Investeren in led?

Investeren in led?

Het geeft licht, maar is geen lichtbron in de traditionele zin. Het kan alle kleuren van de regenboog produceren en het werkt het best in clusters. In slechts een paar jaar heeft het een revolutie gevormd in de verlichtingsindustrie: led.

Led heeft snelle veranderingen gebracht in de verlichtingsindustrie. Veel nieuwe spelers hebben het gebied van verlichting betreden in de hoop geld te verdienen in een segment van de industrie die ze niet kennen. Deze nieuwe spelers hebben geresulteerd in een groot aantal led-armaturen, die eigenlijk niet geschikt zijn voor gebruik in kantoren, scholen of ziekenhuizen.

Maar ze zijn wel in dergelijke toepassingen geïnstalleerd en de hele branche lijdt onder de slechte reputatie voor wat betreft het gebruik van led. Het ontwerp van een led-armatuur, bestemd voor werkomgevingen, vereist specifieke kennis en betreft een zorgvuldige afweging tussen gebruikscomfort, lichtopbrengst en energieverbruik.

In de spiegel kijken

Zijn we voor de gek gehouden met de led-armaturen van het eerste uur met inferieure kwaliteit? In een perfecte wereld had verlichting als deze niet ontworpen mogen worden. Is dat de schuld van de producenten die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van hun producten? Immers, op een vrije markt is het oké om te produceren en te verkopen, zolang het niet gevaarlijk is. Nee, we moeten in de spiegel kijken om degenen te vinden die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van deze projecten. De mensen die ontwerpen, inkopen of installeren. 

Aan de andere kant zijn we een eenvoudig doelwit wanneer producenten een emmer vol goud beloven. Kijken we kritisch naar het aanbod of springen we gewoon in het diepe? Met onze adem ingehouden en hopen op het beste?  Immers, led is zo efficiënt en heeft een zeer lange levensduur... 

Balans tussen efficiëntie en ergonomie

Ja, een led-armatuur kan een zeer lange levensduur hebben, in de veronderstelling dat het goed is ontworpen met componenten van hoge kwaliteit. Vanuit financieel standpunt zou een kale led-module met een koelunit en externe driver de beste keuze zijn. Het levert immers de hoogste lumen/watt-verhouding. Deze oplossing is echter niet toepasbaar, want het grootste voordeel van led is ook zijn grootste uitdaging: de hoge lichtopbrengst beteugelen tot een voor de mens comfortabele oplossing. De balans tussen efficiëntie en ergonomie.

Nauw betrokken bij de verlichtingsindustrie moet ik toegeven dat we te naïef zijn geweest. Om te denken dat anderen in de bedrijfsketen in staat zouden zijn het verschil tussen goed en slecht te zien, ongeacht het product. Als je vraagt naar de output en een producent zegt ‘6,7 Watt’: waar hebben ze het dan over? 6,7 wat? Vergelijkbaar met een fluo-armatuur? Een goede of een slechte?

Lichtverdeling, kijkcomfort en levensduur

Bij de aanschaf van een led-armatuur spelen meerdere factoren een rol: verblinding, lichtverdeling, thermische controle, levensduur en ga zo maar door. Voor de gebruiker zijn lichtverdeling en kijkcomfort bepalend, voor de eigenaar van het gebouw speelt levensduur een belangrijke rol.

Levensduur hangt nauw samen met de warmteontwikkeling. Net als in alle elektronica is warmte echt killing voor componenten. Een goed ontworpen led-armatuur regelt de warmte en houdt de temperatuur op of onder de grenzen van de componenten. Hoe koeler, hoe beter. Dat vereist het juiste ontwerp, ballast en koeling, om het niveau van efficiëntie en levensduur te garanderen. En dát maakt de investering de moeite waard. 

Auteur Max Barenbrug is managing director bij Fagerhult.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

10-08-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe hoofdkantoor van Genmab in Utrecht is geopend. Kenmerken van het gebouw zijn het BREEAM-NL Excellent ...

Lees verder »

Verlichting zonder stroomaansluiting

Verlichting zonder stroomaansluiting

31-07-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een lampinnovatie functioneert alleen op zonne-energie en heeft geen stroomaansluiting nodig. Het zonnepaneel dat ...

Lees verder »

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool Zaandam

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool ...

31-05-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De leerlingen van CBS Tamarinde in Zaandam zullen vanaf volgend schooljaar na de zomervakantie les volgen in een ...

Lees verder »

‘Met slim daglicht het verschil maken’

‘Met slim daglicht het verschil maken’

04-05-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Lichtoplossingen als basis voor duurzame, gezonde en energiebesparende gebouwen: dat is de kern van de Hak4t groep ...

Lees verder »

Led-verlichting voor perrons NS Stations

Led-verlichting voor perrons NS Stations

22-02-2018 om 08:00 uur

De perronverlichting op 250 stations in Nederland wordt verduurzaamd. Van Dorp Railinfra vervangt de oude verlichting ...

Lees verder »

Duurzaam distributiecentrum in beeld

Duurzaam distributiecentrum in beeld

08-01-2018 om 09:30 uur

Eerder publiceerde Duurzaam Gebouwd al een artikel over het nieuwe duurzame distributiecentrum New Logic VI in ...

Lees verder »

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam ...

05-09-2017 om 11:00 uur

Sinds kort is AEG Professional Lighting partner van Duurzaam Gebouwd. Salesmanager Gert-Jan Plaisier stelt het ...

Lees verder »

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

17-08-2017 om 08:00 uur

In de kleedkamer van de thuisclub en spelerstunnel van Vfl Wolfsburg werd nieuwe verlichting geïnstalleerd. ...

Lees verder »

Lichtoplossing krijgt upgrade

Lichtoplossing krijgt upgrade

01-08-2017 om 08:00 uur

Een lichtoplossing die al 25 jaar in de markt staat krijgt een upgrade van 169 lumen per watt. Het betreft de E-Line ...

Lees verder »

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

24-07-2017 om 13:00 uur

De Volkswagen Arena in het Duitse Wolfsburg wordt voorzien van de nieuwste verlichtingstechnologieën en –infrastructuren. ...

Lees verder »

Optimaal blauw licht voor recordpoging

Optimaal blauw licht voor recordpoging

26-05-2017 om 09:30 uur

De recordpoging van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden werd uitgelicht met activerend blauw licht van ...

Lees verder »

Herziene normering voor sportverlichting

Herziene normering voor sportverlichting

07-02-2017 om 08:00 uur

Een Europese norm met afspraken over verlichting voor sportvelden en sportzalen wordt herzien. Belanghebbende partijen ...

Lees verder »

Reacties

Naar mijn mening is het niet alleen de besparing die led lampen op termijn interessant maken, maar ook de slimmere mogelijkheden. Zo is Philips aan het testen met lampen die ervoor zorgen dat de verlichting op een gehele verdieping (in een kantoorpand bijvoorbeeld) in zijn geheel wordt uitgeschakeld zodra die zien dat zich daar niemand meer bevind. Dat gaat een stap verder dan de ouderwetse bewegingssensoren en bieden op termijn legio aan mogelijkeden. Een ding is zeker, led lampen zijn voorlopig een blijvertje.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up