Geen BTW op zonnepanelen voor particulieren

Geen BTW op zonnepanelen voor particulieren

Particulieren die zonnepanelen willen aanschaffen, kunnen dat doen zonder BTW te betalen. Consumenten die na 1 april 2013 hun installatie hebben aangeschaft kunnen in aanmerking komen voor teruggave van BTW. Door middel van een online tool is te onderzoeken of men in aanmerking komt voor BTW-teruggave.

De Belastingdienst heeft onlangs, door middel van een vraag en antwoord document duidelijkheid gegeven omtrent de BTW- regels voor zonnepaneleneigenaren. De onduidelijkheid ontstond door de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Fuchs op 20 juni 2013. Om te profiteren van BTW teruggaaf moeten zonnepaneleneigenaren zich melden als ondernemer voor de BTW bij de Belastingdienst. Om duidelijkheid te scheppen voor de consument heeft Zonneplan een online tool opgesteld om te onderzoeken of men in aanmerking komt voor BTW-teruggave.

Teruggave
Voor twaalf panelen inclusief installatie betekent dit dat zonnepanelen eigenaren netto 620 euro terugkrijgen. Zonnepaneleneigenaren waarbij de installatie vóór 1 april 2013 plaatsvond hoeven geen actie te ondernemen. De Belastingdienst maakt voor deze groep een uitzondering. Zij vallen per definitie onder de kleine ondernemersregeling en profiteren zodoende niet van de BTW- teruggaaf.

Goed nieuws
Volgens Koen Altena, manager Business Development van Zonneplan, is dit goed nieuws voor de branche: “Zonnepanelen zijn al een zeer rendabele investering, maar deze BTW regeling doet daar nog een schepje bovenop. Terugverdientijden van zes jaar en lager zijn nu gemakkelijk haalbaar. We hadden natuurlijk verwacht dat de Belastingdienst de uitspraak van het Europese Hof zou volgen, maar nu is het officieel. Al met al goed nieuws dus. Wel vraag ik me af hoelang deze regeling in stand blijft, het lijkt daarom verstandig om gebruik te maken van dit voordeel nu het kan.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

4 dec om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

4 nov om 07:00 uur
timer 5 min

In de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving komen in veel gemeenten nieuwe warmtenetten in beeld. ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c185
Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ooit

Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ...

28 okt om 15:00 uur
timer 5 min

De contouren voor de Floriade in 2022 worden zichtbaar. Het eerste vastgoed verrijst binnenkort op het Floriade-terrein ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je niet #VanGasLos

Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je ...

11 okt om 16:00 uur
timer 4 min

Behoud alle gasleidingen en ga niet #VanGasLos, stelt Kirsten Zagt. En vervang het ‘normale’, opgewaardeerde ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Energie Café: ‘Elektrische auto wordt onderdeel van energiesysteem’

Energie Café: ‘Elektrische auto ...

2 okt om 08:00 uur
timer 2 min

De techniek is niet het probleem voor een doorbraak van elektrisch rijden, de maatschappelijke inbedding ervan ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c243
Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

19 sep om 11:00 uur
timer 6 min

De Eerste Kamer stemde begin juni tegen: een verbod op asbest in daken is voorlopig van de baan. Ondertussen gaat ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c127 c243
Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken voor verduurzaming

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken ...

17 sep om 10:00 uur
timer 4 min

Een bijzonder en historisch onderdeel van de stad Apeldoorn. Zo mogen we de al bijna 100 jaar oude woning aan ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c225 c243
Twee innovaties in één nieuw zonnepaneel

Twee innovaties in één nieuw zonnepaneel

29 aug om 15:00 uur
timer 3 min

Voor een verstandige keuze van een zonnepaneel kies je uit meerdere variabelen, met veel aandacht voor de hele ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Woningen verwarmen met aquathermie: trends, ontwikkelingen, toekomst

Woningen verwarmen met aquathermie: trends, ...

29 aug om 10:00 uur
timer 5 min

Als waterrijk land heeft Nederland veel mogelijkheden om warmte te onttrekken aan oppervlaktewater, zoals kanalen ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c225 c243
Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen en lessen van een woningeigenaar

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen ...

21 aug om 15:30 uur
timer 11 min

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel ...

Lees verder »

c21 c122 c125 c148 c187 c225 c243
Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke ...

24 jul om 07:00 uur

Duurzaam Gebouwd lanceert de kersverse whitepaper ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in energietransitie’. ...

Lees verder »

Reacties

De site meld: Nog geen btw-nummers voor particulieren met zonnepanelen. Op 25-7-2013, Particulieren krijgen nog geen btw-nummer voor het produceren van elektriciteit met zonnepanelen. Volgens het Hof van justitie van het Europese Unie zijn particulieren die met zonnepanelen opgewekte elektriciteit tegen betaling terug leveren aan het net, ondernemers voor de btw. Het Hof deed deze uitspraak op 20 juni 2013. Het Ministerie van Financiën beraadt zich nog op de gevolgen van de uitspraak van het Hof. In afwachting daarvan geven wij nog geen btw-nummers af.

Voor de volledigheid: wat zijn de gevolgen voor de particulieren die subsidie hebben ontvangen?

Geachte heer Mertens, Ik ondersteun uw reactie volledig. Inderdaad is met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie het bezitten van zonnepanelen voor particulieren een onzekere zaak geworden. Ik vraag me af of deze uitspraak slechts bedoelt is om particulier opwekken van energie de pas af te snijden en de grote energie maatschappijen en de overheid in de kaart te spelen... Dit spel kennen wij namelijk van de afgelopen decennia en is de reden waarom de duurzame ontwikkeling van energie zo slecht van de grond komt. Dit terwijl we langzaam afglijden in een opwarming vd aarde milieu ramp die nu al niet meer volledig te keren is. Lees gaarne het boek "Revolutie met Recht" van Roger Cox en alles wordt u duidelijk.

Voor een simpele particulier met zonnepanelen is dit toch echt slecht te begrijpen; moet ik me als ondernemer melden om de btw terug te kunnen krijgen? Ik ben toch geen ondernemer? Klinkt verschrikkelijk omslachtig!

Ik heb na 1 april en voor 20 juni 2013 zonnepanelen geïnstalleerd (beschik over een factuur met BTW) maar heb mij niet als ondernemer voor 1 augustus gemeld bij de belastingdienst. Ik kan er dus alsnog geen gebruik van maken. De datum van 1 augustus is vreemd omdat de regeling (nu pas) duidelijk is geworden aan de hand van het recente document vragen/antwoorden van de belastingdienst. Wellicht heeft iemand nog een goed advies?

Het Ministerie van Financien heeft een Q&A samengesteld aangaande dit onderwerp. Niet dat het heel veel duidelijkheid geeft want de heren van het desbetreffende Ministerie schijnen zelf ook niet helemaal inzake deskundig te zijn... (energie is niet gelijk aan capaciteit of vermogen) http://bit.ly/17iKssB

BTW die je mag houden vanwege de KOR moet je toch weer als inkomen opgeven?

De teruggave van de BTW is mogelijk, maar als men zich in laat schrijven als ondernemer betekend dit ook dat men het vermogen dat men prive gebruikt als winst uit onderneming moet zien. Met name over dit laatste aspect zie ik nergens iets staan.

Heb ik op 4 mei '11 4440 Wp geinstalleerd voor eu 3,06/Wp en kom dus als "vroegbeginner" niet in aanmerking voor teruggave! Hoezo discrepantie?

Ik heb in april zonnepanelen laten installeren en zoals ik nu lees krijg ik geen BTW terug. Als vroegbeginner met zonnepanelen wordt je nu benadeeld..Ja inderdaad hoezo discrepantie?

Ik snap er ook niks van. Ik heb in april zonnepanelen aangeschaft en krijg dus nu niks, terwijl mijn broer het wat later gedaan heeft en wel z'n btw terug krijgt omdat het na 1 juli is. Na 1 juli mag je er 5 jaar over doen om een BTW nummer aan te vragen. Totale discrepantie, maar wel typisch hoe ze hier in NL met dat soort dingen omgaan.

Bij aankoop en installatie van zonnepanelen in de periode 1 april 2013 – 19 juni 2013 is het nu nog steeds mogelijk de BTW op de aankoop en installatie van de zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst, dat in tegenstelling tot eerdere berichtgeving door de Belastingdienst. Voor de BTW teruggave dienen de facturen van de zonnepanelen een factuurdatum te hebben van na 1 april 2013. Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl BTW terugvragen zonnepanelen bij aankoop zonnepanelen door particulieren in 2015 blijft mogelijk volgens het Belastingplan 2015.

Door uitspraak van de Hoge Raad van 15-12-2017 is het nu mogelijk de BTW van zonnepanelen terug te vragen vanaf 1-1-2013. Let op: over 2013 btw zonnepanelen terugvragen kan tot uiterlijk eind 2018. Voor meer informatie www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

In de uitspraak van de Hoge Raad wordt geen datum genoemd voor wanneer je teruggave kunt aanvragen! Dus ook voor systemen vóór 1-1-2013 geplaatst. Wie het weet mag het zeggen. Neem eens contact op met: Jason Vollering van ABAB Groep B.V Hij is specialist in deze materie. Heb sinds juni uitgebreid contact en goed afvies van hem ontvangen. Bij mij speelt het om ca. eu 1900.- BTW. Maar ja dat heb je als je voor de trein uitloopt.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up