De week van… Henk Willem van Dorp

timer5 min
De week van… Henk Willem van Dorp

Henk Willem van Dorp is een gedreven ondernemer. Inspireren en enthousiasmeren staan centraal in alles wat hij doet. Met de menselijke maat altijd voor ogen. Daarbij ziet hij dat de natuur de antwoorden heeft waar wij als mensen naar zoeken. 

Maandagochtend 9.00 uur

De week begint met een overleg bij Van Dorp installaties in Zoetermeer met personeelszaken over ‘November Gezondheidsmaand’. “Het gaat erom gezonder eten en gezond gedrag te stimuleren. Dat betekent onder meer dat we fruit ter beschikking stellen aan de medewerkers. Ook motiveren we verstokte rokers minder te roken of zelfs te stoppen.”

Dinsdag 13.15 uur

De themagroep Smart Cities van TVVL, kennisplatform voor de installatiesector, vergadert in het kantoor van DWA in Bodegraven onder Van Dorps leiding van. Het gaat onder meer over het toekomstperspectief van TVVL als beroepsvereniging. “TVVL gaat niet over een clubje in zichzelf gekeerde ingenieurs, we hebben betekenis voor deze wereld”, zo zet Van Dorp de bestuursvisie uiteen. “Er zijn dan ook meerdere strategieën geformuleerd, waarmee we aan de slag kunnen. Wat TVVL daarbij wil zijn voor de leden is autoriteit, kennisplatform en verbindende factor. We willen dat onze leden trots op ons zijn en we willen als vereniging verbreden. Proactief inspelen op maatschappelijke thema’s en gesprekspartner zijn in het debat daarover horen daar ook bij.”


Themagroep Smart Cities van de TVVL denkt diep na over strategische opties. Van Dorp zit uiterst links.

Van Dorp constateert echter dat het enthousiasme over de diverse thema’s binnen de vereniging niet overal overkomt bij de leden. Hij noemt het optreden van econoom, schrijver en adviseur Jeremy Rifkin bij het Smart Cities Event van begin november. Naar zijn mening komt er vanuit de TVVL hiervoor te weinig belangstelling. “Als je vraagt ‘waarom kom je niet’ dan zegt men dat het een hoop geld is.” Een lid van de themagroep merkt op dat te ver voor troepen vooruit lopen een risico is. Van Dorp riposteert: “Dat is de strategic stretch: de spanning tussen mensen kun je tot een bepaald niveau oprekken. Maar als het knapt, moet je het aan elkaar knopen en is het elastiekje korter. Je moet dus wel voorop lopen, maar de rest die niet zo snel meekomt niet verliezen.”

Dinsdag 16.00 uur

‘s Middags wacht een vergadering bij de in 2005 opgerichte Van Dorp Foundation. Daar overlegt hij over de ondersteuning van diverse projecten. Zo kocht hij bij een loonwerkbedrijf een laderwagen, die in een container verscheept wordt naar een grote proefboerderij in Uganda. “Dat werk voor de foundation doe ik tussen de bedrijven door.”

Donderdag 08.30 uur

Vandaag is Van Dorp op de locatie van de Orange Cilmate Group in Holten, dat luchtroosters produceert. Onderweg ernaartoe besteedde hij zijn tijd aan stukken lezen en mensen bellen, want hij reist met chauffeur. Eenmaal in de fabriek is er direct een overleg, staand en met een kop koffie in de hand. “Zo’n Obeya-bijenkomst is iets Japans en komt uit de hoek van lean management. Elke afdelingsverantwoordelijke of coördinator zet daar zijn grafiek op een infobord. Vervolgens vertelt hij wat zijn problemen waren de afgelopen week en welke hij verwacht in de komende week. Zo weet ik met een halfuurtje hoe het bedrijf draait en waar de knelpunten zitten. Dat is heel effectief.”


In de fabriek van de vestiging Holten Orange Climate Group

Daarna overlegt Van Dorp met advocaten over een patentzaak. “In onze fabriek voor thermische accu’s in Ootmarsum hebben wij een product ontwikkeld op basis van de Phase Change Material-techniek (PCM), een principe uit de natuur dat we gebruiken voor een nieuw luchtbehandelingsconcept. PCM is een soort kunstmatig ijs, dat bestaat uit een water-zoutoplossing die bij specifieke temperaturen kristalliseert en zo voor koeling gebruikt kan worden. Daar hebben we wereldwijd patent op en daarop is inbreuk gemaakt.” Later die ochtend krijgt een binnenhuisarchitecte een rondleiding. “Alles wat wij hier maken is bedacht door ‘mannelijke techneuten’. Daarom vraag ik nu een vrouwelijke niet-techneut om te kijken naar onze luchtroosters. Vol verwondering keek ze rond in onze fabriek. Nu denkt ze na hoe zij vanuit haar discipline ons kan helpen aan nieuwe productdesign.”


Ik ben gecharmeerd van zelfmanagement

Die middag staat er een overleg over productconcepten gepland met mensen van een onderneming in ledverlichting. Die blijken echter een agendafoutje te hebben gemaakt en zo heeft Van Dorp even tijd om te reflecteren op zijn visie als ondernemer en werkgever. “Ik ben gecharmeerd van zelfmanagement en we hanteren in al onze bedrijven het principe van de meewerkend voorman. Er is dus geen onnodige hiërarchie. Daarbij, de mens is van nature heliotroop, dus op de zon gericht. En op succes. Mensen willen bij succes horen en daarom stellen we ze in staat hun eigen werk te regelen. Dan is er minder behoefte aan ‘chefjes’. We zijn erachter gekomen dat het met minder management veel beter gaat.”

Vrijdagochtend

Van Dorp is voorzitter van de algemene kerkraad in Zoetermeer. “Daaraan besteed ik toch echt wel een dagdeel per week. Het gaat om het aansturen van een grote groep vrijwilligers en ook enkele professionals. Dat vraagt best wat aandacht. Ook festiviteiten help ik mede organiseren en ook dat vraagt nogal wat.”

Vrijdag 15.00 uur

In De Baak in Driebergen is er een bijeenkomst van de Bijeenkomst van de Klankbordgroep Levensbeschouwing en Ondernemen van VNO-NCW. “Daar proberen we de grote wereldthema’s beet te pakken. Nu ging het over de laatste pauselijke encycliek, Laudate Si, die oproept tot een ecologische bekering. Inspirerend en het was ook gezellig bij het afstuitende diner.”

In het weekend wacht wellicht nog een uurtje op de motor. Het is een van zijn passies naast het werk. “Een uurtje motorrijden. Dat vind ik echt ontspannen, lekker het hoofd leegmaken.” 

Foto bovenaan: De ochtend start met een Obeya-bijenkomst

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c160 c225
Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

Inzichten in verduurzaming en renovatie van ...

30 apr om 15:01 uur
timer 1 min

TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225 c265
Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? ...

28 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c277
Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ‘Klimaatverandering en Koeling gebouwen’

Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ...

26 apr om 08:34 uur

Hij is ondertekend: de #OSKA Intentieverklaring 'Koeling van gebouwen'. Het klimaat verandert, dus is het zaak ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225
Kingspan presenteert unieke productiemethode voor variabele isolatiedelen

Kingspan presenteert unieke productiemethode ...

20 apr om 08:01 uur

Kingspan introduceert het concept Kingspan ITCS (In Time Correct Shape). Deze methode maakt het mogelijk om variabele ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

16 apr om 09:00 uur

In de strijd tegen schimmels, bacteriën en andere luchtinvloeden zijn er verschillende bewapeningen voor ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c265
Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

14 apr om 10:01 uur
timer 1 min

In het webinar ‘Warmtepompen in de bestaande bouw’ wordt uitgelegd hoe warmtepompen voor zowel CO2-reductie ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ na een project!

Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ ...

12 apr om 16:00 uur
timer 8 min

Gezondheid staat steeds scherper op de maatschappelijke agenda, versneld door de komst van een pandemie die zijn ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243
Energietransitie vergt ook een transitie in de bedrijfsvoering

Energietransitie vergt ook een transitie in ...

8 apr om 16:01 uur
timer 6 min

De energietransitie verloopt traag en daarbij heeft de installatiesector moeite om de afstand tot de particuliere ...

Lees verder »

c21 c135 c160 c185 c225
Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

7 apr om 11:01 uur
timer 1 min

Gemeenten moeten in een kleine dertig jaar hun maatschappelijk vastgoed verduurzaamd hebben. Makkelijker gezegd ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243
‘Zet die installateur aan tafel’

‘Zet die installateur aan tafel’

6 apr om 16:01 uur
timer 6 min

Vandaag de dag is het niet meer voldoende om simpelweg een product aan te bieden. De markt is verschoven naar ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c245
Onderwijscampus Lelystad geniet van comfortabel binnenklimaat door variabele luchtbehandeling

Onderwijscampus Lelystad geniet van comfortabel ...

29 mrt om 09:01 uur
timer 6 min

Eind dit jaar staat een nieuwe onderwijscampus in Lelystad paraat om te inspireren en te verbinden. Het gebouwencomplex ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245 c263
WELL Masterclass voor gezonde impulsen

WELL Masterclass voor gezonde impulsen

26 mrt om 15:01 uur
timer 2 min

CFP Green Building organiseert binnenkort samen met het Blue Building Institute de WELL Masterclass. Verdient ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up