Comelit nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Comelit nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs trad Comelit toe als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. We interviewen Peter van Veen, directeur Comelit Nederland, over de ambities van zijn organisatie en de beweegredenen om toe te treden als partner van Duurzaam Gebouwd.

Wat is de geschiedenis van uw bedrijf?

Comelit Group ontwerpt en produceert al bijna 60 jaar systemen voor (video-) deurintercominstallaties, cameratoezicht, beveiliging en huisautomatisering. In die tijd heeft het bedrijf een grote technologische groei doorgemaakt, dankzij de voortdurende inspanningen die zijn gedaan op het gebied van onderzoek, productontwikkeling en opleiding. Hierdoor evolueerde Comelit van een klein Italiaans bedrijf tot een internationale groep, die in staat is om uitdagingen op de wereldwijde markt het hoofd te bieden.

Comelit Group opereert in nauwe samenwerking met 13 eigen vestigingen in Europa (Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Ierland en Griekenland), China, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en de Verenigde Staten. De producten van Comelit worden verkocht in meer dan 70 landen geïnstalleerd en onderhouden, dankzij een uitgebreid netwerk van technisch/commerciële bedrijven.

Wat zijn de kernactiviteiten Comelit Nederland?

De 4 kernwaarden innovatie, eenvoud, integratie en duurzaamheid zijn van toepassing op de producten en de visie van Comelit. Onze afzonderlijke producten leggen verbinding, onze huisautomatisering vormt een volledig geïntegreerd systeem en ons ViP-systeem (IP-deurintercom) maakt de koppeling met de buitenwereld mogelijk, waardoor een woning levensloopbestendiger wordt. Onze innovatieve kracht haalt het beste uit de nieuwste technologie. Technologie die installateurs en eigenaren eenvoudig kunnen toepassen en de eindgebruiker verzekert van comfort en veiligheid. De integratie van het deurintercomsysteem in een glasvezel infrastructuur maakt verduurzaming van (woning)complexen eenvoudig.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Comelit ontwikkelt componenten en systemen voor een levensduur van 10 tot 15 jaar. Voor de elektronica-ontwikkeling is dit bijzonder, maar deze aanpassing aan de markt werd opgelegd vanuit de renovatiecycli in de woningbouw. Hierdoor moest Comelit ook nadenken over energieverbruik en milieu-eisen, waaraan componenten ook over een langere periode moeten voldoen. Door de wijze van produceren en ontwikkelen is Comelit in staat optimaal gebruik te maken van de nieuwste methoden en technologieën. Comelit heeft ook een eigen LCA-model ingericht. 

In Nederland heeft Comelit diverse maatregelen genomen om haar ecologische voetafdruk kleiner te maken, zoals thuiswerken en het stimuleren van het gebruik van wagens met een lage emissie. Echter, met de ontwikkeling van IP-intercomsystemen voor appartementencomplexen wordt de blik op duurzaamheid verder verbreed. We geloven dat het niet typisch is dat alles maar zomaar IP-technologie wordt. Hoewel het steeds normaler wordt gevonden dat bereikbaarheid, sturing en andere mogelijkheden er maar zijn en alles wat we maar even bedenken ook mogelijk wordt, ligt de uitdaging voor Comelit op het vlak van infrastructuur. Comelit richt zich vanuit haar historie en kennis op woningbouwcomplexen. Zoals bekend mag worden verondersteld, heeft een gebouw ook een 4e dimensie: de tijd dat het gebouw bestaat en wordt benut.

De focus van Comelit ligt op de infrastructuur, die wordt aangelegd voor de (communicatie) technische installaties. Nog steeds wordt voor iedere woning telefoon, internet en televisie koper(!) infrastructuur aangelegd. Daarnaast wordt in ieder  appartementencomplex een infrastructuur voor deurintercom aangelegd. Hoewel soms ook glasvezel wordt aangelegd, blijft de verduurzaming hier geblokkeerd worden door het niet 'open' zijn van de netwerken voor andere gebruikers. Volgens Comelit (en anderen) ligt de oplossing bij het feit dat de gebouweigenaar de infrastructuur biedt. 

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

De vraag naar een glasvezelinfrastructuur in (woning)gebouwen neemt langzaam toe, vanwege de vraag naar duurzaamheid. Doordat de focus bij verduurzaming ligt op energieverbruik, is er nog weinig aandacht voor deze vraag. Door de nieuwste technologieën en de mogelijkheden die glasvezelbeheerders kunnen bieden, zijn de samenwerkingsperikelen en de kosten problematiek overwonnen.

De vraag in de komende 10 tot 15 jaar is naar snel en veel data. Nodig voor de toenemende vraag naar communicatie, contact met de eigen woning en naar buiten. Zorg speelt hier een belangrijke rol. Nieuwe technologieën maken het mogelijk langer zelfstandig te blijven wonen, deze hebben echter een (data)ontsluiting van de woning nodig. Hiervoor ontwikkelt Comelit systemen die de woning verbinden met de bewoner. Deze technologie maakt het mogelijk om ook een deurintercom over dezelfde infrastructuur te integreren met internet, telefoon en tv.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Zoals eerder gemeld is niet direct het systeem van Comelit het meest duurzaam, maar juist de mogelijkheid om de infrastructuur te verduurzamen. Wij hebben ons op dit gebied ten doel gesteld de markt te informeren over de mogelijkheden en de noodzaak van glasvezelinfrastructuur in de woningbouw. Het is in onze ogen vreemd  dat in het meest duurzame appartementencomplex in Nederland een infrastructuur van koper ligt voor televisie, internet, telefoon, internet en deurintercom.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Duurzaamheid is belangrijk voor de huidige bewoners van deze aarde, maar nog meer voor de komende generaties. Onze zorgplicht maakt dat ieder bedrijf in haar mogelijkheden dat moet ondernemen wat in haar macht ligt. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt Comelit als familiebedrijf voor al haar medewerkers maar ook voor de komende generaties. In Nederland heeft Comelit ervoor gekozen om partner te worden van Duurzaam Gebouwd, omdat zij gelooft dat dit platform met haar initiatieven inderdaad zorgt dat een moderne en hoogontwikkelde maatschappij als Nederland sterk kan worden verduurzaamd. Comelit verwacht dat participatie haar ook meer kennis oplevert en motivatie geeft om meer en betere duurzame systemen en producten te ontwikkelen. 

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Verdere integratie van systemen dringt koperverbindingen voor communicatie steeds verder terug. De vraag naar data neemt zeer sterk toe en zal in de komende 10 jaar zelfs exploderen. Dit komt mede door de vele technologische ontwikkelingen die het ons mogelijk maken langer zelfstandig, maar wel op een privacy-vriendelijke manier, thuis te kunnen blijven wonen. Bandbreedte om alle informatie en communicatie te dragen wordt dus belangrijk. Niet alleen gaan we duurzaam om met energie in de woning met ‘nul op de meter’, maar ook met duurzame materialen die de gehele vierde dimensie van het gebouw meegaan.

Volg Peter van Veen op Twitter (@PetervVeen) of via LinkedIn. Zijn blogs zijn te lezen via www.comelit.nl. Daarnaast is Comelit Nederland via Twitter en Facebook te vinden.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Binnen zeer afzienbare tijd publiceert de EU de herziene Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV). Daarmee wordt de duurzaamheidslat voor gebouwen opnieuw ...

Lees verder

c21 c225
Sturen op positieve footprint met gevalideerd rekeninstrument

Sturen op positieve footprint met gevalideerd ...

De Nationale Milieudatabase (NMD) valideerde Madaster, het platform voor het registreren en documenteren van materialen binnen de gebouwde omgeving, als gecertificeerd ...

Lees verder

c21 c185 c225
Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet weggooien

Circulariteit in de zorgsector: repareren, niet ...

Wat kapot is, gooi je weg. Vaak zonder na te denken, omdat je het gewend bent. Niet alleen als particulier, maar ook in de zakelijke markt gaat dit nog te vaak ...

Lees verder

c21 c225 c243
Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

Whitepaper belicht oplossingsrichtingen netcongestie

“In de actuele problematiek rondom netcongestie, is de keuze voor een bodemenergie warmtepomp een oplossing.” Dat laat Climate for life-groep zien met ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225
Samen het wiel hergebruiken

Samen het wiel hergebruiken

Het ‘denken’ en ‘doen’ hebben ons ontzettend veel gebracht en zijn tegelijk dominant geworden in onze (bouw)cultuur. Dit remt de transitie ...

Lees verder

c21 c40 c184 c225 c243
Onzekerheden wegnemen voor warmtenetten met datathermie

Onzekerheden wegnemen voor warmtenetten met ...

Dit whitepaper geeft je informatie over onzekerheden bij stakeholders over de aanleg van een warmtenet met datathermie voor transformatiegebieden. De publicatie ...

Lees verder

c21 c41 c225
Meerderheid Europese bouw- en maakindustrie bereikt AI-doelen

Meerderheid Europese bouw- en maakindustrie ...

Autodesk maakte resultaten bekend van een onderzoek waarin bijna 5.400 wereldwijde bedrijven en experts uit onder andere bouw- en maakindustrie werden geïnterviewd. ...

Lees verder

c21 c225
Meet the team: partnermanager Tom Kargbo

Meet the team: partnermanager Tom Kargbo

In dit artikel stellen we je voor aan partnermanager Tom Kargbo, die sinds maart 2024 bij Duurzaam Gebouwd aan de slag is. Tom geeft in zijn interview onder andere ...

Lees verder

c21 c151 c225
Vernieuwing Universitair Centrum Psychiatrie

Vernieuwing Universitair Centrum Psychiatrie

De voormalige huisvesting van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen was toe aan vernieuwing. Na een bouwperiode van bijna twee jaar is de nieuwbouw ...

Lees verder

c21 c41 c225 c260
De voordelen van vernieuwbare materialen  

De voordelen van vernieuwbare materialen  

Ontwerpteams nemen zich voor, aan de start van een project, voor om met vernieuwbare materialen te werken. Helaas blijken de materialen niet veel voordeliger uit ...

Lees verder

c21 c225
Geef bouwproces meer aandacht bij conceptueel bouwen

Geef bouwproces meer aandacht bij conceptueel ...

Conceptueel bouwen wordt pas een succes als ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers van elkaar weten wát ze doen én de verbinding met elkaar krijgen. ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up