Verslag Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed

timer4 min
Verslag Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed

Tijdens Duurzaam Gebouwd-seminars in september over zorgvastgoed pleitten sprekers als George Müller en Marco Sotthewes in Zwolle, Eindhoven, Haarlem en Delft voor meer integrale samenwerking. Het thema van de 4 seminars, bezocht door ruim 250 professionals, was 'Zorg voor mens en vastgoed'. De laatste 2 seminars waren onderdeel van de Dutch Green Building Week.

Tijdens zijn openingswoord geeft Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga het huidige speelveld aan. “De vergrijzing blijft de komende jaren stijgen. Hoe zorgen we samen voor gezonde, flexibele en rendabele gebouwen, waarin de gebruiker centraal staat?”

Nieuwe contractvormen als kansen

De huidige ontwikkelingen maken het antwoord op deze vraag niet eenvoudig, vindt Draaijer+partners-zorgvastgoedspecialist Marco Sotthewes. “Als gevolg van de hervormingen op de langdurige zorg daalt de productie en staan vergoedingen voor wonen, zorg en welzijn onder druk. Bovendien verdwijnt de dekking voor ondersteunende functies. Hierdoor ontstaat leegstand in gebouwen en liggen vergoedingen veelal onder de kostprijs van vastgoed en dienstverlening.”

Voor een gezonde dienstverlening vindt hij dat zorginstellingen een aanpassend vermogen moeten tonen, met een duidelijke visie en (vastgoed)strategie. “Helaas zijn veel zorginstellingen vooral intern gericht. Zo laten ze externe kansen aan zich voorbij gaan, zoals samenwerken met investeerders in de vorm van langdurige partnerships, sale-lease-back­- en prestatiecontracten.”

Marco Sotthewes

Hij roept investeerders op verder te kijken dan de stenen. “Verdiep je bijvoorbeeld in technische innovaties”, aldus Sotthewes.

Opvallende samenwerking

Dit laatste lijkt een mooie brug naar Meditain-directeur Rob Schipper, die samen met Sylryk-directeur Sylvia Lisapaly-de Winkel op het podium verschijnt. Zijn bedrijf helpt ziekenhuizen bij het professionaliseren van onderhoudsorganisaties om medische technologieën optimaal in te zetten en risico’s te beheren. Projectmanagementbureau Sylryk helpt juist bij het totale bouwproces. “We brengen vaak gescheiden werelden bijeen”, legt Lisapaly uit. Schipper voegt toe: “Op deze manier verzorgen we de gehele scope: van oud of nieuw gebouw tot ingebruikname en de afvoer van technologie.”


Rob Schipper en Sylvia Lisapaly-de Winkel

Lisapaly-de Winkel vindt hierbij met name BIM enorm belangrijk. “Door deze methodiek van virtueel bouwen zijn we beter in staat om resultaatgericht samen te werken. Daarnaast kunnen we met BIM nadenken over met name de exploitatietijd en niet alleen over de investeringskosten bij oplevering. Hierdoor reduceren de faalkosten. Het zorgt voor minder storingen voor gebruiker en bewoners. Verder dwing je hiermee alle betrokken partijen om al aan het begin van het proces om tafel te zitten.”

Aan dat begin wil Schipper zorginstellingen helpen, zodat hun medische technologieën optimaal functioneren. “De kosten lopen op door inefficiënt organiseren en een toenemende technologische complexiteit. Zorg daarom voor een ziekenhuisbrede aanpak. Maak er een project van en leer kennis te delen.”

Geld besparen door verduurzamen

Daarna vertelt vastgoedeconoom George Müller, verbonden aan het zorgprogramma van Energiesprong, hoe zorginstellingen in een lastige financiële situatie verduurzaming op gang kunnen brengen. “Door de invoering van de Normatieve Huisvestingscomponent krijgen ze alleen nog een vergoeding per cliënt en niet meer per gebouw. Dit zorgt voor meer financiële risico’s, want leegstand wordt niet vergoed.”

Ook door de opkomst van het scheiden van wonen en zorg lopen zorginstellingen geld mis. “Ze krijgen geen vergoeding meer voor de algemene ruimtes. Daarnaast geeft de overheid geen garanties meer.”


George Müller laat de rekentool van Energiesprong zien, dat als hulpmiddel dient om de energierekening als investeringsmotor te gebruiken.

Met de hulp van Energiesprong, dat bouwconsortia en zorginstellingen samenbrengt, kan een zorginstelling toch investeren in zijn pand. “Een verduurzaamd pand heeft een lagere energierekening. Met het geld dat de eigenaar op deze rekening bespaart, betaalt hij de duurzame renovatie. Dit hebben we bijvoorbeeld bij Amstelring gedaan.”

Beter binnenklimaat

Tot slot pleit Alklima-adviseur Erik Stolk voor een beter binnenklimaat in de zorg. “Dit is erg belangrijk voor een kwestbare groep mensen, die gebruik maakt van de zorg. Vaak is men zich niet bewust dat er nog steeds mensen overlijden door een slecht binnenklimaat.”

Stolk refereert hierbij aan de hittegolf in 2006, waarbij 1.000 mensen overleden. “Een duidelijke wetgeving of richtlijn op het gebied van temperatuur en vochtigheid ontbreekt echter nog steeds.”


Erik Stolk

Ondanks de invoering van een national hitteplan in 2007 beschikt slechts 41% van de zorginstellingen over zonweringen en 6% over koeling. “Vaak horen we dat noodzaak wel bekend is, maar het budget ontbreekt om een volwaardig klimaatconcept te realiseren.” Volgens hem komt dit door de verkeerde focus. “Het is goed om te investeren in duurzaamheid in de vorm van warmtepompen. In de exploitatie kan dit voor voordelen zorgen. Een lagere exploitatie maakt het mogelijk meer te investeren in duurzame en comfortabele systemen, die wel aansluiten op de wensen en eisen van de gebruikers.”

Terugblik

Op de terugblikpagina van Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed vindt u onder andere de evaluatie en de presentaties van de sprekers. De seminars kregen een beoordeling van een 7,4.

Openingsfoto: De aanwezigen in de zaal denken dat zorginstellingen over een slecht binnenklimaat beschikken.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c151 c225 c280
Woningennood: ouderen helpen jongeren

Woningennood: ouderen helpen jongeren

24-08-2022 om 06:00 uur
timer 3 min

De woningnood is hoog voor jong en oud. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra ziet een relatie tussen die twee: ...

Lees verder »

c21 c151 c160 c225
Meld je aan voor ontwerp en realisatie Het Groene Verpleeghuis

Meld je aan voor ontwerp en realisatie Het Groene ...

07-04-2022 om 08:01 uur

Op Texel wordt het eerste ‘groene verpleeghuis’ gebouwd. Hierin moeten alle ambities op het gebied ...

Lees verder »

c151 c223 c245 c261
Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip'

Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint ...

In deze whitepaper leggen we je uit hoe je met weinig inspanning invulling geeft aan verduurzaming en welke ...
c21 c151 c225 c245 c261
Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip

Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint ...

06-07-2021 om 17:00 uur
timer 1 min

In het ziekenhuis staan de zorg voor patiënten en het realiseren van doorslaggevende onderzoeken centraal. ...

Lees verder »

c21 c151 c160 c225 c243
Zorgcomplex De Drie Linden gaat voor gasloos comfort

Zorgcomplex De Drie Linden gaat voor gasloos ...

10-12-2020 om 15:30 uur
timer 3 min

Hoe combineer je comfort, duurzaamheid en zorggebruik? Voor die uitdaging stond het bouwteam van het Haagse zorgcomplex ...

Lees verder »

c21 c143 c151 c225 c245
Innovatie maakt scholen en verpleeghuizen gezonder

Innovatie maakt scholen en verpleeghuizen gezonder

13-10-2020 om 17:00 uur
timer 2 min

De kwaliteit van het binnenklimaat in scholen en verpleeghuizen staat in het centrum van de aandacht. Om verbeterpunten ...

Lees verder »

c21 c151 c225
Onderzoek naar tijdelijke woonvormen voor kwetsbare groepen

Onderzoek naar tijdelijke woonvormen voor kwetsbare ...

11-09-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

In een onderzoek van Platform31 naar flexibele woonvormen voor kwetsbare groepen wordt ingegaan op de rolverdeling, ...

Lees verder »

c21 c120 c151 c225
Verbouwing met sociale impuls voor Haagse wijk

Verbouwing met sociale impuls voor Haagse wijk

28-07-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

Duurzaamheid gaat niet alleen over kilowatturen en alternatieven voor beton. Ook samenwerken, relaties en de omgeving ...

Lees verder »

c21 c151 c185 c225 c267
Op zoek naar oplossingen in het zorgvastgoed

Op zoek naar oplossingen in het zorgvastgoed

03-07-2020 om 09:01 uur
timer 2 min

Op de derde en laatste dag van de drukbezochte online vakbeurs Real Estate Futureproof zagen we gisteren aan twee ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c244 c245
Betrokkenheid van gebruiker én bewoner essentieel voor healing environment

Betrokkenheid van gebruiker én bewoner ...

10-06-2020 om 08:00 uur
timer 4 min

Ontwerp vanuit de beleving van bewoners, patiënten, bewoners en zelfs kinderen. Dat advies klonk vanuit diverse ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c259
Mini-masterclasses langer thuis wonen in eigen buurt

Mini-masterclasses langer thuis wonen in eigen ...

21-04-2020 om 16:42 uur
timer 1

Ook, en misschien juist vooral in deze tijd, wil ZorgSaamWonen werken aan kennisdeling en ontmoeting. ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c259
'Wat ontwerpers maken, bepaalt hoe mensen leven'

'Wat ontwerpers maken, bepaalt hoe mensen leven'

14-02-2020 om 07:00 uur
timer 6 min

Volgens Lex van Delden, onderzoeker bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing, is de woonomgeving ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up