Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulaire Economie

Komende dinsdag 3 februari vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met als thema Circulaire Economie. Het Global Head Office van Royal HaskoningDHV in Amersfoort is de locatie van het seminar.

DuurzaamGebouwd heeft samen met Royal HaskoningDHV en Thermaflex een interactief programma samengesteld waarin de principes om te komen tot een circulaire economie worden besproken. U wordt uitgedaagd om na te denken over de mogelijkheden die een circulaire economie biedt voor de gebouwde omgeving.

Nieuwsgierig? Lees dan alvast de blog van Martine Verhoeven over de 5 succesfactoren van een circulaire economie. Voor een introductie over Circulaire Economie raden wij u aan het onderstaande filmpje van de Ellen Mc Arthur foundation te bekijken.

Programma

09.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09.30 uur

Opening 

Door: moderator Rob van Tilburg, leading professional duurzaam ondernemen bij Royal HaskoningDHV

09.40 uur

Wat is Circulaire Economie in de bouw?

Tijdens de eerste sessie van deze bijeenkomst, verzorgd door Royal HaskoningDHV, wordt er ingegaan op wat Circulaire Economie in de bouw inhoud. 

Tijdens de eerste sessie van deze bijeenkomst, verzorgd door Royal HaskoningDHV, wordt er ingegaan op wat Circulaire Economie in de bouw inhoud. In de huidige vastgoedwereld blijven veel kansen voor het sluiten van materiaalkringlopen,  uitwisseling van meervoudige waarden en wensen van eindgebruikers nog onbenut door de grote afstand tussen financierende partijen, ontwikkelpartners en eindgebruikers. Graag nemen wij u mee in mogelijkheden die nieuwe vormen van (her)gebruik van vastgoed ons bieden.

Door: Martine Verhoeven, huisvestingsadviseur & manager business development bij Royal HaskoningDHV

09.55 uur

Wat betekent circulaire economie in de praktijk?

Thermaflex vervolgt de bijeenkomst over Circulaire Economie door in te gaan op sprekende voorbeelden van Circulaire Economie in de bouw. De grenzen van ons huidige lineaire systeem worden steeds duidelijker. Thermaflex vindt dat het anders moet en heeft daarom al diverse stappen gezet op het gebied van de circulaire economie. We delen graag de successen en de uitdagingen en hopen daarmee anderen te inspireren.

Door: Mirella Zuidgeest, CSR program manager bij Thermaflex

10.15 uur

Workshop Circulaire Economie Business Modellen

Aansluitend volgt een interactieve en praktische workshop waar in kleinere groepen aandacht wordt besteed aan Circulaire Economie Business Modellen. Binnenkort volgt er meer informatie over de inhoud van dit programmaonderdeel.

Door moderator Rob van Tilburg

10.55 uur

Terugkoppeling workshop

11.25 uur

Netwerken met deelnemers en sprekers met koffie en thee

12.00 uur

Einde

Sprekers

Rob van Tilburg is leading professional duurzaam ondernemen bij advies en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Als medegrondlegger van de adviesgroep duurzaam ondernemen van dit bureau adviseert hij sinds 1999 grote Nederlandse ondernemingen bij het vormgeven en waarmaken van hun maatschappelijke strategie. Het combineren van waardecreatie voor de onderneming met een maatschappelijke contributie staat daarbij centraal, op zowel strategisch tactisch als operationeel niveau. Hij is hoofdauteur van het eerste bedrijfskundige Nederlandse boek over duurzaam ondernemen, ‘Duurzaam ondernemen waarmaken, het bedrijfskundig perspectief’, dat in maart 2013 genomineerd werd voor de titel management boek van het jaar. Naast zijn werk bij Royal HaskoningDHV is hij lid van de Maatschappelijke  Raad van advies van KPN en de raad van advies van de Plastic Soep Foundation. 

Martine Verhoeven is huisvestingsadviseur en manager business development bij Royal HaskoningDHV. Vanuit haar rol als adviseur verbindt zij de ambities en doelstellingen van eindgebruikers(organisaties) met het vastgoed. Door o.a. technologische ontwikkelingen zijn gebruikers in staat om steeds meer pro actief te sturen in de keten. Denk maar aan AIR BNB, Fairphone of Recover-E. De spelregels veranderen en het besef ontstaat dat de wereld van morgen er anders uitziet. De vraag die haar op dit moment bezig houdt is hoe wij de traditionele bouwsector zo georganiseerd krijgen dat uitwisseling van sociale, ecologische en economische waarden plaatsvindt? Hoe zorgen we ervoor dat partijen zich richten op toegevoegde waarden voor de gehele keten?

Mirella Zuidgeest is CSR program manager bij Thermaflex. Haar doel is om duurzaamheid te integreren in alles wat Thermaflex doet, zowel in de organisatie als in haar producten en diensten. Verder bouwend op de kernwaarden en door medewerkers te betrekken, maakt zij “Taking care of energy and the environment” tastbaar. Dit heeft onder andere geresulteerd in de Cradle to Cradle certificering voor Flexalen 600 en het feit dat Thermaflex zich BCorp mag noemen. Eerder vervulde Mirella, bij Between-Us en Ecofys, opdrachten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, hernieuwbare energie, energiebesparing en klimaatverandering.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 100 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 100 inschrijvingen op basis van inschrijfdatum en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt opdagen zonder afmelding is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Op Locatie

Het Global Head Office van Royal HaskoningDHV in Amersfoort is de locatie voor dit seminar. Royal HaskoningDHV is een vooraanstaande, onafhankelijke en internationale dienstverlener op het gebied van projectmanagement en engineering consultancy. Bekijk hier de routebeschrijving.

Royal HaskoningDHV bracht bij de renovatie van het Global Head Office in Amersfoort het energielabel van G naar A. Dat is bijzonder voor een gebouw van 40 jaar oud. Om een groot kantoorgebouw uit bouwjaar 1970 op energieprestaties te brengen die vergelijkbaar zijn met de huidige nieuwbouw, is een innovatieve aanpak nodig. Deze duurzame renovatie begon met een aantal spijkerharde uitgangspunten en een breed pakket aan maatregelen, dit levert klinkende resultaten op. Door het energielabel van G naar A te brengen, bespaart Royal HaskoningDHV € 100.000,- op jaarbasis aan energiekosten. De jaarlijkse gebruikskosten van het gebouw stijgen niet. Met deze renovatie is het kantoor op een energieprestatieniveau vergelijkbaar met de huidige eisen voor nieuwbouw gekomen. De investering voor nieuwbouw zou echter vier keer zo hoog zijn geweest. De duurzame renovatie van het Royal HaskoningDHV hoofdkantoor levert het bewijs: renovatie van een oud gebouw kan met regulier budget gelijktijdig comfortverhoging én energiebesparing opleveren.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31 jan om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

13 jan om 12:00 uur
timer 1 min

In de derde BlueCity Podcast over de circulaire economie spreekt klimaatjournalist Ties Joosten met Michel Baars ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c225
Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

9 jan om 10:00 uur
timer 6 min

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73,3 miljard euro in aan werken, diensten en leveringen in. Dat moet ...

Lees verder »

c21 c26 c140
Parkeergarages kunnen de stad uit

Parkeergarages kunnen de stad uit

20-12-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

In 2020 wil Ballast Nedam Parking een aantal modulaire parkeergarages een tweede leven geven. “We gaan nog ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13-11-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13-08-2019 om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225
De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12-08-2019 om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

c21 c140 c225
Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

09-07-2019 om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c234 c253
Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

06-02-2019 om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225
Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24-01-2019 om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c234
Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22-01-2019 om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Reacties

Circulaire economie kent al een voorloper, de zgn. kringloopeconomie van het consuminderen en 'welvaart van het genoeg' om het mondiale welzijn rechtvaardiger te verdelen. Overvloedig comfort werkt eerder belastend dan bevrijdend omdat te weinig tijd voor daadwerkelijk ontspanning rest(eert)! Werkwoorden (neologismen van schrijver) 'producteren' en 'consumpteren' verwijzen naar het eren en teren van product(ie) en consumptie: niet enkel 'less is more'' maar 'better is more', via duurzaam innoveren (voor diegenen die minimaal te besteden hebben valt er immers niets/weinig meer minder te doen om te existeren); Het is hoogtijd om te eco-existeren, het bestaan als een verwo(r)ven integrale samenzijn te onderzoeken, onderwijzen en stimuleren; de algehele samenhang door harmonische afstemming bevorderen. Vandaar 'optimaliseren' een te eren maximale optie, vergelijkbaar met een opbouwende conditie per individuele case. Een mondiale transitie naar 'duurzaamheid' ipv 'moderniteit ' voltrekt zich; de moderne lineariteit evolueert via kringloopsystemen en transformatie-processen in een duurzame samenleving als een proces-in-progres(sie) oftewel duurzame evolutie van mensheid waarin technologie andere wetenschappen ondersteunt (niet overmeestert) op humaan en ecologisch verantwoorde wijze; duurzame technologie die bioritme en regeneerbaarheid respecteert i.p.v. ontkent: wezenlijke zaken (ond)erkent en bijdraagt aan duurzame samenleving door coöperatieve (ver)houdingen. dr. Juri Czabanowski, geschiedenis duurzame architectuur en stedenbouw; proefschrift Humaan-ecologisch georiënteerd woningbouw, TU/e 2006, periode 1945-2000 theorie en praktijk.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up