Belletje trekken voor energiebesparing

Belletje trekken voor energiebesparing

Wie het over energiebesparing in huis heeft, belandt als snel in de wereld van serious gaming, per smartphone bedienbare thermostaten en andere slimme oplossingen. Om tot daadwerkelijke resultaten te komen heeft Meer Met Minder ondervonden dat een iets minder hightechmiddel de doorslag geeft: huis aan huis aanbellen en het gesprek aangaan.

Het is niet zo dat de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder vies is van moderne technologie. “In tegendeel”, zegt projectleider Niels Hanskamp. “Het gaat om de combinatie van middelen. In onze Energielabelatlas staat voor elke woning een officieel of indicatief energielabel geregistreerd. Hierdoor kan, samen met de betreffende gemeente, op straat- en wijkniveau bepaald worden wat kansrijke gebieden voor energiebesparende maatregelen zijn. Wij sturen vervolgens teams de wijk in die door-to-door contact maken met de woningeigenaar. Jonge, goed opgeleide mensen, voorafgegaan door een aankondiging vanuit de gemeente. Deze teams maken gebruik van een iPad, waarop de looproutes zijn geprogrammeerd. Samen met de bewoner worden de woningkenmerken geregistreerd in Woningdossier.nl, wat een accuraat indicatief energielabel oplevert en inzicht biedt in de nog te nemen energiebesparende maatregelen. Daarmee werken we dus actief aan bewustwording.”
Daarnaast peilen de teams de interesse voor een collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen. “Hierbij kunnen de bewoners zelf zien wie in de buurt meedoen. Op basis van dit contact worden geïnteresseerde bewoners benaderd voor een offerte. Dit kan ook een vervolgactie zijn, zoals een bijeenkomst.”

Groen kleuren

De resultaten van deze D2D-aanpak liegen er niet om met conversie die in sommige gevallen boven de 20% ligt. Zo voert de gemeente Hardenberg in een consortium met Meer Met Minder en verschillende partijen in de plaatsen Balkbrug en Dedemsvaart een blok-voor-blokproject uit. “Het doel hierbij is om draagvlak te creëren om energiebesparende maatregelen op grote schaal in bestaande bouw door te voeren. Dit kan variëren van het aanbrengen van isolatie in vloer, wanden en dak tot de installatie van zonnepanelen”, vertelt projectleider Gertjan Brand. “In het Overijsselse Hardenberg is 80 tot 85% van de woningen particulier bezit. Als je een slag wil maken, moet je dus de huizenbezitters benaderen. Met de ‘Kleur uw gemeente groen’-pilot hebben we 3.000 huishoudens persoonlijk benaderd. Met het Woningdossier in de hand hebben we echt in contact kunnen komen met huiseigenaren en mensen inzicht kunnen bieden in mogelijkheden voor energiebesparing. Ruim 350 woningen hebben nu maatregelen getroffen en we hebben het project uitgebreid naar de nabijgelegen plaatsen Gramsbergen en Slagharen.”

80% geïnteresseerd

Ook de Zeeuwse gemeente Goes gebruikte het Meer Met Minder Woningdossier om het gesprek aan te gaan met haar inwoners. In 's-Heer Hendrikskinderen was na de deur-aan-deurgesprekken 80% van de inwoners op basis van hun indicatieve energielabel geïnteresseerd in het treffen van energiebesparende maatregelen. “Het doel was niet alleen maar energie besparen, maar ook om mensen te interesseren de woning levensloopbestendig te maken”, vertelt Maarten Dobbelaer, beleidsmedewerker Klimaat & Energie. “De gemeente Goes streeft naar een klimaatneutrale bestaande woningvoorraad in 2035. Om deze ambitieuze beleidsdoelstelling te behalen, is het Woningdossier van Meer Met Minder erg nuttig om de burger erbij te betrekken.”

Energieke Regio

Ook de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee streeft naar ernaar het gehele eiland energieneutraal te krijgen.  Hiervoor sloeg zij de handen ineen met de lokale Rabobank, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het onderzoeks- en architectenbureau Casa Ratsma van Krijn Ratsma. Deze laatste is gevestigd in een energieneutraal bedrijfspand, één van de projecten die dienden als inspiratie voor het uiteindelijke verduurzamingsproject ‘Energieke Regio’. “Het Ministerie zag de succesvolle aanpak van Goeree-Overflakkee en wil dat in een landelijk project opschalen naar andere regio’s”, vertelt Ratsma. In de regio werd 80% van de benaderde bedrijven en instellingen deelnemer aan het project. Meer Met Minder sloot zich aan bij ‘Energieke Regio’ en zet aanvullende instrumenten in voor de particuliere markt. “De tools kunnen op gemeente- of regionaal niveau worden gebruikt. We gebruiken het Woningdossier om per gemeente vast te stellen hoe het zit met de energieprestatie van woningen. Rabobank kan de tools van Meer Met Minder ook gebruiken om een indicatief energielabel vast te stellen voor de woningen waarvoor zij een hypotheek hebben verstrekt en aanvullende financiering voor vergroening van de woning voorstellen.”

Regie in handen

Dat de aanpak van Goeree-Overflakkee werkte, was aanleiding voor de uitrol naar andere regio’s. “De kracht van Meer Met Minder is dat de consument zelf de regie in handen houdt”, gaat Ratsma verder. “Meer Met Minder is transparant en ontzorgt mensen. En wij kunnen in complexe gevallen individueel met mensen in gesprek gaan en verdergaande besparingsmogelijkheden voorleggen."

Cadeautje

Pepperminds levert de teams die met het Woningdossier deur aan deur de boer opgaan. “Het zijn heel sympathieke acties”, vindt projectleider Bas Turk. “Mensen ervaren zo’n indicatief energielabel, het bijbehorende advies en de mogelijkheid om mee te doen met de collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen echt als een cadeautje van de gemeente.

De waardering ligt met een 7,7 dan ook een stuk hoger dan bij verkoopacties. Dat heeft ook te maken met de voorbereidende communicatie vanuit de gemeente. Mensen weten al dat je komt en waarvoor je langskomt. Dat werkt goed. Zo hebben we in Goes met 89% van de mensen die open deed, een Woningdossier kunnen opstellen. Dat zijn mooie percentages.”

Foto: Het Meer Met Minder-Peppermindsteam aan de slag met de door-2-dooraanpak. Fotografie: Photogravief.

 

 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c190 c225
Prachtig beeld hernieuwbouw oude brug in Oude IJsselstreek

Prachtig beeld hernieuwbouw oude brug in Oude ...

Vandaag om 10:01 uur
timer 1 min

De gemeente Oude IJsselstreek nam circulariteit als uitgangspunt voor de nieuwbouw van een fietsbrug. Zo werd ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c293
Pleidooi voor integrale kwaliteit en gezond binnenklimaat

Pleidooi voor integrale kwaliteit en gezond ...

Vandaag om 08:00 uur
timer 7 min

Voor het einde van 2030 moeten we 1,5 miljoen woningen verduurzaamd hebben en 900.000 woningen nieuw gebouwd. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c261 c267 c276
Duurzaamheid van marketingcampagne naar core bussiness

Duurzaamheid van marketingcampagne naar core ...

Gisteren om 16:01 uur
timer 3 min

Waar het Nederlandse kabinet soms geitenpaadjes zoekt die duurzame transities vertragen, stelt Europa wel zware ...

Lees verder »

c21 c190 c225
Betonindustrie maakt langzaam stappen

Betonindustrie maakt langzaam stappen

Gisteren om 14:01 uur
timer 3 min

Kun je met natuurlijke vezels ‘constructief veilig’ beton produceren? Australische onderzoekers deden ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c293
Kennisevent Toekomstvastwaarde: succesvolle verduurzaming van bedrijfshuisvesting

Kennisevent Toekomstvastwaarde: succesvolle ...

5 dec om 15:30 uur
timer 9 min

Op 17 november 2022 vond het Kennisevent Toekomstvastwaarde plaats in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. ...

Lees verder »

c21 c225
Vernieuwde ABN AMRO Duurzame 50 in 2023

Vernieuwde ABN AMRO Duurzame 50 in 2023

5 dec om 11:00 uur
timer 2 min

Het Green Tie Gala en de uitreiking van de ABN AMRO Duurzame 50 krijgen een prominente rol tijdens Building Holland, ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c281 c291
In Lochem stroomt al waterstof door het gasnet

In Lochem stroomt al waterstof door het gasnet

5 dec om 09:01 uur
timer 3 min

Voor het eerst ooit - claimt Alliander - stroomt er sinds donderdag 1 december waterstof door de leidingen van ...

Lees verder »

c21 c225
Vijf inzichten van een verduurzamer

Vijf inzichten van een verduurzamer

2 dec om 14:00 uur
timer 4 min

Afgelopen zomer heb ik thuis een warmtepomp geplaatst. Op weg naar een gasloos huis en een lagere energierekening. ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c260
Fieldlab vol biobased materialen

Fieldlab vol biobased materialen

2 dec om 13:01 uur
timer 3 min

Zo snel mogelijk veel extra woningen realiseren, zonder daarbij de CO2- en stikstofnormen te overschrijden. Dat ...

Lees verder »

c21 c225 c295
100 Months to Change bundelt krachten met jonge pioniers

100 Months to Change bundelt krachten met jonge ...

2 dec om 10:01 uur
timer 3 min

Met vijftien maanden klimaatwerk op de teller, zijn de klimaatpioniers van 100 Months to Change (100MTC) tot een ...

Lees verder »

c21 c225
Congres Natuurlijk: 10 oplossingen voor biodiversiteitscrisis

Congres Natuurlijk: 10 oplossingen voor biodiversiteitscrisis

1 dec om 15:30 uur
timer 6 min

Op alweer de vierde editie van het Congres Natuurlijk presenteerden jongeren van de Nationale Denktank hun tien ...

Lees verder »

c21 c225 c267 c276
Lunchlezing: Europa eist duurzaamheidsrapportage

Lunchlezing: Europa eist duurzaamheidsrapportage

1 dec om 10:30 uur
timer 1 min

Er was een tijd dat duurzaamheid niet meer was dan een aardig containerwoord in een gelikte brochure. Daarin werd ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up