Comelit nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Comelit nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs trad Comelit toe als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. We interviewen Peter van Veen, directeur Comelit Nederland, over de ambities van zijn organisatie en de beweegredenen om toe te treden als partner van Duurzaam Gebouwd.

Wat is de geschiedenis van uw bedrijf?

Comelit Group ontwerpt en produceert al bijna 60 jaar systemen voor (video-) deurintercominstallaties, cameratoezicht, beveiliging en huisautomatisering. In die tijd heeft het bedrijf een grote technologische groei doorgemaakt, dankzij de voortdurende inspanningen die zijn gedaan op het gebied van onderzoek, productontwikkeling en opleiding. Hierdoor evolueerde Comelit van een klein Italiaans bedrijf tot een internationale groep, die in staat is om uitdagingen op de wereldwijde markt het hoofd te bieden.

Comelit Group opereert in nauwe samenwerking met 13 eigen vestigingen in Europa (Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Ierland en Griekenland), China, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en de Verenigde Staten. De producten van Comelit worden verkocht in meer dan 70 landen geïnstalleerd en onderhouden, dankzij een uitgebreid netwerk van technisch/commerciële bedrijven.

Wat zijn de kernactiviteiten Comelit Nederland?

De 4 kernwaarden innovatie, eenvoud, integratie en duurzaamheid zijn van toepassing op de producten en de visie van Comelit. Onze afzonderlijke producten leggen verbinding, onze huisautomatisering vormt een volledig geïntegreerd systeem en ons ViP-systeem (IP-deurintercom) maakt de koppeling met de buitenwereld mogelijk, waardoor een woning levensloopbestendiger wordt. Onze innovatieve kracht haalt het beste uit de nieuwste technologie. Technologie die installateurs en eigenaren eenvoudig kunnen toepassen en de eindgebruiker verzekert van comfort en veiligheid. De integratie van het deurintercomsysteem in een glasvezel infrastructuur maakt verduurzaming van (woning)complexen eenvoudig.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Comelit ontwikkelt componenten en systemen voor een levensduur van 10 tot 15 jaar. Voor de elektronica-ontwikkeling is dit bijzonder, maar deze aanpassing aan de markt werd opgelegd vanuit de renovatiecycli in de woningbouw. Hierdoor moest Comelit ook nadenken over energieverbruik en milieu-eisen, waaraan componenten ook over een langere periode moeten voldoen. Door de wijze van produceren en ontwikkelen is Comelit in staat optimaal gebruik te maken van de nieuwste methoden en technologieën. Comelit heeft ook een eigen LCA-model ingericht. 

In Nederland heeft Comelit diverse maatregelen genomen om haar ecologische voetafdruk kleiner te maken, zoals thuiswerken en het stimuleren van het gebruik van wagens met een lage emissie. Echter, met de ontwikkeling van IP-intercomsystemen voor appartementencomplexen wordt de blik op duurzaamheid verder verbreed. We geloven dat het niet typisch is dat alles maar zomaar IP-technologie wordt. Hoewel het steeds normaler wordt gevonden dat bereikbaarheid, sturing en andere mogelijkheden er maar zijn en alles wat we maar even bedenken ook mogelijk wordt, ligt de uitdaging voor Comelit op het vlak van infrastructuur. Comelit richt zich vanuit haar historie en kennis op woningbouwcomplexen. Zoals bekend mag worden verondersteld, heeft een gebouw ook een 4e dimensie: de tijd dat het gebouw bestaat en wordt benut.

De focus van Comelit ligt op de infrastructuur, die wordt aangelegd voor de (communicatie) technische installaties. Nog steeds wordt voor iedere woning telefoon, internet en televisie koper(!) infrastructuur aangelegd. Daarnaast wordt in ieder  appartementencomplex een infrastructuur voor deurintercom aangelegd. Hoewel soms ook glasvezel wordt aangelegd, blijft de verduurzaming hier geblokkeerd worden door het niet 'open' zijn van de netwerken voor andere gebruikers. Volgens Comelit (en anderen) ligt de oplossing bij het feit dat de gebouweigenaar de infrastructuur biedt. 

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

De vraag naar een glasvezelinfrastructuur in (woning)gebouwen neemt langzaam toe, vanwege de vraag naar duurzaamheid. Doordat de focus bij verduurzaming ligt op energieverbruik, is er nog weinig aandacht voor deze vraag. Door de nieuwste technologieën en de mogelijkheden die glasvezelbeheerders kunnen bieden, zijn de samenwerkingsperikelen en de kosten problematiek overwonnen.

De vraag in de komende 10 tot 15 jaar is naar snel en veel data. Nodig voor de toenemende vraag naar communicatie, contact met de eigen woning en naar buiten. Zorg speelt hier een belangrijke rol. Nieuwe technologieën maken het mogelijk langer zelfstandig te blijven wonen, deze hebben echter een (data)ontsluiting van de woning nodig. Hiervoor ontwikkelt Comelit systemen die de woning verbinden met de bewoner. Deze technologie maakt het mogelijk om ook een deurintercom over dezelfde infrastructuur te integreren met internet, telefoon en tv.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Zoals eerder gemeld is niet direct het systeem van Comelit het meest duurzaam, maar juist de mogelijkheid om de infrastructuur te verduurzamen. Wij hebben ons op dit gebied ten doel gesteld de markt te informeren over de mogelijkheden en de noodzaak van glasvezelinfrastructuur in de woningbouw. Het is in onze ogen vreemd  dat in het meest duurzame appartementencomplex in Nederland een infrastructuur van koper ligt voor televisie, internet, telefoon, internet en deurintercom.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Duurzaamheid is belangrijk voor de huidige bewoners van deze aarde, maar nog meer voor de komende generaties. Onze zorgplicht maakt dat ieder bedrijf in haar mogelijkheden dat moet ondernemen wat in haar macht ligt. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt Comelit als familiebedrijf voor al haar medewerkers maar ook voor de komende generaties. In Nederland heeft Comelit ervoor gekozen om partner te worden van Duurzaam Gebouwd, omdat zij gelooft dat dit platform met haar initiatieven inderdaad zorgt dat een moderne en hoogontwikkelde maatschappij als Nederland sterk kan worden verduurzaamd. Comelit verwacht dat participatie haar ook meer kennis oplevert en motivatie geeft om meer en betere duurzame systemen en producten te ontwikkelen. 

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Verdere integratie van systemen dringt koperverbindingen voor communicatie steeds verder terug. De vraag naar data neemt zeer sterk toe en zal in de komende 10 jaar zelfs exploderen. Dit komt mede door de vele technologische ontwikkelingen die het ons mogelijk maken langer zelfstandig, maar wel op een privacy-vriendelijke manier, thuis te kunnen blijven wonen. Bandbreedte om alle informatie en communicatie te dragen wordt dus belangrijk. Niet alleen gaan we duurzaam om met energie in de woning met ‘nul op de meter’, maar ook met duurzame materialen die de gehele vierde dimensie van het gebouw meegaan.

Volg Peter van Veen op Twitter (@PetervVeen) of via LinkedIn. Zijn blogs zijn te lezen via www.comelit.nl. Daarnaast is Comelit Nederland via Twitter en Facebook te vinden.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c245
De Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes op Verbindingsfestival

De Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes op ...

Vandaag om 15:30 uur
timer 1 min

De Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes staat op het digitale podium van het Verbindingsfestival op 11 juni. ...

Lees verder »

c21 c35 c162 c225
Seminar Woonformules en slimme wijken
jun09

Seminar Woonformules en slimme wijken

In een ochtend op de hoogte van de nieuwste inzichten over woonformules die ouderen helpen langer zelfstandig ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

c21 c225 c245
Hoofdkantoor ASICS krijgt WELL én LEED-certificering

Hoofdkantoor ASICS krijgt WELL én LEED-certificering

Vandaag om 11:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe hoofdkantoor van ASICS in Hoofddorp bemachtigde het WELL Core and Shell Gold certificaat. Hiermee behoort ...

Lees verder »

c224 c225
Brochure Kick-off DG Expeditie 't Veen

Brochure Kick-off DG Expeditie 't Veen

Dit is de expeditiegids van de eerste Duurzaam Gebouwd Expeditie. In 2020 gaan Duurzaam Gebouwd en gemeente Hattem ...
c21 c225 c243
Maak de kickoff mee van Duurzaam Gebouwd Expeditie 't Veen - Gemeente Hattem

Maak de kickoff mee van Duurzaam Gebouwd Expeditie ...

Vandaag om 08:00 uur
timer 1 min

Op woensdag 17 juni organiseert Duurzaam Gebouwd een gratis webinar om jou bij te praten over de eerste Duurzaam ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Hoofdsponsor Verbindingsfestival: ‘Kennisdeling over gezonde gebouwen broodnodig’

Hoofdsponsor Verbindingsfestival: ‘Kennisdeling ...

Gisteren om 15:30 uur
timer 3 min

Met gepaste trots kunnen we je melden dat we een nieuwe hoofdsponsor hebben voor het Verbindingsfestival: Croonwolter&dros. ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in Hengelo

Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in ...

Gisteren om 11:00 uur
timer 3 min

Mike Pellewever en zijn vriendin Lianne zijn sinds kort de trotse eigenaren van hun eerste woning aan de Johan ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c249 c250 c269
Warme ontvangst voor nieuwe modelovereenkomst Bouwteam DG 2020

Warme ontvangst voor nieuwe modelovereenkomst ...

25 mei om 08:01 uur
timer 5 min

De presentatie van de kersverse Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 belooft een nieuwe, spannende periode van samenwerking ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c225 c263
Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling toe aan smart home

Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling ...

22 mei om 13:01 uur
timer 1 min

Met een nieuwe universele bewegingsmelder voegt powermanagementbedrijf Eaton een extra vernuftigheid toe aan smart ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c249 c250
Innovatiepartnerschap: samenwerken op een gelijk speelveld

Innovatiepartnerschap: samenwerken op een gelijk ...

20 mei om 15:01 uur
timer 3 min

Al vier blogs lang krijg je uitleg van experts van TwynstraGudde over het innovatiepartnerschap en de toepassing ...

Lees verder »

c21 c225
Advertorial: Online Masterclass 'Anders denken'

Advertorial: Online Masterclass 'Anders denken'

20 mei om 07:00 uur
timer 1 min

Herijk je uitgangspunten, leer opnieuw te denken over richtlijnen, normen en regels en maak  maatschappelijke ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up