Berkvens: nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Berkvens: nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs is Berkvens partner geworden van Duurzaam Gebouwd. In dit kennismakingsinterview vertelt directeur Piet van Loenhout over zijn bedrijf.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

“Onze kernactiviteiten zijn het ontwikkelen en implementeren van totaaloplossingen voor binnentoegangen. Totaaloplossingen bestaan voor Berkvens uit deuren, kozijnen en hang- en sluitwerk inclusief montage op de bouwplaats, voor zowel utiliteits- als woningbouw. Rondom onze producten hebben we allerlei hoogwaardige ontzorgingsconcepten voor opdrachtgevers, architecten, bestekschrijvers en bouwers. In Nederland zijn we marktleider en lopen voorop in allerlei vraaggerichte ontwikkelingen.”

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

“Berkvens Deursystemen is een professioneel familiebedrijf met sterke waarden en normen, die zijn verankerd in onze beleidsdocumenten. Deze waarden en normen worden dagelijks actief uitgedragen naar en gedeeld met onze medewerkers. Als marktleider in onze thuismarkt Nederland streven wij in dit kader naar een voorhoedepositie op het gebied van duurzaam ondernemen, voor ons een wezenlijk onderdeel van MVO.

Op het gebied van onze producten is een van onze doelen om het aandeel FSC of PEFC of anderszins als duurzaam gelabelde producten binnen onze totale afzetportfolio stelselmatig uit te breiden. Op dit moment is dit aandeel zo’n 85%. Dit doel is een fundament onder onze ambities als productiebedrijf op het gebied van duurzaamheid. Onze klanten en leveranciers helpen ons overigens voortdurend om dit aandeel verder op te voeren. Een andere, directe eigen rol in het verbeteren van duurzaamheid ligt onder meer in productinnovaties, zoals het gepatenteerde composietmateriaal FITEC in plaats van roodhout ten behoeve van brandwerende deuren.

Onze interne procesbeheersing gericht op duurzaamheid wordt mede gedragen door ons ISO 14001 certificaat. Samen met onze partners in de bouwketen zijn we verder continu op zoek naar zinvolle uitbreiding van certificering, als basis voor ons duurzaamheidsbeleid.

Voortdurende verbetering van onze relatieve CO2 footprint is een strategische doelstelling die we actief monitoren. Audits ondersteunen onze verbeteringsprocessen. We gebruiken 100% groene stroom.

Berkvens onderschrijft het ENCORD Sustainable Development Charter, dat een aantal toonaangevende Europese partijen in de bouw(toelevering) medio 2011 hebben gesloten.

Ten slotte kenmerkt de aanpak van Berkvens zich sterk door een sterke betrokkenheid van de medewerkers en het aan hen ter beschikking stellen van stuurinformatie. De dragers daarvan zijn een 40-tal zogeheten verbeterborden, die voor de diverse functionele medewerkersgroepen hoogfrequent gebruikt worden om daadwerkelijk continu te verbeteren.”

Naar welke duurzame producten en/of diensten die u levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?

“De marktvraag op het terrein van duurzaamheid speelt nog vooral op productniveau. Labels als FSC spelen daarin een vrij grote rol, maar ook andere goede ‘groene’ labels zijn in opkomst. In de bouw wordt er vooralsnog weinig gekeken naar duurzaamheidsaspecten van het bouwproces zelf. Overigens spelen we daar met Berkvens desondanks wel op in: bijvoorbeeld door een logistiek concept als Logicon, dat efficiënt transport bevordert. Transport is immers veelal een sterk negatieve factor op het gebied van duurzaamheid.”

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

“Wij ondernemen steeds meer Value Stream Mappings met klanten om onze onderlinge processen echt lean te maken. Daar hebben we ook klantspecifieke concepten voor. Dit levert in termen van duurzaamheid winst op. Eerdergenoemd als duurzame component of product onze ‘groene grondstof FITEC’: een gepatenteerd composietproduct, dat schaars roodhout uit tropische regenwouden overbodig maakt als het gaat om brandwerende deuren.

Verder hebben we in 2012 de FSC-keten Award gewonnen voor onze bijdrage aan de Brede School Fiep Westendorp. Dit project bestond naast de school uit 71 sociale en aangepaste huurwoningen, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, een muziekatelier en een buurtontmoetingsruimte. Vanzelfsprekend zijn er veel FSC-producten verwerkt in het project, waaronder onze 586 binnendeuren. Dergelijke projecten voeren we inmiddels regelmatig uit.”

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

“Wij geloven in een ketenaanpak voor het effectief en efficiënt doorvoeren van verbeteringen in de bouw. Ook op het punt van duurzaamheid en eigenlijk kunnen en willen wij duurzaamheid niet los zien van een goede bedrijfsvoering en strategie. Duurzaam Gebouwd kan ons in verbinding brengen met andere schakels in de bouwketen, die hetzelfde erover denken. Samen kunnen we dan de goede dingen ook goed doen. Dat willen we graag, maar we kunnen dat niet alleen.”

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

“Wij verwachten dat duurzaamheid de komende jaren nog belangrijker wordt en minder uitsluitend gebaseerd wordt op productlabels. Of je echt duurzaam bijdraagt aan de economie en de samenleving, kun je immers niet alleen afleiden uit je producten: dat moet je over de hele keten – de supply chain – vaststellen en organiseren. Wij zijn daarmee heel serieus bezig; meer omdat we er zelf in geloven, dan omdat de markt dit al afdwingt. Maar ik denk wel dat de markt ook steeds meer om een integrale benadering van duurzaamheid gaat vragen.”

Foto: beeld uit de Berkvens-fabriek in Someren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Kant en klaar energiedak met dakraam

Kant en klaar energiedak met dakraam

Gisteren om 15:30 uur
timer 2 min

BENG staat voor de deur. In 2020 moeten alle nieuwe gebouwen Bijna Energieneutraal zijn. Een van de elementen van ...

Lees verder »

Grote druk op Amsterdam: 250 megawatt in 2022

Grote druk op Amsterdam: 250 megawatt in 2022

Gisteren om 13:00 uur
timer 2 min

Met nog 200 megawatt te gaan (voor april 2022), inventariseert Amsterdam de kansen en belemmeringen op weg naar ...

Lees verder »

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Gisteren om 08:00 uur
timer 4 min

Met de Bosberekentool wil FSC Nederland ervoor zorgen dat bouwbedrijven meer tropisch hout in bouwprojecten verwerken. ...

Lees verder »

Helga van Leur presenteert Green Tie Gala 2019

Helga van Leur presenteert Green Tie Gala 2019

21 mrt om 15:30 uur
timer 1 min

De presentatie van het Green Tie Gala 2019 is in handen van meteoroloog Helga van Leur. Zij leidt de avond met ...

Lees verder »

Kennisdelen tijdens Side Events op Building Holland 2019

Kennisdelen tijdens Side Events op Building ...

20 mrt om 11:00 uur

De (on)mogelijkheden van circulaire installaties in gebouwen, gezonde verstedelijking en icoonprojecten en de ...

Lees verder »

Financiële zekerheden in het middelpunt

Financiële zekerheden in het middelpunt

20 mrt om 08:00 uur
timer 1 min

De whitepaper ‘Zekerheden in de bouw’ van Duurzaam Gebouwd-partner abcnova grijpt het onderwerp bankgaranties ...

Lees verder »

Klimaatakkoord is een rechtse hobby

Klimaatakkoord is een rechtse hobby

19 mrt om 15:30 uur
timer 1 min

Het klimaatakkoord wordt vaak gezien als een linkse hobby. GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 zijn partijen ...

Lees verder »

Building Holland: met Gooee worden smart buildings nog veel slimmer

Building Holland: met Gooee worden smart buildings ...

19 mrt om 12:18 uur
timer 5 min

Tijdens Building Holland kun je niet heen om het Internet of Things. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor Gooee, ...

Lees verder »

Masterclasses over implementatie circulariteit

Masterclasses over implementatie circulariteit

19 mrt om 08:00 uur
timer 2 min

Duurzaamheid en circulariteit zijn niet meer weg te denken uit de alledaagse bouwpraktijk. De implementatie ervan ...

Lees verder »

Milieustraten met een materialenpaspoort

Milieustraten met een materialenpaspoort

18 mrt om 11:00 uur
timer 1 min

Milieustraten met een materialenpaspoort zijn geen vergezicht meer. Modulo Milieustraten levert ze vanaf nu om ...

Lees verder »

Icoonprojecten van gezonde verstedelijking op Duurzaam Gebouwd TALKS

Icoonprojecten van gezonde verstedelijking op ...

18 mrt om 08:00 uur
timer 1 min

Een middagje Duurzaam Gebouwd TALKS op Building Holland 2019 levert je een kijkje in de keuken bij vijf icoonprojecten ...

Lees verder »

Centrum Duurzaam Wonen vormt informatiepunt rondom energietransitie

Centrum Duurzaam Wonen vormt informatiepunt ...

15 mrt om 08:00 uur

Het Centrum Duurzaam Wonen in Vught laat verduurzamers vragen stellen over energietransitie en #VanGasLos. Op ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up