Renson nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Renson nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs werd Renson partner van Duurzaam Gebouwd. De ambities van de organisatie op het gebied van duurzaamheid komen naar voren in een interview.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Wij specialiseren ons in ventilatie, zonwering en terrasoverkappingen. Dit familiebedrijf werd opgericht in 1909, toen Polydore Renson met de ontwikkeling en productie van bouwbeslag startte. In de jaren 60 besliste de toenmalige bedrijfsleider Jan Renson om over te schakelen op nicheproducten, m.n. raamventilatie (1968) en industriële muurroosters (1970).

Onder leiding van de huidige CEO Paul Renson legt de firma nog nadrukkelijker de klemtoon op onderzoek en ontwikkeling, innovatie en productvernieuwing. Vandaag omvat het productgamma raamventilatie en ventilatiesystemen, roosters en lamellenwandsystemen, aluminium zonwering en screens, én terrasoverkappingen. Door de intelligente combinatie van deze oplossingen in concepten streven wij naar gezonde en comfortabele leef- en werkomgevingen. Oftewel – creating healthy spaces.

CEO Paul Renson

Hoe zet Renson in op Duurzaamheid?

De innovatieve ventilatie- en zonweringsystemen van Renson zorgen voor duurzaamheid en comfort in privéwoningen en appartementen, maar ook in andere gebouwen. Ze zorgen ook voorde gezondheid van de gebruiker. Dankzij de integratie van vraag gestuurde ventilatie, intensieve ventilatie (nightcooling) en/of zonwering kan het energieverbruik en de CO2-uitstoot in utiliteitsgebouwen zoals kantoren, industriegebouwen, scholen en zorginstellingen tot 12 procent verminderd worden. Dit kan in privéwoningen en appartementen tot 30 procent teruglopen.

Renson staat ook op vlak van productie voor duurzaamheid en milieu. De materialen die Renson gebruikt voor de productie, bijvoorbeeld aluminium, kunnen volledig gerecycleerd worden en zijn gebaseerd (deels of volledig) op gerecycleerde grondstoffen. Afval uit productie, zoals aluminiumdeeltjes, worden gesorteerd en gerecycleerd. De materialen verlengen de levensduur van de producten en de producten die voor de verpakking ingezet worden, zijn ook gerecycleerd en biologisch afbreekbaar.

Wat zijn uw duurzame producten en referenties?

De innovatieve ventilatie- en zonweringsystemen van Renson dragen al heel wat jaren hun steentje bij tot de duurzaamheid van gebouwen. Zo zijn er raamverluchtingen, zoals de Invisivent, die zorgen voor de continue toevoer van verse lucht. De Fixscreen is dan weer een windvaste screen, die overmatig zonlicht en insecten buiten houdt. De Fixvent Mono AK combineert zowel ventilatie als doekzonwering in 1 oplossing. Met aluminium zonweringsystemen, zoals Loggia-schuifpanelen, luifels of verticaal of horizontaal voor het raam geplaatste lamellen, kan de gebruiker ook perfect de inval van de zonnestralen op de raampartijen beheersen. Muur- en raamroosters met hoog debiet worden in gebouwen geïntegreerd voor een kostenloze natuurlijke koeling, door de toevoer van grote stromen frisse lucht tijdens de nacht.

Wereldwijd zijn er ontelbare referenties. Ook in Nederland dragen systemen van Renson bij tot een gezond en comfortabel, lees duurzaam, binnenklimaat. Denken we maar aan het kantoor van ABN Amro in Stadskanaal, het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp, het kantoorgebouw van Quion in Capelle-a/d Ijssel, de appartementen van La Ronduite (Heerenveen), Bergschenhof (Bergschenhoek) en Orion (Groningen), en meer.

Orion, Groningen

Waarom de samenwerking met Duurzaam Gebouwd?

Met Duurzaam Gebouwd zijn wij toegetreden tot een heel belangrijk platform over duurzaam bouwen, een thema waar heel wat rond beweegt. Dankzij dit platform komen wij in contact met andere bedrijven en organisaties, die net zozeer op duurzaamheid gericht zijn. Bovendien communiceert Duurzaam Gebouwd ook over de initiatieven en visies, de innovatieve oplossingen en projecten.

Welke ontwikkelingen ziet u in de toekomst op het gebied van duurzaamheid?

Renson blijft in elk geval inzetten op de ontwikkeling van innovatieve systemen de optimalisatie van bestaande oplossingen om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren. Zo ontwikkelden wij recent een nieuw systeem, dat vraaggestuurde ventilatie combineert met warmtepomptechnologie voor de productie van sanitair warm water en ruimteverwarming. Door de combinatie van deze technieken in een hybride opstelling krijgen wij niet alleen een gezond binnenklimaat, maar wordt de afgevoerde ventilatielucht ook gerecupereerd voor de warmtepomp.

Door de verwarming van het klimaat is ook het belang van zonwering in de laatste jaren sterk toegenomen. Om steeds voldoende daglicht in onze gebouwen binnen te laten en zo optimaal van de zonnewinsten te genieten met minder verwarming en kunstmatig licht, worden steeds meer en grotere glaspartijen in gebouwen geïntegreerd.

In de warmere zomermaanden kan die zon echter wel tot oververhitting en reflecties in schermen leiden. Dan is een efficiënte buitenzonwering de oplossing. Ook op vlak van zonwering blijven wij verder ontwikkelen om in te spelen op de behoeften van de markt. De markt evolueert snel. Het komt erop aan te luisteren en op basis van de behoeften de juiste oplossingen voor te stellen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Terugblik op 3 jaar Expeditie Energieneutraal Wonen

Terugblik op 3 jaar Expeditie Energieneutraal ...

15 nov om 13:00 uur

De jaarlijkse Expeditiedag vindt dit jaar plaats op vrijdag 29 november, waarop provincie Drenthe terugblikt ...

Lees verder »

Warmtenetten met onafhankelijk beheer brengen de energietransitie verder

Warmtenetten met onafhankelijk beheer brengen ...

15 nov om 08:00 uur
timer 4 min

Warmtenetten worden nutsvoorzieningen, net als de huidige gas- en elektriciteitsnetten. Dat is de overtuiging ...

Lees verder »

Volop gamechangers voor bouw en infra tijdens gevarieerd congres in CIRCL

Volop gamechangers voor bouw en infra tijdens ...

14 nov om 13:00 uur
timer 8 min

Tijdens het tweede congres ‘Gamechangers in de Bouw & Infra’ spraken veel kopstukken over de antwoorden ...

Lees verder »

Dwingen kan niet, maar wachten ook niet

Dwingen kan niet, maar wachten ook niet

14 nov om 10:00 uur
timer 5 min

Bij het verduurzamen van de woningvoorraad dienen professionele marktpartijen het voortouw te nemen, betoogt Karin ...

Lees verder »

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13 nov om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

De sleutel voor structureel succes in de bouwsector: de 'zachte kant'

De sleutel voor structureel succes in de bouwsector: ...

12 nov om 10:01 uur
timer 3 min

Onderzoeksrapport van ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd naar succesfactoren in de bouw: focussen op de ‘zachte ...

Lees verder »

Verzekerde energieprestatiegarantie beperkt risico en aansprakelijkheid aannemer

Verzekerde energieprestatiegarantie beperkt risico en aansprakelijkheid ...

12 nov om 10:00 uur
timer 2 min

De Wet kwaliteitsborging zal leiden tot verhoogde risico’s en aansprakelijkheden. Het nieuwbouwsysteem House ...

Lees verder »

Koudwatervrees? Gewoon doen!

Koudwatervrees? Gewoon doen!

12 nov om 08:00 uur
timer 2 min

Mobiliteit, en daarmee parkeren, anders inrichten vraagt om lef. Zekerheid loslaten en keuzes durven maken.

Lees verder »

Op tijd nadenken over het wonen in Den Haag

Op tijd nadenken over het wonen in Den Haag

11 nov om 11:00 uur
timer 3 min

Zoals op veel plekken in Nederland heerst ook in Den Haag krapte op de woningmarkt. En ook in Den Haag vindt vergrijzing ...

Lees verder »

Innovatie versnellen doe je samen

Innovatie versnellen doe je samen

11 nov om 08:00 uur
timer 2 min

Wil jij een boost geven aan (jouw) innovatie? Kom dan op dinsdag 26 november naar Innovationlink LIVE. Het netwerkevent ...

Lees verder »

Bouwteams centraal in nieuwe digitale magazine Duurzaam Gebouwd

Bouwteams centraal in nieuwe digitale magazine ...

7 nov om 16:25 uur
timer 3 min

In de aanloop naar het congres Gamechangers in de Bouw & Infra lees je nu al interviews met veel van de sprekers ...

Lees verder »

Innovationlink LIVE
nov26

Innovationlink LIVE

Wil jij een boost geven aan (jouw) innovatie? Kom dan op dinsdag 26 november naar Innovationlink LIVE. Het netwerkevent ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up