Verplaatsbaar huis van golfkarton en lego-bouwstenen

Verplaatsbaar huis van golfkarton en lego-bouwstenen

Een duurzaam en verplaatsbaar designhuis van golfkarton wordt door een machine geproduceerd. De douche, toilet en keuken vormen allen één segment van het huis.

Het idee voor het Wikkelhuis komt van René Snel, die het concept bedacht en de machine maakte die het huis produceert. Aan de achterkant van een vrachtwagen staat de enorme mal van dit huis. De mal draait rond en daar worden zo’n 24 lagen karton omheen gewikkeld. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor een structuur ontstaat die lijkt op een sandwich.

Realisatie met ademende laag

Fiction Factory uit Amsterdam besloot het Wikkelhuis daadwerkelijk te maken. Zij voegden een ademende laag toe waardoor het huis bestand is tegen regen en wind. Het Wikkelhuis staat op camping Lievelinge, dat gehuurd kan worden door vakantiegangers. Een andere versie staat op Schiphol.

De module ontworpen door HvA-student Rick Buchter

Lego-bouwstenen

HvA-student Rick Buchter ontwierp een blok met toilet, douche en keuken, om het Wikkelhuis bijvoorbeeld als kantoor te laten dienen. “Het Wikkelhuis bestaat als het ware uit Lego-bouwstenen; het zijn losse componenten segmenten van elk zo’n 1,26 meter breed die aan elkaar worden gekoppeld. De technische installaties zoals afvoer en leidingen moeten dus in één segment passen en dat was best lastig", legt Buchter uit over de module.

Bekijk het productieproces in detail. Klik hier om de afbeelding op volledige grootte weer te geven.

"Het is een duurzaam huis dat je zou kunnen meenemen als je wilt verkassen en uiteindelijk door de natuur kunt laten afbreken”, aldus Buchter, die afstudeerde in Bouwkunde.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

26-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hendrik-Jan Weggeman: Dagelijks krijgen we digitale updates van de vak-media over wat hot is in onze branche. Soms is dat heel inspirerend, ...

Lees verder »

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

03-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

De bouw van de stabiliserende kern van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen is onlangs gestart. Deze ...

Lees verder »

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent deuren

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent ...

13-07-2018 om 15:30 uur

De eerste Dudoc-vestiging in Nederland wordt binnenkort geopend. Dudoc Parkstad is een platform voor innovatie. ...

Lees verder »

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

30-03-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Aan de Calandkade in Den Haag verrijst iLofts: twee stoere appartementencomplexen voor urban people die van no-nonsense ...

Lees verder »

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan ...

14-03-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De gemeenteraad van Helmond heeft unaniem de plannen goedgekeurd voor de voorbereidingen voor de bouw van de Wijk ...

Lees verder »

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

22-12-2017 om 15:30 uur

In aanloop naar 2018 publiceert Duurzaam Gebouwd de komende 2 weken de 10 meest gelezen verhalen van 2017. Nummer ...

Lees verder »

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

20-12-2017 om 11:00 uur

Woningcorporatie De Alliantie en het flexibele woonconcept Nezzt hebben in 5 maanden tijd gezorgd voor 110 sociale-huurwoningen ...

Lees verder »

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

08-12-2017 om 11:00 uur

Drie producenten van verplaatsbare woningen willen zo snel mogelijk de stap maken naar 100% circulaire bouw om ...

Lees verder »

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

31-10-2017 om 13:00 uur

De innovatie ‘Unfold’ kan zichzelf in enkele minuten ontvouwen tot een complete woning of kantoor. ...

Lees verder »

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

13-10-2017 om 11:00 uur

Woningstichting SWZ en NEZZT tekenden op 10 oktober een overeenkomst voor het realiseren van 28 appartementen aan ...

Lees verder »

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

15-09-2017 om 13:00 uur

Zorg voor een standaard maatvoering voor elk bouwdeel. Zo hoeft de ontwerper deze delen alleen nog samen te voegen. ...

Lees verder »

Kleine woningen bouwen voor alleenstaanden

Kleine woningen bouwen voor alleenstaanden

06-09-2017 om 15:30 uur

Een woning bouwen met 4 personen in 4 weken. Volgens Randy Riteco van Cubicco is dat goed mogelijk. “Veel ...

Lees verder »

Reacties

Lijkt me erg leuk als recreatie-hut. Nu nog kostbaar in productie kan niet anders lijkt me. Veeeeeel bestellen!

Wij gaan een autark huis bouwen in Cadzand en daarvoor moet oude huis afgebroken worden Om bouw te kunnen volgen wikden we daar een caravan bij zetten, maar misschien is de combinatie met dit nieuwe concept een prachtige mogelijkheid om Cadzand en heel Zeeuws Vlaanderen ineens weer volop in de duurzame schijnwerpers te zetten

@Lenneke en Dick Leuk dat jullie enthousiast zijn. Het WikkelHuis kan voor heel veel toepassingen ingezet worden: recreatie-hut, woning, kantoor, noem het maar op. Door het modulaire karakter kan je zelf bepalen hoe groot het WikkelHuis wordt en daar hangen ook de kosten mee samen. Kom vooral een keertje kijken naar de model woning in Amsterdam. Ik denk graag met jullie mee over de mogelijkheden om het WikkelHuis in te zetten.

Beste Rick, Leuk initiatief! Wat is de te verwachten levensduur? Wellicht ook een optie voor ons als woningcorporatie? Open voor contact!

@Bram Bedankt! De verwachte levensduur is 30 jaar. Het kan zeker een optie zijn voor een woningcorporaties, we kunnen eenvoudig meerdere varianten (bijvoorbeeld voor 1 à 2 persoons huishoudens) woningen aanbieden door het modulaire karakter van het WikkelHuis. Lijkt mij leuk dit nader te bespreken.

interesant artiekl!

wat een geweldig milieuvriendelijk huis, zag het op binnenstebuiten, mijn vraag is wat een tweepersoons woning zou kosten, wanneer het op de markt komt enof een uitvoering voorzien van zonnepanelen op het dak niet interresant zou kunnen zijn om ook in een bosrijk gebied waar geen stroom is toch gewoont kan worden...erg interresant en leuke uitvinding!

Zou het iets zijn om in Portugal neer te zetten ? Wat zijn de kosten voor een 2 persoons "huis"?

Beste Ramon, bedankt voor je reactie. Het Wikkelhuis is al op de markt en wordt momenteel al voor een aantal klanten geproduceerd. Stuur mij even een berichtje via www.wikkelhouse.com dan kan ik je vragen uitgebreid beantwoorden.

Echt een geweldige vinding met veel potentie, die aandacht verdient van politiek, COA etc!

Wat is de prijs van een wikkelhuis van zo'n 11 x 4 meter met daarin living met gashaard, keuken met koelkast vriezer en magnetronoven en gasstel. Toilet en badkamer met douche en 2 slaapkamers. Liefst met voldoende (te openen) ramen en schuifpui met terrasin een ĺ-vorm smal (2 mtr) op de kopse kant en 6 meter breed en.3.60 meter diep op de lange zijde. Is daar een prijsindicatie voor te geven?

Hy nick, heel mooi concept. Ik zou willen weten of het ook van toepassing is in Suriname en wat het kan kosten. Woonkamer, 2 slaapkamers keuken, badkamer toilet, eventueel balkon. Kan je mij email sturen met prijs indicatie

-------- Belangrijke mededeling --------

Beste allemaal, Bedankt voor jullie enthousiaste reacties en vragen. Ik geef graag antwoord maar deze pagina leent zich daar niet voor. Het verzoek de vragen per www.wikkelhouse.com te stellen.

Groet,
Rick

wikkelhouse.com

------------------------------------------------------

Ik wil heel graag weten wat zo,n huis zou kosten en of er ook mogelijkheden zijn om ze te stapelen.ik heb wellicht interesse in 2 stuks van ongeveer 14 mtr lang .kun je zelf verder de inrichting bouwen behalve de toiletgroep? Hou werkt het afvoersysteem?

Snel , dat is Snel van golfkarton die vroeger in Medemblik zat ... Kan mij iets herinneren dat dit project al jaren gaande is . Zijn er ook hoekelementen voor een L vorm U vorm woning ... ?

Kunt u een prijsindicatie geven van een huisje van 9 x 3,5 met een woonkamer en 2 slaapkamers We willen het huisje bij ons zomerhuisje in Frankrijk plaatsen voor onze gasten

Wij krijgen de mogelijkheid om een vakantieverblijf te plaatsen in de tuin van onze zoon in zuiden van Frankrijk. Het mag niet groter zijn dan 20 m2. Met afzonderlijke slaapkamer. Kan u mij hiervoor een raming geven aub? Liefst voorkant in glas. Dank u!

Ik zou graag informatie willen over de prijs van zo'n prachtig wikkelhuis!!!

Heb serieus belangstelling om hiermee onze oude recreatie woning te vervangen. Zou graag nadere informatie ontvangen. Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet

Hoe komt het dat ik nergens iets van prijzen lees? Dat zou een hoop energie schelen! Want ook ik droom van zo'n huis in mijn achtertuin, als bv. atelier of werkruimte. Helemaal toppie. Maar ja, wat kost bijvoorbeeld het Wikkelhouse van de video nou? Gewoon een standaard maat, met standaard intererieur, zonder poespas of extra.

Uit elk ontbrekend antwoord maak ik op dat het wikkelhuis nog een droom is

Beste Eugenie, hij heeft expliciet aangegeven het verzoek voor de concrete vragen niet via dit nieuwsplatform te doen, maar direct naar hem. Mensen lezen dat blijkbaar niet en stellen hier toch de vragen. Ik begrijp hem wel. Er is de laatste tijd veel aandacht voor het wikkelhuis op veel verschillende media. Het wordt lastig als je tientallen sites in de gaten moet houden voor vragen en bovendien kun je hier geen vragen aan mensen 1 op 1 terugstellen, dat wordt een ellenlange reactielijst die voor lezers van dit platform - voor mij in ieder geval - te gedetailleerd en onoverzichtelijk wordt. Maar ik denk wel dat wat transparantie over iig de prijzen het artikel ten goede zou komen.

Hallo, mijn vrouw en ik overwegen te gaan ver-cq aanbouwen van onze woning, in eerste aanleg op en in het verlengde van de garage. Maar ook in combinatie met de aanbouw aan de achterzijde van woning. Wil graag daarover van gedachten wisselen omtrent mogelijkheden, prijsindicatie, lengte bouwtijd e.d. Zie graag een reactie tegemoet. Mvg John

Geachte Zoals meerdere geïnteresseerden vragen ; Informatie over de prijs. Ik begrijp dat Uw huis in modules kan worden gebouwd. Wat zijn de afmetingen per module en de prijs. Hoe gaan we om met WC en afvalwater? Beste dank F Vangilbergen

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up