Berkvens: nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Berkvens: nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs is Berkvens partner geworden van Duurzaam Gebouwd. In dit kennismakingsinterview vertelt directeur Piet van Loenhout over zijn bedrijf.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

“Onze kernactiviteiten zijn het ontwikkelen en implementeren van totaaloplossingen voor binnentoegangen. Totaaloplossingen bestaan voor Berkvens uit deuren, kozijnen en hang- en sluitwerk inclusief montage op de bouwplaats, voor zowel utiliteits- als woningbouw. Rondom onze producten hebben we allerlei hoogwaardige ontzorgingsconcepten voor opdrachtgevers, architecten, bestekschrijvers en bouwers. In Nederland zijn we marktleider en lopen voorop in allerlei vraaggerichte ontwikkelingen.”

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

“Berkvens Deursystemen is een professioneel familiebedrijf met sterke waarden en normen, die zijn verankerd in onze beleidsdocumenten. Deze waarden en normen worden dagelijks actief uitgedragen naar en gedeeld met onze medewerkers. Als marktleider in onze thuismarkt Nederland streven wij in dit kader naar een voorhoedepositie op het gebied van duurzaam ondernemen, voor ons een wezenlijk onderdeel van MVO.

Op het gebied van onze producten is een van onze doelen om het aandeel FSC of PEFC of anderszins als duurzaam gelabelde producten binnen onze totale afzetportfolio stelselmatig uit te breiden. Op dit moment is dit aandeel zo’n 85%. Dit doel is een fundament onder onze ambities als productiebedrijf op het gebied van duurzaamheid. Onze klanten en leveranciers helpen ons overigens voortdurend om dit aandeel verder op te voeren. Een andere, directe eigen rol in het verbeteren van duurzaamheid ligt onder meer in productinnovaties, zoals het gepatenteerde composietmateriaal FITEC in plaats van roodhout ten behoeve van brandwerende deuren.

Onze interne procesbeheersing gericht op duurzaamheid wordt mede gedragen door ons ISO 14001 certificaat. Samen met onze partners in de bouwketen zijn we verder continu op zoek naar zinvolle uitbreiding van certificering, als basis voor ons duurzaamheidsbeleid.

Voortdurende verbetering van onze relatieve CO2 footprint is een strategische doelstelling die we actief monitoren. Audits ondersteunen onze verbeteringsprocessen. We gebruiken 100% groene stroom.

Berkvens onderschrijft het ENCORD Sustainable Development Charter, dat een aantal toonaangevende Europese partijen in de bouw(toelevering) medio 2011 hebben gesloten.

Ten slotte kenmerkt de aanpak van Berkvens zich sterk door een sterke betrokkenheid van de medewerkers en het aan hen ter beschikking stellen van stuurinformatie. De dragers daarvan zijn een 40-tal zogeheten verbeterborden, die voor de diverse functionele medewerkersgroepen hoogfrequent gebruikt worden om daadwerkelijk continu te verbeteren.”

Naar welke duurzame producten en/of diensten die u levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?

“De marktvraag op het terrein van duurzaamheid speelt nog vooral op productniveau. Labels als FSC spelen daarin een vrij grote rol, maar ook andere goede ‘groene’ labels zijn in opkomst. In de bouw wordt er vooralsnog weinig gekeken naar duurzaamheidsaspecten van het bouwproces zelf. Overigens spelen we daar met Berkvens desondanks wel op in: bijvoorbeeld door een logistiek concept als Logicon, dat efficiënt transport bevordert. Transport is immers veelal een sterk negatieve factor op het gebied van duurzaamheid.”

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

“Wij ondernemen steeds meer Value Stream Mappings met klanten om onze onderlinge processen echt lean te maken. Daar hebben we ook klantspecifieke concepten voor. Dit levert in termen van duurzaamheid winst op. Eerdergenoemd als duurzame component of product onze ‘groene grondstof FITEC’: een gepatenteerd composietproduct, dat schaars roodhout uit tropische regenwouden overbodig maakt als het gaat om brandwerende deuren.

Verder hebben we in 2012 de FSC-keten Award gewonnen voor onze bijdrage aan de Brede School Fiep Westendorp. Dit project bestond naast de school uit 71 sociale en aangepaste huurwoningen, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, een muziekatelier en een buurtontmoetingsruimte. Vanzelfsprekend zijn er veel FSC-producten verwerkt in het project, waaronder onze 586 binnendeuren. Dergelijke projecten voeren we inmiddels regelmatig uit.”

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

“Wij geloven in een ketenaanpak voor het effectief en efficiënt doorvoeren van verbeteringen in de bouw. Ook op het punt van duurzaamheid en eigenlijk kunnen en willen wij duurzaamheid niet los zien van een goede bedrijfsvoering en strategie. Duurzaam Gebouwd kan ons in verbinding brengen met andere schakels in de bouwketen, die hetzelfde erover denken. Samen kunnen we dan de goede dingen ook goed doen. Dat willen we graag, maar we kunnen dat niet alleen.”

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

“Wij verwachten dat duurzaamheid de komende jaren nog belangrijker wordt en minder uitsluitend gebaseerd wordt op productlabels. Of je echt duurzaam bijdraagt aan de economie en de samenleving, kun je immers niet alleen afleiden uit je producten: dat moet je over de hele keten – de supply chain – vaststellen en organiseren. Wij zijn daarmee heel serieus bezig; meer omdat we er zelf in geloven, dan omdat de markt dit al afdwingt. Maar ik denk wel dat de markt ook steeds meer om een integrale benadering van duurzaamheid gaat vragen.”

Foto: beeld uit de Berkvens-fabriek in Someren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

15 feb om 15:30 uur

Installateurs moeten investeren in het op peil houden en uitbreiden van hun kennisiniveau. Klanten verlangen namelijk ...

Lees verder »

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

15 feb om 08:45 uur
timer 5 min

Met de provincie Friesland als middelpunt van het tiende Duurzaam Gebouwd Congres kwam er een verrassend plan op ...

Lees verder »

Winnaars van Duurzaam Bouwen Awards stralen op Duurzaam Gebouwd Congres 2019

Winnaars van Duurzaam Bouwen Awards stralen ...

14 feb om 16:00 uur
timer 5 min

De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards stonden in de schijnwerpers tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden. ...

Lees verder »

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Gemeente

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 13:00 uur

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Gemeente van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo benieuwd ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Corporatie

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 11:00 uur
timer 1 min

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Corporatie van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Project

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 08:00 uur
timer 1 min

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Project van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo benieuwd ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 is uitverkocht

Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 ...

12 feb om 15:30 uur
timer 1 min

Het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 is uitverkocht. Meer dan 700 koplopers uit de bouw- en vastgoedsector hebben ...

Lees verder »

“Voor een betere ketensamenwerking moet je terug naar je missie”

“Voor een betere ketensamenwerking moet ...

12 feb om 10:00 uur
timer 5 min

Ketensamenwerking komt in de bouw nauwelijks van de grond, aldus Jack van der Veen. “Is de crisis voorbij? ...

Lees verder »

Duurzaamheid gaat niet over een nacht ijs

Duurzaamheid gaat niet over een nacht ijs

11 feb om 11:00 uur
timer 5 min

Moeilijk hoeft circulair aanbesteden niet te zijn, aldus Lukas Pepping (Antea Group Nederland). Als je in de aanbesteding ...

Lees verder »

Meer grote namen op het Duurzaam Gebouwd Congres

Meer grote namen op het Duurzaam Gebouwd Congres

8 feb om 08:00 uur
timer 1 min

De programmering voor het Duurzaam Gebouwd is bekend. Ook deze editie hebben we weer topexperts die je inspireren ...

Lees verder »

RVV Verduurzaming geopend

RVV Verduurzaming geopend

7 feb om 11:00 uur
timer 1 min

De Regeling Vermindering Verhuurdersheffing (RVV Verduurzaming) opent op 1 februari 2019. Verhuurders kunnen met ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up