De week van… Henk Willem van Dorp

De week van… Henk Willem van Dorp

Henk Willem van Dorp is een gedreven ondernemer. Inspireren en enthousiasmeren staan centraal in alles wat hij doet. Met de menselijke maat altijd voor ogen. Daarbij ziet hij dat de natuur de antwoorden heeft waar wij als mensen naar zoeken. 

Maandagochtend 9.00 uur

De week begint met een overleg bij Van Dorp installaties in Zoetermeer met personeelszaken over ‘November Gezondheidsmaand’. “Het gaat erom gezonder eten en gezond gedrag te stimuleren. Dat betekent onder meer dat we fruit ter beschikking stellen aan de medewerkers. Ook motiveren we verstokte rokers minder te roken of zelfs te stoppen.”

Dinsdag 13.15 uur

De themagroep Smart Cities van TVVL, kennisplatform voor de installatiesector, vergadert in het kantoor van DWA in Bodegraven onder Van Dorps leiding van. Het gaat onder meer over het toekomstperspectief van TVVL als beroepsvereniging. “TVVL gaat niet over een clubje in zichzelf gekeerde ingenieurs, we hebben betekenis voor deze wereld”, zo zet Van Dorp de bestuursvisie uiteen. “Er zijn dan ook meerdere strategieën geformuleerd, waarmee we aan de slag kunnen. Wat TVVL daarbij wil zijn voor de leden is autoriteit, kennisplatform en verbindende factor. We willen dat onze leden trots op ons zijn en we willen als vereniging verbreden. Proactief inspelen op maatschappelijke thema’s en gesprekspartner zijn in het debat daarover horen daar ook bij.”


Themagroep Smart Cities van de TVVL denkt diep na over strategische opties. Van Dorp zit uiterst links.

Van Dorp constateert echter dat het enthousiasme over de diverse thema’s binnen de vereniging niet overal overkomt bij de leden. Hij noemt het optreden van econoom, schrijver en adviseur Jeremy Rifkin bij het Smart Cities Event van begin november. Naar zijn mening komt er vanuit de TVVL hiervoor te weinig belangstelling. “Als je vraagt ‘waarom kom je niet’ dan zegt men dat het een hoop geld is.” Een lid van de themagroep merkt op dat te ver voor troepen vooruit lopen een risico is. Van Dorp riposteert: “Dat is de strategic stretch: de spanning tussen mensen kun je tot een bepaald niveau oprekken. Maar als het knapt, moet je het aan elkaar knopen en is het elastiekje korter. Je moet dus wel voorop lopen, maar de rest die niet zo snel meekomt niet verliezen.”

Dinsdag 16.00 uur

‘s Middags wacht een vergadering bij de in 2005 opgerichte Van Dorp Foundation. Daar overlegt hij over de ondersteuning van diverse projecten. Zo kocht hij bij een loonwerkbedrijf een laderwagen, die in een container verscheept wordt naar een grote proefboerderij in Uganda. “Dat werk voor de foundation doe ik tussen de bedrijven door.”

Donderdag 08.30 uur

Vandaag is Van Dorp op de locatie van de Orange Cilmate Group in Holten, dat luchtroosters produceert. Onderweg ernaartoe besteedde hij zijn tijd aan stukken lezen en mensen bellen, want hij reist met chauffeur. Eenmaal in de fabriek is er direct een overleg, staand en met een kop koffie in de hand. “Zo’n Obeya-bijenkomst is iets Japans en komt uit de hoek van lean management. Elke afdelingsverantwoordelijke of coördinator zet daar zijn grafiek op een infobord. Vervolgens vertelt hij wat zijn problemen waren de afgelopen week en welke hij verwacht in de komende week. Zo weet ik met een halfuurtje hoe het bedrijf draait en waar de knelpunten zitten. Dat is heel effectief.”


In de fabriek van de vestiging Holten Orange Climate Group

Daarna overlegt Van Dorp met advocaten over een patentzaak. “In onze fabriek voor thermische accu’s in Ootmarsum hebben wij een product ontwikkeld op basis van de Phase Change Material-techniek (PCM), een principe uit de natuur dat we gebruiken voor een nieuw luchtbehandelingsconcept. PCM is een soort kunstmatig ijs, dat bestaat uit een water-zoutoplossing die bij specifieke temperaturen kristalliseert en zo voor koeling gebruikt kan worden. Daar hebben we wereldwijd patent op en daarop is inbreuk gemaakt.” Later die ochtend krijgt een binnenhuisarchitecte een rondleiding. “Alles wat wij hier maken is bedacht door ‘mannelijke techneuten’. Daarom vraag ik nu een vrouwelijke niet-techneut om te kijken naar onze luchtroosters. Vol verwondering keek ze rond in onze fabriek. Nu denkt ze na hoe zij vanuit haar discipline ons kan helpen aan nieuwe productdesign.”


Ik ben gecharmeerd van zelfmanagement

Die middag staat er een overleg over productconcepten gepland met mensen van een onderneming in ledverlichting. Die blijken echter een agendafoutje te hebben gemaakt en zo heeft Van Dorp even tijd om te reflecteren op zijn visie als ondernemer en werkgever. “Ik ben gecharmeerd van zelfmanagement en we hanteren in al onze bedrijven het principe van de meewerkend voorman. Er is dus geen onnodige hiërarchie. Daarbij, de mens is van nature heliotroop, dus op de zon gericht. En op succes. Mensen willen bij succes horen en daarom stellen we ze in staat hun eigen werk te regelen. Dan is er minder behoefte aan ‘chefjes’. We zijn erachter gekomen dat het met minder management veel beter gaat.”

Vrijdagochtend

Van Dorp is voorzitter van de algemene kerkraad in Zoetermeer. “Daaraan besteed ik toch echt wel een dagdeel per week. Het gaat om het aansturen van een grote groep vrijwilligers en ook enkele professionals. Dat vraagt best wat aandacht. Ook festiviteiten help ik mede organiseren en ook dat vraagt nogal wat.”

Vrijdag 15.00 uur

In De Baak in Driebergen is er een bijeenkomst van de Bijeenkomst van de Klankbordgroep Levensbeschouwing en Ondernemen van VNO-NCW. “Daar proberen we de grote wereldthema’s beet te pakken. Nu ging het over de laatste pauselijke encycliek, Laudate Si, die oproept tot een ecologische bekering. Inspirerend en het was ook gezellig bij het afstuitende diner.”

In het weekend wacht wellicht nog een uurtje op de motor. Het is een van zijn passies naast het werk. “Een uurtje motorrijden. Dat vind ik echt ontspannen, lekker het hoofd leegmaken.” 

Foto bovenaan: De ochtend start met een Obeya-bijenkomst

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c127
'Het nieuwe normaal'

'Het nieuwe normaal'

20 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Peter van Veen: Duurzaam Gebouwd-expert Peter van Veen schreef eerder deze maand over zijn visie op de gezondheidscrisis en deed ...

Lees verder »

c21 c127 c160 c168 c225 c245 c263
‘Een gezond gebouw is geen klantvraag, maar een principe’

‘Een gezond gebouw is geen klantvraag, ...

9 apr om 12:01 uur
timer 8 min

‘Denk in kansen, niet in bedreigingen’. Dat sentiment stond aan de kern van de digitafel Healthy Buildings ...

Lees verder »

c21 c127 c225
Zijn ventilatiekanalen veilig in tijden van corona?

Zijn ventilatiekanalen veilig in tijden van ...

7 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Vier kennisorganisaties hebben hun expertise gebundeld om antwoorden te geven op corona-gerelateerde vragen over ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245 c263
Gezondheidsprimeur voor kopers De Groene Loper in Maastricht

Gezondheidsprimeur voor kopers De Groene Loper ...

6 apr om 07:00 uur
timer 1 min

Kopers van woningen aan de Groene Loper in Maastricht hebben een nationale primeur. Zij konden kiezen voor het ...

Lees verder »

c21 c127 c189 c225 c245 c261
IoT: de brug naar de toekomst van HVAC

IoT: de brug naar de toekomst van HVAC

3 apr om 16:00 uur
timer 3 min

Internet of Things (IoT) is tegenwoordig in heel wat industrieën een populaire term. Ook in de HVAC-industrie ...

Lees verder »

c21 c54 c127 c254
Strijd tegen Covid-19 door Comelit Nederland

Strijd tegen Covid-19 door Comelit Nederland

1 apr om 16:00 uur
timer 5 min

Duurzaam Gebouwd besteedt aandacht aan hoe zijn partners en experts omgaan met de huidige gezondheidscrisis. Comelit ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c172 c225 c243
Delen: de sleutel in de energietransitie

Delen: de sleutel in de energietransitie

26 mrt om 09:30 uur

In Voorhout staan 33 Plus op de Meter-woningen in de wijk Hooghkamer. Dit is niet zomaar een voorbeeldproject, ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
Uiterst duurzame installatie voor bijzondere villa

Uiterst duurzame installatie voor bijzondere ...

19 mrt om 11:00 uur
timer 4 min

De verduurzaming van miljoenen woningen en gebouwen gaat vaak over hele huizenblokken. Een enkel vrijstaand huis ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243
Advertorial: Smart Buildings door Kieback&Peter meet- en regeltechniek

Advertorial: Smart Buildings door Kieback&Peter ...

17 mrt om 15:20 uur
timer 1 min

'Beter klimaat, hoger comfort en energiebesparing' zijn de topics van de Duitse meet- en regelfabrikant Kieback&Peter. ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243 c245
Zeven klimaattechnologieën in de praktijk bij nieuwbouw technisch opleider

Zeven klimaattechnologieën in de praktijk ...

16 mrt om 08:00 uur

Zeven uiteenlopende klimaattechnologieën worden toegepast in het nieuwe TechCenter van ROVC in Ede. Er worden ...

Lees verder »

c21 c127 c225
Young professional community Top in Technologie gelanceerd

Young professional community Top in Technologie ...

21 feb om 06:30 uur

Young professionals in de technologie maken het verschil in een duurzame, gezonde en inclusieve gebouwde omgeving. ...

Lees verder »

c21 c26 c127 c263
Comfortabel klimaat van invloed op voedselveiligheid

Comfortabel klimaat van invloed op voedselveiligheid

4 feb om 10:00 uur
timer 2 min

Bij veel kunststof- en verpakkingsbedrijven spelen hygiënestandaarden een belangrijke rol. Vooral bedrijven ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up