De impact van de gezonde werkomgeving

De impact van de gezonde werkomgeving

Later beginnen, vroeg naar huis, lange lunchpauzes, lang vergaderen, slechte concentratie, vaak ziek zijn, onnodige fouten en ongelukken… het zijn allemaal voorbeelden van productiviteitsverlies. Dit kan persoonlijke, sociale of organisatorische oorzaken hebben, maar ook de kwaliteit van de werkomgeving speelt een cruciale rol. Uit onderzoek van het WGBC blijkt dat het inzetten op een gezondere, effectievere werkomgeving zomaar 5 tot 10 % productiviteitswinst kan opleven.

Zo, dat is nogal wat, die invloed van de omgeving. Een wijsheid die ze in de retail al jaren geleden ontdekten en grootschalig toepassen. Gek genoeg worden de inzichten uit de zorg- en retailsector nauwelijks toegepast in kantoor- en productieruimtes. Terwijl ook hier het bewijsmateriaal zich opstapelt. De interactie tussen gebouw en gebruiker heeft een grote invloed op gedrag en prestaties.  Het is wel gebruikelijk om je processen optimaal in te richten en je organisatie ‘lean’ te maken, maar de fysieke omgeving wordt vaak over het hoofd gezien. Door de gebruiker centraal te stellen in de ontwerp- en inrichtingsfase van gebouwen, ligt een duurzamer rendement binnen handbereik.

Evidence Based Design

Gelukkig is de wetenschap ondertussen zo ver gevorderd dat er bruikbare cijfers verschijnen. Cijfers die aantonen dat mensgericht ontwerpen niet alleen voor een hogere tevredenheid zorgen, maar ook voor sneller herstel en een verhoogde productiviteit. Het was een simpele proef, waarmee Roger Ulrich in 1984 het begrip ‘Evidence Based Design’ op de kaart zette. Hij selecteerde 46 patiënten die aan hun galblaas werden geopereerd. De helft mocht herstellen voor een raam met uitzicht op natuur, de andere helft kreeg uitzicht op een blinde muur. De resultaten waren spectaculair: de ‘natuurgroep’ herstelde sneller, had minder pijnstillers nodig en toonde meer tevredenheid over de zorgverlening. Sindsdien is onderzoek naar de samenhang tussen fysieke omgeving en gezondheidsopbrengst verder uitgeplozen en hebben bevindingen voor de zorgsector gestalte gekregen in het fenomeen ‘Healing Environment’.

Enkele Getallen

Bepaalde ontwerpbeslissingen kunnen tot diep in de vastgoedexploitatie zowel de productiviteit als het ziekteverzuim van kennis- en productiewerkers beïnvloeden. Zo kan een betere luchtkwaliteit tot productiviteitstoenames van 11% leiden en een kwalitatief uitzicht voor een toename van 7-12%! En dan hebben we het nog niet over daglicht, thermisch comfort en akoestiek gehad. Kortom, een verbeterde werkomgeving leidt al verrassend snel tot een verbeterde exploitatie. Productiviteitsgetallen kunnen uiteraard niet bij elkaar opgeteld worden, verschillende maatregelen versterken elkaar echter wel. Om echte resultaten te kunnen boeken, is het belangrijk om verschillende maatregelen integraal toe te passen. Met alleen een plant op het bureau ben je er nog niet. Het is in elk geval duidelijk dat de vraag hierbij niet is hoeveel het kost om in deze maatregelen te investeren, maar wat het de organisatie kost als je dat níet doet.

Van noodzakelijk kwaad tot enabling environment

Vanuit de TU Delft heb ik net na mijn studie onderzoek uitgevoerd naar gastvrijheid & Healing Environment voor het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit heeft mijn passie voor het onderwerp aangewakkerd en sindsdien laat het me niet meer los. Voor mij is het altijd al vanzelfsprekend geweest dat de omgeving invloed heeft op bijvoorbeeld mijn gemoedstoestand. Omgevingen die niet gemaakt zijn om blij van te worden roepen vragen op. Wie heeft dit bedacht? Wat waren de drijfveren achter deze ontwerpkeuzes? Waarom zou je dit zó ontwerpen als je ook iets kunt ontwerpen wat het wél een fijne omgeving maakt om te verblijven? Is het echt zo duur om het wat minder bedompt, klinisch, wat gezelliger en groener te maken? Dit levert toch ook wat op? Blijkbaar is het niet vanzelfsprekend om de mens of onze aardbol als uitgangspunt te nemen.

In plaats van inwisselbare vierkante meters die voldoen aan de heersende normen, pleit ik ervoor om al in de planvorming ‘mensgerichter’ te denken. Welke bewezen inzichten dragen bij aan een gezonder, productiever en gelukkiger interactie tussen omgeving en professional? Voor zowel vastgoedeigenaren als -gebruikers is een duurzaam hoger rendement te behalen door het denken over gebouwen drastisch te herzien: van noodzakelijk kwaad tot ‘enabling environment’.

Auteur: Jet Prevosth, Consultant Buildings – Royal HaskoningDHV

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Duurzaam en gezond kantoor begint met heldere visie

Duurzaam en gezond kantoor begint met heldere ...

11-09-2019 om 16:30 uur
timer 7 min

Hoe creëer je een plek waar mensen willen zijn? Bij nieuwbouw of renovatie van een kantoor moet je dan in ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

29-07-2019 om 14:30 uur
timer 2 min

Twee weken lang ging het Delftse MOR-team op kop bij de internationale studentencompetitie voor een duurzaam en ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

16-07-2019 om 15:58 uur
timer 2 min

Op de bouwplaats ‘Solar Village’ in Szentendre dingen Delftse studenten mee naar de hoofdprijs van ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Onthulling energiepositieve woning MOR

Onthulling energiepositieve woning MOR

31-05-2019 om 09:47 uur
timer 1 min

De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de ...

Lees verder »

c21 c171 c225 c245
De financiële consequenties van gezond en circulair bouwen

De financiële consequenties van gezond ...

06-05-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Uit een samenwerking tussen HEVO en C2C ExpoLAB kwam een businesscase die de financiële consequenties van ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225
Nederland heeft nu twee WELL-testers in huis

Nederland heeft nu twee WELL-testers in huis

20-02-2019 om 14:30 uur
timer 2

Met de certificering van Marjon van Harten en Coen van der Graaf heeft DGMR als eerste in Nederland twee WELL Performance ...

Lees verder »

c21 c120 c171 c225 c237
Van inefficiënt kantoor naar energiepositief appartement

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief ...

16-01-2019 om 09:00 uur
timer 5 min

Studenten van de TU Delft gaan voor goud tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Hun plan voor modulaire appartementen ...

Lees verder »

c21 c171 c225
Eerste versie van PvE Gezonde Kantoren uitgebracht

Eerste versie van PvE Gezonde Kantoren uitgebracht

15-01-2019 om 11:00 uur

De eerste versie (1.0) van het Programma van Eisen voor Gezonde Kantoren is uitgebracht. In deze verse publicatie ...

Lees verder »

c21 c125 c171 c225
Dak Amsterdamse Gashouder omgebouwd tot zonnepark

Dak Amsterdamse Gashouder omgebouwd tot zonnepark

18-09-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Op het dak van de Gashouder van de Amsterdamse Westergasfabriek zijn vorige week de 1024 geplaatste zonnepanelen ...

Lees verder »

c21 c148 c171 c225
Onderzoek: bestaande kantoren veel eerder energieneutraal 

Onderzoek: bestaande kantoren veel eerder energieneutraal 

17-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Bestaande kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Dit is de duidelijke ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225
Eéndaagse WELL Training voor gezonde gebouwen

Eéndaagse WELL Training voor gezonde ...

13-09-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

De WELL Building Standard voor gezonde gebouwen wordt meer en meer bekend in Nederland. Maar hoe zit de certificeringsmethode ...

Lees verder »

Reacties

Dikwijls komt wetenschappelijk bewijs later dan feiten. Zo hoorde ik een presentatie van een jonge Duitse architecte die zelf chronisch allergisch is maar met binnen panelen in leem geen gezondheid problemen heeft. Maar is er ook een (niet onbelangrijk) psychologisch effect? Hoe komt het dat de meest duurzaam gebouwde school in Finland ook de beste studenten levert?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up