigen op een wetenschappelijke en toch uiterst praktische wijze mee in het thema duurzaamheid van nu en straks.

Van den Dobbelsteen startte met het tonen van een praktijkvoorbeeld hoe het op de dag van vandaag al kan werken:
@JanvandenBroek twitterde: Andy van den Dobbelsteen neemt bezoekers #dgcongres12 mee naar Deense eiland Somsø. Elke bewoner heeft geïnvesteerd voor energieneutraliteit
Tijdens zijn boeiende lezing deed hij een oproep vooral zuinig te zijn op onze grondstoffen. De schaarste wordt meer en meer duidelijk, het is volgens Van den Dobbelsteen zaak niet af te wachten maar nu te handelen.
@JanvandenBroek twitterde: Andy van den Dobbelsteen tijdens #dgcongres12: alleen materiaal halen uit circulaire economie!

Ook gaf hij wederom aan hoe belangrijk energietransitie is.
@JanvandenBroek twitterde: Andy van den Dobbelsteen tijdens #dgcongres12: fossiele energie alleen nog maar gebruiken voor energietransitie.

Er is de komende jaren volgens hem veel te doen, wat direct leidde tot de nodige tweets:
@EvivanRijn twitterde: Volgens Andy vd Dobbelsteen op #dgcongres12 is er niet één zelfvoorzienende stad, nog genoeg werk te doen! #bg_live pic.twitter.com/Bigy6Qbu
‏@JanvandenBroek twitterde: Veerkrachtige steden noodzakelijk voor toekomst volgens Andy van den Dobbelsteen tijdens #dgcongres12 én we moeten klimaat leren begrijpen!
@basvdveen twitterde: Mooi pleidooi Van den Dobbelsteen voor zelfvoorzienende stad #Energietransitie #dgcongres12 ken je feiten!
@WoudJansen twitterde: Andy van de Dobbelsteen: een stad als integraal energie leverancier! #bg_live #dgcongres12
‏@JanvandenBroek twitterde: Stad heeft samenstelling diversiteit. Gebruik maken van onderlinge netwerken gebouwen, zegt Andy van den Dobbelsteen tijdens #dgcongres12
@CharlotteBdeRoo: Energiesynergie tussen gebouwen en buurten wordt de toekomst. Bijvoorbeeld zwembad /schaatsbaan of hotel/kantoor #dgcongres12
@fredkloet: #dgcongres12 #kassendak met #pvcellen en #revolvingfunds leveren meeste energie(besparing) op in bestaande #bouw Doen! #facilitymanagement
@energiewerkpl twitterde: RT @NiekStukje: "Reduceer de vraag in #bestaandebouw. Bedrijven, zorg dat je hier goed in bent!"-Andy vd Dobbelsteen #dgcongres12 #bg_live

Van den Dobbelsteen sloot zijn fantastische betoog op een mooie wijze af:
@JanvandenBroek: Alleen rappe e-novatie helpt. Nu doen! Elfde gebod van Andy van den Dobbelsteen tijdens #dgcongres12: "Gij zult enkel nog duurzaam bouwen."

Europees perspectief
Na de koffiepauze gaf de heer Robert Nuij een presentatie vanuit de Europese Commissie. Nuij houdt zich bij het Directoraat-Generaal Energie bezig met de uitvoering van de energieprestatie van de gebouwenrichtlijn, waarbij hij zich richt op standaardisatie en financiële ondersteuning van energie-efficiëntie voor gebouwen. Hij ging onder andere in op de nieuwe EU richtlijn Energiebesparing welke in 2014 van kracht zal gaan.

@bwgroot twitterde: Robert Nuij schetst eng gedragscenario waarbij niks meer mag om gebouw energiecentraal te maken: raam mag niet open #gezondheid #dgcongres12
@basvdveen twitterde: Nuij (EU) slaat spijker op de kop #dgcongres12: barrieres #renovatie zijn bouwkwaliteit, skills, gedrag gebruikers, handhaving, financiering

Uit de presentatie van Nuij kwam een toch ietwat somber beeld naar voren over het tempo waarin de verduurzaming van de gebouwde omgeving volgens Brussel dient te gebeuren. Voor diverse aanwezigen in de zaal werd duidelijk dat we nu moeten aanpakken en niet moeten afwachten wat daar wordt besloten.
@dobbelska twitterde: Robert Nuij: NL in gebreke gesteld voor niet tijdig omzetten energierichtlijnen EU: hoezo voorop lopen? #dgcongres12
@JanvandenBroek: Europa aan zet?! Robert Nuij EU bij #dgcongres12 geeft somber beeld over tempo vanuit Europese overheid. Voorbeeld is Green Deal in GB.
@derksenwindt twitterde: Robert Nuij: "NL is qua energie efficiëntie middenmoot tussen lidstaten: al lang geen voorloper meer!" #dgcongres12

Bedrijven aan zet
Vervolgens gaf een drietal ondernemers hun visie over duurzame samenwerking, te weten Martin Koppenol van VBI, Adriaan Hakkert van VEKA en Kor Foekens van Colt International. De bedrijven geven aan beste wil samenwerken, maar hoe? Dat werd niet helemaal duidelijk, maar biedt wel kansen voor de toekomst. We zullen wel moeten!
@JanvandenBroek twitterde: Martin Koppenhol VBI bij #dgcongres12: wat is eigenlijk duurzaamheid? "Hebben wij de intelligentie om dit op te pakken?"
@Heiligeboon twitterde: #dgcongres12 duurzaam bouwen is niets meer dan procesoptimalisatie. Ik doe mee: @inQasa. @vbi #bg_live
@robbertkarreman twitterde: Kijk naar de natuur voor de duurzame ideeen en oplossingen #dgcongres12 #bg_live
@dobbelska: 3 pitches #dgcongres12 : de Nederlandse gaat over problemen in de bouw; de twee die duurzame oplossingen tonen komen uit Duitsland en GB!
@robbertkarreman twitterde: Ook de bouwkolom vindt het leuk om samen te werken #dgcongres12 #bg_live #ditispasnieuws ;-)
@Paul_Stein twitterde: #dgcongres12 kritiek bedrijven in forum op overheden maar ook op gebrek samenwerking bedrijfsleven
@fredkloet twitterde: Samenwerking in bouw is ondermaats. Podiumdiscussie #dgcongres12 #bouw Het gebouw bestaat niet? Som der delen? #durftevragen #tco #openheid
@peterlinders64 twitterde: #Dgcongres12 samenwerken moet leuk zijn!! vertrouwen en op basis van prestaties en TCO http://img.ly/pKAb

Workshops
Na de lunchpauze was het tijd voor maar liefst dertien workshops, waarvan er maar liefst vijf vanuit de provincie Gelderland werden georganiseerd. Een greep uit de berichten hierover:
@JanvandenBroek twitterde: #GeldersTransitieCentrum kijkt naar wind uit hogere luchtlagen. Factor 8 hoger rendement. #dgcongres12
@CharlotteBdeRoo twitterde:Lokale energie-cooperaties helpt woningcorporatie ( Lochem energie) #dgcongres12 Goede ideeën voor toekomst bestendig bouwen #Vivare
@basvdveen twitterde:'Discussie over energiebesparing voeren in termen van CO2 is voor gemiddelde NLer niet betekenisvol. Praat in €'s!' #dgcongres12
@JF_Mars twitterde:#dgcongres12 workshop DGW en LE helaas niet echt interactief. Had er meer van verwacht.
@KorFoekens twitterde:#dgcongres12 workshop WKK is wel financieel interessant echter gasverbruik gaat met faktor 1,5 omhoog. Hoezo duurzaam?
@WoudJansen twitterde:Mooie stelling van @ErikDeiman tijdens #dgcongres12 #bg_live pic.twitter.com/VF0QWGRr
@superrlinda twitterde:Interessante workshop op #dgcongres12: gebruik energydisplay voor besparen. Vraag: hoe hou je motivatie blijvend hoog? Raakvlak met #nme20
@hweijer twitterde:Slimme workshop Brink Groep over financiering duurzaamheid: zet deskundige bezoekers aan de slag voor Rotterdamse businesscase #dgcongres12
@WoudJansen twitterde:Mooie en boeiende discussies over de kansen en bedreigingen van mogelijk financiële prikkels! Dank voor jullie input! #bg_live #dgcongres12

Gouden Kikker
Ontwerpbureau De Zwarte Hond ging voor de tweede keer op een rij aan de haal met de Gouden Kikker Award. Na het tonen van drie filmpjes van de laatste drie genomineerden werd de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Chris de Jonge van JKH Architecten. De Zwarte Hond kreeg de Award voor het project ‘kantoor GasTerra’ in Groningen.
Onder de 23 inzendingen bevond zich een breed scala aan projecten: kantoorgebouwen die door duurzaam renoveren van energielabel G naar A+ gingen; maar ook duurzame starterswoningen, zorgconcepten en oplossingen voor energieneutraal wonen.
@fredkloet twitterde: #ZwarteHond wint #GoudenKikker #dgcongres12
@peterlinders64 twitterde: #dgcongres12 #zwartehond proficiat met gouden kikker duurzaamheidsprijs 2012

The graveyard shift
Hoogleraar Vastgoedbeheer & Ontwikkeling TU Delft en directievoorzitter Brink Groep Hans de Jonge had de twijfelachtige eer het congres af te sluiten, wat hij echter met verve deed.

De Jonge opende zijn betoog met het tonen van de gedenkwaardige brand van de faculteit Bouwkunde TU Delft in 2008, waarmee hij de flexibiliteit van zowel studenten als personeel als voorbeeld stelde voor bouwend Nederland.
@JanvandenBroek twitterde: Hans de Jonge bij #dgcongres12 "Je zou bijna hopen dat de boel affikt (nav brand bouwkunde). Als we in problemen komen zijn we pas goed."
@JanvandenBroek twitterde: Hans de Jonge bij #dgcongres12: "we zeuren alleen maar; ik ben er helemaal klaar mee..."

Een regelrechte eye-opener voor menigeen in de zaal. De Jonge wist de bezoeker te prikkelen door aan te geven dat we afscheid moeten nemen van de oude economie en we ons in de overgangsfase bevinden naar een nieuwe economie, een economie waarin geen ruimte is voor bezit maar waar slechts het gebruik van producten en middelen voorop staat. Een economie waarin wellicht minder sprake is van groei.
@JanvandenBroek twitterde: Volgens Hans de Jonge bij #dgcongres12 koppelen wij bezit nog teveel aan status. Dat gaat veranderen. Het gaat om gebruik, niet om bezit.
@dobbelska: Geweldige speech van Hans de Jonge op #dgcongres12 - we zitten in een transitie tussen 2 soorten economieën. Het oude willen = pijn leiden

Tijdens zijn studie leerde hij nog volgens het principe ‘form follows function’. Die tijd lijkt voorbij, gezien de enorme hoeveelheid leegstaande gebouwen. Volgens De Jonge kunnen we het beste ‘aandelen nemen in sloopbedrijven’, aangezien zo’n 3.500.000 m² kantoorgebouwen structureel leeg staat; langer dan een periode van drie jaar dus.
@JanvandenBroek twitterde: "Beleggen in sloopbedrijven is groeimarkt" zegt Hans de Jonge bij #dgcongres12. 3,5 miljoen m² structureel leeg. Slopen dus...
@fredkloet twitterde: #dgcongres12 #hansdejonge zegt overheid is schuldig aan leegstand,deed/doet niets. Banken boeken massaal af. #vastgoed #facilitymanagement

De Jonge besluit zijn betoog met te melden dat we de crisis het beste kunnen gebruiken om van te leren en zo de overstap te maken naar een nieuwe economie. Kennisoverdracht staat hierbij volgens hem centraal. Kortom: samenwerken!
‏@JanvandenBroek twitterde: We moeten meer doen aan kennisoverdracht, volgens Hans de Jonge #dgcongres12. Bouw is zeker niet achterlijk!

Tot slot
@WoudJansen twitterde: Zo, een geslaagd #dgcongres12! @DuurzaamGebouwd bedankt! Nu nog even lekker een uurtje werken aan mijn interne #duurzaamheid
@Duffelsonline twitterde: #dgcongres12 da's leuk, in het donker door een dierentuin lopen
@robbertkarreman twitterde: Mooi en goed congres en zeker een boeiende afsluiting met Hans de Jonge @brinkgroep #bg_live #dgcongres12
@woukevscherrenb twitterde: Rake opmerking hoogleraar Hans De Jonge: in tijden van grote tekorten wordt er enthousiast gedecentraliseerd #dgcongres12 nu klaar, was top
@RemcoOvermars twitterde: Congres #dgcongres12 was interessant . #duurzaam bouwen wordt vanzelfsprekend. #Aardvast
@ErikDiekmeier twitterde: Gisteren een zeer mooi congres gehad #dgcongres12 van @duurzaamgebouwd

 

Tekst: Jan van den Broek, hoofdredacteur Kennisplatform Duurzaam Gebouwd
Op de foto: Winnaar Tjeerd Jellema van De Zwarte Hond (links) ontvangt de Gouden Kikker Award 2012 uit handen van Bert Melles (Smitshoek Melles & Partners, rechts). In het midden dagvoorzitter Wouke van Scherrenburg. (foto: www.fotograaff.nl)

 

Het Duurzaam Gebouwd Congres is een initiatief van het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd en wordt jaarlijks georganiseerd, in samenwerking met een provincie.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c168 c225
Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van smart buildings. Zo leggen experts aan ...

Lees verder

c21 c160 c225
De mens wil zich met de natuur omringen

De mens wil zich met de natuur omringen

Het belang en de impact van gezonde gebouwen op je medewerkers kwam naar voren tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Gezonde Gebouwen. Diverse experts betraden het ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c225
Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- en eindgebruikerswaarde

Rondetafelgesprek: zo creëer je vastgoed- ...

Bij verduurzaming spelen veel verschillende uitdagingen. Je gebouw slim, gezond én wendbaar maken, vergt veel maar levert ook wat op. Maar hoe combineer je ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

TOjuli: wijziging spelregels risico op oververhitting

Tot nu toe was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis aan oververhitting. Hier komt vanaf ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c225
Sturen op positieve footprint met gevalideerd rekeninstrument

Sturen op positieve footprint met gevalideerd ...

De Nationale Milieudatabase (NMD) valideerde Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, als gecertificeerd ...

Lees verder

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225
Samen het wiel hergebruiken

Samen het wiel hergebruiken

Het ‘denken’ en ‘doen’ hebben ons ontzettend veel gebracht en zijn tegelijk dominant geworden in onze (bouw)cultuur. Dit remt de transitie ...

Lees verder

c21 c40 c184 c225 c243
Onzekerheden wegnemen voor warmtenetten met datathermie

Onzekerheden wegnemen voor warmtenetten met ...

Dit whitepaper geeft je informatie over onzekerheden bij stakeholders over de aanleg van een warmtenet met datathermie voor transformatiegebieden. De publicatie ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up