Lichtenberg ziet toekomst voor HoTT

Lichtenberg ziet toekomst voor HoTT

"De basis van ActiveHouse en SlimBouwen staat in de klei. Dit willen we zeker verder uitbouwen, bijvoorbeeld in de woningbouw." Dit zei Jos Lichtenberg, bestuurslid van beide stichtingen en bouwer van het House of Tomorrow Today (HoTT), in Sterksel waar geïnteresseerden meer inzicht kregen in zijn creatie.

Deze Brabantse plaats is tevens de locatie van Lichtenbergs bouwwerk. De bedenker woont met zijn vrouw in HoTT en zijn huis geldt als prototype. Tijdens het HoTT-seminar kregen de aanwezigen uitleg over ActiveHouse, SlimBouwen en de totstandkoming van dit huis. "Bij de totstandkoming heb ik beide visies toegepast", legde opdrachtgever Lichtenberg uit.

Daarna liet hij enkele personen meer informatie over deze visies geven. Zo vertelde Cindy Vissering van SBRCURnet over de centrale gedachte van Active House. "Deze internationale stichting heeft een holistische visie benadering, waarbij energie, comfort en milieu in balans zijn. Rusland heeft haar Green Building Standard op deze denkwijze gebaseerd.” Expert Monique Blancha liet weten dat de basisgedachte van SlimBouwen is om de werkwijze in de bouw op een andere manier op te zetten. “Ons doel hiermee is om afval- en energiekosten te verminderen."

Haalbaarheidsfactor

Daarna liet projectmanager en onderzoeker duurzaamheid Joost van ’t Klooster van architectenbureau KAW/e weten dat hij in het HoTT-ontwerp de techniek van Romeinse fundamenten heeft toegepast. "Zo beschikt het huis over 1 lange gang, waaraan alle kamers liggen. Daarnaast wilden we duurzaamheid met gezond verstand toepassen."

Hieraan voegde architect Harry van Heeswijk van An Archi toe dat hij steeds de haalbaarheidsfactor in zijn hoofd heeft gehouden. "Technisch is het allemaal mogelijk, doable. Maar het moet ook kostentechnisch haalbaar zijn, feasable."

Producten in HoTT

Vervolgens splitsten de aanwezigen zich in 2 groepen, in verband met een rondleiding door HoTT en workshops over ActiveHouse en SlimBouwen.

Bij de rondleiding legden diverse leveranciers uit wat voor soort producten in het huis zitten. Zo vertelde architect daglicht en binnenklimaat Raymond van Hattum van Velux over de kantelbare dakramen, die zijn bedrijf heeft verzorgd. "Aan de noordkant hebben we tripleglas gebruikt. Aan de zuidkant dubbelglas om zo ook de zon voor de warmte te gebruiken." De montage van deze dakramen vindt plaats met het gootstuk Edo, dat het eenvoudiger maakt om Monier InDax pv-panelen hierbij te integreren.

Het ABB i-bus KNX-systeem regelt de verlichting in het volledige huis centraal. “Vanaf iedere plek kun je hiermee zien waar het licht aan of uit is”, legde salesengineer Paul Markesteijn uit. “Desgewenst kun je hiermee op iedere locatie – en op alle locaties tegelijkertijd – het licht bedienen.” Behalve de verlichting zijn ook de verwarming, de zonwering en de ventilatie via dit systeem centraal te bedienen.

Binnenklimaat onder controle

Richard Geraerts, verkoopleider bij Duco Ventilation & Sun Control, legde de werking van de DucoBox uit. “Dit is het hart van de vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen en zorgt voor de perfecte luchtkwaliteit in elke ruimte.” Volgens hem is de nieuwe box de stilste van Europa. “Daarnaast kan elke klep worden voorzien van een CO2- of vochtsensor, die het binnenklimaat in die betreffende ruimte voortdurend in het oog houdt.”

Saint Gobain nam isolatiemaatregelen met de Multimax 30 Ulta. “Deze zorgt voor een hoge Rc-waarde en biedt alle voordelen van minerale wol”, vertelde solutionsmanager bouw Ivo van Rooy. Net als Velux had ook Saint-Gobain Glass voor tripleglas gezorgd, liet architect consultant Reinout Jansonius weten. “Het drievoudige glas SGG Climatop kan een excellente thermische isolatie bieden, gecombineerd met hoge passieve zonwinst. Daarnaast hebben we voor grotere ramen gekozen, voor maximale lichtinval, comfort en energiebesparing.”

Breed inzetbaar

Lichtenberg is trots op zijn bouwwerken en ziet er zeker toekomst in. “De basis van zowel ActiveHouse als SlimBouwen staat in de klei”, vertelde hij. “Een huis zoals HoTT kan in mijn ogen dus zeker breed worden uitgezet.” Hij denkt hierbij vooral aan de woningbouw. “Hoewel iedereen praat over dat 90% van de bouwopgave uit renovatie bestaat, vind ik dat dit percentage in de woningbouw lager ligt. We hebben hierbij alleen behoefte aan intelligentere operating systems, de huidige zijn vooral bedoeld voor grote utiliteitsgebouwen.”

Foto: De aanwezigen kregen een rondleiding door het House of Tomorrow Today.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c137 c225
Parametrisch ontwerpen van een Active House

Parametrisch ontwerpen van een Active House

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. Onder andere die conclusie trekt Danita Aalbrecht ...

Lees verder

c21 c134 c137 c225 c243
Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Gezocht voor pitches tijdens bbq: producten die bijdragen aan een duurzamere energieleverende gebouwde omgeving.

Lees verder

c21 c137 c225 c236 c245
Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis

Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar ...

Een huurhuis volgehangen met elektronica kan dankzij allerlei extra diensten veel opleveren. Laat jij Big Brother binnen?

Lees verder

c137 c160 c225
'Biobased bouwen wordt mainstream'

'Biobased bouwen wordt mainstream'

Consumenten worden steeds kritischer. Ze gaan niet alleen bewuster om met voeding. Een groeiend aantal mensen kijkt ook kritisch naar de bouw van hun eigen woning. ...

Lees verder

c137 c225
Kennispaper belicht integraal ontwerpen

Kennispaper belicht integraal ontwerpen

De gratis kennispaper ‘Integraal ontwerpen met Active House’ vat de belangrijkste bevindingen uit een workshop integraal ontwerpen samen. De paper is ...

Lees verder

c54 c137
ZEN voor jezelf

ZEN voor jezelf

Harm Valk: Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die kans een kleine drie jaar geleden en inmiddels ...

Lees verder

c137 c225
Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

De afgelopen weken is er veel denk- en tekenwerk verricht. Alle kennis die ik heb over duurzaam bouwen, gezond binnenklimaat, bouwfysica, en mijn eigen ideeën ...

Lees verder

c137 c225
Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Lancering van Active House ontwerprichtlijnen ...

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active House-principes eenvoudig en correct door te voeren ...

Lees verder

c137 c225
Keuzestress

Keuzestress

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt doordat iemand overspoeld wordt met informatie, die ...

Lees verder

c137 c225
Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

Ik kom in een heel fijn huis te wonen. Een huis waar veel aandacht is gegeven aan het binnen- en buitenklimaat, het energieverbruik en gebruik van water en materialen. 

Lees verder

c137 c225
Struisvogels

Struisvogels

Recent ben ik, samen met een aantal andere partijen, waaronder constructeur en installateur, gevraagd mee te denken bij een workshop over de bouw van een nieuwe ...

Lees verder

c137 c225
Opgelost

Opgelost

Als je denkt dat je de oplossing hebt, is dat dan wel de oplossing?

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up