Wens voor prestatiecontracten groter bij complexe omgevingen

Wens voor prestatiecontracten groter bij complexe omgevingen

Prestatiecontracten zijn nog geen must to survive en worden vooral door opdrachtgevers met complexe omgevingen gevraagd. “Als het erg lastig is om een prestatiegarantie te geven, is de wens hiervoor des te groter. Gelukkig kunnen we als leveranciers tegenwoordig steeds meer garanderen.”

Marketing en communicatie manager Rick Bruins van Zehnder deelt tijdens een Round Table over prestatiecontracten zijn marktvisie. “Wanneer wij dit soort contracten aanbieden, merken we dat onze klanten het lastig vinden om concreet te zijn in de verwachtingen. Andersom willen we graag levensduur- en prestatiegaranties geven. Om deze stap te zetten is vertrouwen nodig. Klant en leverancier moeten elkaar goed kunnen vertrouwen.”

Een prestatiecontract kost de leverancier in eerste instantie geld en na ongeveer vijf jaar is winst een optie. Het gevolg daarvan is dat veel organisaties afspreken om een prestatiecontract af te spreken dat liefst zo lang mogelijk loopt. Toch is deze aanpak niet voor alle organisaties vanzelfsprekend, laat Bruins weten. “Wij focussen ons op klanten hebben waar we zo veel vertrouwen in hebben, dat we contracten afsluiten voor negen maanden beheer. Daarmee wordt het voor de klant aantrekkelijk om met deze contracten te gaan werken. Het verplicht je als organisatie om aandacht te geven aan je klanten.”

Tien keer zo duur

CWF (Croon Wolter&Dros Facilities)-directeur Natalie Hofman noemt de inspanning in een dergelijke constructie aan de voorkant van het proces veel hoger. “Wanneer je naar de langere termijn kijkt, loont het om keuzes op basis van de levensduurgedachte vooraf te overwegen.Toch blijft het lastig uit te leggen dat een foute keuze in het beginstadium tien keer zo duur kan zijn dan midden of achter in het proces. Dat is vaak een blokkade in organisaties waar de focus ligt op de winst op korte termijn.”

Adviseur Gerard Wittebol van VBI ziet een duidelijke meetbaarheid van resultaten als eis om die transparantie en uitgangspunten in beeld te brengen. “Een contract kan een papieren tijger worden als je afhankelijk bent van de gebruiker en een complexe omgeving. Je kunt je afvragen waar de wens voor een contract vandaan komt. In het verleden deden we het met een bestek en tekening, daar stonden in feite de kwaliteitseisen in.”

Bekijk de samenvatting van de Round Table Prestatiecontracten

Van wantrouwen naar vertrouwen

Sales manager Nederland Alex Admiraal van Mitsubishi Elevator Europe denkt dat de prestatiecontracten zijn ontstaan vanwege een wantrouwen in de markt. “Risico’s verleggen, zo simpel is dat.” Asset Facility Management-directeur Tonio Vervoordeldonk vindt de vraag ‘Waarom doe je dit?’ belangrijk om te stellen aan opdrachtgevers. “Als je het doet om kennis op te halen uit de markt bij leveranciers, dan vind ik het een goed argument om met een contract aan de slag te gaan. Bij de leveranciers is veel kennis aanwezig en het is dan ook zaak om dit te benutten.”

Wanneer duidelijk is waarom zo’n contract gevraagd wordt, kunnen partijen sparren over de daadwerkelijke invulling ervan. De prestaties an sich komen dan al snel ter sprake. Maar kun je als leverancier een gezond binnenklimaat garanderen? Manager verkoop Nederland Albert van Lohuizen van Brink Climate Systems ziet als de crux dat organisaties goed moeten weten wat ze kunnen garanderen. “ Tegenwoordig spreken we vaak over comfort en gezondheid, maar dat is niet tastbaar. Als je energieprestaties garandeert, dan kun je dat bijvoorbeeld beter doen over een groot aantal woningen.” Managing director Marco Middag van Wilo knikt. “Wij willen best meedenken in prestatiecontracten, maar veel elementen beïnvloeden de levensduur van een pomp.”

Massa en complexiteit

Salesmanager Jacob van den Essenburg van Kone ziet dat vooral grotere organisaties goed zijn ingericht om de prestaties binnen contracten te borgen. “Een kleinere installateur heeft bijvoorbeeld niet de slagkracht om een pps-constructie te kunnen draaien en de prestaties te garanderen. Daar heb je meer massa voor nodig.”

Ongeacht het soort prestaties waarvoor leveranciers verantwoordelijk worden gehouden, vinden de deelnemers aan deze Round Table dat alle partijen aan de voorkant van het proces moeten worden betrokken. “Om echt een verschil te kunnen maken bij een project, word je vroeg in het proces meegenomen en mag je meedenken over de invulling van het prestatiecontract”, vindt Bruins. Wittebol vult aan met de opmerking dat een DBFMO een betere eindprestatie kan geven dan prestatiecontracten. “Zo leg je de vraagstelling in de markt en laat je marktpartijen zelf een invulling geven”, vindt hij.

Prestaties aansluiten bij klantwensen

De discussie buigt vervolgens af over de geschiktheid van prestatiecontracten in verschillende soorten projecten. Volgens de deelnemers is er geen bijzonder onderscheid tussen transformatie- nieuwbouw- en gebiedsontwikkelingsprojecten en langdurige contracten. “Hoe complexer de materie, hoe lastiger het is om een prestatiecontract uit te schrijven, maar de mogelijkheid om het te doen is er wel”, vindt Bruins.

Hij concludeert dat hetgene dat de prestaties die een leverancier aanbiedt, goed aan moeten sluiten bij wat de klant wil. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat contracten met vergoede prestaties een vogelvlucht nemen. Het draait veel minder om het product, maar juist om de prestaties die partijen afleveren. Dat is voor iedereen een win-win situatie.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c141 c225 c244 c249 c267
Wat is de restwaarde van een circulaire weg?

Wat is de restwaarde van een circulaire weg?

5 okt om 13:01 uur
timer 4 min

Hoe kunnen opdrachtgevers en -nemers samen aanleg, beheer én sloop van wegen slimmer aanpakken? En leidt ...

Lees verder »

c141 c223 c250
Whitepaper 'World Café: Nieuwe inzichten in contractvormen en prestatiegericht onderhoud

Whitepaper 'World Café: Nieuwe inzichten in ...

In de gratis Whitepaper 'World Café: Nieuwe inzichten in contractvormen en prestatiegericht onderhoud gaan ...
c21 c141 c225 c243 c246
Het Sticht heeft duurzame maatregelen voor al haar scholen scherp in beeld

Het Sticht heeft duurzame maatregelen voor al ...

24 mrt om 11:00 uur
timer 2 min

Met zonnepanelen en ledverlichting was het schoolbestuur van Het Sticht al behoorlijk duurzaam bezig. Via de Green ...

Lees verder »

c21 c141 c145 c225
Innovatief onderhoudscontract voor VU Amsterdam mét toegevoegde waarde

Innovatief onderhoudscontract voor VU Amsterdam ...

27-11-2019 om 10:00 uur
timer 6 min

Met een Energiemasterplan om van het gas af te komen en BREEAM-NL Excellent ambities voor nieuwe onderwijspanden, ...

Lees verder »

c21 c135 c141 c225
CO2-reductie bij matrixborden boven wegen? Het kan!

CO2-reductie bij matrixborden boven wegen? Het ...

23-01-2019 om 15:30 uur
timer 5 min

De reductie van CO2-uitstoot voor infrastructurele werken was onlangs onderdeel van een bijzondere gunningsprocedure.

Lees verder »

c21 c141 c225
‘Overheden moeten PAAS/BAAS aanbesteden!’

‘Overheden moeten PAAS/BAAS aanbesteden!’

11-01-2019 om 16:30 uur
timer 6 min

In de verandering naar een volledig circulaire economie krijgen as a service-constructies een belangrijke plek. ...

Lees verder »

c21 c127 c141 c225
'Technisch beheer is meer dan voldoen aan een norm'

'Technisch beheer is meer dan voldoen aan een ...

09-10-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Anno 2018 lijkt het verleden tijd om een gebouw op te leveren zonder garantie of prestatiecontract. Vraagt de markt ...

Lees verder »

c21 c141 c225
Energieprestatiecontracten monitoren: help mee!

Energieprestatiecontracten monitoren: help mee!

08-06-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Steeds meer eindgebruikers en facilitair managers zien de meerwaarde van een Energieprestatiecontract versus de ...

Lees verder »

c141 c143 c225
Whitepaper belicht opschalingsmogelijkheden van ESCo’s voor scholen

Whitepaper belicht opschalingsmogelijkheden ...

09-03-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd lanceert een gratis whitepaper over de verduurzaming van scholen. Aan bod komen opschalingsmogelijkheden ...

Lees verder »

c120 c141 c225
'Zo overtuigen we investeerders van verduurzamingsvoordelen'

'Zo overtuigen we investeerders van verduurzamingsvoordelen'

17-01-2018 om 15:30 uur

Diverse internationale experts, waaronder Duurzaam Gebouwd-expert Albert Hulshoff, stelden een wetenschappelijk ...

Lees verder »

c141 c225
‘Meer vraag naar prestatiecontracten door klimaatdoelen’

‘Meer vraag naar prestatiecontracten door ...

13-12-2017 om 13:00 uur

Zorg voor flexibiliteit in prestatiecontracten om ook aan toekomstige eisen te voldoen. Dat was een van de conclusies ...

Lees verder »

c141 c225
Succesvol samenwerken in prestatiecontracten

Succesvol samenwerken in prestatiecontracten

14-11-2017 om 15:30 uur
timer 3 min

Sturen op prestatie-indicatoren en investeren in een goede relatie met je leveranciers: de paradox in prestatiecontracten ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up