De P van …

De P van …

De bouwsector is de mens als waarde ontwikkelaar uit het oog verloren. Het nieuwe bouwen is natuurlijk meer dan duurzame materialen, flexibele delen en levensduurdenken. De productiefactor arbeid moet plaats maken voor de factor mens.

Bedrijven zijn nog te veel gefocust op een benadering vanuit hun eigen interne organisatie, gedwongen partnerships, bouwvolume en kosten. Je zou kunnen zeggen: “niet  vreemd gezien de overlevingsstand waarin de meeste bedrijven staan”. Toch is het vreemd omdat deze manier van werken uiteindelijk geen toekomst heeft. Mensen maken het verschil - niet de structuren en procedures – in en buiten een bedrijf wordt vaak gezegd. Oude economische theorieën noemen mensen die in dienst zijn van een organisatie, werknemers.

Werknemers worden al honderden jaren verleid om in de pas te lopen en geïndoctrineerd om geen fouten te maken. Werknemers leren zich aan te passen, volgen aanwijzingen op en laten hun inspanning omzetten in een maandsalaris. We kennen een schoolsysteem waarbij werknemers het productiesysteem aanleren. Maar leren gehoorzamen en het volgen van procedures prikkelen niet of nauwelijks de creativiteit.

Middelmaat blijft middelmaat
Als je leert hoe je een van die werknemers kunt worden – door goed op te letten op school, aanwijzingen te volgen, op tijd te komen en goed je best te doen – dan wordt er goed voor je gezorgd. Je hoeft niet geweldig te zijn en je hoeft ook geen grote risico’s te nemen. Gewoon zonder ambitie onderdeel zijn van het systeem en productie draaien. Trainingen, bijscholing en coaching zorgen alleen maar voor nog meer middelmaat. Negen van de tien keer zetten organisaties het in om de ontwikkelpunten op te krikken in plaats de talenten geweldig te maken. De middelmaat blijft de middelmaat en wordt onvoldoende geprikkeld in creatieve, ondernemende en in dromende zin.

Gelukkig trekken bedrijven tegenwoordig steeds vaker personen (in dienst of ZP-ers) aan die het verschil willen maken en nemen afscheid van anderen. Deze mensen maken het verschil door waarde toe te voegen, ze veranderen gedrag, schoppen tegen de gevestigde orde aan, bedenken nieuwe invalshoeken en benoemen opmerkelijke conclusies. Als het management talentvolle mensen aantrekt en weet uit te dagen om dromen te realiseren, dan neemt het concurrentievoordeel voor het bedrijf aanzienlijk toe.

Het concurrentievoordeel dat de markt vraagt is een volwassen persoon die midden in het leven staat. Iemand met passie en energie, die in staat is zaken te doorgronden en die de juiste prioriteiten stelt. Deze persoon is vitaal bij veranderingen en gefocust in tijden van verwarring. De winnaars van morgen zijn organisaties die menselijker en opvallender worden en directer in contact staan met de klant.

‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’, schreef de Vlaamse schrijver Willem Elsschot. Als je zingeving zo sterk is om deze droom te willen realiseren en dit te delen met de buitenwereld, dan neemt de kans toe dat je droom ook wordt gerealiseerd.

Eigenwijs
De bouwsector van het ‘nieuwe bouwen’ heeft eigenwijze mensen nodig. Mensen die zich focussen op het ontdekken, zichtbaar maken en versterken van zijn of haar talenten en onderscheidende waarde om meer energie, plezier en succes duurzame activiteiten te realiseren. Gepassioneerde vrije denkers en vernieuwers die hun nek uitsteken als zij vinden dat er iets moet gebeuren. Professionals die gemeenschappelijke dromen hebben, dromen over de toekomst van een duurzame gebouwde omgeving.

Het is van vitaal belang om bedrijven te transformeren naar organisaties waarin creativiteit, ondernemerschap, vakmanschap en diversiteit centraal staan en Human Resource Management is omgedoopt tot Human Value Development. Laten we samen bouwen en het nieuwe bouwen aan People, Planet en … Pleasure!

BOO|s|T Business Innovation
Menno Lammers --- Business Innovator | Chief Inspiration Officer
Fotografie: Gregory Freni

Eerder verscheen deze visie-post van Menno Lammers in het e-zine van Building Holland 2014. Deze is terug te lezen op de officiële website van Building Holland.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c2 c11 c21 c34 c35 c139 c162
Building Holland 2021

Building Holland 2021

Extern evenement Van dinsdag 2 november tot donderdag 4 november vindt Building Holland plaats. Centraal staat de vraag: hoe kunnen ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

c21 c54 c139 c259 c283
Vechten voor het leven. Ons leven

Vechten voor het leven. Ons leven

28-10-2020 om 18:00 uur
timer 5 min

Onno Dwars: Onno Dwars won in 2019 de ABN AMRO Duurzame Top 50. Nu, achttien maanden later, blikt hij tijdens Building Holland ...

Lees verder »

c21 c139 c225
150 sprekers en 36 side events op Building Holland 2020

150 sprekers en 36 side events op Building Holland ...

27-02-2020 om 07:00 uur
timer 1 min

Het programma van Building Holland 2020 is definitief. Verspreid over drie podia komen in totaal 150 sprekers ...

Lees verder »

c21 c139 c185 c225 c283
Veel vernieuwing Duurzaam Gebouwd bij viering 10-jarig jubileum

Veel vernieuwing Duurzaam Gebouwd bij viering ...

10-04-2019 om 12:34 uur
timer 3 min

Na tien jaar van kennis verspreiden en verbinden, zet Duurzaam Gebouwd er voor het komende decennium een tandje ...

Lees verder »

c21 c139 c168 c189 c225
Building Holland: met Gooee worden smart buildings nog veel slimmer

Building Holland: met Gooee worden smart buildings ...

19-03-2019 om 12:18 uur
timer 5 min

Tijdens Building Holland kun je niet heen om het Internet of Things. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor Gooee, ...

Lees verder »

c21 c139 c225
Gevarieerd programma trekt veel bezoekers naar eerste dag Building Holland

Gevarieerd programma trekt veel bezoekers naar ...

18-04-2018 om 12:00 uur
timer 1 min

Een gevarieerd programma met toonaangevende sprekers uit de branche én de vele bezoekers op de beursvloer ...

Lees verder »

c139 c225
Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan Easyfairs

Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan ...

16-04-2018 om 09:15 uur
timer 2 min

Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan Easyfairs, een grote Europese speler op het gebied van beursorganisatie ...

Lees verder »

c139 c225
Uitreiking Happy Building Index Award

Uitreiking Happy Building Index Award

06-04-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Tientallen topsprekers betreden op Duurzaam Gebouwd LIVE tijdens Building Holland 2018 het podium. Maar dat is ...

Lees verder »

c139 c225
Diederik Samsom keynote bij Duurzaam Gebouwd LIVE

Diederik Samsom keynote bij Duurzaam Gebouwd ...

04-04-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom verzorgt een keynote op Duurzaam Gebouwd LIVE. Zijn keynote start om 16.30 ...

Lees verder »

c20 c54 c139 c238
Wij gaan Biophilic!

Wij gaan Biophilic!

30-03-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Daan Bruggink: Ook bij de komende Building Holland weer een belangrijk thema: gezonde gebouwen. Of beter gezegd: een gezonde gebouwde ...

Lees verder »

c139 c225
Wat is er te doen tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE?

Wat is er te doen tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE?

30-03-2018 om 09:30 uur
timer 2 min

Duurzaam Gebouwd LIVE tijdens Building Holland 2018 staat in het teken van het live communiceren, verbinden en ...

Lees verder »

c139 c184 c225
#VanGasLos tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

#VanGasLos tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

28-03-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Gemeentelijke ambities rondom het gasloos maken van de woningvoorraad, het meenemen van bewoners in commuincatie-trajecten ...

Lees verder »

Reacties

Een uitstekend artikel! En hoe herkenbaar. Zekere in grotere (publieke) organisaties. En in organisaties waarin het werken volgens protocollen en richtlijnen niet meer richtinggevend zijn maar dwingend. Hoe te doorbreken?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up