'Wie wordt de mini-usb stekker van de BIM-branche?'

'Wie wordt de mini-usb stekker van de BIM-branche?'

BIM is geen toverwoord voor oplossingen, maar bewerkstelligt wel een vroegtijdige visualisatie van onderdelen en geeft bouwers en eindgebruikers tijdig belangrijke inzichten. Nieuwe vormen van aanbestedingen, beschikbaarheid van informatie in 1 database en een uniforme taal voor communiceren zijn belangrijke voorwaarden om meer organisaties te laten werken met een informatiemodel.

Voordat professionals Michiel van Wijk van Deerns, Dennis Duffels van VBI en Arjan van Haperen van Unica de marktontwikkelingen omtrent het Bouw Informatie Model (BIM) uiteenzetten, noemt Duurzaam Gebouwd-redacteur en moderator Tim van Dorsten een aantal mogelijke voordelen van het model. “De communicatie en integrale samenwerking verbeteren en de faalkosten verminderen. Voor de locatie van dit seminar, het Bovaghuis te Bunnik, heeft onze partner Deerns BIM gebruikt om de hoofdstructuur in kaart te brengen om de renovatie uit te voeren.”

Van Wijk richt zich in zijn presentatie op nieuwe ontwikkelingen in de BIM-markt zoals de door Deerns ontwikkelde Intelligent Scan 'DIScover'. Eerst legt hij aan de zaal uit, waarom de inzet op een informatiemodel vrij logisch is. “Geen enkel bedrijf faciliteert het Programma van Eisen tot aan de oplevering van een gebouw. Sterker nog: per fase moeten verschillende partijen die met elkaar samenwerken en iedere partij heeft eigen informatie nodig. Hierdoor wordt het terugvinden van relevante data bemoeilijkt, wat ten koste gaat van proces-efficiëntie en gebouwde kwaliteit."

Data effectief vergaren en gebruiken

Om efficiënt te ontwerpen, bouwen, exploiteren en onderhouden moeten we complexe problemen snel oplossen, gebaseerd op juiste informatie en degelijke analyses. De vraag is niet meer ‘waarom is betrouwbare informatie belangrijk?’, maar ‘Hoe kunnen we data effectief vergaren en gebruiken? Dat is de filosofie van Deerns’ Discover.

‘Discover’ maakt het onder andere voor facility managers en eigenaren van gebouwen mogelijk om gebouwinstallaties tot in detail te beheren. Door middel van een 3D-laser scan, wordt een virtueel model gecreëerd van een (bestaand) gebouw en zijn installaties. Dit model wordt vervolgens geïntegreerd in BIM-software waar informatie als onderhoudsschema’s, certificeringen etcetera aan de installaties gekoppeld kunnen worden. Door het gebruik van ‘Discover’ wordt het aantal constructiefouten verminderd, bevindt zich consistente data in een uniforme database en wordt tijdswinst geboekt. Inmiddels zijn dan ook meerdere projecten al gerealiseerd volgens deze methode.

Fabrikant nog maar weinig vertegenwoordigd

Duffels, naast hoofd verkoop bij VBI ook bestuurslid STABU namens het NVTB en voorzitter van FBS, focust vervolgens op de positie van de fabrikant bij samenwerking met ketenpartners in BIM. Het valt hem op dat fabrikanten, binnen de verschillende platforms ten aanzien van BIM die Nederland rijk is, nog te weinig worden vertegenwoordigd. “Dat terwijl wij voor een groot deel de bron en eigenaar  zijn van productdata.”

Volgens hem bestaat behoefte aan duiding, zodat voor fabrikanten duidelijk wordt wie met wat bezig is. Velen zijn nog onvoldoende bekend met de platforms die voor hun zaak staan. “Binnen de bestaande platforms vindt momenteel veel parallellisatie en integratie plaatsvindt. Overziet u het landschap nog? Data is king en de vraag is wie uiteindelijk de mini-usb stekker wordt voor de branche. Wat worden de belangrijkste standaarden, classificaties of databases om zoveel mogelijk partijen van zoveel mogelijk informatie te voorzien?”, vraagt Duffels zich af.

Van links naar rechts: Michiel van Wijk, Dennis Duffels, Arjan van Haperen

Strijd der procedures

Aandachtspunt bij het BIMmen is volgens hem de mengelmoes aan procedures die de samenwerking kunnen laten vastlopen. “Grote bouwbedrijven schrijven BIM werkprocessen uit, net als fabrikanten en andere partijen die in het bouwproces horen. Het is opletten dat het geen strijd der procedures wordt. Ook de verschillende vormen van communicatie binnen de modellering stelt hij aan de kaak. “Als we niet snel  'het Engels' van de BIMwereld met elkaar hebben vastgesteld, dan blijft de babylonische spraakverwarring voortgaan.”

Ten slotte geeft Van Haperen, directeur projecten zuid bij Unica, een kijkje in de keuken van een BIM-project. Differ, een instituut voor energieonderzoek, betreffende een nieuwbouw met drie fasen: ontwerp, realisatie en beheer en onderhoud. Binnen het bouwproces kreeg zijn organisatie met de nodige uitdagingen van doen.

Geen toverwoord

“We kregen vanuit de architect een BIM-model aangeleverd. De installaties daarin waren niet voorzien. Alles wat in het programma van eisen stond, moesten wij passend maken binnen de bouw. BIM is geen toverwoord voor oplossingen: als iets niet past, dan past het ook niet als je het in een model giet”, constateert Van Haperen.

Het project betrof 12.000 m2 met 3 bouwlagen en 1 technieklaag. In sneltreinvaart vertelt hij over de verschillende verzilverde duurzaamheidsambities . “Met een aansluiting op het WKO-systeem van de TU/e, klimaatplafonds en bijna 1.000 zonnepanelen die voor duurzame opwekking zorgen, staan we op het punt om het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat binnen te halen.”

Uit de praktijkervaringen blijken enkele tips voor de bijna 100 aanwezigen van het seminar. “Het BIM-model werd snel te groot, dus investeer in goede hardware. Splits disciplines op en houd rekening met een leercurve die extra tijd, geld en doorzettingsvermogen vraagt. De efficiëntere processen leiden tot onder andere een reductie in faalkosten en risicoverlaging, een consistent revisiedossier en een eenvoudigere overdracht naar de beheerfase.”

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM

Op dinsdag 22 september stond Duurzaam Gebouwd Op Locatie in het teken van BIM. De bijeenkomst vond plaats in het Bovaghuis te Bunnik. Voor een overzicht met de presentaties, de foto's en de factsheet neemt u een kijkje op de terugblikpagina van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c138 c185 c190 c225
Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk verantwoorde constructies

Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk ...

11 mei om 16:51 uur
timer 2 min

Het vak van de constructeur staat op donderdag 3 juni in de volle spotlights tijdens de online Dag van de Constructeur. ...

Lees verder »

c21 c138 c190 c225
Dag van de Constructeur in teken van ‘Duurzame Verbinding’

Dag van de Constructeur in teken van ‘Duurzame ...

20 apr om 10:19 uur
timer 2 min

Het thema ‘Duurzame Verbinding’ is op donderdag 3 juni 2021 de belangrijkste leidraad tijdens de Dag ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246 c261
Het belang van soft skills bij digitalisatie en BIM

Het belang van soft skills bij digitalisatie ...

25-08-2020 om 13:00 uur
timer 4 min

Innovatie is nog nooit zo belangrijk geweest in de bouw- en vastgoedsector, want we staan voor enorme veranderingen. ...

Lees verder »

c138 c185 c257
Ebook Circulair bouwen met BIM

Ebook Circulair bouwen met BIM

In de gratis Ebook 'Circulair bouwen met BIM' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de stand van zaken in ...
c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31-03-2020 om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c21 c138 c225
De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen in bedrijfscultuur

De winnende pitch van UBA Bouw: BIM inpassen ...

27-03-2020 om 09:00 uur
timer 6 min

Met een mooi filmpje en een inspirerende presentatie won UBA eind vorig jaar de DigiDare Award. Wouter Ackermans ...

Lees verder »

c21 c136 c138 c225
Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

20-02-2020 om 09:01 uur
timer 1 min

"Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

“Duurzaam bouwen kan niet zonder digitalisering”

09-10-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Met liefst achttien inzendingen werd de eerste DigiDare Award tijdens de BIM Loket D-day een groot succes, met ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
Digitalisering in klare taal voor de bestuurstafel

Digitalisering in klare taal voor de bestuurstafel

01-10-2019 om 13:00 uur
timer 7 min

Hoe kun je een werkwijze als BIM zo goed uitleggen dat het ook op bestuurstafels een hapklare brok wordt? Experts ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246 c283
‘Samen bouwen’ aan het AFAS Experience Center

‘Samen bouwen’ aan het AFAS Experience ...

05-08-2019 om 07:00 uur
timer 3 min

Bij de bouw van het AFAS Experience Center in Leusden is de risicobeheersing onder meer gevonden in het ‘samen ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c246
Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

06-06-2019 om 22:22 uur
timer 6 min

De bezoekers van het BIM Seminar kregen naast positieve businesscases ook een primeur voorgeschoteld: de lancering ...

Lees verder »

c21 c138 c225 c244
E-book: Circulair bouwen met BIM

E-book: Circulair bouwen met BIM

15-05-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up