'BIM, BAM, BOOM!'

'BIM, BAM, BOOM!'

"We moeten naar een mindset waarin we transparant informatie delen over onze producten", zegt Fred Kloet, Innovatie & Integratie partner bij PROCOS en expert van Duurzaam Gebouwd.

“Als we dit integraal en transparant oppakken, dan kan de winst oplopen tot 64 procent rendement. Onthoud dat de toepassing van BIM pas écht winst oplevert in de gebruiks- en exploitatiefase."

Tijdens een Duurzaam Gebouwd Op Locatie-evenement, dat plaatsvond bij het Dubotechniek Trade Center in Zaltbommel, blijkt dat de meerwaarde van bi-directioneel informatiemanagement groot is. Dat maakt Peter Musters, adviseur bouwconcepten bij VBI, duidelijk in zijn marktvisie: “Wij sturen expliciet aan op de toepassing van BIM in zowel de ontwerp- als exploitatiefase. Op die manier hebben we de kracht om in te spelen op een veranderende eindgebruiker met functievrije gebouwen.”  

Rechts: Peter Musters

Grote opgave

"Doen we dat niet, dan kan een pand zomaar na de eerste eindgebruiker leeg komen te staan. Daar zijn we als complete sector verantwoordelijk voor”, vindt Musters. Hij benadrukt de noodzaak om anders en met het oog op de exploitatiefase te ontwerpen en refereert daarbij naar de keynote van Hans de Jonge tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. De Jonge vertelde toen dat in de huidige situatie slechts 30 procent van het leegstaande vastgoed geschikt is voor herbestemming, de overige 70 procent is rijp voor de sloophamer.

Focus op toekomstwaarde

“Daarom leggen we de focus op toekomstwaarde”, weet Musters, “waarbij BIM een belangrijke stap vormt naar toekomstvast rendement.” Hij waarschuwt de zaal wel voor valkuilen. “Randvoorwaarde is dat we transparant en eenduidig communiceren en informatie geven en krijgen. We moeten geen speld in een hooiberg hoeven zoeken en hierdoor kostbare tijd en geld verliezen.”

Rondleiding in het Dubotechniek Trade Center

Voorbereid?

Musters tipt onder andere ABC - Cluster Liendert in Amersfoort als een helder voorbeeld van een gebouw dat voorbereid is op meerdere eindgebruikers, met verschillende wensen. Dit gebouw, winnaar van De Gouden Kikker Award 2014, is aanpasbaar van school naar woongebouw, waarbij ook een extra bouwlaag en aanpassingen in constructie en installaties mogelijk zijn.

“Welke partijen hebben het meeste moeite met BIM?”, vraagt dagvoorzitter Wietse Walinga, directeur Duurzaam Gebouwd, zich af. “BIM biedt pas échte meerwaarde in de exploitatie als dit integraal wordt toegepast. Dus het is vanzelfsprekend van belang dat alle ketenpartners hiermee gaan werken. Bij aannemers ligt de prioriteit nu bij BIM in de bouwfase. Als opdrachtgevers gebruikmaken van de mogelijkheden die het BIM-model hen biedt, dan zal BIM in een flow en versnelling komen in de gehele bouwketen", zegt Musters.

Asset- en informatiemanagement

Het woord gaat naar Kloet, die het belang van de toepassing van BIM door alle ketenpartners onderstreept. “Ik verwacht dat we in de toekomst steeds vaker gebruikmaken van big data, en asset- en informatiemanagement waarbij alle ketenpartners zijn betrokken. Nogmaals: het belang is groot dat alle partijen bereid zijn om de situatie en het bouwproject te bekijken vanuit gebruikersperspectief.”

Fred Kloet

“We hebben partijen nodig die gedurende het volledige bouwtraject garant staan voor betrouwbaarheid en het up-to-date houden van data. PPS en LEAN dwingen tot rationalisatie en ketenintegratie, terwijl BIM binnen vijf jaar CAD vervangt. 2D wordt 3D, 4D of 5D. Tekeningen zullen verdwijnen en COBie wordt de standaard.”

Rendementswinst

Kloet maakt de statement ‘De bouw kan 64 procent rendement maken’. Hij benadrukt dat we van vastgoedrendement naar gebruiksrendement bewegen. De indrukwekkende winst is volgens hem dan ook te behalen door integralere vroegere, kwalitatief betere en betrouwbaardere besluitvorming, welke beter is afgestemd op de gebruikswensen. Door gebruiksinformatie tijdens ontwerp en bouw te integreren kan de bouw meedelen in het hoge gebruiksrendement tijdens de exploitatiefase. De kosten van ontwerpveranderingen zijn in de ontwerpfase namelijk laag en in de gebruiks- en exploitatiefase hoog. Maar denk ook aan het minimaliseren van revisiewerk door 24/7 bi-directioneel informatiemanagement.”

Kloet oppert de slagzin ‘Bim, Bam, Boom!’, waarmee hij refereert naar de winst die een BIM opbrengt in de ontwerpfase (relatief laag), realisatiefase (gemiddeld) en exploitatiefase (hoog). Bovenstaande film legt uit waarom de grootste winst in de exploitatiefase ligt.

Samen, sneller, slimmer

Om samen sneller en vooral slimmer te werken, is het noodzakelijk dat informatie niet achter een hek wordt verstopt. “Ik doe daarom bij dezen een oproep: maak je data beschikbaar! Deel dit met eindgebruikers, en push aannemers om in gesprek te gaan met facilitaire managers. Neem de gebruiksfase in je propositie mee en haal die 64 procent.”

Deze laatste editie van Duurzaam Gebouwd Op Locatie vond afgelopen woensdag 10 december plaats en trok ruim 100 geïnteresseerden. In 2015 gaat Duurzaam Gebouwd weer verder met zijn ‘Op Locatie’-evenementen. De eerstvolgende staat gepland voor dinsdag 3 februari en heeft als thema ‘Circulaire Economie’. Meer informatie vindt u binnenkort op onze ‘Duurzaam Gebouwd Op Locatie’-pagina.

Op de terugblikpagina van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM vindt u onder andere fotografie en de presentaties van de  sprekers.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

E-book: Circulair bouwen met BIM

E-book: Circulair bouwen met BIM

15 mei om 08:00 uur
timer 1 min

In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig ...

Lees verder »

Ebook Circulair bouwen met BIM

Ebook Circulair bouwen met BIM

In de gratis Ebook 'Circulair bouwen met BIM' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de stand van zaken in ...
BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

13 mei om 08:00 uur
timer 1 min

Op 6 juni 2019 is het zover. Die dag kom je alles te weten over hoe je BIM gebruikt voor een succesvolle businesscase ...

Lees verder »

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model kan nu met deze truc

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model ...

2 mei om 15:30 uur
timer 2 min

In een BIM-model kun je een berg aan data opslaan, maar hoe pas je die toe in een ander BIM-model? Nieman en ERA ...

Lees verder »

NLRS als partnerstandaard voor standaardisering en verduurzaming

NLRS als partnerstandaard voor standaardisering ...

26 apr om 13:00 uur
timer 1 min

Het bestuur van de Revit Standards Foundation meldt dat de NLRS door het BIM Loket is opgenomen als partnerstandaard. ...

Lees verder »

'Open standaard is essentieel voor verduurzaming'

'Open standaard is essentieel voor verduurzaming'

25 apr om 08:00 uur
timer 7 min

Een groeiende schaarste van grondstoffen en nijpend tekort aan professionals vormen uitdagingen voor de bouw- en ...

Lees verder »

‘Sector moet integraal met BIM gaan werken’

‘Sector moet integraal met BIM gaan werken’

16-10-2018 om 08:00 uur

BIM is geen doel, maar een middel om een efficiënt proces in te richten. Intern, maar zeker ook extern met ...

Lees verder »

Meer uit BIM halen met woningconfigurator

Meer uit BIM halen met woningconfigurator

09-07-2018 om 15:30 uur

Keuzevrijheid voor de woningkoper is een hot topic. De grootste aankoop van je leven moet natuurlijk wel al je ...

Lees verder »

Samenwerking moet werkstromen volledig digitaliseren

Samenwerking moet werkstromen volledig digitaliseren

11-01-2018 om 13:00 uur

VolkerWessels wil al haar zijn werkstromen volledig digitaliseren met Trimble-bouwtechnologieën. Daarom zijn ...

Lees verder »

Rijnstate haalt met BIM ook winst uit beheerfase

Rijnstate haalt met BIM ook winst uit beheerfase

07-11-2017 om 11:00 uur

Hechtere samenwerking tussen projectstakeholders, lagere faalkosten en gestructureerde, actuele assetinformatie ...

Lees verder »

Schrijf in voor Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM

Schrijf in voor Duurzaam Gebouwd Op Locatie: ...

27-10-2017 om 09:30 uur

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM. Op het programma staan onder andere ...

Lees verder »

Virtueel door projecten lopen

Virtueel door projecten lopen

25-10-2017 om 15:30 uur

Het afgelopen jaar groeide het hoofdkantoor van Reynaers in het Belgische Duffel uit tot een centrum voor research, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up