Nieuwe Vrienden brengt installatiebranche in beweging

Nieuwe Vrienden brengt installatiebranche in beweging

Een muzikale theaterverrassing om de installatiebranche op een originele manier anders te laten denken en werken, zo laat zich het speciale theaterstuk Nieuwe Vrienden zich het beste omschrijven.

De muziektheatervoorstelling is de afgelopen 6 maanden 16 keer opgevoerd voor werkgevers en werknemers in de technische installatiebranche. En met succes, want na de bouwvak komt er een vervolg met in ieder geval nog eens 5 voorstellingen.

De technische installatiebranche heeft te maken met veel nieuwe technologie en veranderingen. Steeds meer opdrachtgevers vragen daarnaast om meer samenwerkende partners, en dat is voor veel installatiebedrijven een andere manier van werken. Dat vraagt om actie en in beweging komen, zo vindt OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. “Ruim 2 jaar geleden gingen we nadenken over hoe we dan die bedrijven in beweging krijgen,” vertelt Theo Ockhuijsen, adviseur bij OTIB, en tevens Duurzaam Gebouwd Expert. “We wilden niet weer met de zoveelste website of boek aankomen. We wilden het op een nieuwe, andere manier communiceren. Toen ontstond het idee van een muzikaal theaterstuk, vooral omdat je via muziek en theater op een nette, niet belerende manier het belang van deze verandering kunt overbrengen.”

Bouwplaatsen bezocht

Samen met de theatergroep Plezant ging het projectteam onder leiding van projectleider Joep Hendriks aan de slag. “De tekstschrijvers van de voorstelling zijn niet eerder aan de slag gegaan dan nadat ze ook op bouwplaatsen hebben gekeken: hoe werkt het daar precies? Ze zijn in bouwketen gaan praten met ‘de mannen van de bouw’, maar ze hebben ook met directeur/eigenaren van bouw- en installatieondernemingen gesproken. Die informatie is verwerkt in een muziektheatervoorstelling, waar over elke actie en zinsnede goed is nagedacht”, vertelt Ockhuijsen.

Maar als boeken of websites werkgevers en werknemers in de installatiesector niet zouden weten te bereiken, waarom zou een theaterstuk dat wel kunnen? Ockhuijsen: “Dat was natuurlijk het meest spannende, toen we op 20 november vorig jaar de première hadden. We hadden daarvoor een heel aantal bestuurders en directeur/eigenaren van installatiebedrijven uitgenodigd, alsmede vertegenwoordigers van brancheverenigingen. Het was er op, of er onder: slaat het aan of niet? Maar na anderhalf uur muziektheater waren de reacties overweldigend, zeer positief.”

Het verhaal

Daarop werd de verdere programmering voor de eerste helft van dit jaar ingepland. In meer dan 10 theaters is het stuk 16 keer opgevoerd. De laatste keer voor de bouwvak was Zwolle aan de beurt. In de meest volle zaal tot dan toe – meer dan 200 bezoekers in theater Odeon – werd het indringende verhaal verteld van Bram van Diest. Al 40 jaar is Van Diest een hardwerkende ondernemer, die in een economisch weerbarstige tijd zijn installatiebedrijf overeind probeert te houden. Terwijl hij links wordt ingehaald door innovatieve concepten en rechts door nieuwe spelers in de branche die grote projecten aanpakken. Het fundament van zijn bedrijf brokkelt af, want de jonge werknemers willen wel meegaan in die vernieuwing. Hij beseft dat het roer om moet, maar hij weet niet hoe. En op wie kan hij werkelijk vertrouwen? Na het overlijden van zijn vrouw voelt hij zich alleen. Cathy, zijn dochter is de enige die hij nog alles toevertrouwt. Van Diest verwacht eigenlijk dat alles kan doorgaan als altijd, maar als hij merkt dat samenwerken eigenlijk helemaal niet zo eng is, gaat er een wereld voor hem open.

Het verhaal van Van Diest staat natuurlijk niet op zich. Of zoals een ondernemer in het Zwolse theater zei: “Het is heel herkenbaar hoe hij zich opstelt; ik zie in hem eigenschappen van mezelf terug. Om dit op deze manier te brengen, is een spiegel voorhouden. Het inspireert mij om mee aan de slag te gaan in mijn eigen bedrijf.”

Ontdekken en Maken

En dat laatste is ook precies wat er gebeurt, vertelt Ockhuijsen. “Het blijft namelijk niet bij deze theatervoorstelling, want we nodigen iedereen uit deel te nemen aan een vervolgsessie: Nieuwe vrienden ontdekken. We hebben in mei de eerste sessie gehad met een kleine 100 deelnemers. Tijdens deze sessie, waar op een ingenieuze wijze de theatervoorstelling weer terugkomt, komt aan de orde hoe je daadwerkelijk anders kunt werken en nieuwe kansen kunt grijpen.”

De derde stap is Nieuwe vrienden maken. “Bij Nieuwe vrienden maken willen we de ondernemers concreet ondersteunen als het gaat om bouwen aan vertrouwen. Maar ook bij het verkrijgen van een andere mindset en gedrag, die nodig zijn bij nieuwe samenwerkingsvormen en dus het maken van nieuwe vrienden”, vertelt Ockhuijsen.

Ondertussen heeft de voorstelling de aandacht getrokken van andere sectoren in de bouwkolom, zoals bij branchevereniging Bouwend Nederland. “Dat is precies waar we vooraf van droomden: het moet branche-overstijgend zijn. Want dat is ook wat de werkgevers en werknemers in bouwkolom moeten doen om de nieuwe fase in te stappen. Meer vanuit partnerships denken, en niet meer in termen als hoofdaannemer enerzijds en onderaannemers anderzijds.”

De voorstellingen gaan dan ook door na de bouwvak: de eerste 5 zijn al weer voor september en oktober ingepland. “En dat terwijl we aanvankelijk met 8 voorstellingen wilden starten. Dat zegt wel genoeg over de behoefte en de zeggingskracht van de voorstelling”, aldus Ockhuijsen.

Meer informatie op: www.nieuwevrienden.otib.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c244
Nieuws uit Vlaanderen: elektriciteitswijk van de toekomst en eerste circulaire bedrijfsgebouw

Nieuws uit Vlaanderen: elektriciteitswijk van ...

Gisteren om 10:01 uur
timer 3 min

Benieuwd naar de elektriciteitswijk van de toekomst? Ontdek het tijdens de tentoonstelling ‘La Pile’ ...

Lees verder »

c21 c142 c225 c263
Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met steeds meer duurzaamheid

Doekzonwering viert vijftiende verjaardag met ...

22 jan om 13:01 uur
timer 4 min

De viering van de vijftiende verjaardag van Fixscreen doekzonwering is meteen een goede gelegenheid om te vragen: ...

Lees verder »

c21 c135 c184 c225 c243
Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed in ’s-Hertogenbosch: ‘Gewoon beginnen!’

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed in ’s-Hertogenbosch: ...

22 jan om 10:01 uur
timer 7 min

Nederlandse gemeenten buigen zich as we speak over een gigantische opgave: het invullen van een visie voor een ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Wil jij starten met een bouwteam?

Wil jij starten met een bouwteam?

22 jan om 07:00 uur

De volgende cursus ‘Starten met Bouwteam’ begint op 26 maart 2020. Wanneer is de contractvorm geschikt ...

Lees verder »

c21 c225
Volledige programma bekend van Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Volledige programma bekend van Duurzaam Gebouwd ...

22 jan om 06:30 uur

Kennisdeling, nieuwe samenwerkingen en inspiratie op het vlak van onder andere gedragsverandering. In dit artikel ...

Lees verder »

c21 c225
Eerste Side Events voor Building Holland

Eerste Side Events voor Building Holland

22 jan om 06:15 uur
timer 1 min

De eerste side events voor Building Holland 2020 zijn bekend. In dit artikel geven we je een impressie van de ...

Lees verder »

c21 c134 c135 c184 c225
Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije gebiedsaanpak

Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije ...

21 jan om 16:01 uur
timer 1 min

Rotterdam zet een volgende stap naar een aardgasvrije stad met een verkenning van twaalf wijken. Hierin wordt ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243 c244
De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn bekend

De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam ...

21 jan om 13:01 uur
timer 3 min

Vandaag zijn de genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 bekendgemaakt. Wie wint op 6 februari ...

Lees verder »

c24 c225
Verduurzaming van vastgoed wordt concreet op Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Verduurzaming van vastgoed wordt concreet op ...

20 jan om 08:15 uur
timer 1 min

Er ligt een gigantische opgave voor verduurzaming van het vastgoed in Nederland. Het is een probleem van ons allemaal, ...

Lees verder »

c21 c225
Eindgebruikers bereiken op het Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Eindgebruikers bereiken op het Duurzaam Gebouwd ...

20 jan om 07:00 uur

Een warmtetransitievisie heeft pas effect als de mensen achter de voordeur enthousiast worden van de uitgesproken ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c246
Workshops van Duurzaam Gebouwd Congres 2020 uitgelicht: deel 2

Workshops van Duurzaam Gebouwd Congres 2020 ...

17 jan om 08:00 uur

Benieuwd naar de interactiemomenten tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres? Naast het netwerken brengen we graag ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Duurzaam Gebouwd-partners: verzilver je kaart(en) voor Duurzaam Gebouwd Congres

Duurzaam Gebouwd-partners: verzilver je kaart(en) ...

17 jan om 07:30 uur
timer 1 min

Ben je partner van Duurzaam Gebouwd? Vergeet dan niet je kaarten te verzilveren. Ga naar de website van het Duurzaam ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up