Energieneutrale uitbreiding voor transformatie kantoor

Energieneutrale uitbreiding voor transformatie kantoor

Sacon ontwerpt in opdracht van Enexis een duurzame transformatie van het bestaande bovenregionale kantoor in Zwolle. Door middel van gedeeltelijke sloop en vervangende nieuwbouw wordt een energieneutrale uitbreiding gerealiseerd.  

 

Het bovenregionale kantoor vormt het derde bouwproject binnen de ontwikkeling van de Enexis Campus, een duurzame stedenbouwkundige herontwikkeling van de Enexis-locatie. Inmiddels zijn twee gebouwen gerealiseerd: het nieuwe energieneutrale regionale kantoor en het Econexishuis, een informatiewoning over duurzaam wonen en ingericht volgens het ‘smart grid’ principe.

Bij het ontwerp en de realisatie van de vervangende nieuwbouw wordt het BREEAM Excellent certificaat als uitgangspunt gehanteerd. Naast Enexis (opdrachtgever) en Sacon (ontwerper) zijn Ex Interiors Nieuwegein (interieurontwerp), JVZ Ingenieurs Deventer (constructeur) en Deerns Raadgevende Ingenieurs Maastricht (W/E adviseur) betrokken bij het project.

Energieneutraal, comfortabel en duurzaam
Er zijn verschillende maatregelen genomen bij de verduurzaming van het kantoor. Zo is het glazen dak van het atrium bekleed met semi-transparante PV panelen, die elektriciteit opwekken en tegelijkertijd als parasol voor het atrium fungeren. Het overige dakoppervlak is ook voor het grootste deel bedekt met PV panelen, die samen de elektriciteit opwekken t.b.v. energieneutraliteit. Alle werkplekken in het gebouw worden verwarmd of gekoeld middels klimaatplafonds of vloerverwarming, aangesloten op een WKO-installatie.

Verder is de buitenschil hoogwaardig geïsoleerd, met een gemiddelde Rc > 5,8. Grote glasvlakken worden voorzien van triple glas. Daarnaast zet men LED-verlichting in met daglichtafhankelijke regeling, is het binnenklimaat comfortabel en regelbaar en wordt er een vegetatiedak toegepast. Ook is er waterbuffering op locatie.

Een gebouw om te werken, te ontmoeten en te ontspannen

Het huidige kantoor kenmerkt zich door veel buitengevel, lange looplijnen en weinig samenhang tussen de ruimtes. Uitgangspunt van Sacon is om een inspirerende, creatieve en prettige werkomgeving te realiseren, die uitnodigt tot ontmoeten, samenwerken en uitwisselen van kennis en informatie.

In de nieuwe planopzet wordt een compact gebouw gevormd, waarmee het buitenoppervlak en daarmee de energieverliezen flink worden gereduceerd. Door het toevoegen van een nieuw ‘hart’ en oriëntatiepunt in de vorm van een centraal atrium, worden de interne relaties versterkt, zowel fysiek als visueel. Door de combinatie van werken, ontmoeten en ontspannen moet het atrium het kloppend hart van het gebouw gaan vormen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

10-08-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe hoofdkantoor van Genmab in Utrecht is geopend. Kenmerken van het gebouw zijn het BREEAM-NL Excellent ...

Lees verder »

Verlichting zonder stroomaansluiting

Verlichting zonder stroomaansluiting

31-07-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een lampinnovatie functioneert alleen op zonne-energie en heeft geen stroomaansluiting nodig. Het zonnepaneel dat ...

Lees verder »

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool Zaandam

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool ...

31-05-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De leerlingen van CBS Tamarinde in Zaandam zullen vanaf volgend schooljaar na de zomervakantie les volgen in een ...

Lees verder »

‘Met slim daglicht het verschil maken’

‘Met slim daglicht het verschil maken’

04-05-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Lichtoplossingen als basis voor duurzame, gezonde en energiebesparende gebouwen: dat is de kern van de Hak4t groep ...

Lees verder »

Led-verlichting voor perrons NS Stations

Led-verlichting voor perrons NS Stations

22-02-2018 om 08:00 uur

De perronverlichting op 250 stations in Nederland wordt verduurzaamd. Van Dorp Railinfra vervangt de oude verlichting ...

Lees verder »

Duurzaam distributiecentrum in beeld

Duurzaam distributiecentrum in beeld

08-01-2018 om 09:30 uur

Eerder publiceerde Duurzaam Gebouwd al een artikel over het nieuwe duurzame distributiecentrum New Logic VI in ...

Lees verder »

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam ...

05-09-2017 om 11:00 uur

Sinds kort is AEG Professional Lighting partner van Duurzaam Gebouwd. Salesmanager Gert-Jan Plaisier stelt het ...

Lees verder »

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

17-08-2017 om 08:00 uur

In de kleedkamer van de thuisclub en spelerstunnel van Vfl Wolfsburg werd nieuwe verlichting geïnstalleerd. ...

Lees verder »

Lichtoplossing krijgt upgrade

Lichtoplossing krijgt upgrade

01-08-2017 om 08:00 uur

Een lichtoplossing die al 25 jaar in de markt staat krijgt een upgrade van 169 lumen per watt. Het betreft de E-Line ...

Lees verder »

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

24-07-2017 om 13:00 uur

De Volkswagen Arena in het Duitse Wolfsburg wordt voorzien van de nieuwste verlichtingstechnologieën en –infrastructuren. ...

Lees verder »

Optimaal blauw licht voor recordpoging

Optimaal blauw licht voor recordpoging

26-05-2017 om 09:30 uur

De recordpoging van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden werd uitgelicht met activerend blauw licht van ...

Lees verder »

Herziene normering voor sportverlichting

Herziene normering voor sportverlichting

07-02-2017 om 08:00 uur

Een Europese norm met afspraken over verlichting voor sportvelden en sportzalen wordt herzien. Belanghebbende partijen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up