Lokale initiatieven meest kansrijk in energietransitie

Lokale initiatieven meest kansrijk in energietransitie

Anno 2015 worden allerlei nieuwe eisen gesteld aan het energienet, zoals het inpassen van door de zon opgewekte elektriciteit, het opladen van elektrische auto’s op grotere schaal en het toepassen van warmtepompen in all-electric woningen. “Netbeheerders krijgen daarom een opgave om hun netwerk op een andere manier in te richten.”

“Het net ongebreideld uitbreiden is vaak te kostbaar”, vertelt Marijn Artz, manager duurzaam en energietransitie van Netbeheer Nederland. “Daardoor zijn de ogen van netbeheerders steeds vaker gericht op alternatieven om het net slimmer te gebruiken en samen met marktpartijen mogelijkheden te benutten zoals managingsystemen om fluctuaties in vraag en aanbod van energie te beheren.”

Om de businesscase positief te houden is het voor de netbeheerders in het veld zinvol om gebruik te maken van dergelijke alternatieven. “De sleutel zit wat ons betreft enerzijds in flexibiliteit, anderzijds in een aanpak op lokaal en regionaal niveau”, vindt Martijn Boelhouwer. Hij is naast woordvoerder voor Netbeheer Nederland tevens hoofdredacteur van het blad Net NL. “Wat betreft die flexibiliteit kun je denken aan energieopslag en de mogelijkheid voor consumenten om op een andere manier energie te gebruiken of het omzetten van elektriciteit in andere energiedragers zoals power-to-gas.”

Lokale aanpak op maat

Het tweetal verwacht een groeiende focus op regionale en lokale initiatieven op dit gebied. Terwijl vroeger het hele land op min of meer dezelfde wijze geconfigureerd op het net kon worden aangesloten, krijgt de netbeheerder tegenwoordig te maken met vooral een aanpak op maat voor bijvoorbeeld een wijk of gemeente. In de markt zijn dan ook vooral pilotprojecten en nieuwe initiatieven te zien, zoals de Green Deal Smart Energy Cities dat 100.000 energieneutrale gebouwen wil realiseren met een focus op samenwerkingen binnen een buurt of gemeente.

Experimenten en ervaringen

“Dat zie je onder meer bij onze leden die bij initiatieven als de Stroomversnelling zijn betrokken. Daarnaast doen ze mee aan experimenten op het gebied van demand side-management, het betrekken van klanten bij het energiesysteem, methodieken voor energieopslag", vertelt Artz. “Het is nu tijd om kennis over al deze verschillende initiatieven te bundelen en de opgave met elkaar in te vullen, want deze issues raken niet alleen de netbeheerders.”

De brancheorganisatie voor Nederlandse netbeheerders zet een kennisdelingsinstrument in de markt: een Energiekaart. “Je kunt hier ervaringen met elkaar delen en nieuwe samenwerkingsverbanden opstarten of verder uitbouwen. We lanceren de website binnenkort officieel en zijn van plan deze samen met andere belanghebbende partijen door te ontwikkelen”, aldus Boelhouwer over de te lanceren Energiekaart.

Na kennis volgt actie

De Energiekaart heeft een focus op lokale initiatieven. Naar de toekomst vormt vooral het groeiende aantal consumenten met een slimme meter een kans. “In 2020 heeft 80% van de kleingebruikers een slimme energiemeter. Deze vormt de basis voor veel mogelijkheden”, denkt Boelhouwer. ”Denk bijvoorbeeld aan variabele tarieven. Energiebesparingskansen beginnen vaak bij het in kaart brengen van informatie over het gebruik. Op dat vlak hebben we nog een wereld te winnen.”

Meer informatie over Smart Cities

De komende tijd besteedt Duurzaam Gebouwd meer aandacht aan het onderwerp Smart Cities, onder andere door expertposts en achtergrondartikelen  te publiceren rondom dit onderwerp. Daarnaast vindt op 4 november het TVVL-evenement 'Smart Cities Event' plaats, met de Amerikaanse econoom en adviseur Jeremy Rifkin. Hij vertelt over een duurzaam economisch model waarin internettechnologie en groene energie samen leiden tot ‘energie-internet’. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven op de website van het Smart Cities Event. Leden, partners en experts van Duurzaam Gebouwd kunnen tegen een gereduceerd tarief het evenement bezoeken, vraag uw kortingscode op via events@duurzaamgebouwd.nl.

Groot interview

Lees vanaf 29 september aanstaande het cover-interview met Enexis-CEO Peter Vermaat in Duurzaam Gebouwd Magazine #31. Dit magazine kunt u vanaf 29 september online bekijken op Duurzaamgebouwd.nl.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

15 feb om 15:30 uur

Installateurs moeten investeren in het op peil houden en uitbreiden van hun kennisiniveau. Klanten verlangen namelijk ...

Lees verder »

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

15 feb om 08:45 uur
timer 5 min

Met de provincie Friesland als middelpunt van het tiende Duurzaam Gebouwd Congres kwam er een verrassend plan op ...

Lees verder »

Winnaars van Duurzaam Bouwen Awards stralen op Duurzaam Gebouwd Congres 2019

Winnaars van Duurzaam Bouwen Awards stralen ...

14 feb om 16:00 uur
timer 5 min

De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards stonden in de schijnwerpers tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden. ...

Lees verder »

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

Nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De NEN 1087 is de nieuwe norm voor de ventilatie van gebouwen. Deze norm is herzien en vormt de bepalingsmethode ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Gemeente

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 13:00 uur

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Gemeente van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo benieuwd ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Corporatie

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 11:00 uur
timer 1 min

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Corporatie van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo ...

Lees verder »

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie Meest Duurzame Project

Nominaties Duurzaam Bouwen Awards: categorie ...

13 feb om 08:00 uur
timer 1 min

De nominaties in de categorie Meest Duurzame Project van de Duurzaam Bouwen Awards 2019 zijn bekend. Ook zo benieuwd ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 is uitverkocht

Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 ...

12 feb om 15:30 uur
timer 1 min

Het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 is uitverkocht. Meer dan 700 koplopers uit de bouw- en vastgoedsector hebben ...

Lees verder »

“Voor een betere ketensamenwerking moet je terug naar je missie”

“Voor een betere ketensamenwerking moet ...

12 feb om 10:00 uur
timer 5 min

Ketensamenwerking komt in de bouw nauwelijks van de grond, aldus Jack van der Veen. “Is de crisis voorbij? ...

Lees verder »

Duurzaamheid gaat niet over een nacht ijs

Duurzaamheid gaat niet over een nacht ijs

11 feb om 11:00 uur
timer 5 min

Moeilijk hoeft circulair aanbesteden niet te zijn, aldus Lukas Pepping (Antea Group Nederland). Als je in de aanbesteding ...

Lees verder »

Meer grote namen op het Duurzaam Gebouwd Congres

Meer grote namen op het Duurzaam Gebouwd Congres

8 feb om 08:00 uur
timer 1 min

De programmering voor het Duurzaam Gebouwd is bekend. Ook deze editie hebben we weer topexperts die je inspireren ...

Lees verder »

RVV Verduurzaming geopend

RVV Verduurzaming geopend

7 feb om 11:00 uur
timer 1 min

De Regeling Vermindering Verhuurdersheffing (RVV Verduurzaming) opent op 1 februari 2019. Verhuurders kunnen met ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up