‘Zo goed mogelijk doen als je kunt en niet zo slecht als je mag’

timer6 min
‘Zo goed mogelijk doen als je kunt en niet zo slecht als je mag’

Duidelijk communiceren over terminologieën die betrekking hebben op initiatieven zoals ‘nul-op-de-meter’ en de gebruikte toepassingen meetbaar maken, zijn van belang voor het slagen van dit soort duurzaamheidsbewegingen. Dit waren belangrijke bevindingen tijdens de Round Table ‘Nul op de meter woningen’ die plaatsvond op woensdag 18 februari bij VBI in Huissen.

De Round Table Tour van Duurzaam Gebouwd bestaat uit 24 Round Tables, over allerlei diverse onderwerpen. Het thema ‘Nul op de meter woningen’ werd door 6 heren en een dame bediscussieerd. De achtergrond van het gezelschap is een mix van strategische rollen op het gebied van bouw, energie, installatietechniek en binnenklimaat.

Klik op deze afbeelding om de samenvatting van deze Round Table 'Nul-op-de-meterwoningen'  te vergroten.

Martin Koppenhol, manager New Business Development bij VBI, was gastheer en moderator van de bijeenkomst. Hij introduceert het onderwerp met een inleiding over de Energiesprong, de Stroomverstelling en nul-op-de-meter prestatiecontracten. “Hoe weet de eindgebruiker dat de prestaties worden waargemaakt? Wie geeft garantie en wat belast de overheid in de toekomst?”, vraagt hij de deelnemers.

“Ik denk dat we ons moeten afvragen waarom we dit doen. Volgens mij zijn energiebesparende maatregelen ooit bedoeld om CO2-emissies terug te dringen en dus om het gebruik van fossiele grondstoffen te verlagen. Daar gaat het om. Doorpakken naar een CO2=0-woning is daarom van belang”, aldus Frank Dekkers, oprichter van D-IA Duurzame InstallatieArchitecten.

Gebruiker ‘wil niet altijd’

De eerste stelling luidde: ‘Technisch kunnen we nul-op-de-meter met de juiste ketensamenwerking realiseren’. Alle deelnemers stemden in met deze stelling, maar zien tegelijkertijd dat de gebruiker niet altijd wil. “De techniek, daar zit het hem niet in. Het gedrag van de gebruiker is het meest interessant om te beïnvloeden. Met twee vingers in de neus is een woning energieneutraal te maken maar gebruikersgedrag is bepalend voor de daadwerkelijke energienota”, laat Madelon Voorhoeve, directeur van Orcon en Thercon BV, weten. “Monitor niet alleen het klimaat maar ook het gedrag van de gebruiker zodat er een bewustwording ontstaat. Je ziet interessante producten op de markt, zoals Toon van Eneco”. Hierop vult Rick Bruins, Manager Marketing & Communicatie bij Zehnder Group Nederland aan: “Innovatie zit in het proces en in de samenwerking die partijen nu al laten zien. Ik ben blij dat er iets beweegt.”

Overheidsrol

“Moet de overheid dan innovatie afdwingen als eis voor een bouwvergunning?” Uit alle monden klinkt het “Nee”. Harm Valk, senior adviseur Energie & Duurzaamheid bij Nieman, tevens expert bij Duurzaam Gebouwd, maakt een mooie vergelijking. “Bouwregelgeving is de bezemwagen van het peloton. Je zult nooit innovatie verplicht kunnen stellen, maar kunt wel een bepaalde ondergrens aangeven. Dát is de taak van de overheid.”

Dekkers: ‘De bouw- en installatiebranche kan nog verder evalueren en als de wet het voorschrijft, gebeurt het ook.’ ‘Dit mag wat mij betreft wel strakker worden geregeld. Er zit een verschil tussen zo goed doen als we kunnen en zo slecht doen als we mogen”, meldt Bruins. Volgens Valk ontbreekt het de overheid aan een visie met betrekking tot energie. Wat doen we met ons gas en wat doen we met alle systemen en processen die we daar omheen hebben ingeregeld? Dekkers is blij met de introductie van EPC en dat de overheid eraan vasthoudt. Sales manager projecten bij Itho Daalderop, Arno Knoester, sluit zich hier bij aan. “EPC-wetgeving was een duidelijke innovatiefactor.”

Topaannemers

“De top 4 aannemers zijn het verst in de materie met betrekking tot prestatiecontracten en zijn daarom gevraagd mee te doen met de Stroomversnelling”, luidt de volgende stelling. Die stelling stuit op verzet, want volgens de deelnemers zijn niet de aannemers maar de installatiebranche het verst. Volgens de deelnemers zijn niet de aannemers, maar is de installatiebranche het verst in de materie.

“Er wordt een integrale aanpak gevraagd en die is bij een grotere aannemer gemakkelijker te organiseren dan bij  de aannemer op de hoek’ vertelt Robert Koolen, directeur Strategie en Beleid bij Heijmans. “De grotere partijen laten de laatste jaren ook veel innovatiekracht zien dus het is logisch dat de overheid daar aanklopt. Daarnaast kun je met deze bedrijven de massa maken die je nodig hebt om bijvoorbeeld wetsvoorstellen in te dienen die innovaties ondersteunen, bijvoorbeeld door financiering mogelijk te maken.”

Gebruiker opvoeden

Volgens de derde en laatste stelling gaat nul-op-de-meter niet werken als we de gebruiker niet opvoeden om energiebewust te zijn. Valk: “Het is volgens mij nodig om een robuust concept te maken dat allerlei losse componenten verbindt, waaronder het gedrag en de wensen van gebruikers. Dit heeft allemaal invloed op het totale concept.” Hierop reageert Voorhoeve: ‘Een compact systeem dat niet te complex is, is de oplossing. Nu is het gat naar de eindgebruiker te groot. Anderen roepen zaken als ‘hufter proof’ en ‘concepten waarbij de invloed van de gebruiker vermindert’.

Mensen reageren beter op een positieve insteek zoals belonen en motiveren. Hierbij werkt een financiële prikkel gericht op besparen. Het mooiste zou zijn dat de bewoners de markt vragen om hulp bij energiezuinigheid.

Vertrouwen herstellen

Daarnaast moet er iets gedaan worden aan het geschade vertrouwen, want een lage EPC heeft niet direct geleidt tot lagere kosten. Volgens Gosse Landstra, directeur van Landstra bureau voor bouwfysica, moet je aanbieden wat je belooft en begrijpelijke taal spreken. De belofte ‘energienotaloos’ wekt een verkeerde indruk, namelijk dat energie opwekken geen moeite kost en niets waard is. Maar energie opwekken kost wel degelijk geld en vertegenwoordigt een belangrijke waarde. Energie is niet voor niks. Volgens Bruins kun je het ook in een ander licht zien. “Het gedrag van de gebruiker heeft invloed op de geloofwaardigheid van dit soort begrippen.’ Daarom is het van belang dat marktpartijen transparant zijn over de parameters waarop gemiddelden zijn gebaseerd die worden gecommuniceerd.”

Buiten je bundel gaan

Het gezelschap maakt de vergelijking met het leasen van een auto. Voor een vast bedrag in de maand is het mogelijk auto te rijden. Zo wil je als klant toch ook kunnen wonen? Een vergelijking met de telecomindustrie is ook mogelijk. Je belt binnen een bepaalde bundel, alles wat je daarboven verbruikt, daar betaal je extra voor. “Het is daarmee gebruikergebonden wat de kosten zijn”, aldus Koolen. Bij ‘nul-op-de-meter woningen’ vervallen de garanties en dat is niet handig. Hiermee beperk je de bewoner in zijn gedrag terwijl je ze misschien beter had moeten informeren.

“Voor de klant zijn financiën een duidelijke trigger terwijl een kleine groep mensen wordt aangesproken door het milieuaspect”, vertelt Landstra. Voorhoeve vult aan: “Er is veel onwetendheid bij de eindklant en daarnaast interesseert energiebesparing veel mensen niet. Wat de klant wel interesseert is verwarming, een gezond binnenklimaat een goede prijs en op de laatste plaats een steentje bijdragen aan een goed milieu.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Hoe ziet dat eruit, duurzaamheid op een woonboot?

Hoe ziet dat eruit, duurzaamheid op een woonboot?

16 okt om 10:00 uur
timer 5 min

Zo transformeerde een coaster met een bedompt ruim en centrale machinekamer tot een behaaglijk huis en duurzame ...

Lees verder »

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale Energiestrategie

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale ...

26 sep om 08:00 uur
timer 8 min

Een vastgoedvoorraad waar nog aardgas van toepassing is, behoort definitief tot het verleden. Die tendens was ...

Lees verder »

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken voor verduurzaming

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken ...

17 sep om 10:00 uur
timer 4 min

Een bijzonder en historisch onderdeel van de stad Apeldoorn. Zo mogen we de al bijna 100 jaar oude woning aan ...

Lees verder »

Krachtenbundeling voor kant en klare all-electric oplossingen

Krachtenbundeling voor kant en klare all-electric oplossingen

9 sep om 07:00 uur
timer 5 min

Met een recordtemperatuur van 40,7 graden Celcius twijfelt niemand meer aan de steeds groter wordende ...

Lees verder »

Split incentive? Circulair opgelost!

Split incentive? Circulair opgelost!

30 aug om 17:00 uur
timer 3 min

De split incentive is vaak een drempel om niet te verduurzamen. De eigenaar van het pand investeert immers in ...

Lees verder »

Twee innovaties in één nieuw zonnepaneel

Twee innovaties in één nieuw zonnepaneel

29 aug om 15:00 uur
timer 3 min

Voor een verstandige keuze van een zonnepaneel kies je uit meerdere variabelen, met veel aandacht voor de hele ...

Lees verder »

Ontwerp-toolbox voor circulaire gebouwinstallaties

Ontwerp-toolbox voor circulaire gebouwinstallaties

27 aug om 08:00 uur

Een volledig circulaire bouweconomie is alleen haalbaar als alle grondstoffen in de keten blijven. Dat geldt ook ...

Lees verder »

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen en lessen van een woningeigenaar

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen ...

21 aug om 15:30 uur
timer 11 min

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel ...

Lees verder »

Laatste dagen internetconsultatie over herziening Bouwbesluit 2012

Laatste dagen internetconsultatie over herziening ...

7 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Je kunt nog tot en met maandag 12 augustus 2019 reageren op het conceptbesluit dat een wijziging inhoudt van het ...

Lees verder »

Warmtepompnet versnelt renovatieopgave

Warmtepompnet versnelt renovatieopgave

31 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Bestaande alternatieven voor de warmtetransitie zijn bekend: warmtenetten en lucht-water warmtepompen zijn terug ...

Lees verder »

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

29 jul om 10:30 uur
timer 3 min

Eerder dit jaar werd het House Energy Optimum systeem gelanceerd voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is nu ook ...

Lees verder »

Huis van de toekomst uiterst comfortabel en veilig

Huis van de toekomst uiterst comfortabel en ...

16 jul om 10:00 uur
timer 3 min

Met een hele serie ingrepen op het gebied van energiemanagement en automatisering bouwden studenten van de Hogeschool ...

Lees verder »

Reacties

Toon is niet van NUON....volgens mij is Toon van Eneco.

Geachte Danny, Hartelijk dank voor uw inhoudelijke reactie en verbetering. Ik heb dit aangepast in het bericht. Met vriendelijke groet, Marvin van Kempen Redacteur Duurzaam Gebouwd

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up