Wakker worden met… Richard Geraerts

Wakker worden met… Richard Geraerts

Het wordt tijd dat er in Nederland een frisse wind gaat waaien als het gaat om goed ventileren, volgens Richard Geraerts, verkoopleider Nederland voor Duco Ventilation & Sun Control. “Het Nederlandse Bouwbesluit is een papieren tijger, want in de installatiepraktijk gaat nog zo veel mis. Kijk ook naar scholen: enkele jaren terug was veel commotie over de slechte kwaliteit van het binnenklimaat. Is dat al vooruitgegaan? Er valt nog veel te winnen, zo veel is duidelijk.” 

Slecht ventileren is een gezondheidsrisico. Vindt u dat men dat al genoeg onderkent?

“Wat ons al jaren opvalt over ventilatie in Nederland, is dat zo veel gebouwen niet goed worden geventileerd. Daar zijn meerdere oorzaken voor en het blijft zorgwekkend, ondanks dat er al veel onderzoeken beschikbaar zijn die dat aangeven. De gehele ventilatiebranche heeft natuurlijk ook een gezamenlijk belang om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van ventilatie in gebouwen naar een veel hoger niveau gaat. Ik blijf het gevoel houden dat we als branche richting de politiek tegen een muur praten en dat de essentie niet doordringt.”

De werkelijkheid is dat veel ventilatiesystemen niet of nauwelijks aan de eisen voldoen en dat het ook niet wordt gecontroleerd?

“Controle of onderhoud heeft te maken met geld. In de verwarmingsbranche werkt men bijvoorbeeld met servicecontracten. Bij ventilatie is het zo dat men pas nadenkt over reparatie of vervanging als iets kapotgaat, maar onderhoud op contractbasis doet men niet. Men redeneert dat de aanschaf van nieuw goedkoper is dan jaarlijks onderhoud aan het systeem. Er is wel zoiets als een ventilatieprestatiekeur (VPK), maar die keuring is niet verplicht, kost geld en is vrijblijvend. Wat we veel zien bij ventilatiesystemen, is dat na de ontwerpfase van een gebouw al tijdens de aanbestedingsfase wordt afgeweken van het oorspronkelijke bestek. Dat merken we echt vaak en we vragen ons dan bij Duco af of er nog wel wordt voldaan aan de eisen. Een ander aspect is de uitvoering: er gaat veel verkeerd in Nederland tijdens de bouw, zeker installatietechnisch. Dichtgetrapte kanalen, niet verwijderde vervuiling in ventilatiekanalen, enzovoort. De eigenaar krijgt dan de sleutel van een gebouw dat niet voldoet aan de normen. Naar mijn mening is daar veel te weinig toezicht en controle op."

Scholen zijn berucht als het gaat om ventilatie. Dat is onderzocht en er was veel commotie over. Zijn alle scholen inmiddels gezond in Nederland?

“Nee, dat zijn ze niet. Bijvoorbeeld de school vlak bij mijn huis waar mijn kinderen naartoe gaan: dit is een modern gebouw, maar het binnenklimaat is een groot drama en gewoon slecht. Ondanks dat de media hier al jaren over rapporteren, gebeurt er naar mijn mening veel te weinig.”

Het blijft bij een discussie die niet verder komt dan ‘raampje open, raampje dicht’?

“Een ding komt altijd terug, een schoolbestuur zegt er gewoon geen geld voor te hebben. Men moet zich wel realiseren dat je toch zaken ziet in Nederland die anno 2014 niet normaal zijn."

Wat is de positie van Duco in dezen?

“Of wij het bijvoorbeeld voor schoolbesturen aantrekkelijker kunnen maken door aantrekkelijke financiële constructies aan te bieden, daar kan ik nu niet op ingaan. Wel kan ik melden dat ons bedrijf het zeer belangrijk vindt of onze ventilatiesystemen in de praktijk goed functioneren. Daarom hebben we een gerenommeerd onderzoekbureau – BBA Binnenmilieu raadgevend ingenieursbureau uit Den Haag – opdracht gegeven onderzoek te doen. Dit bureau onderzoekt voor ons een schoolgebouw, een zorgcentrum en een kantoorgebouw waarin onze systemen zijn geplaatst. Daarnaast meet dit bedrijf de waardering bij de eindgebruiker en of de systemen de beloofde prestaties halen. Het gaat erom dat wij weten wat we goed doen en wat beter kan. Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen en die zijn zeer bemoedigend. Het is alvast een begin van iets wat we branche breed zouden moeten doen.”

Kunt u dat toelichten?

“Er is een overkoepelende organisatie voor de fabrikanten van ventilatiesystemen: VLA ofwel de vereniging van leveranciers van luchttechnische apparaten. Bij deze organisatie zijn gerenommeerde partijen uit Nederland en België aangesloten. Binnen de VLA zijn ook weer kringen. Een daarvan is Natuvent en daarvan ben ik voorzitter. Nu kijken we met een aantal fabrikanten of we samen BBA onderzoek kunnen laten doen, zodat we nog duidelijker kunnen maken dat een goed binnenklimaat echt van groot belang is. Als Duco zetten we overigens al heel lang in op duurzaamheid en kwaliteit. Ook op onze locatie in België met 2 fabrieken streven we ernaar zo duurzaam mogelijk te zijn. 2.600 zonnepanelen, goed voor zo’n 550.000 kWh groene stroom, zorgen ervoor dat we energieneutraal zijn op het vlak van elektriciteitsbehoefte. We vangen regenwater op, onze gebouwen hebben geen airco’s en restwarmte van ons productieproces hergebruiken we.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

16 aug om 10:00 uur
timer 2 min

Het was nogal een opgave: een fors restaurant met rondom glazen puien op een aangename en constante binnentemperatuur ...

Lees verder »

Laatste dagen internetconsultatie over herziening Bouwbesluit 2012

Laatste dagen internetconsultatie over herziening ...

7 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Je kunt nog tot en met maandag 12 augustus 2019 reageren op het conceptbesluit dat een wijziging inhoudt van het ...

Lees verder »

Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

29 jul om 10:30 uur
timer 3 min

Eerder dit jaar werd het House Energy Optimum systeem gelanceerd voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is nu ook ...

Lees verder »

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

16 mei om 13:00 uur
timer 3 min

Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden ...

Lees verder »

Gezond binnenklimaat en lage energierekening voor biotechbedrijf

Gezond binnenklimaat en lage energierekening ...

3 mei om 08:30 uur
timer 1 min

Hoe scoor je punten op duurzaamheid binnen twee compleet verschillende gebouwfuncties?

Lees verder »

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

IntrCooll van Oxycom wint Climate Control Award

IntrCooll van Oxycom wint Climate Control Award

18 jan om 08:00 uur
timer 30 min

De IntrCooll-unit zorgt voor energiezuinige en gezonde ruimtes, die een hoge productiviteit stimuleren.

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Onderzoek: bestaande kantoren veel eerder energieneutraal 

Onderzoek: bestaande kantoren veel eerder energieneutraal 

17-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Bestaande kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Dit is de duidelijke ...

Lees verder »

Uneto-VNI verder onder naam Techniek Nederland

Uneto-VNI verder onder naam Techniek Nederland

11-09-2018 om 09:00 uur
timer 1 min

Uneto-VNI krijgt een andere naam: Techniek Nederland. Het bestuur van de vereniging heeft dat vorige week in een ...

Lees verder »

Warmtepomp-opleidingen krijgen boost

Warmtepomp-opleidingen krijgen boost

07-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

De komende vijf jaar worden in Nederland 6.000 nieuwe monteurs opgeleiden die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up