Nieuwe Vrienden brengt installatiebranche in beweging

Nieuwe Vrienden brengt installatiebranche in beweging

Een muzikale theaterverrassing om de installatiebranche op een originele manier anders te laten denken en werken, zo laat zich het speciale theaterstuk Nieuwe Vrienden zich het beste omschrijven.

De muziektheatervoorstelling is de afgelopen 6 maanden 16 keer opgevoerd voor werkgevers en werknemers in de technische installatiebranche. En met succes, want na de bouwvak komt er een vervolg met in ieder geval nog eens 5 voorstellingen.

De technische installatiebranche heeft te maken met veel nieuwe technologie en veranderingen. Steeds meer opdrachtgevers vragen daarnaast om meer samenwerkende partners, en dat is voor veel installatiebedrijven een andere manier van werken. Dat vraagt om actie en in beweging komen, zo vindt OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. “Ruim 2 jaar geleden gingen we nadenken over hoe we dan die bedrijven in beweging krijgen,” vertelt Theo Ockhuijsen, adviseur bij OTIB, en tevens Duurzaam Gebouwd Expert. “We wilden niet weer met de zoveelste website of boek aankomen. We wilden het op een nieuwe, andere manier communiceren. Toen ontstond het idee van een muzikaal theaterstuk, vooral omdat je via muziek en theater op een nette, niet belerende manier het belang van deze verandering kunt overbrengen.”

Bouwplaatsen bezocht

Samen met de theatergroep Plezant ging het projectteam onder leiding van projectleider Joep Hendriks aan de slag. “De tekstschrijvers van de voorstelling zijn niet eerder aan de slag gegaan dan nadat ze ook op bouwplaatsen hebben gekeken: hoe werkt het daar precies? Ze zijn in bouwketen gaan praten met ‘de mannen van de bouw’, maar ze hebben ook met directeur/eigenaren van bouw- en installatieondernemingen gesproken. Die informatie is verwerkt in een muziektheatervoorstelling, waar over elke actie en zinsnede goed is nagedacht”, vertelt Ockhuijsen.

Maar als boeken of websites werkgevers en werknemers in de installatiesector niet zouden weten te bereiken, waarom zou een theaterstuk dat wel kunnen? Ockhuijsen: “Dat was natuurlijk het meest spannende, toen we op 20 november vorig jaar de première hadden. We hadden daarvoor een heel aantal bestuurders en directeur/eigenaren van installatiebedrijven uitgenodigd, alsmede vertegenwoordigers van brancheverenigingen. Het was er op, of er onder: slaat het aan of niet? Maar na anderhalf uur muziektheater waren de reacties overweldigend, zeer positief.”

Het verhaal

Daarop werd de verdere programmering voor de eerste helft van dit jaar ingepland. In meer dan 10 theaters is het stuk 16 keer opgevoerd. De laatste keer voor de bouwvak was Zwolle aan de beurt. In de meest volle zaal tot dan toe – meer dan 200 bezoekers in theater Odeon – werd het indringende verhaal verteld van Bram van Diest. Al 40 jaar is Van Diest een hardwerkende ondernemer, die in een economisch weerbarstige tijd zijn installatiebedrijf overeind probeert te houden. Terwijl hij links wordt ingehaald door innovatieve concepten en rechts door nieuwe spelers in de branche die grote projecten aanpakken. Het fundament van zijn bedrijf brokkelt af, want de jonge werknemers willen wel meegaan in die vernieuwing. Hij beseft dat het roer om moet, maar hij weet niet hoe. En op wie kan hij werkelijk vertrouwen? Na het overlijden van zijn vrouw voelt hij zich alleen. Cathy, zijn dochter is de enige die hij nog alles toevertrouwt. Van Diest verwacht eigenlijk dat alles kan doorgaan als altijd, maar als hij merkt dat samenwerken eigenlijk helemaal niet zo eng is, gaat er een wereld voor hem open.

Het verhaal van Van Diest staat natuurlijk niet op zich. Of zoals een ondernemer in het Zwolse theater zei: “Het is heel herkenbaar hoe hij zich opstelt; ik zie in hem eigenschappen van mezelf terug. Om dit op deze manier te brengen, is een spiegel voorhouden. Het inspireert mij om mee aan de slag te gaan in mijn eigen bedrijf.”

Ontdekken en Maken

En dat laatste is ook precies wat er gebeurt, vertelt Ockhuijsen. “Het blijft namelijk niet bij deze theatervoorstelling, want we nodigen iedereen uit deel te nemen aan een vervolgsessie: Nieuwe vrienden ontdekken. We hebben in mei de eerste sessie gehad met een kleine 100 deelnemers. Tijdens deze sessie, waar op een ingenieuze wijze de theatervoorstelling weer terugkomt, komt aan de orde hoe je daadwerkelijk anders kunt werken en nieuwe kansen kunt grijpen.”

De derde stap is Nieuwe vrienden maken. “Bij Nieuwe vrienden maken willen we de ondernemers concreet ondersteunen als het gaat om bouwen aan vertrouwen. Maar ook bij het verkrijgen van een andere mindset en gedrag, die nodig zijn bij nieuwe samenwerkingsvormen en dus het maken van nieuwe vrienden”, vertelt Ockhuijsen.

Ondertussen heeft de voorstelling de aandacht getrokken van andere sectoren in de bouwkolom, zoals bij branchevereniging Bouwend Nederland. “Dat is precies waar we vooraf van droomden: het moet branche-overstijgend zijn. Want dat is ook wat de werkgevers en werknemers in bouwkolom moeten doen om de nieuwe fase in te stappen. Meer vanuit partnerships denken, en niet meer in termen als hoofdaannemer enerzijds en onderaannemers anderzijds.”

De voorstellingen gaan dan ook door na de bouwvak: de eerste 5 zijn al weer voor september en oktober ingepland. “En dat terwijl we aanvankelijk met 8 voorstellingen wilden starten. Dat zegt wel genoeg over de behoefte en de zeggingskracht van de voorstelling”, aldus Ockhuijsen.

Meer informatie op: www.nieuwevrienden.otib.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Energietransitie en mobiliteitsvraagstukken bij tweede editie Energie Café

Energietransitie en mobiliteitsvraagstukken bij tweede editie Energie Café

23 aug om 08:00 uur
timer 2 min

Na het grote succes van de eerste editie, waarbij er meer dan 100 ‘groene koppen’ bij elkaar waren, ...

Lees verder »

'Doorbreek het wachten en help bij financiering'

'Doorbreek het wachten en help bij financiering'

22 aug om 08:00 uur

Bijna de helft van Nederlandse huiseigenaren wacht op de overheid voor verduurzaming. Dat blijkt uit een openbaar ...

Lees verder »

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen en lessen van een woningeigenaar

Verduurzaming van een jaren 40 woning - Ervaringen ...

21 aug om 15:30 uur
timer 11 min

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel ...

Lees verder »

Stoppen met bewonersavonden, het kan!

Stoppen met bewonersavonden, het kan!

21 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Wil je weten hoe je een succesvol participatietraject met bewoners organiseert? Dan kom je naar de Masterclass ...

Lees verder »

E-book Human Capital gratis te downloaden

E-book Human Capital gratis te downloaden

21 aug om 08:00 uur
timer 1 min

Het ebook Human Capital is nu volledig gratis te downloaden, zonder de noodzaak om een account aan te maken. Je ...

Lees verder »

Last call: inschrijven voor Leergang Projectcoach Bouw & Infra

Last call: inschrijven voor Leergang Projectcoach ...

21 aug om 07:00 uur
timer 1 min

Dit is je laatste kans om in te schrijven voor de Leergang Projectcoach Bouw & Infra. Tijdens deze cursus ...

Lees verder »

Gamechangers in de Bouw & Infra in Circl

Gamechangers in de Bouw & Infra in Circl

20 aug om 17:00 uur
timer 1 min

Circl aan de Amsterdamse Zuidas vormt het podium voor Gamechangers in de Bouw & Infra, waar de veranderopgave ...

Lees verder »

Subsidie voor extern advies over klimaatneutraal en circulair inkopen

Subsidie voor extern advies over klimaatneutraal ...

20 aug om 15:30 uur

De subsidieregeling Advies bij Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) staat open en er zijn inmiddels 41 ...

Lees verder »

Bouwen met industriële robots tijdens seminar

Bouwen met industriële robots tijdens seminar

19 aug om 08:30 uur

Op 1 oktober 2019 buigen we ons over modulaire en flexibele bouwvormen, de toekomst van de bouw- en vastgoedsector. ...

Lees verder »

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

16 aug om 10:00 uur
timer 2 min

Het was nogal een opgave: een fors restaurant met rondom glazen puien op een aangename en constante binnentemperatuur ...

Lees verder »

Fiscale voordelen voor milieuvriendelijke technieken

Fiscale voordelen voor milieuvriendelijke technieken

15 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Ondernemers kunnen in 2019 fiscaal voordelig investeren dankzij aftrekposten voor milieuvriendelijke technieken.

Lees verder »

Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis vanaf 2 september

Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis ...

15 aug om 08:45 uur
timer 1 min

Vanaf 2 september wordt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) weer opengesteld. Met de subsidie is het ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up