De week van… Henk Willem van Dorp

De week van… Henk Willem van Dorp

Henk Willem van Dorp is een gedreven ondernemer. Inspireren en enthousiasmeren staan centraal in alles wat hij doet. Met de menselijke maat altijd voor ogen. Daarbij ziet hij dat de natuur de antwoorden heeft waar wij als mensen naar zoeken. 

Maandagochtend 9.00 uur

De week begint met een overleg bij Van Dorp installaties in Zoetermeer met personeelszaken over ‘November Gezondheidsmaand’. “Het gaat erom gezonder eten en gezond gedrag te stimuleren. Dat betekent onder meer dat we fruit ter beschikking stellen aan de medewerkers. Ook motiveren we verstokte rokers minder te roken of zelfs te stoppen.”

Dinsdag 13.15 uur

De themagroep Smart Cities van TVVL, kennisplatform voor de installatiesector, vergadert in het kantoor van DWA in Bodegraven onder Van Dorps leiding van. Het gaat onder meer over het toekomstperspectief van TVVL als beroepsvereniging. “TVVL gaat niet over een clubje in zichzelf gekeerde ingenieurs, we hebben betekenis voor deze wereld”, zo zet Van Dorp de bestuursvisie uiteen. “Er zijn dan ook meerdere strategieën geformuleerd, waarmee we aan de slag kunnen. Wat TVVL daarbij wil zijn voor de leden is autoriteit, kennisplatform en verbindende factor. We willen dat onze leden trots op ons zijn en we willen als vereniging verbreden. Proactief inspelen op maatschappelijke thema’s en gesprekspartner zijn in het debat daarover horen daar ook bij.”


Themagroep Smart Cities van de TVVL denkt diep na over strategische opties. Van Dorp zit uiterst links.

Van Dorp constateert echter dat het enthousiasme over de diverse thema’s binnen de vereniging niet overal overkomt bij de leden. Hij noemt het optreden van econoom, schrijver en adviseur Jeremy Rifkin bij het Smart Cities Event van begin november. Naar zijn mening komt er vanuit de TVVL hiervoor te weinig belangstelling. “Als je vraagt ‘waarom kom je niet’ dan zegt men dat het een hoop geld is.” Een lid van de themagroep merkt op dat te ver voor troepen vooruit lopen een risico is. Van Dorp riposteert: “Dat is de strategic stretch: de spanning tussen mensen kun je tot een bepaald niveau oprekken. Maar als het knapt, moet je het aan elkaar knopen en is het elastiekje korter. Je moet dus wel voorop lopen, maar de rest die niet zo snel meekomt niet verliezen.”

Dinsdag 16.00 uur

‘s Middags wacht een vergadering bij de in 2005 opgerichte Van Dorp Foundation. Daar overlegt hij over de ondersteuning van diverse projecten. Zo kocht hij bij een loonwerkbedrijf een laderwagen, die in een container verscheept wordt naar een grote proefboerderij in Uganda. “Dat werk voor de foundation doe ik tussen de bedrijven door.”

Donderdag 08.30 uur

Vandaag is Van Dorp op de locatie van de Orange Cilmate Group in Holten, dat luchtroosters produceert. Onderweg ernaartoe besteedde hij zijn tijd aan stukken lezen en mensen bellen, want hij reist met chauffeur. Eenmaal in de fabriek is er direct een overleg, staand en met een kop koffie in de hand. “Zo’n Obeya-bijenkomst is iets Japans en komt uit de hoek van lean management. Elke afdelingsverantwoordelijke of coördinator zet daar zijn grafiek op een infobord. Vervolgens vertelt hij wat zijn problemen waren de afgelopen week en welke hij verwacht in de komende week. Zo weet ik met een halfuurtje hoe het bedrijf draait en waar de knelpunten zitten. Dat is heel effectief.”


In de fabriek van de vestiging Holten Orange Climate Group

Daarna overlegt Van Dorp met advocaten over een patentzaak. “In onze fabriek voor thermische accu’s in Ootmarsum hebben wij een product ontwikkeld op basis van de Phase Change Material-techniek (PCM), een principe uit de natuur dat we gebruiken voor een nieuw luchtbehandelingsconcept. PCM is een soort kunstmatig ijs, dat bestaat uit een water-zoutoplossing die bij specifieke temperaturen kristalliseert en zo voor koeling gebruikt kan worden. Daar hebben we wereldwijd patent op en daarop is inbreuk gemaakt.” Later die ochtend krijgt een binnenhuisarchitecte een rondleiding. “Alles wat wij hier maken is bedacht door ‘mannelijke techneuten’. Daarom vraag ik nu een vrouwelijke niet-techneut om te kijken naar onze luchtroosters. Vol verwondering keek ze rond in onze fabriek. Nu denkt ze na hoe zij vanuit haar discipline ons kan helpen aan nieuwe productdesign.”


Ik ben gecharmeerd van zelfmanagement

Die middag staat er een overleg over productconcepten gepland met mensen van een onderneming in ledverlichting. Die blijken echter een agendafoutje te hebben gemaakt en zo heeft Van Dorp even tijd om te reflecteren op zijn visie als ondernemer en werkgever. “Ik ben gecharmeerd van zelfmanagement en we hanteren in al onze bedrijven het principe van de meewerkend voorman. Er is dus geen onnodige hiërarchie. Daarbij, de mens is van nature heliotroop, dus op de zon gericht. En op succes. Mensen willen bij succes horen en daarom stellen we ze in staat hun eigen werk te regelen. Dan is er minder behoefte aan ‘chefjes’. We zijn erachter gekomen dat het met minder management veel beter gaat.”

Vrijdagochtend

Van Dorp is voorzitter van de algemene kerkraad in Zoetermeer. “Daaraan besteed ik toch echt wel een dagdeel per week. Het gaat om het aansturen van een grote groep vrijwilligers en ook enkele professionals. Dat vraagt best wat aandacht. Ook festiviteiten help ik mede organiseren en ook dat vraagt nogal wat.”

Vrijdag 15.00 uur

In De Baak in Driebergen is er een bijeenkomst van de Bijeenkomst van de Klankbordgroep Levensbeschouwing en Ondernemen van VNO-NCW. “Daar proberen we de grote wereldthema’s beet te pakken. Nu ging het over de laatste pauselijke encycliek, Laudate Si, die oproept tot een ecologische bekering. Inspirerend en het was ook gezellig bij het afstuitende diner.”

In het weekend wacht wellicht nog een uurtje op de motor. Het is een van zijn passies naast het werk. “Een uurtje motorrijden. Dat vind ik echt ontspannen, lekker het hoofd leegmaken.” 

Foto bovenaan: De ochtend start met een Obeya-bijenkomst

Gerelateerde artikelen, events & downloads

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre Court

20 jaar duurzame warmte en koude voor Centre ...

18 apr om 15:30 uur
timer 1 min

In het Beatrixkwartier van Den Haag staat het imposante Centre Court, een kantoorgebouw van ongeveer 60.000 vierkante ...

Lees verder »

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij poli’s ZorgSaam

CO2-reductie en comfortabel binnenklimaat bij ...

17 apr om 08:00 uur
timer 1 min

In de poliklinieken van het ZorgSaam ziekenhuis te Terneuzen staat 24/7 de verwarming aan. De bezetting van de ...

Lees verder »

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

Trends in de HVAC-markt in het Evoluon

16 apr om 11:00 uur
timer 4 min

Ontwikkelingen in de installatiebranche, trends op het gebied van bouw, servicetools en de HVAC-markt en een kennismaking ...

Lees verder »

Kulturhus De Spil vormt duurzame ontmoetingsplek

Kulturhus De Spil vormt duurzame ontmoetingsplek

12 apr om 10:00 uur
timer 4 min

In Nieuwleusen is het kersverse Kulturhus De Spil geopend, een duurzaam middelpunt voor de gemeente.

Lees verder »

‘Ben jij haeppey?’

‘Ben jij haeppey?’

10 apr om 09:40 uur
timer 6 min

De war for talent woedt in alle hevigheid. Win je die oorlog met een gezonder gebouw?

Lees verder »

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren   

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren  ...

8 apr om 15:30 uur
timer 2 min

Regelgeving en normen kunnen circulair bouwen en installeren zowel in de weg zitten als een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

Geen huizen bouwen voor installaties

Geen huizen bouwen voor installaties

5 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Gaan we volgend jaar met de invoering van de BENG-eisen woningen bouwen voor de installaties of is het realiseren ...

Lees verder »

Vakhelden: campagne voor waardering vakmanschap

Vakhelden: campagne voor waardering vakmanschap

5 apr om 13:00 uur
timer 1 min

Wie krijgt er dit jaar extra aandacht voor zijn of haar vakmanschap of bijzondere prestatie? Meld jouw vakheld ...

Lees verder »

Innoveren op totaalconcepten en distributie van energie

Innoveren op totaalconcepten en distributie ...

12 mrt om 10:00 uur
timer 4 min

Het opwekken van duurzame energie en warmte heeft door de energietransitie nu de aandacht. Toch is er een sleutelelement ...

Lees verder »

Icoonprojecten realiseren met optimaal comfort en laag energieverbruik

Icoonprojecten realiseren met optimaal comfort ...

5 mrt om 13:30 uur
timer 3 min

Asics in Hoofddorp, Blaak16 in Rotterdam en de WKO voor nHow Hotel in Amsterdam. Het zijn slechts enkele projecten ...

Lees verder »

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

3 ontwikkelingen die het werk van de installatieprofessional beïnvloeden

15 feb om 15:30 uur

Installateurs moeten investeren in het op peil houden en uitbreiden van hun kennisiniveau. Klanten verlangen namelijk ...

Lees verder »

Nieuwe partnerships Van Wijnen om verduurzaming te garanderen

Nieuwe partnerships Van Wijnen om verduurzaming ...

29 jan om 15:30 uur
timer 1 min

Sinds het duidelijk is dat Nederlandse woningen in de toekomst verder moeten zonder (aard)gas, wil Van Wijnen samen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up