'Denkbaar is maakbaar'

'Denkbaar is maakbaar'

Composietontwikkelaar en producent Flexipol Composites zoekt en vindt unieke samenwerkingen, zo blijkt wel uit het meest recente Duurzaam Gebouwd Magazine. Directeur Jack Smit vertelt in een interview hoe zijn organisatie de volgende stap zet in verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Wat zijn de kernactiviteiten van Flexipol Composites?

Flexipol Composites, voorheen Polux, ontwikkelt en produceert composietproducten voor de bouw. Van dakgoten tot dakrand afwerkingen en van schoorsteen tot dakkapel. Zelfs complete composietgevels worden door Flexipol ontwikkeld, geengineerd en geproduceerd. Met name de vormvrijheid en het onderhoudsarme karakter van het materiaal maakt het zeer interessant voor architecten, ontwerpers en opdrachtgevers. Daarnaast is de hoeveelheid benodigde energie  voor composiet van winning van grondstoffen tot aan recycling, veel minder dan dat van traditionele materialen zoals beton, staal, hout etc. Dat betekent minder CO2. Een heel duurzaam materiaal dus.

Voor ons betekent duurzaamheid iets maken waar je eigenlijk niet meer vanaf wilt. Iets wat blijvend is. De gedachte iets te produceren wat je na gebruik sloopt en weggooit of verbrandt, strookt daar niet mee. Daarmee ‘verbruik je’ zonder iets daarvoor terug te brengen. Composiet heeft vooral de laatste jaren op dat vlak veel vooruitgang geboekt.

Er zijn een aantal recycle-mogelijkheden ontwikkeld die ervoor zorgen dat grondstoffen teruggewonnen kunnen worden, waarmee nieuwe producten worden gemaakt. De laatste ontwikkelingen zijn zelfs van dien aard dat vanuit het composiet eindproduct  ‘virgin’ materiaal kan worden teruggewonnen waarmee nieuwe producten kunnen worden vervaardigd.

Bruggen, tunnelbekledingen en bekledingen voor viaducten worden steeds vaker in composiet uitgevoerd. Vliegtuigen en auto’s zonder composiet zijn al bijna niet meer denkbaar. Maar ook het aardbevingsbestendig versterken van bestaande gebouwen constructies met behulp van carbon composieten behoort tot de mogelijkheden.

Kun je enkele samenwerkingsverbanden noemen die jullie zijn aangegaan?

Om de duurzaamheid te borgen heeft Flexipol samenwerking gezocht met inzamelaar GP Groot en recyclebedrijf Extreme Ecosolutions. Als je een product maakt , dan moet je eigenlijk beginnen met het einddoel in gedachten. Als je bijvoorbeeld een gevelelement uit de demontage of sloop van een gebouw terug geleverd krijgt, dan is het belangrijk te weten hoe je het zo eenvoudig mogelijk kunt recyclen.

Meer over de samenwerking met GP Groot en Extreme Ecosolutions leest u in het Duurzaam Gebouwd Magazine 31.

Als je weet hoe het in elkaar is gezet, dan weet je ook hoe je het zo slim mogelijk uit elkaar kunt halen. De scheiding van gebruikte (grond)stoffen wordt gedaan door GP Groot. Snel en efficiënt. Voor goede recycling is het belangrijk zo weinig mogelijk vervuiling in het materiaal te hebben. Hout, staal, isolatiemateriaal, leidingwerk en andere in het element verwerkte stoffen moeten goed en eenvoudig gescheiden kunnen worden. Het resultaat is dan dat recycling bedrijf Extreme Ecosolutions het ‘end of use’ materiaal kan terug brengen naar een bruikbare grondstof voor de productie weer nieuwe composiet producten.

In de projectaanpak werkt Flexipol het liefst met partners in een transparante samenwerking die zelfs op kosten niveau heel ver gaat. Bij het uitbrengen van offertes, of bij aanbestedingen, is vaak de prijs het belangrijkste uitgangspunt. Als beoordelende van offertes is het ondoenlijk zo veel kennis te hebben van composieten dat je bedrijven en hun aanbieding op een goede manier kunt beoordelen en rangschikken. Er zijn genoeg voorvallen bekend waarbij op basis van een gevoel, maar vooral gedreven door kosten een keuze is gemaakt die in de uitvoering toch heel anders bleek uit te pakken dan vooraf bedacht. Als je prijs als uitgangspunt neemt, dan spelen er ook nog andere belangen mee. Vaak werken die niet in het voordeel van de kwaliteit of de verwachtingen die zijn gewekt. Vooral wanneer er door wie dan ook bezuinigd moet worden.

Wanneer je in een partnership met open begroting en een afgesproken winstmarge werkt, dan zoek je samen naar de beste oplossing voor elke uitdaging die je tegenkomt. Dan is kwaliteit weer het uitgangspunt en weet je ook precies wat je koopt en krijgt. Het belang van de leverancier is dan niet langer zoveel mogelijk winst te maken, maar het beste product te leveren binnen budget en goede voorlichting te geven. In de praktijk blijkt dit heel goed te werken.

Wellicht is dit de omslag die noodzakelijk is om tot een volledig circulaire economie te komen. Stop met aanbestedingen en werk samen in volledige open transparante partnerships. Als bij de ontwikkeling van een gebouw of product elke partner weet dat de kosten betaald worden en dat er een vaste winst wordt gemaakt, dan kan ook de afspraak gemaakt worden om alleen 100% C2C-producten en systemen toe te passen. Je wordt dan niet afgerekend op de prijs, maar op de werkelijke waarde van jouw product of dienst.

Waarom heeft Flexipol Composites zich wederom aan Duurzaam Gebouwd verbonden?

Juist omdat deze onderwerpen als speerpunten binnen Duurzaam Gebouwd aan bod komen heeft Flexipol zich met enthousiasme weer verbonden aan dit platform. Dat we met zijn allen anders moeten gaan werken in de bouw wordt steeds helderder en hoe meer hier aandacht aan gegeven wordt, hoe beter de bouw zich in die richting kan ontwikkelen. Vaak horen we nog: “Eerst zien en dan geloven!”. Wij draaien dat graag om: “Eerst geloven en dan zien!” Ik denk dat Duurzaam Gebouwd daar een cruciale rol in kan spelen. Flexipol wil daarbij in de voorhoede aanwezig zijn.

Kun je enkele interessante gerealiseerde projecten noemen?

In de tijd van Polux zijn er hele mooie projecten gerealiseerd. Van het Nieuwe Hilton op Schiphol tot het nieuwe stadskantoor van Utrecht. Van ‘De Veilige Veste’ in Leeuwarden tot het LVI  en SoZaWe in Groningen. Het zijn allemaal mooie gevelprojecten waar we echt trots op zijn.

Als ik er één zou moeten kiezen waar we als Flexipol veel voldoening uit hebben gehaald, dan is dat de turbine onderdelen voor Tocardo. Aan de ene kant omdat dit nu eens geen bouwproject is, maar vooral omdat hierin alle ingrediënten die Flexipol voorstaat in tot uiting kwamen. Het zijn onderdelen die in extreme omstandigheden (in zout water en hevige stroming) moeten presteren wat wel het een en ander van onze engineering heeft gevergd. Verder is dit zo’n project waarbij we in volledige transparantie de kostenstructuur samen met onze partner hebben bewaakt.

Het resultaat was een vrijwel perfect passend product wat in alle opzichte beter presteerde dan voorgaande oplossingen tegen veel lagere kosten.  Dat smaakt naar meer. Flexipol Composites is, misschien noodgedwongen door de veranderingen die het de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt, volwassen geworden in het ontwikkelen, berekenen en produceren van complexe composiet constructies en producten. We zijn niet meer gebonden aan één markt (de bouw) maar werken veel meer aan projecten waar verregaande composiet expertise nodig is. Voor een dakgoot is dat niet aan de orde, ook al maken we die nog steeds graag. Maar bij een aardbevingsbestendige gevel of brug, een brandvrije tunnel bekleding of in volle zee geplaatste getijde turbine komt veel meer kijken. En daar zijn we goed in.

We blijven het zeggen: Denkbaar is maakbaar.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c185 c186 c190 c225
Isoleren met biocirculaire grondstoffen

Isoleren met biocirculaire grondstoffen

Wie op zoek is naar isolatiemateriaal, moet wikken en wegen tussen standaard materialen en biobased oplossingen. Ook kun je kiezen voor isolatieproducten op basis ...

Lees verder

c21 c122 c140 c190 c225 c243
Circulaire gevels met lage CO2-voetafdruk

Circulaire gevels met lage CO2-voetafdruk

Met het ontwerpen van duurzame, circulaire gevels bundelen Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass hun krachten om zo de CO2-reductie in de bouwsector te helpen ...

Lees verder

c21 c122 c190 c225 c276
MPG van nieuwbouw verlagen met isolatiemateriaal

MPG van nieuwbouw verlagen met isolatiemateriaal

Met de registratie van bouwmaterialen in de Nationale Milieudatabase kunnen architecten, adviseurs en projectontwikkelaars makkelijker milieuvriendelijke keuzes ...

Lees verder

c21 c122 c225 c280 c293 c295
Hittegroep probeert hoofd koel te houden

Hittegroep probeert hoofd koel te houden

Vaak gaat het bij woningen nog over isoleren en verwarmen. En hoe daarbij op energielasten kan worden bespaard met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. ...

Lees verder

c21 c122 c187 c225
In het middengebied zegeviert de gezondheid

In het middengebied zegeviert de gezondheid

Hoe maken we van de binnenruimte een buitenruimte? Als het aan Jeroen Troost van Schöck ligt, is dat een ogenschijnlijke tegenstelling die niet zo onmogelijk ...

Lees verder

c21 c122 c225 c293 c295
Hittestress tegengaan met goede isolatie

Hittestress tegengaan met goede isolatie

In een goed geïsoleerd gebouw gaat er in de winter niet te veel warmte verloren. Isolatie kan er ook voor zorgen dat een gebouw lekker koel blijft in de zomer. ...

Lees verder

c21 c122 c225
Bijzonder gevelontwerp hoogste woontoren Benelux

Bijzonder gevelontwerp hoogste woontoren Benelux

In de serie BouwHelden zoomen we in op de hoogste woontoren van Nederland: de Zalmhaventoren. Samen met zijn team begon Diederik Dam twintig jaar geleden met ...

Lees verder

c21 c122 c225
Duurzaam gevelbeheer: bekroond met een unieke verzekerde garantie

Duurzaam gevelbeheer: bekroond met een unieke ...

Waar voorheen metselwerk met stip op nummer één stond, wordt er bij nieuwbouw en renovatie inmiddels steeds vaker gekozen voor gevelisolatiesystemen ...

Lees verder

c21 c122 c186 c225 c243
Kennispaper belicht effectiviteit van bouwkundige maatregelen

Kennispaper belicht effectiviteit van bouwkundige ...

House Energy Optimum (HEO) gaat in het tweede deel van een reeks kennispapers in op de effectiviteit van bouwkundige maatregelen. Die beïnvloeden de energievraag ...

Lees verder

c21 c122 c190 c225
<span>Oog voor detail in eerste ontwerpen woonconcept FLETTS</span>

Oog voor detail in eerste ontwerpen woonconcept ...

Het woningtekort op snelle en duurzame wijze aanpakken, dat is de missie van Dennis van Lith. Met zijn modulaire woonconcept FLETTS maakte hij in het afgelopen ...

Lees verder

c21 c122 c225
‘Alles wat we creëren is een tijdelijk product’

‘Alles wat we creëren is een tijdelijk ...

Duurzaam Gebouwd-partner Schüco ging voor de videoreeks BouwHelden naar Amsterdam, waar zij Thomas Rau troffen. Onderwerp van gesprek: het design, de duurzaamheid ...

Lees verder

c21 c122 c225 c280
Geslaagd project verduurzaming monumentale woningen

Geslaagd project verduurzaming monumentale woningen

De energietransitie mag niet voorbijgaan aan eeuwenoude of monumentale panden. Bij een project in Drachten werd dat duidelijk gemaakt door de toepassing van voorzetwanden ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up