Kafka

Kafka

Nou, het is zover. De grond staat op mijn naam. Reden voor een feestje, maar wel een kleintje: mijn hypotheek is nog steeds niet gepasseerd. Ik sta ervan te kijken hoe ongelooflijk lang dat proces kan duren. 

Let wel, ik ben nu bijna een half jaar met de bank in gesprek, waarbij de hoofdlijnen al tijdens het eerste gesprek werden vastgelegd. Maar de onbekendheid met een innovatieve bouwstijl en procedures waar niet van mag worden afgeweken, doen mij kafkaiaans aan.

Eerste voorbeeld: om te waarborgen dat de nieuwe woning voldoende onderpand biedt voor de hypothecaire lening, moet een taxatierapport worden opgesteld van de nieuwbouw. Begrijpelijk op zich, maar de nieuwbouw bestaat nog niet, dus moet worden gewerkt vanaf tekening, waarbij de taxateur gevraagd wordt een waard te schatten. Dit doet hij mede op basis van de aanneemsom, die hij vergelijkt met andere referentieprojecten.

Afwijken

Het punt hierbij is dat die referentieprojecten allemaal op traditionele manier gebouwd zijn, wat afwijkt van de manier waarop ik ga bouwen. Dit is nog wel enigszins te omzeilen. Vervolgens moet het rapport NWWI gekeurd worden, wat een geautomatiseerd proces is. Mijn speciale geval is zo, dat ik een woning ga bouwen op grond die ik in erfpacht afneem, waarbij ik halfjaarlijks het canon betaal.

Afgekeurd

Kennelijk is dat een dusdanig ongewone combinatie, dat het rapport werd afgekeurd. Niet omdat het rapport onjuist was, maar omdat het systeem de combinatie erfpacht met zelfbouw niet kende! Ik herhaal: het taxatierapport werd afgekeurd (meerdere malen), omdat de software de combinatie erfpacht en zelfbouw niet kende! Hoeveel mogelijkheden zijn er nou? Drie? Eigendom, erfpacht eeuwig durend afkopen, erfpacht in canonbetaling.

Dit zorgde al voor een aantal weken vertraging, waarbij we elke dag met de taxateur aan de telefoon hingen, omdat de gemeente mij een deadline had gegeven. Als we de deadline niet haalden, zou de gemeente de grond weer vrij geven aan iedereen die het wilde hebben.

Dossier aanleggen

Tweede voorbeeld: om de hypotheekaanvraag te kunnen doen intern, moet er een dossier worden aangelegd waarin alle mogelijke relevante informatie is opgenomen voor de offerte. Een van de zaken die daar voor nodig is, is een werkgeversverklaring. Nu had ik die natuurlijk al lang ingevuld en ingeleverd. Ik was immers al een tijdje met de bank in gesprek. Maar, er moest een nieuwe komen, want de oude was inmiddels ouder dan drie maanden, en dat is tegen de regels.

Just in time

Ik ben dus netjes naar mijn werkgever gegaan en heb om een nieuwe verklaring gevraagd. Zo’n verklaring is een standaard document, te downloaden op verschillende locaties op het internet. Ik heb zo’n verklaring gedownload, digitaal zoveel mogelijk ingevuld, en aan mijn werkgever geven ter ondertekening. Snel naar de bank gehaast (er zat immers haast achter het hele proces vanwege de deadline van de gemeente), om een paar minuten na sluitingstijd de verklaring, tussen de inmiddels gesloten schuifdeuren door, toch nog aan de juiste persoon te schuiven.

Blauwe pen

De volgende morgen kreeg ik een mailtje van de bank: ‘Beste Bas, bedankt voor de werkgeversverklaring. Zou je echter een nieuwe willen vragen? Deze is ingevuld met een zwarte pen, en ik wil hem graag met een blauwe pen ingevuld zien.’

Toen brak mijn klomp. Na een half jaar gesprekken, veel moeite om alle benodigde documenten zo snel mogelijk aan te leveren, onvolledige communicatie vanuit de bank, dubbel werk, en alle andere moeite die het gekost had om het dossier toch aan hun wensen te laten voldoen, dit bericht? Willen ze mij werkelijk een hypotheek gaan weigeren, omdat een handtekening met zwarte pen is gezet in plaats van blauwe? Mijn motivatie zakte ineens naar een dieptepunt. Hier draait het kennelijk om: bureaucratie.

Opgegeven

De deadline van de gemeente was nog maar een paar dagen weg. De hoop op snelle medewerking van de bank had ik opgegeven. Het was me kennelijk niet gegund om de grond en de hypotheek gezamenlijk te passeren, en zo een tweede gang naar de notaris (kosten) te besparen. Vlak voor de deadline stond de grond op mijn naam. Met lichte tred liep ik het notariskantoor uit. De eerste stap was genomen. Nu de hypotheek nog.

Over de auteur: Bas Hasselaar is projectmanager bij SBRCURnet en bouwt een huis in Den Haag. Deze blog verscheen eerder op activehousenl.info.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c137 c225
Parametrisch ontwerpen van een Active House

Parametrisch ontwerpen van een Active House

2 sep om 10:01 uur
timer 2 min

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. ...

Lees verder »

c21 c134 c137 c225 c243
Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

03-05-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Gezocht voor pitches tijdens bbq: producten die bijdragen aan een duurzamere energieleverende gebouwde omgeving.

Lees verder »

c21 c137 c225 c236 c245
Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis

Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar ...

09-04-2019 om 17:09 uur
timer 3 min

Een huurhuis volgehangen met elektronica kan dankzij allerlei extra diensten veel opleveren. Laat jij Big Brother ...

Lees verder »

c137 c160 c225
'Biobased bouwen wordt mainstream'

'Biobased bouwen wordt mainstream'

24-05-2016 om 11:00 uur

Consumenten worden steeds kritischer. Ze gaan niet alleen bewuster om met voeding. Een groeiend aantal mensen kijkt ...

Lees verder »

c137 c225
Kennispaper belicht integraal ontwerpen

Kennispaper belicht integraal ontwerpen

10-05-2016 om 13:00 uur

De gratis kennispaper ‘Integraal ontwerpen met Active House’ vat de belangrijkste bevindingen uit ...

Lees verder »

c54 c137
ZEN voor jezelf

ZEN voor jezelf

28-04-2016 om 15:30 uur

Harm Valk: Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die ...

Lees verder »

c137 c225
Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

18-04-2016 om 13:00 uur

De afgelopen weken is er veel denk- en tekenwerk verricht. Alle kennis die ik heb over duurzaam bouwen, gezond ...

Lees verder »

c137 c225
Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Lancering van Active House ontwerprichtlijnen ...

10-03-2016 om 08:00 uur

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active ...

Lees verder »

c137 c225
Keuzestress

Keuzestress

09-03-2016 om 13:00 uur

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt ...

Lees verder »

c137 c225
Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

15-09-2015 om 15:30 uur

Ik kom in een heel fijn huis te wonen. Een huis waar veel aandacht is gegeven aan het binnen- en buitenklimaat, ...

Lees verder »

c137 c225
Struisvogels

Struisvogels

16-07-2015 om 13:00 uur

Recent ben ik, samen met een aantal andere partijen, waaronder constructeur en installateur, gevraagd mee te denken ...

Lees verder »

c137 c225
Opgelost

Opgelost

02-07-2015 om 13:00 uur

Als je denkt dat je de oplossing hebt, is dat dan wel de oplossing?

Lees verder »

Reacties

Beste Bas, ik moet hier hartelijk om lachen. Het is zo herkenbaar en eigenlijk te triest voor woorden. Ook wij gaan een huis zelf bouwen op grond van de gemeente (wel eigendom) maar we lopen tegen muren en onwetendheid aan...succes met je mooie project!

Beste Bas, zo gaat dat overal, bureaucratie. Mensen raken ten einde raad, in de stress en erger; een gewoon mens kan dit niet aan. Wat anders, m.b.t. je nieuwe woning. Ik ben geïnteresseerd welke werktuigkundige voorzieningen daarin komen, verwarmen/koelen o.a. Ik heb je daarover enige tijd geleden een bericht over gestuurd maar nooit een reactie ontvangen. Met vriendelijke groet, Lert Fontein

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up