UNETO-VNI viert tweede lustrum

UNETO-VNI viert tweede lustrum

Tijdens het Lustrum-event voor het tienjarig bestaan van UNETO-VNI op 12 december hebben Titia Siertsema – de huidige directeur en toekomstig voorzitter – en de vertrekkend voorzitter, expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd Marcel Engels, beiden een speech gehouden. Duurzaam Gebouwd haalde er voor u de duurzaamheidsaspecten uit.

'De techniek waarop Nederland draait'

Titia Siertsema heette de aanwezigen welkom in de toekomst. Volgens haar is de toekomst voor de installatiebranche al lang begonnen.

Siertsema: “12 december 2017. Ik zit in de auto en de telefoon gaat. Het is Marieke, mijn huisinstallateur. Ze heeft een automatische melding gekregen dat bij mij thuis de cv-ketel is uitgevallen. Het vriest, dus het is wel zo prettig als de verwarming het vanavond weer doet. Ze krijgt van mij de toegangscode van de voordeur en ze kan aan de slag. Even later laat ze me weten dat de cv-ketel weer werkt. Ze heeft meteen de filters van de warmte-terugwin-installatie vervangen. Dat moest binnenkort toch gebeuren. Marieke heeft het bedrijf van haar vader overgenomen. En richt zich op geavanceerde dienstverlening. De komende jaren zullen we ondernemers zoals zij veel tegenkomen. Ondernemers die zich volledig richten op technisch geavanceerde dienstverlening. In mijn huis heeft Marieke een installatie geplaatst die zorgt voor de juiste temperatuur op het juiste tijdstip. En diezelfde installatie regelt de frisse lucht, het licht, het ict-netwerk, noem maar op. Marieke houdt alles op afstand in de gaten en daar betaal ik per maand een vast bedrag voor. Met duidelijke afspraken over de prestaties.”

De wereld verandert volgens Siertsema sneller dan ooit en houdt het publiek het volgende voor: “Voor u als ondernemer betekent dat: keuzes maken! Op welke markt wilt u actief zijn? Waar liggen uw kennis en uw kracht? Als u dat eenmaal heeft bepaald, zijn de mogelijkheden bijna oneindig! Energiebesparing; ouderen langer zelfstandig laten wonen met slimme techniek; duurzame energie voor particulieren, bedrijven en industrie; installatiebeheer op maat voor bedrijven of juist voor instellingen in het onderwijs, de zorg en de overheid…”

Klanten willen volgens Siertsema niet meer nadenken over een of ander apparaat of techniek. “Ze hebben een duidelijke wens: comfortabel wonen; energie besparen; veilig werken.”

UNETO-VNI heeft volgens haar concrete plannen, bijvoorbeeld door samen met een aantal partners voor consumenten een aantrekkelijke financiering mogelijk te maken voor energiebesparende maatregelen. “Dat werkt als volgt. U (de installateur, red.) neemt de financieringsmogelijkheid mee in het totaaladvies aan uw klant. U voert de maatregelen uit en u wordt direct betaald uit het Nationaal Fonds Energiebesparing. Daarna krijgt de klant nog enige tijd de oude, te hoge energierekening. Daarmee betaalt hij of zij de rente en aflossing van de lening die nodig was voor de energiebesparende maatregelen. Zodra de lening is afgelost, heeft de klant het voordeel van een veel lagere energierekening. Zo maken we energie besparen héél aantrekkelijk. Van de overheid hebben we alleen een startkapitaal nodig. Subsidie hebben we niet nodig. We betalen iedere euro terug. Met rente. Een eenvoudig plan. Met grote mogelijkheden. UNETO-VNI gaat zich inzetten om het voor elkaar te krijgen. Op dezelfde manier gaan we op zoek naar manieren om langer thuis wonen technisch en financieel mogelijk te maken.”

Mensen maken volgens Siertsema het verschil.

'Het sleutelwoord is innovatie'
Marcel Engels vindt dat er, ondanks alle alarmerende berichten die we dagelijks in de media tegenkomen, ook in deze tijd reden is voor optimisme. Ondernemers uit de installatiesector komen vandaag met een positieve kijk op de toekomst. Het gaat volgens Engels echter niet vanzelf. Innovatie vormt voor hem het sleutelwoord. “Dat hoeven geen baanbrekende technische vernieuwingen te zijn. Het kan ook betekenen: beter samenwerken, klanten op een slimme manier bedienen of onze werknemers nog meer ruimte te geven om hun talenten te benutten.”

In 2010 heeft UNETO-VNI, samen met TNO, een toekomstverkenning uitgevoerd. Die verkenning, Radar 2020, laat zien welke enorme mogelijkheden er de komende jaren voor installatiebedrijven in beeld komen. “Ik noem hier slechts een aantal voorbeelden. Duurzame energieopwekking. De ontwikkeling van intelligente energienetwerken ofwel smart grids. Duurzame renovatie. En comfortabel wonen dankzij slimme techniek”, aldus Engels.

“Een belangrijke les die ik als voorzitter heb geleerd, is dat je de markt niet alleen kunt veranderen. Als je écht een verandering wilt realiseren, moet je op zoek gaan naar partners. En dat hebben wij gedaan. Bij energiebesparing bijvoorbeeld. Samen met de bouwsector, de woningbouwcorporaties, de energiebedrijven én de overheid hebben we het convenant Meer Met Minder ondertekend. De ambitieuze doelstelling van dat convenant zijn nog niet gehaald, maar we hebben wél een belangrijke stap in de goede richting gezet. Ook bij onze koepelorganisatie VNO-NCW hebben wij laten horen dat de installatiebranche een groot voorstander is van een groene economie. Die boodschap is ook daar aangekomen.”

Hij vervolgt: “We hebben nog een ander initiatief genomen. We hebben de Stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie opgericht. Deze stichting zet zich in om de overstap naar duurzaam opgewekte energie te versnellen. En knelpunten uit de weg te nemen die deze overgang verhinderen. De eerste resultaten van deze lobby worden zichtbaar. Onlangs heeft de Sociaal Economische Raad unaniem besloten dat er een Nationaal Energieakkoord moet komen. Een akkoord dat zorgt voor een duidelijk, consistent energiebeleid dat zich uitstrekt over meerdere kabinetsperiodes. Geen tijdelijke subsidiemaatregelen meer, maar kansen voor nieuwe, duurzame technieken als zonne-energie, warmte-koudeopslag en led-verlichting. UNETO-VNI praat mee en streeft naar een helder akkoord dat meer ruimte geeft voor duurzame energieopwekking en de positie van onze sector verstevigt.”

Over UNETO-VNI
UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektrotechnische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren. Als een van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland zijn ze een factor van betekenis. Zo is men vanuit de organisatie continu in gesprek met overheid en politiek, onderwijs, media, vakbonden en fabrikanten- en consumentenorganisaties.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c189 c225 c245 c261
IoT: de brug naar de toekomst van HVAC

IoT: de brug naar de toekomst van HVAC

3 apr om 16:00 uur
timer 3 min

Internet of Things (IoT) is tegenwoordig in heel wat industrieën een populaire term. Ook in de HVAC-industrie ...

Lees verder »

c21 c225
'Ik wil geen Don Quichot worden'

'Ik wil geen Don Quichot worden'

3 apr om 13:00 uur
timer 11 min

Hij wil geen Don Quichot worden – niet het gevoel hebben dat hij een hopeloze strijd voert. Zo maakt Bernard ...

Lees verder »

c21 c225 c244
‘Biobased bouwen betekent verantwoordelijkheid nemen’

‘Biobased bouwen betekent verantwoordelijkheid ...

3 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Ze maakte indruk met haar presentatie tijdens de workshop ‘De Toekomst heet Hout’ op het Duurzaam ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
2020 is het jaar van de ecosysteemrevolutie

2020 is het jaar van de ecosysteemrevolutie

2 apr om 11:00 uur
timer 5 min

Een nieuw decennium is aangebroken, dé kans om eens een flinke slag te maken in duurzaamheidsmaatregelen. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Eindhovense woonwijk ’t Ven volledig all-electric

Eindhovense woonwijk ’t Ven volledig all-electric

2 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving staat op bijna iedere gemeentelijke agenda hoog in de wensenlijst. ...

Lees verder »

c21 c225 c243
'Technisch gezien kunnen we alles oplossen'

'Technisch gezien kunnen we alles oplossen'

1 apr om 09:30 uur
timer 5 min

Wat staat ons in 2020 te verwachten? Welke trends komen op ons af, welke kansen kunnen we pakken en wie hebben ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Tweerichtingsverkeer met autoaccu’s in de Johan Cruijff ArenA

Tweerichtingsverkeer met autoaccu’s in ...

1 apr om 08:00 uur
timer 6 min

De accu in een elektrisch voertuig kun je niet alleen opladen, maar ook ontladen. Hierdoor kan die accu een rol ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Helpdesk Corona voor vragen over veilig doorwerken

Helpdesk Corona voor vragen over veilig doorwerken

1 apr om 07:00 uur
timer 2 min

Sinds deze week is er in Nederland een protocol van kracht om in de bouw- en technieksector veilig door te kunnen ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Video: Keynote Arash Aazami op Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Video: Keynote Arash Aazami op Duurzaam Gebouwd ...

31 mrt om 17:00 uur
timer 1 min

Beleef het Duurzaam Gebouwd Congres 2020 opnieuw en bekijk de keynote van Arash Aazami, visonair energietransitie. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Duurzaamste sportaccommodatie staat in Wolfaartsdijk

Duurzaamste sportaccommodatie staat in Wolfaartsdijk

31 mrt om 16:01 uur
timer 2 min

Ook de sportsector is volop aan het verduurzamen en in dat kader won v.v. Wolfaartsdijk deze maand de titel ‘Sportaccommodatie ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c250 c254
Overmacht in tijden van corona?

Overmacht in tijden van corona?

31 mrt om 13:01 uur
timer 4 min

Advocaat Edwin van Dijk voorziet door de coronacrisis een verandering van zijn werkzaamheden. Met zijn partners ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up