Comelit nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Comelit nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs trad Comelit toe als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. We interviewen Peter van Veen, directeur Comelit Nederland, over de ambities van zijn organisatie en de beweegredenen om toe te treden als partner van Duurzaam Gebouwd.

Wat is de geschiedenis van uw bedrijf?

Comelit Group ontwerpt en produceert al bijna 60 jaar systemen voor (video-) deurintercominstallaties, cameratoezicht, beveiliging en huisautomatisering. In die tijd heeft het bedrijf een grote technologische groei doorgemaakt, dankzij de voortdurende inspanningen die zijn gedaan op het gebied van onderzoek, productontwikkeling en opleiding. Hierdoor evolueerde Comelit van een klein Italiaans bedrijf tot een internationale groep, die in staat is om uitdagingen op de wereldwijde markt het hoofd te bieden.

Comelit Group opereert in nauwe samenwerking met 13 eigen vestigingen in Europa (Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Ierland en Griekenland), China, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en de Verenigde Staten. De producten van Comelit worden verkocht in meer dan 70 landen geïnstalleerd en onderhouden, dankzij een uitgebreid netwerk van technisch/commerciële bedrijven.

Wat zijn de kernactiviteiten Comelit Nederland?

De 4 kernwaarden innovatie, eenvoud, integratie en duurzaamheid zijn van toepassing op de producten en de visie van Comelit. Onze afzonderlijke producten leggen verbinding, onze huisautomatisering vormt een volledig geïntegreerd systeem en ons ViP-systeem (IP-deurintercom) maakt de koppeling met de buitenwereld mogelijk, waardoor een woning levensloopbestendiger wordt. Onze innovatieve kracht haalt het beste uit de nieuwste technologie. Technologie die installateurs en eigenaren eenvoudig kunnen toepassen en de eindgebruiker verzekert van comfort en veiligheid. De integratie van het deurintercomsysteem in een glasvezel infrastructuur maakt verduurzaming van (woning)complexen eenvoudig.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Comelit ontwikkelt componenten en systemen voor een levensduur van 10 tot 15 jaar. Voor de elektronica-ontwikkeling is dit bijzonder, maar deze aanpassing aan de markt werd opgelegd vanuit de renovatiecycli in de woningbouw. Hierdoor moest Comelit ook nadenken over energieverbruik en milieu-eisen, waaraan componenten ook over een langere periode moeten voldoen. Door de wijze van produceren en ontwikkelen is Comelit in staat optimaal gebruik te maken van de nieuwste methoden en technologieën. Comelit heeft ook een eigen LCA-model ingericht. 

In Nederland heeft Comelit diverse maatregelen genomen om haar ecologische voetafdruk kleiner te maken, zoals thuiswerken en het stimuleren van het gebruik van wagens met een lage emissie. Echter, met de ontwikkeling van IP-intercomsystemen voor appartementencomplexen wordt de blik op duurzaamheid verder verbreed. We geloven dat het niet typisch is dat alles maar zomaar IP-technologie wordt. Hoewel het steeds normaler wordt gevonden dat bereikbaarheid, sturing en andere mogelijkheden er maar zijn en alles wat we maar even bedenken ook mogelijk wordt, ligt de uitdaging voor Comelit op het vlak van infrastructuur. Comelit richt zich vanuit haar historie en kennis op woningbouwcomplexen. Zoals bekend mag worden verondersteld, heeft een gebouw ook een 4e dimensie: de tijd dat het gebouw bestaat en wordt benut.

De focus van Comelit ligt op de infrastructuur, die wordt aangelegd voor de (communicatie) technische installaties. Nog steeds wordt voor iedere woning telefoon, internet en televisie koper(!) infrastructuur aangelegd. Daarnaast wordt in ieder  appartementencomplex een infrastructuur voor deurintercom aangelegd. Hoewel soms ook glasvezel wordt aangelegd, blijft de verduurzaming hier geblokkeerd worden door het niet 'open' zijn van de netwerken voor andere gebruikers. Volgens Comelit (en anderen) ligt de oplossing bij het feit dat de gebouweigenaar de infrastructuur biedt. 

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

De vraag naar een glasvezelinfrastructuur in (woning)gebouwen neemt langzaam toe, vanwege de vraag naar duurzaamheid. Doordat de focus bij verduurzaming ligt op energieverbruik, is er nog weinig aandacht voor deze vraag. Door de nieuwste technologieën en de mogelijkheden die glasvezelbeheerders kunnen bieden, zijn de samenwerkingsperikelen en de kosten problematiek overwonnen.

De vraag in de komende 10 tot 15 jaar is naar snel en veel data. Nodig voor de toenemende vraag naar communicatie, contact met de eigen woning en naar buiten. Zorg speelt hier een belangrijke rol. Nieuwe technologieën maken het mogelijk langer zelfstandig te blijven wonen, deze hebben echter een (data)ontsluiting van de woning nodig. Hiervoor ontwikkelt Comelit systemen die de woning verbinden met de bewoner. Deze technologie maakt het mogelijk om ook een deurintercom over dezelfde infrastructuur te integreren met internet, telefoon en tv.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Zoals eerder gemeld is niet direct het systeem van Comelit het meest duurzaam, maar juist de mogelijkheid om de infrastructuur te verduurzamen. Wij hebben ons op dit gebied ten doel gesteld de markt te informeren over de mogelijkheden en de noodzaak van glasvezelinfrastructuur in de woningbouw. Het is in onze ogen vreemd  dat in het meest duurzame appartementencomplex in Nederland een infrastructuur van koper ligt voor televisie, internet, telefoon, internet en deurintercom.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Duurzaamheid is belangrijk voor de huidige bewoners van deze aarde, maar nog meer voor de komende generaties. Onze zorgplicht maakt dat ieder bedrijf in haar mogelijkheden dat moet ondernemen wat in haar macht ligt. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt Comelit als familiebedrijf voor al haar medewerkers maar ook voor de komende generaties. In Nederland heeft Comelit ervoor gekozen om partner te worden van Duurzaam Gebouwd, omdat zij gelooft dat dit platform met haar initiatieven inderdaad zorgt dat een moderne en hoogontwikkelde maatschappij als Nederland sterk kan worden verduurzaamd. Comelit verwacht dat participatie haar ook meer kennis oplevert en motivatie geeft om meer en betere duurzame systemen en producten te ontwikkelen. 

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Verdere integratie van systemen dringt koperverbindingen voor communicatie steeds verder terug. De vraag naar data neemt zeer sterk toe en zal in de komende 10 jaar zelfs exploderen. Dit komt mede door de vele technologische ontwikkelingen die het ons mogelijk maken langer zelfstandig, maar wel op een privacy-vriendelijke manier, thuis te kunnen blijven wonen. Bandbreedte om alle informatie en communicatie te dragen wordt dus belangrijk. Niet alleen gaan we duurzaam om met energie in de woning met ‘nul op de meter’, maar ook met duurzame materialen die de gehele vierde dimensie van het gebouw meegaan.

Volg Peter van Veen op Twitter (@PetervVeen) of via LinkedIn. Zijn blogs zijn te lezen via www.comelit.nl. Daarnaast is Comelit Nederland via Twitter en Facebook te vinden.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c260 c266
Ruim 80 organisaties tekenen Green Deal convenant Houtbouw

Ruim 80 organisaties tekenen Green Deal convenant ...

22 okt om 10:53 uur

In 2025 bouwen we één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c277 c278
Digitaal Magazine: Klimaatadaptief en Natuurinclusief Bouwen

Digitaal Magazine: Klimaatadaptief en Natuurinclusief ...

21 okt om 11:15 uur

In het digitaal magazine Klimaatadaptief en Natuurinclusief Bouwen lees je onder andere meer over het belang van ...

Lees verder »

c21 c143 c225
Doe mee aan serious game De Expeditie

Doe mee aan serious game De Expeditie

21 okt om 09:03 uur

Tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november kun je tot twee keer toe deelnemen aan een serious ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Nieuw: Duurzaam Gebouwd Podcast Live op Green Buildings Event 2021

Nieuw: Duurzaam Gebouwd Podcast Live op Green ...

21 okt om 08:57 uur

Met het thema ‘Building Change’ gaf het Green Buildings Event 2021, georganiseerd door CFP Green Buildings, ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c277 c278
<span>Mijn tweede natuur</span><span> </span>

Mijn tweede natuur 

21 okt om 06:00 uur

Op donderdag 18 november brengen we tijdens het Congres Natuurlijk deelnemers, kennissessies en keynotes bij ...

Lees verder »

c21 c225
ABN AMRO Duurzame 50 (op alfabet) bekend!

ABN AMRO Duurzame 50 (op alfabet) bekend!

20 okt om 12:00 uur
timer 1 min

De ABN AMRO Duurzame 50 (op alfabet) is bekend! Via deze link kom jij erachter welke 50 voorvechters van duurzaamheid ...

Lees verder »

c21 c225 c275 c280
Warmtetransitievisie 2021: hoe ziet de finish eruit?

Warmtetransitievisie 2021: hoe ziet de finish ...

20 okt om 09:01 uur
timer 31 min

Het gaat er in veel gemeenten om spannen, de komende weken. Welke uitkomsten rollen er precies uit de verschillende ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

20 okt om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra opent Building Holland 2021 op 2 november aanstaande. Sinds 1 september 2021 ...

Lees verder »

c21 c225 c243
De energietransitie invullen: hoe pakken we dat aan?

De energietransitie invullen: hoe pakken we ...

20 okt om 07:00 uur
timer 2 min

In 2030 willen we de 49 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 willen we geen schadelijke broeikasgassen meer ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Folkert Linnemans, Leontien de Waal en Onno Dwars op Building Holland 2021

Folkert Linnemans, Leontien de Waal en Onno ...

20 okt om 06:30 uur

De mainstage op Building Holland 2021 puilt uit van topsprekers, die jou enthousiast maken voor de volgende stap ...

Lees verder »

c21 c225
Advertorial: 80 nieuwe huurappartementen met Modul-AIR en GreenComfort module

Advertorial: 80 nieuwe huurappartementen ...

19 okt om 15:30 uur

In de Criekenput in Maastricht realiseert Laudy Bouw & Ontwikkeling samen met opdrachtgever Servatius 80 nieuwe ...

Lees verder »

c21 c143 c148 c160 c225
Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres compleet!

Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres ...

19 okt om 13:23 uur

Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over energiezuinige, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up