'BIM, BAM, BOOM!'

'BIM, BAM, BOOM!'

"We moeten naar een mindset waarin we transparant informatie delen over onze producten", zegt Fred Kloet, Innovatie & Integratie partner bij PROCOS en expert van Duurzaam Gebouwd.

“Als we dit integraal en transparant oppakken, dan kan de winst oplopen tot 64 procent rendement. Onthoud dat de toepassing van BIM pas écht winst oplevert in de gebruiks- en exploitatiefase."

Tijdens een Duurzaam Gebouwd Op Locatie-evenement, dat plaatsvond bij het Dubotechniek Trade Center in Zaltbommel, blijkt dat de meerwaarde van bi-directioneel informatiemanagement groot is. Dat maakt Peter Musters, adviseur bouwconcepten bij VBI, duidelijk in zijn marktvisie: “Wij sturen expliciet aan op de toepassing van BIM in zowel de ontwerp- als exploitatiefase. Op die manier hebben we de kracht om in te spelen op een veranderende eindgebruiker met functievrije gebouwen.”  

Rechts: Peter Musters

Grote opgave

"Doen we dat niet, dan kan een pand zomaar na de eerste eindgebruiker leeg komen te staan. Daar zijn we als complete sector verantwoordelijk voor”, vindt Musters. Hij benadrukt de noodzaak om anders en met het oog op de exploitatiefase te ontwerpen en refereert daarbij naar de keynote van Hans de Jonge tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. De Jonge vertelde toen dat in de huidige situatie slechts 30 procent van het leegstaande vastgoed geschikt is voor herbestemming, de overige 70 procent is rijp voor de sloophamer.

Focus op toekomstwaarde

“Daarom leggen we de focus op toekomstwaarde”, weet Musters, “waarbij BIM een belangrijke stap vormt naar toekomstvast rendement.” Hij waarschuwt de zaal wel voor valkuilen. “Randvoorwaarde is dat we transparant en eenduidig communiceren en informatie geven en krijgen. We moeten geen speld in een hooiberg hoeven zoeken en hierdoor kostbare tijd en geld verliezen.”

Rondleiding in het Dubotechniek Trade Center

Voorbereid?

Musters tipt onder andere ABC - Cluster Liendert in Amersfoort als een helder voorbeeld van een gebouw dat voorbereid is op meerdere eindgebruikers, met verschillende wensen. Dit gebouw, winnaar van De Gouden Kikker Award 2014, is aanpasbaar van school naar woongebouw, waarbij ook een extra bouwlaag en aanpassingen in constructie en installaties mogelijk zijn.

“Welke partijen hebben het meeste moeite met BIM?”, vraagt dagvoorzitter Wietse Walinga, directeur Duurzaam Gebouwd, zich af. “BIM biedt pas échte meerwaarde in de exploitatie als dit integraal wordt toegepast. Dus het is vanzelfsprekend van belang dat alle ketenpartners hiermee gaan werken. Bij aannemers ligt de prioriteit nu bij BIM in de bouwfase. Als opdrachtgevers gebruikmaken van de mogelijkheden die het BIM-model hen biedt, dan zal BIM in een flow en versnelling komen in de gehele bouwketen", zegt Musters.

Asset- en informatiemanagement

Het woord gaat naar Kloet, die het belang van de toepassing van BIM door alle ketenpartners onderstreept. “Ik verwacht dat we in de toekomst steeds vaker gebruikmaken van big data, en asset- en informatiemanagement waarbij alle ketenpartners zijn betrokken. Nogmaals: het belang is groot dat alle partijen bereid zijn om de situatie en het bouwproject te bekijken vanuit gebruikersperspectief.”

Fred Kloet

“We hebben partijen nodig die gedurende het volledige bouwtraject garant staan voor betrouwbaarheid en het up-to-date houden van data. PPS en LEAN dwingen tot rationalisatie en ketenintegratie, terwijl BIM binnen vijf jaar CAD vervangt. 2D wordt 3D, 4D of 5D. Tekeningen zullen verdwijnen en COBie wordt de standaard.”

Rendementswinst

Kloet maakt de statement ‘De bouw kan 64 procent rendement maken’. Hij benadrukt dat we van vastgoedrendement naar gebruiksrendement bewegen. De indrukwekkende winst is volgens hem dan ook te behalen door integralere vroegere, kwalitatief betere en betrouwbaardere besluitvorming, welke beter is afgestemd op de gebruikswensen. Door gebruiksinformatie tijdens ontwerp en bouw te integreren kan de bouw meedelen in het hoge gebruiksrendement tijdens de exploitatiefase. De kosten van ontwerpveranderingen zijn in de ontwerpfase namelijk laag en in de gebruiks- en exploitatiefase hoog. Maar denk ook aan het minimaliseren van revisiewerk door 24/7 bi-directioneel informatiemanagement.”

Kloet oppert de slagzin ‘Bim, Bam, Boom!’, waarmee hij refereert naar de winst die een BIM opbrengt in de ontwerpfase (relatief laag), realisatiefase (gemiddeld) en exploitatiefase (hoog). Bovenstaande film legt uit waarom de grootste winst in de exploitatiefase ligt.

Samen, sneller, slimmer

Om samen sneller en vooral slimmer te werken, is het noodzakelijk dat informatie niet achter een hek wordt verstopt. “Ik doe daarom bij dezen een oproep: maak je data beschikbaar! Deel dit met eindgebruikers, en push aannemers om in gesprek te gaan met facilitaire managers. Neem de gebruiksfase in je propositie mee en haal die 64 procent.”

Deze laatste editie van Duurzaam Gebouwd Op Locatie vond afgelopen woensdag 10 december plaats en trok ruim 100 geïnteresseerden. In 2015 gaat Duurzaam Gebouwd weer verder met zijn ‘Op Locatie’-evenementen. De eerstvolgende staat gepland voor dinsdag 3 februari en heeft als thema ‘Circulaire Economie’. Meer informatie vindt u binnenkort op onze ‘Duurzaam Gebouwd Op Locatie’-pagina.

Op de terugblikpagina van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM vindt u onder andere fotografie en de presentaties van de  sprekers.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c138 c225 c246 c261
Het belang van soft skills bij digitalisatie en BIM

Het belang van soft skills bij digitalisatie ...

25-08-2020 om 13:00 uur
timer 4 min

Innovatie is nog nooit zo belangrijk geweest in de bouw- en vastgoedsector, want we staan voor enorme veranderingen. ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31-03-2020 om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c138 c185 c257
Ebook Circulair bouwen met BIM

Ebook Circulair bouwen met BIM

In de gratis Ebook 'Circulair bouwen met BIM' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de stand van zaken in ...
c21 c138 c225
De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen ...

27-03-2020 om 09:00 uur
timer 6 min

Met een mooi filmpje en een inspirerende presentatie won UBA eind vorig jaar de DigiDare Award. Wouter Ackermans ...

Lees verder »

c21 c136 c138 c225
Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

20-02-2020 om 09:01 uur
timer 1 min

"Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

09-10-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Met liefst achttien inzendingen werd de eerste DigiDare Award tijdens de BIM Loket D-day een groot succes, met ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
Digitalisering in klare taal voor de bestuurstafel

Digitalisering in klare taal voor de bestuurstafel

01-10-2019 om 13:00 uur
timer 7 min

Hoe kun je een werkwijze als BIM zo goed uitleggen dat het ook op bestuurstafels een hapklare brok wordt? Experts ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246 c251
‘Samen bouwen’ aan het AFAS Experience Center

‘Samen bouwen’ aan het AFAS Experience ...

05-08-2019 om 07:00 uur
timer 3 min

Bij de bouw van het AFAS Experience Center in Leusden is de risicobeheersing onder meer gevonden in het ‘samen ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

06-06-2019 om 22:22 uur
timer 6 min

De bezoekers van het BIM Seminar kregen naast positieve businesscases ook een primeur voorgeschoteld: de lancering ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c244
E-book: Circulair bouwen met BIM

E-book: Circulair bouwen met BIM

15-05-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig ...

Lees verder »

c21 c138 c225
BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

13-05-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Op 6 juni 2019 is het zover. Die dag kom je alles te weten over hoe je BIM gebruikt voor een succesvolle businesscase ...

Lees verder »

c21 c122 c138 c225 c246
BIM-data verplaatsen van ene naar andere model kan nu met deze truc

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model ...

02-05-2019 om 15:30 uur
timer 2 min

In een BIM-model kun je een berg aan data opslaan, maar hoe pas je die toe in een ander BIM-model? Nieman en ERA ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up