Belletje trekken voor energiebesparing

Belletje trekken voor energiebesparing

Wie het over energiebesparing in huis heeft, belandt als snel in de wereld van serious gaming, per smartphone bedienbare thermostaten en andere slimme oplossingen. Om tot daadwerkelijke resultaten te komen heeft Meer Met Minder ondervonden dat een iets minder hightechmiddel de doorslag geeft: huis aan huis aanbellen en het gesprek aangaan.

Het is niet zo dat de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder vies is van moderne technologie. “In tegendeel”, zegt projectleider Niels Hanskamp. “Het gaat om de combinatie van middelen. In onze Energielabelatlas staat voor elke woning een officieel of indicatief energielabel geregistreerd. Hierdoor kan, samen met de betreffende gemeente, op straat- en wijkniveau bepaald worden wat kansrijke gebieden voor energiebesparende maatregelen zijn. Wij sturen vervolgens teams de wijk in die door-to-door contact maken met de woningeigenaar. Jonge, goed opgeleide mensen, voorafgegaan door een aankondiging vanuit de gemeente. Deze teams maken gebruik van een iPad, waarop de looproutes zijn geprogrammeerd. Samen met de bewoner worden de woningkenmerken geregistreerd in Woningdossier.nl, wat een accuraat indicatief energielabel oplevert en inzicht biedt in de nog te nemen energiebesparende maatregelen. Daarmee werken we dus actief aan bewustwording.”
Daarnaast peilen de teams de interesse voor een collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen. “Hierbij kunnen de bewoners zelf zien wie in de buurt meedoen. Op basis van dit contact worden geïnteresseerde bewoners benaderd voor een offerte. Dit kan ook een vervolgactie zijn, zoals een bijeenkomst.”

Groen kleuren

De resultaten van deze D2D-aanpak liegen er niet om met conversie die in sommige gevallen boven de 20% ligt. Zo voert de gemeente Hardenberg in een consortium met Meer Met Minder en verschillende partijen in de plaatsen Balkbrug en Dedemsvaart een blok-voor-blokproject uit. “Het doel hierbij is om draagvlak te creëren om energiebesparende maatregelen op grote schaal in bestaande bouw door te voeren. Dit kan variëren van het aanbrengen van isolatie in vloer, wanden en dak tot de installatie van zonnepanelen”, vertelt projectleider Gertjan Brand. “In het Overijsselse Hardenberg is 80 tot 85% van de woningen particulier bezit. Als je een slag wil maken, moet je dus de huizenbezitters benaderen. Met de ‘Kleur uw gemeente groen’-pilot hebben we 3.000 huishoudens persoonlijk benaderd. Met het Woningdossier in de hand hebben we echt in contact kunnen komen met huiseigenaren en mensen inzicht kunnen bieden in mogelijkheden voor energiebesparing. Ruim 350 woningen hebben nu maatregelen getroffen en we hebben het project uitgebreid naar de nabijgelegen plaatsen Gramsbergen en Slagharen.”

80% geïnteresseerd

Ook de Zeeuwse gemeente Goes gebruikte het Meer Met Minder Woningdossier om het gesprek aan te gaan met haar inwoners. In 's-Heer Hendrikskinderen was na de deur-aan-deurgesprekken 80% van de inwoners op basis van hun indicatieve energielabel geïnteresseerd in het treffen van energiebesparende maatregelen. “Het doel was niet alleen maar energie besparen, maar ook om mensen te interesseren de woning levensloopbestendig te maken”, vertelt Maarten Dobbelaer, beleidsmedewerker Klimaat & Energie. “De gemeente Goes streeft naar een klimaatneutrale bestaande woningvoorraad in 2035. Om deze ambitieuze beleidsdoelstelling te behalen, is het Woningdossier van Meer Met Minder erg nuttig om de burger erbij te betrekken.”

Energieke Regio

Ook de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee streeft naar ernaar het gehele eiland energieneutraal te krijgen.  Hiervoor sloeg zij de handen ineen met de lokale Rabobank, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het onderzoeks- en architectenbureau Casa Ratsma van Krijn Ratsma. Deze laatste is gevestigd in een energieneutraal bedrijfspand, één van de projecten die dienden als inspiratie voor het uiteindelijke verduurzamingsproject ‘Energieke Regio’. “Het Ministerie zag de succesvolle aanpak van Goeree-Overflakkee en wil dat in een landelijk project opschalen naar andere regio’s”, vertelt Ratsma. In de regio werd 80% van de benaderde bedrijven en instellingen deelnemer aan het project. Meer Met Minder sloot zich aan bij ‘Energieke Regio’ en zet aanvullende instrumenten in voor de particuliere markt. “De tools kunnen op gemeente- of regionaal niveau worden gebruikt. We gebruiken het Woningdossier om per gemeente vast te stellen hoe het zit met de energieprestatie van woningen. Rabobank kan de tools van Meer Met Minder ook gebruiken om een indicatief energielabel vast te stellen voor de woningen waarvoor zij een hypotheek hebben verstrekt en aanvullende financiering voor vergroening van de woning voorstellen.”

Regie in handen

Dat de aanpak van Goeree-Overflakkee werkte, was aanleiding voor de uitrol naar andere regio’s. “De kracht van Meer Met Minder is dat de consument zelf de regie in handen houdt”, gaat Ratsma verder. “Meer Met Minder is transparant en ontzorgt mensen. En wij kunnen in complexe gevallen individueel met mensen in gesprek gaan en verdergaande besparingsmogelijkheden voorleggen."

Cadeautje

Pepperminds levert de teams die met het Woningdossier deur aan deur de boer opgaan. “Het zijn heel sympathieke acties”, vindt projectleider Bas Turk. “Mensen ervaren zo’n indicatief energielabel, het bijbehorende advies en de mogelijkheid om mee te doen met de collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen echt als een cadeautje van de gemeente.

De waardering ligt met een 7,7 dan ook een stuk hoger dan bij verkoopacties. Dat heeft ook te maken met de voorbereidende communicatie vanuit de gemeente. Mensen weten al dat je komt en waarvoor je langskomt. Dat werkt goed. Zo hebben we in Goes met 89% van de mensen die open deed, een Woningdossier kunnen opstellen. Dat zijn mooie percentages.”

Foto: Het Meer Met Minder-Peppermindsteam aan de slag met de door-2-dooraanpak. Fotografie: Photogravief.

 

 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c267 c292
Podcast Smart Energy: energie wordt minder simpel

Podcast Smart Energy: energie wordt minder simpel

30 sep om 10:01 uur
timer 1 min

Achter de letters en cijfers van jouw energiecontract schuilt een wereld die velen nauwelijks kennen. Tot voor ...

Lees verder »

c19 c21 c190 c225
Vloerenfabrikant goed op weg om CO2-negatief te worden

Vloerenfabrikant goed op weg om CO2-negatief ...

29 sep om 10:01 uur
timer 2 min

Op basis van de PAS 2060-norm is Interface als eerste bedrijf in de vloerenindustrie onafhankelijk gecertificeerd ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Lancering van eerste volledig circulaire deur

Lancering van eerste volledig circulaire deur

28 sep om 10:01 uur
timer 4 min

Dankzij een innovatief clicksysteem kunnen deuren makkelijk uit elkaar worden gehaald en is de eerste volledig ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c291
Prijs warmte loskoppelen van gastarief

Prijs warmte loskoppelen van gastarief

27 sep om 10:01 uur
timer 1 min

De warmtetransitie stagneert door onzekerheid rondom prijsontwikkelingen, vertraging van de nieuwe Warmtewet en ...

Lees verder »

c21 c185 c225
LEVS architecten ontwerpt Carbon-based Design methodiek

LEVS architecten ontwerpt Carbon-based Design ...

26 sep om 11:55 uur
timer 2 min

Beeld door Levs Architecten We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het sectorbreed afschalen van de uitstoot ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Rentmeester 2050 brengt bergen circulariteit

Rentmeester 2050 brengt bergen circulariteit

26 sep om 10:01 uur
timer 6 min

Aan de rand van Borne bulkt een kantoorgebouw van de circulaire oplossingen. Je hoeft geen geoefend oog te bezitten ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c267 c292
Podcast Smart Energy: het kostenplaatje

Podcast Smart Energy: het kostenplaatje

23 sep om 10:01 uur
timer 1 min

Vrijwel niemand twijfelt meer aan de desastreuze gevolgen van CO2-uitstoot voor het klimaat op onze aardbol. Hoewel ...

Lees verder »

c21 c122 c190 c225 c276
MPG van nieuwbouw verlagen met isolatiemateriaal

MPG van nieuwbouw verlagen met isolatiemateriaal

23 sep om 08:01 uur
timer 4 min

Met de registratie van bouwmaterialen in de Nationale Milieudatabase kunnen architecten, adviseurs en projectontwikkelaars ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Provincie Utrecht en gemeente Groningen op Duurzaam Gebouwd Congres 2022

Provincie Utrecht en gemeente Groningen op Duurzaam ...

23 sep om 07:00 uur
timer 2 min

Eerder vertelden we je al over het thema van het Duurzaam Gebouwd Congres 2022 (Als partner/lid heb je met ...

Lees verder »

c21 c225 c268 c280
Meer duurzame mogelijkheden voor woningcorporaties

Meer duurzame mogelijkheden voor woningcorporaties

22 sep om 16:01 uur
timer 2 min

Hagemans, specialist in vastgoedonderhoud gaat een strategische ketensamenwerking aan met modulaire houtbouwer ...

Lees verder »

c21 c225 c280 c291
Ruim 6000 woningen erbij in Twente

Ruim 6000 woningen erbij in Twente

22 sep om 10:01 uur
timer 3 min

Zestien woningcorporaties verenigd in WoON Twente werken samen met het Rijk aan een programma om tot 2028 in deze ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Futurebuild Digital: Springplank naar een circulaire economie

Futurebuild Digital: Springplank naar een circulaire ...

21 sep om 15:45 uur

Pablo van den Bosch, directeur van Madaster, zet zich als een van de ambassadeurs van Futurebuild Holland in voor ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up