'Integrale bouwmanager moet bouwproces leiden'

'Integrale bouwmanager moet bouwproces leiden'

Onvoldoende communicatie en gegevensuitwisseling met andere ketenschakels vormen de belangrijkste oorzaak van faalkosten in de bouw. Wantrouwen tussen betrokken partijen staat samenwerking vaak in de weg.

Eindgebruikers moeten veel meer betrokken worden bij de bouw dan nu het geval is. En een onafhankelijke integrale bouwmanager is de belangrijkste verbinder voor een succesvol bouwproces. Dit blijkt uit onderzoek van het vakevenement Building Holland onder Nederlandse bouwdeskundigen. Tijdens Building Holland, van 6 tot en met 8 mei 2014 in Amsterdam RAI,  komen alle schakels in de keten bijeen om de toekomst van de bouw- en vastgoedsector mede vorm te geven.

Vanuit de nieuwe eisen van opdrachtgevers en een absolute wil tot vernieuwing vindt er op dit moment een transitie plaats in de bouw- en vastgoedsector. De bouwbranche wordt de komende jaren in een hoog tempo getransformeerd naar de bouwindustrie; een industrie met totaalconcepten, garanties op geleverde eindproducten en excellente kwaliteit.

Vingerwijzingen
In samenwerking zit de grootste winst om iets moois te bouwen. De vingerwijzingen van de architect naar de aannemer en vice versa die we nu nog vaak zien, komen de bouw niet ten goede. De oplossing zit volgens de resultaten van het onderzoek in communicatie en onafhankelijke leiding: vanuit de wens van de klant ontwerpen en bouwen onder leiding van een onafhankelijke integrale bouwmanager. Nynke Lipsius, beursmanager van Building Holland: “Het mooie is dat dit gegeven ook door vrijwel alle betrokkenen wordt gedragen. 7 van de 10 bouwdeskundigen noemen het verbeteren van de communicatie en een betere samenwerking met de ketenpartners als oplossing om faalkosten in de bouw te reduceren. Met name goede communicatie met de klant in de ontwerpfase lijkt cruciaal.”

Onafhankelijke integrale bouwmanager biedt oplossing
Tweederde van de bouwdeskundigen merkt dat er vaak sprake is van wantrouwen tussen de betrokken partijen. Een onafhankelijke partij moet sturing gaan geven en het vertrouwen herstellen. Een ruime meerderheid zegt dat een integrale bouwmanager zodoende een centrale rol moet krijgen in het bouwproces (62%).

Betrek eindgebruikers
Opvallend is verder dat eindgebruikers volgens de respondenten veel meer betrokken moeten worden bij de bouw dan nu het geval is. Betrek eindgebruikers zowel in de ontwerpfase (vindt 75%) als bij het bouwproces (vindt 61%). Ook dit lijkt een goede rol voor de integrale bouwmanager.

Klant centraal stellen
Nynke Lipsius: “De kansen voor verbetering in de bouw zijn legio en er kunnen nog veel slagen gemaakt worden. We moeten leren denken in processen, waarbij we de klant centraal stellen. Er is geen andere branche waarin een bedrag van circa zeven miljard euro per jaar aan faalkosten te reduceren valt.”

Building Holland
Tijdens Building Holland 2014 (6 t/m 8 mei) in Amsterdam RAI staat kennis- en netwerkdeling centraal. Het vakevenement kenmerkt zich door topsprekers, een toonaangevend netwerk van participanten en een uniek co-making concept dat alle participanten gezamenlijk verantwoordelijk maakt voor het succes.

Meer informatie
Meer informatie over Building Holland is te vinden op www.buildingholland.nl. Building Holland is ook te volgen via Twitter (@BuildingRAI). 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c2 c11 c21 c34 c35 c139 c162
Building Holland 2021

Building Holland 2021

Extern evenement Van dinsdag 2 november tot donderdag 4 november vindt Building Holland plaats. Centraal staat de vraag: hoe kunnen ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

c21 c54 c139 c259 c283
Vechten voor het leven. Ons leven

Vechten voor het leven. Ons leven

28-10-2020 om 18:00 uur
timer 5 min

Onno Dwars: Onno Dwars won in 2019 de ABN AMRO Duurzame Top 50. Nu, achttien maanden later, blikt hij tijdens Building Holland ...

Lees verder »

c21 c139 c225
150 sprekers en 36 side events op Building Holland 2020

150 sprekers en 36 side events op Building Holland ...

27-02-2020 om 07:00 uur
timer 1 min

Het programma van Building Holland 2020 is definitief. Verspreid over drie podia komen in totaal 150 sprekers ...

Lees verder »

c21 c139 c185 c225 c283
Veel vernieuwing Duurzaam Gebouwd bij viering 10-jarig jubileum

Veel vernieuwing Duurzaam Gebouwd bij viering ...

10-04-2019 om 12:34 uur
timer 3 min

Na tien jaar van kennis verspreiden en verbinden, zet Duurzaam Gebouwd er voor het komende decennium een tandje ...

Lees verder »

c21 c139 c168 c189 c225
Building Holland: met Gooee worden smart buildings nog veel slimmer

Building Holland: met Gooee worden smart buildings ...

19-03-2019 om 12:18 uur
timer 5 min

Tijdens Building Holland kun je niet heen om het Internet of Things. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor Gooee, ...

Lees verder »

c21 c139 c225
Gevarieerd programma trekt veel bezoekers naar eerste dag Building Holland

Gevarieerd programma trekt veel bezoekers naar ...

18-04-2018 om 12:00 uur
timer 1 min

Een gevarieerd programma met toonaangevende sprekers uit de branche én de vele bezoekers op de beursvloer ...

Lees verder »

c139 c225
Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan Easyfairs

Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan ...

16-04-2018 om 09:15 uur
timer 2 min

Duurzaam Gebouwd verkoopt Building Holland aan Easyfairs, een grote Europese speler op het gebied van beursorganisatie ...

Lees verder »

c139 c225
Uitreiking Happy Building Index Award

Uitreiking Happy Building Index Award

06-04-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Tientallen topsprekers betreden op Duurzaam Gebouwd LIVE tijdens Building Holland 2018 het podium. Maar dat is ...

Lees verder »

c139 c225
Diederik Samsom keynote bij Duurzaam Gebouwd LIVE

Diederik Samsom keynote bij Duurzaam Gebouwd ...

04-04-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom verzorgt een keynote op Duurzaam Gebouwd LIVE. Zijn keynote start om 16.30 ...

Lees verder »

c20 c54 c139 c238
Wij gaan Biophilic!

Wij gaan Biophilic!

30-03-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Daan Bruggink: Ook bij de komende Building Holland weer een belangrijk thema: gezonde gebouwen. Of beter gezegd: een gezonde gebouwde ...

Lees verder »

c139 c225
Wat is er te doen tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE?

Wat is er te doen tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE?

30-03-2018 om 09:30 uur
timer 2 min

Duurzaam Gebouwd LIVE tijdens Building Holland 2018 staat in het teken van het live communiceren, verbinden en ...

Lees verder »

c139 c184 c225
#VanGasLos tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

#VanGasLos tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

28-03-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Gemeentelijke ambities rondom het gasloos maken van de woningvoorraad, het meenemen van bewoners in commuincatie-trajecten ...

Lees verder »

Reacties

Terug naar de middeleeuwen!! Wat een belachelijk idee...graag wat meer achtergrond van het onderzoek

Nieuwe schakel van een zgn. schaap met 10 poten veroorzaakt minder transparantie, meer communicatiefouten en extra (faal)kosten die dus niet gaan bijdragen aan het duurzaam bouwen principe. Prestaties belonen zal veel meer opleveren! Leg de verantwoording op het niveau van partijen die het vakmanschap kunnen inbrengen!

We hebben ze al in allerlei vormen gehad. Van TenG tot PRC, van accountantbureaus tot allerlei boeren bouwbegeleidingsbureautjes. De hoofdpiet die de zwarte pieten uit deelt. Zelf ook in de positie geweest. Frusterend hoe daardoor de communicatie wordt verstoord en bemoeilijkt. Bedenk iets beters. We waren redelijk op weg met de ketenintegratie. Al best wel leuke voorbeelden van gezien. Ik vind wel dat we het beeld van de opdrachtgever als klant meer moeten verschuiven naar de gebruiker. Daar zitten m.i. nog veel mogelijkheden om de markt te verbeteren.

De architecten kunnen, door gebruik te maken van de kennis van de toeleverende industrie en de partijen in de keten (op basis van integraal ontwerpen) die rol prima vervullen. Daarbij gaat het dan in het kader van Vitruvius niet alleen om VENUSTAS , maar ook om UTILITAS - functionaliteit. Voorbeelden zijn voldoende beschikbaar. (www.slimlinebuildings.com)

zielig dat 'de oplossing' nog steeds wordt gezien in 'de manager' een idee wat in alle industrien nu met veel succes nu net wordt weggesneden zou in de bouw de oplossing zijn? De oplossing is simpel, wie levert neemt alle verantwoording, dus de aannemer. juridisch al lang het best onderlegt, dus prima in staat alle verantwoording in prijs en prestatie tot uiting te brengen. de aannemer levert ook het ontwerp, architect dus onder aannemer.

"de oplossing" zoals hier voorgesteld is, aansluitende op enkele van de bovenstaande commentaren, inderdaad wel erg kort door de bocht. Naast alle goede initiatieven in de bouw, kan een "integrale bouwmanager" echter wel een goede aanvulling zijn. Vele organisatie hebben moeite met zich aanpassen aan de nieuwe eisen en vallen met enige regelmaat terug in het 'oude' rol patroon. Een buitenstaander kan helpen dit te verbreken. Deze moet dan wel beschikken over voldoende aanzien, draagkracht, maar ook enig mandaat. Het is daarmee veel meer een veranderingsmanager dan een projectmanager.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up