Fakro als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Fakro als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Fakro is toegetreden als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. Uit een interview met Duurzaam Gebouwd-expert Maciej Cichocki blijkt dat de leverancier van onder andere dakramen en zonweringen op verschillende manieren inzet op duurzaamheid.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Fakro is producent van een breed assortiment producten, waarmee een zolderruimte een comfortabele leefruimte wordt. In onze producten worden techniek en kennis vertaald naar een comfortabel en veilig binnenklimaat. Wij zien bereikbaar comfort als doel voor onze producten en diensten. Naast het leveren van dakramen, platdakramen, lichtkoepels, zonweringen, zoldertrappen en zonnecollectoren delen we ook kennis met montagebedrijven op het gebied van klantbehoeftes en hoe je de beschikbare techniek en regelgeving (producten) hier optimaal op kunt afstemmen. Dit doen we in ons trainingscentrum middels het bewuste keuze trainingsprogramma. Klantbewustzijn zit bij ons in het DNA, dat komt tot uiting in onze manier van denken en handelen, van professioneel advies tot zorg voor het milieu.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Duurzaamheid betekent voor ons een verantwoording die wij samen dragen en op ons nemen in de keuzes die we maken. Als producent vertalen we dit naar lange termijn denken op drie niveau’s. Het verstandig omgaan met energiegebruik, zowel in productie als in de dagelijkse bedrijfsvoering. Daarnaast het gebruik van milieuvriendelijk materiaal uit duurzame bronnen. Ten slotte de hoge weerstand van onze producten, gewaarborgd door langdurige kwaliteitsgaranties.

Thermisch comfort, laag energieverbruik van de elektrische bedieningen  en een optimaal ingesteld productieproces zijn goede voorbeelden van onze keuzes om bewust met energie om te gaan. We brachten tevens als eerste de FSC-gecertificeerde dakramen op de Nederlandse markt. Kort daarna introduceerden we PVC-dakramen uit gerecycled materiaal. Hybride auto’s voor het gehele salesteam en meedoen aan het behoud van groenoppervlakte in de EU zijn ook voorbeelden van onze keuze om verantwoord te ondernemen.

20 jaar garantie op het glaselement of scharnieren kunnen we en durven we te geven omdat we ons bewust zijn van de kwaliteit die technisch mogelijk is en die de consument van een daglicht voorziening verwacht. Een voorbeeld hiervan is een renovatieproject in Nederland, waarbij het Fakro-dakraam (zonder aanvullend onderhoud) na 17 jaar vervangen wordt en nog uitstekend presteert in het testcentrum.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

Op alledrie de niveaus van het Trias Energetica-principe zijn voorbeelden te geven van Fakro-producten die in Nederland verkocht worden. De eerste stap is de beperking van de energiebehoefte. Optimale thermische isolatie en luchtdichtheid worden in alle Fakro-dakramen en lichtkoepels gewaarborgd door de juiste combinatie van glas, kozijnconstructie, materiaal, installatieproducten en een luchtdicht en thermisch optimale aansluiting hiervan. Op het gebied van ventilatie noemen we de ZR-ventilatie (zelfregelende ventilatie) in ons FTP-V6 tuimeldakraam of een efficiënte zomernachtkoeling met gebruik van Z-wave gestuurde dakramen en platdakramen. Voor al onze dakramen bieden we buitenzonwering met als optie een automatische, energie-efficiënte Solar-bedening.

De tweede stap is het gebruik van duurzame bronnen. Onze AMZ Solar en ARZ Solar buitenzonweringen, zonnecollectoren en dakraamoplossingen voor PV-integratie zijn goede voorbeelden van een bewuste keuze voor duurzame bronnen. FSC-hout en gerecyclede PVC-profielen worden verwerkt in zowel de dakramen als in de lichtkoepels en platdakramen.

De derde en laatste stap is om energiebronnen efficiënt te gebruiken. Z-wave en Bluetooth Low energy afstandsbediening voor onze dakramen, lichtkoepels, platdakramen en zonweringen zorgen voor een minimaal energieverbruik. Een Bluetooth Low energy afstandsbediening kan tot wel 8 jaar op één batterij werken.

Het meest verkochte dakraam blijft natuurlijk ons FSC gecertificeerde tuimelkozijn met dubbele of drievoudige beglazing. Ook deze wordt gefabriceerd inclusief 20 jaar garantie op glas en scharnieren. We zien ook dat ons schitterende platdakraam en inventieve domotica-oplossingen steeds meer aandacht krijgen. Deze trend is overigens ook in de VS en Australië te herkennen.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Onze FTT dakramen zijn bij verschillende Stroomversnellings-projecten toegepast. Een goed voorbeeld is het initiatief in Kerkrade, waar BAM Woningbouw al in 2013 een EPC van 0,38 heeft behaald; ruim voordat 0,4 vereist was. Recente voorbeelden zijn een project in Ermelo, waar we FTT passief dakramen inclusief aansluiting op PV-panelen leveren en het MorgenWonen-concept van Volker Wessels. Meer informatie over het MorgenWonen-concept leest u in uitgave #29 van Duurzaam Gebouwd Magazine.

Foto: www.groevenbeeknoord.nl

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

We zien de bouw veranderen en zien het platform Duurzaam Gebouwd als een kans om kennis met partijen uit verschillende disciplines te delen. Holistisch en integraal denken én bouwen betekent een kans om bereikbaar comfort in woningen te garanderen. Daar staan we als bedrijf voor. Samen met de leden van Duurzaam Gebouwd willen we deze visie delen en aan projecten werken die het comfort en de context van de gebruiker centraal zetten.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Het bewust worden van persoonlijk energieverbruik zien we al gebeuren door de toepassing van slimme meters en thermostaten in Europa en de VS. Een bijkomend effect is de boost die dit betekent voor de ontwikkeling van Internet of Things (iOT) en de integratie hiervan in woningen. Een aantal jaar geleden zagen we ‘connecting people’ gebeuren, deze tendens zien we nu ook in de wereld van apparatuur. Onze huizen, wijken en steden gaan met elkaar ‘praten’.

Foto: www.fakro.nl

In eerste instantie om de dagdeel gerelateerde energiebehoefte en grid-productie op elkaar af te stemmen, maar ook omdat gebruikers het comfort gaan ervaren van een beter binnenklimaat, gecombineerd met optimaal bedieningsgemak. Dit is mooi meegenomen, want de meeste mensen ontwijken risico’s en vertonen meestal passief gedrag.

Ze schakelen liever niet over van de bekende manier van bouwen zonder extra stimulans. Zo zou domotica zonder PV-panelen, EV-auto’s en het All Electric-huis nooit zo snel in de mainstream gekomen zijn. We verwachten dat in de komende jaren het aanbod van communicatieprotocollen voor een slim huis niet meer toeneemt. De markt zal voor de integrale systemen kiezen. Dit zal meer marktaandeel voor het eerder genoemde Z-Wave en/of Bluetooth low energy systeem betekenen en minder voor gesloten communicatieprotocollen, want deze beperken de gebruikers in vrijheid en bedieningsgemak. Huizen uitgerust met hartslag, ademhaling, lucht- en lichtsensoren zullen een comfortabel leefklimaat creëren en wellicht onze persoonlijke coach (AI) worden.

De groei in de privé-toepassing van PV-panelen en de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld perovskieten in dak en gevel elementen, kunnen in toekomst betekenen dat we off-grid als luxe gaan verkopen en dat de wisselstroom niet meer thuis, maar alleen nog op lange afstanden voor een slim stroomnetwerk gebruikt zal worden.

In de regelgeving mag EPC in de nabije toekomst vervangen worden door een meer realistische parameter, die niet alleen als bouwvergunning dient, maar vooral ook als leesbare indicatie voor de consument over de energiebehoefte van een woning. Bewoners begrijpen niet wat een EPC voordeel van 0,2 in werkelijkheid betekent; wel kan iedereen het verschil uittellen tussen auto’s die 1 op 20 of 1 op 10 lopen. Dit zou bij de woning van morgen ook moeten kunnen.

Foto bovenaan: Fakro

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische ...

10 sep om 14:00 uur
timer 1 min

Werkte jij afgelopen zomer ook in een oververhitte fabriekshal? Met natuurlijke verdampingskoeling kunnen juist ...

Lees verder »

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

16 aug om 10:00 uur
timer 2 min

Het was nogal een opgave: een fors restaurant met rondom glazen puien op een aangename en constante binnentemperatuur ...

Lees verder »

Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling

In de gratis whitepaper ‘Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling’ leggen we in begrijpelijke ...
Laatste dagen internetconsultatie over herziening Bouwbesluit 2012

Laatste dagen internetconsultatie over herziening ...

7 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Je kunt nog tot en met maandag 12 augustus 2019 reageren op het conceptbesluit dat een wijziging inhoudt van het ...

Lees verder »

Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

29 jul om 10:30 uur
timer 3 min

Eerder dit jaar werd het House Energy Optimum systeem gelanceerd voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is nu ook ...

Lees verder »

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

16 mei om 13:00 uur
timer 3 min

Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden ...

Lees verder »

Gezond binnenklimaat en lage energierekening voor biotechbedrijf

Gezond binnenklimaat en lage energierekening ...

3 mei om 08:30 uur
timer 1 min

Hoe scoor je punten op duurzaamheid binnen twee compleet verschillende gebouwfuncties?

Lees verder »

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

IntrCooll van Oxycom wint Climate Control Award

IntrCooll van Oxycom wint Climate Control Award

18 jan om 08:00 uur
timer 30 min

De IntrCooll-unit zorgt voor energiezuinige en gezonde ruimtes, die een hoge productiviteit stimuleren.

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Onderzoek: bestaande kantoren veel eerder energieneutraal 

Onderzoek: bestaande kantoren veel eerder energieneutraal 

17-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Bestaande kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Dit is de duidelijke ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up