'Circulaire economie gaat niet alleen over grondstoffen'

'Circulaire economie gaat niet alleen over grondstoffen'

De aandacht voor de circulaire economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Voor organisaties die hiermee aan de slag willen, vraagt dit om doorzettingsvermogen.

Schiphol krijgt in de terminal een nieuw verlichtingssysteem, dat dankzij de toepassing van ledlampen voor de helft minder elektriciteit verbruikt dan de huidige installatie. Daarnaast zijn er voor de luchthaven armaturen ontwikkeld met een levensduur die 75% langer is dan gebruikelijk. Het opvallendst is dat Philips, als de leverancier van de installatie, eigenaar blijft van de armaturen en de lampen. Schiphol betaalt voor het gebruik van het verlichtingssysteem.

Commitment, geduld en volharding

Deze vorm van circulaire economie betekent een belangrijke stap in de duurzaamheiddoelstellingen van de luchthaven. “De introductie van een circulaire economie lukt alleen als de top van het bedrijf voortdurend de vinger aan de pols houdt,” stelde Hans de Jong, CEO van Philips Benelux, tijdens een MVO Netwerk-bijeenkomst Circulair Ondernemen in Eindhoven. “De organisatie vindt een dergelijke omschakeling vaak lastig; ze vragen zich liever af of ze de targets halen. Het is een kwestie van commitment, geduld en volharding.” Volgens het samenwerkingsverband, waarbij behalve Schiphol en Philips ook Cofely betrokken is, maakt de toepassing van circulaire verlichting deel uit van een drastische vernieuwing van de terminal om reizigers meer comfort te bieden en Schiphols capaciteit te vergroten.

De Jong memoreerde tijdens de bijeenkomst hoe belangrijk uit oogpunt van duurzaamheid de introductie van ledverlichting is. “20% van het mondiale elektriciteitsverbruik gaat naar verlichting”, vertelde hij. "Met behulp van ledlampen is dat bijna te halveren. De digitale ledrevolutie verandert het gehele marktlandschap. In Madrid vervangen we alle 225.000 straatlampen vervangen door ledlampen: dat levert een energiebesparing van 44% op.”

Milieuaspect, kostenoverweging of grondstoffen

Volgens Michel Schuurman van MVO Nederland is de aandacht voor de circulaire economie de afgelopen jaren sterk gegroeid. “De vraag is of het ook tot een hype uitloopt”, vond hij. “Een dergelijke economie gericht op het maximaliseren van het hergebruik van producten en grondstoffen, heeft een aantal inherent positieve kenmerken. Hierdoor is de verwachting dat het niet op een hype uitloopt. Dat kan betekenen dat het een blijvend verschijnsel is.”

Volgens Schuurman is er een aantal motivaties, waar vanuit bedrijven bezig zijn met de circulaire economie. Zo kiest het ene bedrijf hiervoor uit angst voor de mogelijkheid dat bepaalde grondstoffen opraken, voor een andere firma speelt het milieuaspect meer, terwijl een derde partij uit kostenoverweging voor dit economisch model gaat. “Stuk voor stuk perfecte redenen, de ene motivatie sluit de andere niet uit,” legde Schuurman uit. “Wel van belang is het feit, dat de circulaire economie niet alleen over grondstoffen gaat. Dat is slechts een eerste stap. Want als je je ook niet richt op het verduurzamen van de grondstoffen of op het verbeteren van de efficiëntie, mis je een aantal essentiële benaderingen.”

Schuurman verwees hierbij naar het boek ‘Ondernemen in de circulaire economie’, dat MVO heeft uitgegeven. Dit behandelt onder meer een aantal belangrijke aspecten, zoals de technische levensduur van producten, het hergebruik van onderdelen en de inkomsten uit gerepareerde producten.

Onderscheid oude en nieuwe schaarste

Voor Wytske van der Mei van het ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt de circulaire economie meer in dan alleen het recyclen van producten. Het gaat volgens haar ook om de duurzame winning van ruwe materialen, om een verantwoord productontwerp en om een duurzame consumptie. “Maak onderscheid tussen oude en nieuwe schaarste”, vertelde ze. “Onder oude schaarste vallen bijvoorbeeld mineralen, tot de categorie ‘nieuwe schaarste’ horen bijvoorbeeld schoon water, schone lucht en biodiversiteit. De markt kan de oude schaarste oplossen, maar om de nieuwe schaarste te beëindigen schiet de marktwerking tekort.”

Volgens Van der Mei faalt de Europese politiek op dit gebied. Zo is op 16 december 2014 binnen de Europese Gemeenschappen een 1e rapport over de circulaire economie weer ingetrokken. Dat is weliswaar jammer, vindt Van der Mei, “maar de commissie heeft beloofd dat we eind dit jaar een nieuw pakket krijgen. Dat biedt kansen voor een veel verdergaandere aanpak.”

Foto: Van links naar rechts Jonas van Stekelenburg (Schiphol), Hans de Jong (Philips) en Hero Boonstra (Cofely).

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31 jan om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

13 jan om 12:00 uur
timer 1 min

In de derde BlueCity Podcast over de circulaire economie spreekt klimaatjournalist Ties Joosten met Michel Baars ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c225
Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

9 jan om 10:00 uur
timer 6 min

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73,3 miljard euro in aan werken, diensten en leveringen in. Dat moet ...

Lees verder »

c21 c26 c140
Parkeergarages kunnen de stad uit

Parkeergarages kunnen de stad uit

20-12-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

In 2020 wil Ballast Nedam Parking een aantal modulaire parkeergarages een tweede leven geven. “We gaan nog ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13-11-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13-08-2019 om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225
De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12-08-2019 om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

c21 c140 c225
Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

09-07-2019 om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c234 c253
Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

06-02-2019 om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225
Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24-01-2019 om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c234
Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22-01-2019 om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Reacties

Naast verwijzing Schuurman MVO, ‘Ondernemen in de circulaire economie’, over integrale duurzame producten en processen zie tabellenboek over LCA-bouw: nibe, Milieuclassicificaties bouwproducten, tabellenboek, 2013. Het gaat inderdaad om integraal ketenbeheer (zie o.a NMP1, 1989, NMP 2 1993, enz) van winning tot sloop en recycling (C2C); er is geen schaarste, maar roofbouw op grote schaal om toekomstige voorraden te zekeren! indeling nieuw en oude schaarste is absurd: in steden was schoon water tot eind 19e eeuw ver te zoeken tot opkomst Hygiënisten; vandaar de veel cholera-epidemieën voor aanleg riolering, waterzuivering etc, ‘schone lucht’ in 19e eeuw Londen en andere industriële gebieden bijv.?? en verlies biodiversiteit is zo oud als mensheid, nu extra aandacht vanwege datatelling en onderzoek en massale inning grond, bodemerosie die echter ook sinds monoculturen bestaat: wat is hier nieuw? Historisch incorrecte uitspraken! Er is misbruik en oneigenlijk ge- en verbruik van grond- en hulpstoffen; spoelen wc met gezuiverd water is van den zotte i.p.v. regenwater, veel meer wateropvang zoals in bekken i.v.m. klimaatverandering kunnen op lange termijn gunstige uitwerking hebben: het langer vasthouden en gebruik na filtering (her)gebruik van (zoet)water, zelfs zoutwater. Lange termijn denken en handelen is onderdeel duurzame visie met zuil-drager ecologische economie oftewel kringloop- nu circulaire economie genoemd na o.a. C2C-principe. Dr. Juri Czabanowski, Urchitecton (in heroprichting) Geschiedenis Duurzame (Steden)Bouwen

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up