Circulaire aanpak kan miljarden opleveren

Circulaire aanpak kan miljarden opleveren

Steeds meer mensen zien de noodzaak en de meerwaarde van duurzaam ondernemen. Een thema dat vooral kansen biedt in de bouw is het concept circulaire economie, waarbij grondstoffen – net als in de natuur – eindeloos worden hergebruikt. Bas van de Westerlo, bouwkundig adviseur bij het C2C ExpoLAB, legt uit waarom dit een topkans is voor zowel de opdrachtgevende als de ontwerpende bouwsector.

Wellicht het meest bekende voorbeeld van een circulair model is ‘Cradle to Cradle’. Van de Westerlo: “Cradle to Cradle is in feite een raamwerk voor hoogwaardige duurzame innovatie. In tegenstelling tot de conventionele ‘duurzame’ aanpak die zich richt op het minimaliseren van negatieve uitkomsten zoals luchtvervuiling en toxiciteit, richt Cradle to Cradle zich op het creëren en vergroten van positieve uitkomsten, zoals het produceren van zuurstof en het zuiveren van waterkringlopen. Op deze manier draagt economische groei juist actief bij aan het verbeteren van het milieu, en worden ook op sociaal vlak positieve ontwikkelingen gemaximaliseerd. Het komt allemaal neer op goed en doordacht ontwerp, wat zeker ook economische voordelen met zich meebrengt.”

Bas van de Westerlo is Cradle to Cradle gecertificeerd consultant bij het C2C ExpoLAB te Venlo en gespecialiseerd in de bebouwde omgeving.

Gat in de markt

“Ik ben ervan overtuigd dat duurzame innovatie in de bouwsector het grootste gat in de markt is van dit moment. Naarmate grondstoffen schaarser worden, is het logisch dat de grondstofprijzen in de toekomst alleen maar omhoog zullen gaan. Ook de energieprijzen zullen blijven toenemen. Innovatiemodellen zoals Cradle to Cradle bieden hier een regelrechte oplossing voor. Sterker nog, recent onderzoek door McKinsey en TNO heeft uitgewezen dat een circulaire aanpak het Nederlandse bedrijfsleven circa 7,3 miljard euro per jaar kan opleveren! Een geweldige kans, zowel voor nieuwe bouwprojecten als ontwikkelingen in de ontwerp- en realisatiefase” aldus van de Westerlo.

Opdrachtgevers zijn in een unieke positie om vraag te genereren voor bouwprojecten die niet alleen economisch verantwoord zijn, maar tegelijkertijd ook bijdragen aan hun MVO-doelstellingen. Van de Westerlo: “Wat we vaak tegenkomen is dat organisaties hoge ambities hebben op het gebied van duurzaamheid en MVO, maar niet direct inzien hoe deze ambities ook heel goed kunnen worden vertaald in bijvoorbeeld de bouw van een nieuw bedrijfspand. Het C2C ExpoLAB werkt dan met deze organisaties samen om specifieke mogelijkheden te identificeren, en deze vervolgens stapsgewijs te integreren in het aanbestedings- en ontwerpproces zodat deze gewenste kwaliteit kan worden gewaarborgd en gerealiseerd.”

Daarnaast biedt duurzame innovatie kansen voor opdrachtnemers als architecten, aannemers en ingenieurs. Van de Westerlo: “We zien dat de vraag naar projecten waarbij duurzaamheid een bepalende factor is, enorm toeneemt. Ook zien we dat steeds meer overheden thema’s zoals Cradle to Cradle specifiek opnemen in hun aanbestedingsdocumentatie.” Een voorbeeld hiervan is de gemeente Venlo, die in nauwe samenwerking met C2C ExpoLAB de Cradle to Cradle principes heeft opgenomen in onder andere het inkoopbeleid, de welstandsnota en de ruimtelijke structuurvisie.

Wereldwijd koploper
Onlangs uitgeroepen tot ‘wereldwijd koploper Cradle to Cradle’ heeft de gemeente Venlo duurzame innovatie hoog in het vaandel staan. Zo wordt bijvoorbeeld het nieuwe stadskantoor gebouwd volgens de principes van Cradle to Cradle en zijn de C2C principes opgenomen in onder andere het inkoopbeleid, de welstandsnota en de ruimtelijke structuurvisie. Van de Westerlo licht toe: “Vooral uniek aan de aanbestedingsprocedure was dat er in de eerste plaats niet werd gevraagd naar een ontwerp, maar naar de visie op de opdracht – en de voorgestelde mogelijkheden wat betreft Cradle to Cradle.” Het resultaat van deze aanpak is beslist niet gering: over de gebruiksduur van 40 jaar zal de gemeente Venlo naar verwachting een winst realiseren van circa 17 miljoen euro.

Sportcomplex Egerbos. Bron: 2.0 architecten

Een andere praktijkcase is het sportcomplex Egerbos. Hier werd in samenwerking met 2.0 architecten een innovatief concept voor de vernieuwbouw van het sportcomplex ontwikkeld. Met duurzaamheid en Cradle to Cradle nadrukkelijk gespecificeerd in de gemeentelijke aanbesteding werd de focus onder meer gelegd op het gebruik van schone energie, het gebruik van gezonde en veilige materialen en het inzetten van functioneel groen. Het architectenbureau wist zich succesvol te onderscheiden en het project is inmiddels in uitvoering. Omdat het project een uitstekend voorbeeld is van Cradle to Cradle in de praktijk, geniet het project van continue aandacht.

Foto bovenaan: Model groene gevel van het Cradle to Cradle geïnspireerde Stadskantoor Venlo

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

9 jul om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

6 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22 jan om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein ...

28-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

Het in 2017 opgeleverde kantoor van het sociaal domein van gemeente Breda combineert circulariteit, gezondheid ...

Lees verder »

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

02-11-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26-10-2018 om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

18-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire ...

Lees verder »

Reacties

Gecertificeerde consultants bestaan niet, want dat zou betekenen dat alle ingrediënten van deze consultant tot 100 ppm zijn geanaliseerd. Er zijn consultancy partijen, zoals het expolab die hebben deelgenomen aan de 4 daagse training door EPEA. En er zijn tegenwoordig ook door het Product Innovation Insitute geaccrediteerde Assessment Bodies, die zich met consultancy rondom C2C certificering bezighouden. Een lijst daarvan kun je hier vinden: http://www.c2ccertified.org/product_certification/accredited_assessment_bodies

Cradle2Cradle is inderdaad HET voorbeeld van de circulaire energie. Bijna een oproep tot economische krimp? Cradle2Cradle hoort zeker thuis in een visie over "de Natuurlijke Stad"!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up