Accreditatie zorgt voor vertrouwen

Accreditatie zorgt voor vertrouwen

Tijdens het ‘Duurzaam Gebouwd Op Locatie’- evenement over na-isolatie was er veel aandacht voor spouwmuurisolatie en keurmerken. “Techneuten: spreek met 1 mond en zorg ervoor dat klanten jullie begrijpen.”

Met die uitspraak trapte Kuub-directeur Ellen van Acht het evenement af, dat plaatsvond bij SKG-IKOB in Geldermalsen. Ze gooide direct een stevige uitspraak in de groep. “Isolatiebedrijven werken vertragend naar het doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Volgend jaar kan de verduurzamingsvraag namelijk weer anders zijn.”

Zeg wat je doet en doe wat je zegt

Volgens haar vindt er veel verlies plaats, als de klant naar de marktpartijen gaat. “Als een klant iets niet begrijpt, dan betaalt hij er ook niet voor. Hou het daarom eenvoudig, zeg wat je doet en doe wat je zegt.” Daarom heeft ze Reimarkt opgericht. “Zie dit als een soort bouwmarkt, waarin particulieren pakketten kunnen kopen om hun huis te verduurzamen. Hiermee verbinden we vraag met aanbod.”

Ellen van Acht

 

Hierbij liet ze weten het belangrijk te vinden dat techneuten eensgezind zijn. “Dat is niet eenvoudig, want techneuten worden het nooit eens. Maar spreek eens met 1 mond.”

Feit of fabel?

Daarna volgde manager onderzoek Ariëtte Dommering van Milieu Centraal. Deze voorlichtingsorganisatie heeft een onderzoek gedaan naar de feiten en fabels van spouwmuur na-isolatie. “Het is de meest lucratieve manier van isoleren vanwege de lage kosten en de korte terugverdientijd. Toch is er weerstand vanuit bewoners en uitvoerders. Dat komt voor de angst voor vochtproblemen en omdat het een obstakel is op weg naar energieneutrale woningen.”

Zo bleek uit het onderzoek dat spouwventilatie niet noodzakelijk is. Wel kan na-isolatie tot vochtdoorslag leiden, als de spouw vervuild is met bouwafval. Daarnaast kan spouwisolatie leiden tot vorstschade, maar ontstaan er weinig problemen door spouwisolatie. “Wij krijgen wel klachten door spouwmuurisolatie”, reageerde KOMO-kwaliteitsmanager en -beleidsmedewerker Jack van Everdink.

Ventilatie is noodzakelijk

Daarnaast zorgen koudebruggen niet voor problemen. “Problemen ontstaan door te weinig ventileren en door het instellen van een lagere binnentemperatuur”, legt Dommering uit. “Vanuit het oogpunt van gezondheid is ventilatie noodzakelijk. Een normale ventilatie leidt nooit tot vochtproblemen.”

Desondanks kan spouwisolatie volgens het onderzoek verdergaande isolatie in de weg staan. “Spouwisolatie blijft een zeer effectieve maatregel, ook bij verdergaande isolatiemaatregelen. Een uitzondering is als deze maatregelen binnen 4 jaar plaatsvinden”, besloot Dommering.

Meerwaarde van certificering

Vervolgens betoogde technisch productmanager Mariëtte Willems van Knauf Insulation dat accreditatie de klant meerwaarde biedt in het proces. “De klant wil een verbetering van leefcomfort, een besparing van het energieverbruik en een meerwaarde van zijn vastgoed. Dit laatste kan met een beter energielabel. Certificering geeft hem vertrouwen in het na-isolatieproduct en -toepassing en de verwerkingsmethode.”

Een belangrijke parameter is in haar ogen de borging van de kwaliteit. “Daarom bestaat voor de verwerker/installateur het certificaat, gebaseerd op een URL: een uitvoeringsrichtlijn. Deze richtlijn geeft het volledige na-isolatieproces aan. De fabrikant zorgt voor producten met een certificaat gebaseerd op een BRL, een beoordelingsrichtlijn. Hierin worden de minimale prestaties en randvoorwaarden voor het isolatiemateriaal aangegeven, die bij de toepassing horen.”

Een Commissie van Deskundigen, bestaand uit vertegenwoordigers uit de branche, stellen de URL en BRL vast. “Er is op dit moment 1 BRL voor de na-isolatie van spouwmuren. Het is zeer wenselijk om de wildgroei van BRL’s en daarop gebaseerde certificaten te voorkomen. Het opstellen van een BRL of URL van een nieuw systeem is helaas een tijdrovend en kostbaar traject.”

Voordeel van € 18 miljoen

Na de pauze verschijnt adviseur Ernst Vuyk van themagroep Spaar het Klimaat– dat sinds dit jaar onder NRP valt – op het podium. “Ons doel is dat alle gebouwen gezond, comfortabel, energiezuinig en klimaatvriendelijk zijn in 2030.

Dit moet gebeuren met het project Renovate Europe. “Dit is in 2012 Europabreed verkend, in 27 landen. Hieruit bleek dat de voordelen van energiebesparing en de reductie op energiebelasting zorgen voor een voordeel van zo’n € 18 miljoen. Dat is ook te danken aan een toename van werk en banen.”

En passant ontzenuwde Vuyk een mythe. “Minder gas is ook goed voor de rijksbegroting, mits gecompenseerd door een verhoogde activiteit in de renovatie en transformatie.”

Zorgen voor vertrouwen

Tot slot sprak Remco Kruit, manager Proces- en Systeemcertificatie bij SKG-IKOB over de visie van zijn bedrijf. Zo is SKG-IKOB een fusie van IKOBKB en SKG-certificatie. “Ons doel is om consumenten en bedrijven vertrouwen in producten te geven. Onze beoordeling vindt dan ook op basis van deskundigheid, onafhankelijkheid en onpartijdigheid plaats. Het toezicht door de Raad voor Accreditatie, CSI (Committee Safeguarding Impartiality) en het Centraal College van Deskundigen – waarin de marktpartijen verenigd zijn – borgt deze onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Deskundige medewerkers voeren ons toezicht uit, in de vorm van kantooronderzoek en onaangekondigde inspecties tijdens de uitvoering van na-isolatiewerkzaamheden. Met de klachtenregeling vormt deze tezamen de meerwaarde van het accrediteren.”

Remco Kruit: "Ons doel is om consumenten en bedrijven vertrouwen in producten te geven."

De meeste regelingen, waaronder die voor na-isolatie, vallen onder KOMO. “Dit betekent dat er uniformiteit in de kwaliteitsborging bestaat tussen de diverse regelingen die onder KOMO vallen.”

Verzekerde garantie

Aan het eind van zijn presentatie verklapte hij wat in de pijplijn zit. “Zo willen we dat de resultaten van voorinspecties standaard aantoonbaar moet worden gemaakt en gaan we meer met monsternames. Verder sluiten we nevenactiviteiten, die niet horen tot het daadwerkelijke na-isoleren, expliciet uit. Ook zijn we samen met Bouwgarant bezig met een verzekerde garantie. Dit wordt niet opgenomen in de BRL, maar heeft wel een belangrijke meerwaarde voor met name de particulier en dus ook voor de verwerker.”

Hierna volgde een rondleiding door de diverse testlocaties van SKG-IKOB. Aan het eind stonden de borrelnootjes en drankjes te wachten, terwijl iedereen kon netwerken.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model kan nu met deze truc

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model ...

2 mei om 15:30 uur
timer 2 min

In een BIM-model kun je een berg aan data opslaan, maar hoe pas je die toe in een ander BIM-model? Nieman en ERA ...

Lees verder »

Standaard oplossing voor solide overstek bij renovaties

Standaard oplossing voor solide overstek bij ...

30 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Het maken van een overstek bij een te renoveren woning is niet altijd even eenvoudig. Een speciale constructie ...

Lees verder »

Nieuwbouwconcept voor kant en klare gezonde en energiezuinige woning

Nieuwbouwconcept voor kant en klare gezonde ...

15 apr om 14:00 uur
timer 5 min

Een kersvers concept van zes gevestigde partijen vult opgaves in rondom energie, gezondheid en comfort. House Energy ...

Lees verder »

Update: verse side events op Building Holland 2019

Update: verse side events op Building Holland ...

5 apr om 11:00 uur
timer 1 min

In dit artikel geven we je een update van de side events waaraan je kunt deelnemen op Building Holland 2019. Eerder ...

Lees verder »

Energieleverende gevels onder de loep bij Open Source-bijeenkomsten

Energieleverende gevels onder de loep bij Open ...

27 mrt om 08:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Merosch komt met twee Open Source-bijeenkomsten. Tijdens de events staan onder andere ...

Lees verder »

Duurzaam dakelement gooit hoge ogen

Duurzaam dakelement gooit hoge ogen

26 mrt om 08:00 uur

Het Unidek Aero-dakelement met een Rc-waarde van 6,0 is het meest verkochte dakelement van Nederland. Dat blijkt ...

Lees verder »

‘Beoordeling circulariteit moet van emotie naar ratio’

‘Beoordeling circulariteit moet van emotie ...

25 mrt om 08:00 uur
timer 4 min

Strengere eisen voor de MPG en een verplichting voor een materialenpaspoort in 2020 doen de aandacht voor circulariteit ...

Lees verder »

Is levensduur een belemmerende factor bij circulariteit?

Is levensduur een belemmerende factor bij circulariteit?

13 mrt om 15:30 uur
timer 3 min

Hans ter Horst: Zou de Van Dale er iets mee doen? Het woord ‘Circulair’. Het is voor mij nu al het woord van 2019. ...

Lees verder »

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn er? 

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn ...

11-12-2018 om 08:00 uur

Een retentiedak heeft als functie het tijdelijk opslaan van regenwater en/of het vertraagd afvoeren hiervan. De ...

Lees verder »

Daktegeltax

Daktegeltax

06-12-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Erik Steegman: Het is alweer een tijd geleden dat het woord tuintegeltax hardop is uitgesproken. Dat komt mede door de reuring ...

Lees verder »

Gevels, daken en straten als bron van energie

Gevels, daken en straten als bron van energie

16-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

TNO organiseerde een minisymposium over gevels, daken en straten als energiebron. Design gaat soms ten koste van ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

Reacties

Het feit dat gesproken wordt over productprestaties in een brl terwijl deze producten onder de ce markering vallen vindt ik merkwaardig. Er kunnen namelijk geen private keurmerken afgegeven worden op producten die onder de cpr vallen. Althans niet tav van de essential requirements.

Mooi woorden allemaal, helaas zijn de daden minder effectief.. Al ruim een jaar hebben we een geschil met Isolatie bedrijf Pluimers..... Pluimers werkt volgens de regels van SKG IKOB, echter door een geniepige opmerking op de opdracht bevestiging is SKG IKOB buiten spel gezet. SKG IKOB heeft wel netjes op ons verzoek en na enig aandringen via grondig en gedegen onderzoek een rapport gemaakt , met een eindconclusie die er niet om loog.. Pluimers heeft een pand na geisoleerd wat niet had gekunt. Dus met goede moet en met het rapport naar de geschillen commissie VENIN. Deze commissie zegt te handelen volgens SKG IKOB richtlijnen. Maar tot onze verbazing neemt VENIN de conclusie van SKG IKOB niet over.. heel vreemd omdat VENIN zelf niets onderzocht heeft. Okee misschien een beetje een lang verhaal, maar conclusie: Steek de kachel maar aan met alle URL BRL en andere fraaie richtlijnen, dan heb je het nog een beetje warm in huis, in de praktijk stelt het helemaal niets voor...grote bedrijven zoals Pluimers doen wat ze willen en de consument is de dupe als het mis gaat..

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up