Gevelscan nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Gevelscan nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Recentelijk is Gevelscan toegetreden als nieuwe partner tot het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Uit een interview met Theo d’Archard van Enschut, oprichter Gevelscan, blijken de ambities en doelstellingen van de organisatie.  

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Met ‘HEATVIEW' fotograferen wij woningen en gebouwen in steden en wijken met infraroodcamera’s. De warmtebeelden vormen de kern van een energiebesparingsrapport, dat via een internet applicatie aan de bewoners wordt aangeboden.

Met ‘LEAKVIEW' zijn wij gespecialiseerd in het opsporen en zichtbaar maken van energieverliezen en bouwkwaliteit in de thermische schil van woningen en gebouwen. Met ‘Comfortview’ maken wij de comfortbeleving en de kwaliteit van het binnenmilieu meetbaar en zichtbaar.

Naarmate de energieprijzen stijgen wordt de kwaliteit van de thermische schil steeds belangrijker voor bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen. Een kwalitatief goede thermische schil zorgt voor energiebesparing, bijdragend aan de landelijke milieudoelstellingen en internationale afspraken over het reduceren van CO2-emissies.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
Met het afsluiten van het Lente Akkoord door de bouwpartijen (Neprom-Aedes-Bouwend Nederland-NVB- en de minister van BZK), die zich hebben gecommitteerd aan een EPC nul waarde in 2020, ontstaat een grote markt, die vraagt naar borging van de uitvoeringskwaliteit. Ook ontwikkelingen naar een energienota-nul woning en zelfs energieleverende gebouwen vragen om een hoogwaardige thermische schil.

Hierdoor wordt met name onze expertise op het gebied van bouwkundige thermografie, blowerdoor en onze innovatie LEAKVIEW-concept (luchtlekken vinden en visualiseren) steeds waardevoller bij nieuwbouw en renovatie. In het bijzonder deze innovatie om al in het casco te meten aan luchtdichtheid, zal een grote vraag uit de markt opleveren.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Project; Van Helvoirt, duurzaam kantoor Berkel-Enschot

Tijdens de bouw en in opdracht van een van de bouwende partijen, zijn met het concept LEAKVIEW” in de casco fase veel luchtlekken gevonden die nog tijdens het bouwproces gerepareerd konden worden.

De jury was onder de indruk: “Dit zeer doordachte en in zorgvuldige samenwerking met alle partijen uitgewerkte kantoorgebouw in Berkel-Enschot is een bron van innovatieve oplossingen. We zijn onder de indruk van het feit dat deze oplossingen met veel aandacht zijn geïntegreerd in een coherent gebouw met een aangename belevingskwaliteit. Het project is daarmee een compleet, goed uitgewerkt project dat wordt gekenmerkt door tal van innovaties, zowel in het proces al op het praktische niveau van materialen, concepten en technieken.”

Project; Van der Valk Ridderkerk
Met de LEAKVIEW methode, ernstige en exemplarische luchtlekkage gevonden in de thermische schil.
Na enstige klachten over het thermisch comfort, te hoge energierekening, wist Gevelscan met deze nieuwe technologie snel de problemen te lokaliseren. Hierna kon men gericht werken aan een oplossing.

Project; Leercurve aannemers
Meerdere aannemers/projectontwikkelaars waaronder Vorm Papendrecht, van der Weegen Tilburg en Andre Doevendans hebben deze LEAKVIEW aanpak met andere reguliere technieken van Gevelscan gebruikt om een betere bouwkwaliteit te bereiken.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Wij overwogen al enkele jaren een deelname. Door onze meerdere innovaties kunnen we de bouwkolom technologie bieden, die de faalkosten kunnen verlagen en het gebruikerscomfort verhogen. Middels het platform Duurzaam Gebouwd kunnen we onze doelgroep aanspreken.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
Gezien de lopende convenanten betreffende energiebesparing en CO2-uitstoot, zien wij een toenemende belangstelling bij gemeenten voor onze dienst Heatview. Inmiddels hebben wij circa 110.000 woningen in meerdere gemeenten gefotografeerd met infrarood.

Naast het directe effect van bewustwording en gedragsverandering bij de bewoners wordt hierdoor  een enorme stimulans gecreëerd om de woning of het gebouw te renoveren. Hiervan gaan de bouwpartijen en installateurs profiteren. Op deze manier draagt onze organisatie bij aan het aanjagen van de bouwkolom.

50 procent energiereductie alleen al voor de nieuwbouw in 2015, vraagt om het waarmaken van de kwaliteit die beloofd is op papier: “The proof of the pudding is in the eating!” Dan spreken we nog niet alleen over de talloze KWO en andere duurzame installaties die niet voldoen, doordat de thermisch schil gebreken vertoond.

Dat kan alleen worden bereikt als de uitvoerende partijen bekend zijn met de methodieken en technieken die gebruikt worden bij de kwaliteitscontrole. Naast direct resultaat voor aannemer en opdrachtgever, heeft dit ook een educatieve werking op de uitvoerende partijen. “If you can view it, you can improve it!”

Foto: De innovatie van Gevelscan werd bij het duurzame kantoorgebouw van organisatie van Helvoirt in Berkel-Enschot in de praktijk gebracht.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

STEP-regeling volledig aangevraagd

STEP-regeling volledig aangevraagd

Gisteren om 15:30 uur
timer 1 min

De Stimuleringsregeling Energieprestatie huursector (STEP) is volledig aangevraagd en het volledige budget wordt ...

Lees verder »

'Betonakkoord is startschot voor verdere verduurzaming'

'Betonakkoord is startschot voor verdere verduurzaming'

Gisteren om 08:00 uur
timer 3 min

De ondertekening van het Betonakkoord afgelopen 10 juli riep vragen op. Wat zijn de belangrijkste doelstellingen ...

Lees verder »

Crisis maakt alles beter

Crisis maakt alles beter

19 jul om 12:00 uur
timer 5 min

Eén van de sprekers op het CFP Green Buildings congres op 13 september is filosoof, TED-spreker en impact ...

Lees verder »

Accusystemen in kantoren en scholen niet rendabel – deel 1

Accusystemen in kantoren en scholen niet rendabel ...

18 jul om 15:30 uur
timer 4 min

Energieopslag in accu’s staat steeds meer in de belangstelling. Uit eerder onderzoek bleek al dat het niet ...

Lees verder »

Ga geïnspireerd op vakantie

Ga geïnspireerd op vakantie

18 jul om 12:00 uur

Heb je op of onderweg naar je vakantiebestemming behoefte aan wat inspiratie? Neem de whitepaper Gezonde Gebouwen ...

Lees verder »

Video: On Stage Live met onder anderen Babette van Loon en Bart Triep

Video: On Stage Live met onder anderen Babette ...

18 jul om 08:00 uur

Rudy Grevers, Babette van Loon, Bart Triep en Jan Jaap Blüm werden aan de tand gevoeld door Duurzaam Gebouwd-expert ...

Lees verder »

'Meten is weten en verbeteren'

'Meten is weten en verbeteren'

17 jul om 15:30 uur
timer 4 min

Innovaties voor een zelflerende en optimale werkplek en de businesscases voor slimme gebouwen stonden centraal ...

Lees verder »

Efficiëntie in exploitatiefase vraagt om slimme systemen

Efficiëntie in exploitatiefase vraagt om ...

17 jul om 12:00 uur
timer 2 min

Slimme systemen helpen een gebouw optimaliseren in klimaat, mobiliteitsprocessen en werkplekken toekennen. Gebruikers ...

Lees verder »

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor onderzoek naar gasloze buurten

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor ...

17 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat in 2021 woningen en gebouwen worden verwarmd zonder aardgas? In Noord-Holland ...

Lees verder »

Klimaatakkoord: Wijk voor wijk of burger voor burger?

Klimaatakkoord: Wijk voor wijk of burger voor ...

16 jul om 15:30 uur
timer 2 min

100.000 corporatiewoningen verduurzaming in 2021, subsidie voor gebouwgebonden financiering en een norm voor de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up