Eerste C2C-woning van Nederland gerealiseerd

Eerste C2C-woning van Nederland gerealiseerd

Het allereerste Cradle-to-Cradle huis van Nederland staat in Lansingerland, ten noorden van Rotterdam. Het pand is gebouwd met C2C-materialen, wekt eigen energie op en kan volledig gerecycled worden. De woning is volledig opgezet volgens de principes van C2C en het project is een initiatief van Jouke Post en Petra Reijnhoudt. Met een score van 89% C2C bouwen blijft de uitdaging nog steeds liggen om te komen tot 100%...

De opvatting Cradle-to-Cradle stelt het gebruik van gifvrije materialen en hernieuwbare energie als zon en wind centraal en staat aan de basis van het woningontwerp. Dit ontwerp komt van de hand van XXarchitecten en Arconiko architecten. Deze partijen hebben samen met C2Clabxx alle aspecten van de methodiek bestudeerd en toegepast in deze woning.

Energieverbruik
Door de juiste ontwerpopzet en isolatie met driedubbel glas wordt het energieverbruik aanzienlijk gereduceerd, zonder dat er techniek of veel installaties aan te pas komen. De resterende benodigde energie wordt opgewekt met behulp van de zon en warmte uit de bodem.

Uitstekende score
Door een goede afstemming met de omgeving, gecertificeerde materialen en duurzame opwekking van energie wordt een score van 89 procent C2C bouwen behaald. Dit werd berekend met behulp van de C2C-tool van het bureau C2Clabxx, ontwikkeld aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Toekomst
De eerste C2C-woning van Nederland krijgt nu een vervolg. In Berkel en Rodenrijs wordt met collectief particulier opdrachtgeverschap een hele wijk gebouwd gebaseerd op de principes van Cradle-to-Cradle, zodat nog veel grotere duurzame voordelen te behalen zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de officiële website Duurzaam Wonen in Berkel.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c124 c225
Bouwmaterialenfabrikant geheel over op Cradle to Cradle

Bouwmaterialenfabrikant geheel over op Cradle ...

22-11-2013 om 15:30 uur

Na een grondig en onafhankelijk inventarisatieproces is een Zeeuwse bouwmaterialenfabrikant geheel over Cradle ...

Lees verder »

c124 c225
Kersverse accreditatie Cradle to Cradle-assessor

Kersverse accreditatie Cradle to Cradle-assessor

28-10-2013 om 11:00 uur

Het Cradle to Cradle Products Innovation institute heeft Search Consultancy geaccrediteerd als General Assessor. ...

Lees verder »

c124 c225
Intentieovereenkomst getekend voor duurzaam wooninitiatief ‘4C’

Intentieovereenkomst getekend voor duurzaam ...

15-10-2013 om 11:00 uur

In Berkel en Rodenrijs gaat een duurzaam wooninitiatief van start. Recentelijk werd de intentieovereenkomst met ...

Lees verder »

c121 c122 c124 c225
Circulair bouwen in de stroomversnelling

Circulair bouwen in de stroomversnelling

11-10-2013 om 14:00 uur

Circulaire economie is de toverspreuk van 2013 en het onderwerp is zelfs in opspraak gekomen bij onze ministers. ...

Lees verder »

c124 c225
Opvolger van 'Cradle to Cradle' krijgt Nederlandse versie

Opvolger van 'Cradle to Cradle' krijgt Nederlandse ...

02-10-2013 om 09:30 uur

‘De Upcycle’ is de opvolger van het succesvolle boek ‘Cradle to Cradle’ en is vanaf 8 oktober ...

Lees verder »

c122 c124 c127 c225
Kringloopwinkel ingrijpend verduurzaamd

Kringloopwinkel ingrijpend verduurzaamd

26-09-2013 om 08:00 uur

Een kringloopwinkel in Soest is in 2010 van een energielabel B naar A++ verduurzaamd. Dankzij de verduurzaming ...

Lees verder »

c124 c225
Coert Zachariasse wint tweede editie Duurzame 50 Vastgoed NL

Coert Zachariasse wint tweede editie Duurzame ...

16-09-2013 om 17:00 uur

Coert Zachariasse, CEO van Delta Projectontwikkeling, heeft de tweede editie van de verkiezing Duurzame 50 Vastgoed ...

Lees verder »

c124 c225
Finalisten C2C Product Innovation Challenge bekendgemaakt

Finalisten C2C Product Innovation Challenge ...

16-09-2013 om 08:00 uur

De producten van tien verschillende organisaties zijn geselecteerd voor de finale van de Cradle to Cradle Product ...

Lees verder »

c124 c225
Full-service leasing als volgende stap naar circulaire economie

Full-service leasing als volgende stap naar ...

13-09-2013 om 11:00 uur

Een samenwerking gaat full-service leasing aanbieden aan klanten, inclusief installatie, reinigen, onderhoud en ...

Lees verder »

c26 c124 c126 c127
Nieuw kantoorpand op Rotterdam The Hague Airport

Nieuw kantoorpand op Rotterdam The Hague Airport

30-08-2013 om 08:00 uur

Op dinsdag 3 september opent burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een gloednieuw kantoorpand, gevestigd op ...

Lees verder »

c124 c225
Benoeming experts na volgen opleiding

Benoeming experts na volgen opleiding

06-08-2013 om 14:00 uur

Na een opleiding te hebben gevolgd om producten te beoordelen aan de hand van Cradle to Cradle-criteria, zijn twaalf ...

Lees verder »

c124 c225
Video-impressie: Congres Circulaire Economie

Video-impressie: Congres Circulaire Economie

15-07-2013 om 11:00 uur

Onlangs vond het Congres Circulaire Economie plaats, in ’t Spant te Bussum. Was u aanwezig bij het congres ...

Lees verder »

Reacties

Kan iemand C2C voor mij vertalen (letterlijk), ik heb alleen maar klompenschool.

Ten eerste wil ik zeggen dat ik het een mooie poging vind om een gebouw Cradle to Cradle te maken. Toch heb ik mijn vraagtekens of je dit gebouw C2C mag noemen. Ten eerste is de term C2C-woning onjuist. Het is geïnspireerd op C2C. Dus noem het een C2C-geïnspireerde woning of een woning-dat-(al dan niet)-nauw-aansluit-bij-de-C2C principes (alhoewel dat niet lekker bekt, dat geef ik toe). Ook dit wordt al onderschreven in de C2C issues van Duurzaam Gebouwd van 14//9/12 en 18/2/13. Gek dat het hier nu opeens wel geclaimd kan worden. Ten tweede wordt deze C2C-tool helemaal niet ondersteund door de EPEA of andere officiële C2C gerelateerde organisaties. De term C2C wordt dus op een illegale manier gebruikt ... dit valt onder de term Greenwashing, de reden waarom C2C een beschermde term is geworden. Jammer dat Duurzaam Gebouwd op basis van deze tool de claim klakkeloos overneemt dat het een C2C-woning is! Een rectificatie is naar mijns inziens zeer gepast.

Geachte mevrouw, beste Suzanne, Een nuancering is mijns inziens inderdaad op zijn plaats. Een rectificatie gaat mij echter wat ver in dezen... We leggen uit dat de aspecten van de C2C-methodiek werden bestudeerd door de betrokken partijen en werden toegepast in deze woning. Vervolgens gaan we in op de energiebesparende maatregelen, de gecertificeerde materialen die worden ingezet en de score die werd behaald met een C2C-tool. De woning is inderdaad niet C2C-gecertificeerd, maar die indruk wekken we naar mijn mening in het stuk ook niet. Ik ben er in ieder geval blij mee dat dit soort initiatieven wordt genomen, zodat er op een positieve wijze wordt bijgedragen aan een duurzaam gebouwde omgeving. Welke naam dit uiteindelijk ook heeft. En ja, u heeft gelijk dat er geen stempel van EPEA of andere officiële C2C®-gerelateerde organisaties op is gedrukt... Dat is met deze reactie nogmaals benadrukt.

Beste Jan, zeker is deze woning een (grote) stap in de goede richting, dat zal ik niet ontkennen. Het enige wat mij stoort is dat de titel suggereert dat het om een C2C-woning gaat (het staat er letterlijk). Echter, het bouwen van een C2C-woning is nu nog onmogelijk; het kan het wel benaderen, maar 100% C2C kan niet. Op energie gebied noem je een woning die voor 89% wordt voorzien van duurzame energie ook niet een nul-energie woning. De titel die deze woning krijgt is naar mijns inziens te kort door de bocht. Als we de lat zo laag leggen dat we dit al een C2C-woning noemen dan valt de prikkel weg om tot de werkelijk volle 100% te gaan. Wat betreft C2C betekent 89%: doel nog niet (volledig) gehaald.

Beste Suzanne, eens! We moeten de markt blijven uitdagen om te komen tot de volle honderd procent. Ik heb de intro hiertoe aangepast, wat met de titel (om technische redenen) niet meer lukt. Een volgende keer zullen wij nóg meer zorgvuldigheid betrachten!

Beste Ruud, Je kunt Cradle To Cradle -enigzins vrij- vertalen als oneindig recyclebaar. Het is een woordspeling op "From the cradle to the grave". Over het algemeen begint een product als grondstof in de aarde en eindigt het als afval op de stortplaats. De aarde is dan de wieg (cradle) en de stortplaats is dan het graf (grave). C2C producten worden zo geproduceerd dat na gebruik de materialen herbruikbaar zijn als grondstof in een nieuw product. Opnieuw en opnieuw, van gebruik naar gebruik, van grondstof naar grondstof, van wieg naar wieg etc. - Bedankt voor het maken van deze geweldige duurzaam bouwen artikelen!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up