Keizers: ‘Stel een EPC van -0,4 of minder als doel’

Keizers: ‘Stel een EPC van -0,4 of minder als doel’

“Ik zie een gebouw als systeem, dat moet functioneren naar de eisen die de gebruikers eraan stellen.” Volgens Program Manager Energy Built Environment Huub Keizers van TNO spelen innovaties hierbij een belangrijke rol.

U werkt sinds anderhalf jaar in de bouwsector, als program manager Energy Built Environment bij TNO. Wat is u opgevallen?

“Nadat ik ben afgestudeerd op luchtvaarttechniek, heb ik eerst in die branche gewerkt. Als dienstplichtig officier ben ik in 1991 bij TNO van start gegaan als expert in raketvoortstuwing. De stap van de ruimte- en luchtvaart naar de bouwsector lijkt groot, maar ik zie veel overeenkomsten. Zo beschouw ik raketten, vliegtuigen én gebouwen als systemen: ze functioneren in de opdracht van de gebruiker.

Ik ben aangenaam verrast over de bereidheid van de bouwsector om innovaties in te passen. Mede omdat deze sector niet bekend staat om de innovaties. Maar na enkele mindere jaren gaat het nu gelukkig weer iets beter en wordt ook meer de ruimte voor innovaties opgezocht.”

Waarom zijn die innovaties belangrijk?

“In de gebouwde omgeving hebben bewoners nu bijvoorbeeld behoefte aan Nul-op-de-Meterwoningen. In mijn ogen is energieneutraal een mooie eerste stap, maar we moeten eigenlijk naar energieleverend. Hiervoor zijn op verschillende gebieden nog innovaties nodig.

Zo is er behoefte aan compacte opslagtechnieken, waarmee we ’s zomers energie kunnen opslaan om deze in de winter te gebruiken. Dit is nu vaak nog te duur en mogelijke oplossingen gaan gepaard met het weglekken van energie. Een mogelijk vorm hiervan is warmteopslag in waterbaden. In druk bebouwde gebieden is deze techniek vooralsnog echter moeilijk toe te passen.

De mogelijkheid van iedere innovatie hangt af van de locatie: wat zijn daar de mogelijkheden. Compacte opslagtechnieken spelen hierbij een erg belangrijke rol, gezien de toenemende urbanisatie. Daarnaast zou het jammer zijn, als we geen gebruikmaken van de restwarmte die fabrieken en kantoorpanden uitstoten. Slim gebruik van een lokaal warmtenet kan hiervoor een oplossing zijn.

Ik zie de oplossing niet in één van bovenstaande innovaties, maar in een combinatie hiervan. Het hangt helemaal af van de locatie en het gebouw.”

Wat vindt u inspirerende voorbeelden?

Het lastige van voorbeelden eruit lichten, is dat je andere vergeet. Terwijl ze allemaal inspirerend en goed zijn. Zo zijn we betrokken bij diverse Europese renovatieprojecten, om hierbij de CO2-uitstoot en het energieverbruik en de leefbaarheid te monitoren. Deze projecten vinden onder meer plaats in Nederland, Denemarken, Zweden en Spanje: landen met sterk verschillende omstandigheden.

Zowel in Nederland, met TKI Urban Energy, als in Europees verband werken we samen met ketenpartners aan de compacte opslag van energie op woningniveau. We zoeken naar mogelijkheden om energie op te slaan op een box van 2,5 m3  als seizoensopslag. Nog niet heel klein, maar het formaat komt al meer in de richting zoals we het uiteindelijk voor ogen hebben.

Daarnaast werken we bijvoorbeeld samen met het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Centre (SEAC) om tot betere duurzame energieopwekking te komen. Ook op thermisch gebied.”

Wat is de eerste belangrijke stap voor de bouwsector?

“Het is belangrijk om de kosten van nieuwbouw- en renovatieprojecten zo veel mogelijk te reduceren. Dit kan bijvoorbeeld met industrialisatie en dit dan zonder dat alle woningen eenheidsworst worden.

Daarnaast is het goed dat woningcorporaties hun voorraad verduurzamen. Maar het te volgen traject hierbij moet wel goed doordacht zijn. Nu zorgen ze vaak voor een sprong naar energielabel-B, maar het is ook belangrijk dat ze deze woning in de toekomst verder kunnen verduurzamen. Het doel zou uiteindelijk een EPC van -0,4 of lager moeten zijn.

Dit laatste is echt een beleidskeuze, waarbij ik hoop dat de financiering niet de enige incentive is.”

Hoe ziet u de toekomst van de bouw?

“We staan aan het begin van een bloeiende periode, mede dankzij allerlei nieuwe technologieën. Het is voor de bouw zaak om deze op de juiste manier in te bouwen, zodat ze het leven van de gebruiker eenvoudiger en juist niet lastiger maken. Hierbij speelt ook het Internet of Things een belangrijke rol.

Het implementeren van duurzame innovaties is slechts 1 onderdeel. Het is van belang om ook alles goed te monitoren. Zo komen we erachter of alles werkt zoals het echt zou moeten of dat er eventueel aanpassingen nodig zijn.

Als kennisinstituut zoeken we verder continu naar wegen om kennis te delen en de behoeften te ontdekken. De samenwerking met Kantoor vol Energie en Platform Duurzame Huisvesting zijn hierbij enorm belangrijk.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

Whitepaper Energieopslag en Duurzame Energie

Whitepaper Energieopslag en Duurzame Energie

In de gratis whitepaper 'Duurzame Energie: op naar de transitie!' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de ...
Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een hogere opbrengst

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een ...

2 apr om 15:30 uur
timer 1 min

De Nederlandse PV fabrikant Autarco heeft een nieuwe stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. ...

Lees verder »

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en ...

29 mrt om 13:00 uur
timer 4 min

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk vastgoed

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk ...

26 feb om 10:30 uur
timer 1 min

Vastgoed verduurzamen aan de hand van praktijkcases. Dit onderwerp staat op het programma tijdens het seminar zonne-energie ...

Lees verder »

Save the date: DEI+ themabijeenkomsten Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen

Save the date: DEI+ themabijeenkomsten Innovaties ...

25 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Ben jij een ondernemer en/of eindgebruiker die investeert in een innovatie ten behoeve van aardgasloze woningen, ...

Lees verder »

Informatie-bijeenkomst subsidieregeling Urban Energy

Informatie-bijeenkomst subsidieregeling Urban ...

22 feb om 15:30 uur
timer 1 min

Onderzoek of ontwikkel jij producten en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing en/of een flexibele ...

Lees verder »

Dashboard voor duurzame stedelijke regio's

Dashboard voor duurzame stedelijke regio's

22 feb om 08:00 uur
timer 3 min

Bestuurders van gemeenten staan voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen. De energietransitie, ontwikkeling naar ...

Lees verder »

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor unieke NoM-uitvraag

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor ...

20 feb om 08:00 uur

De succesvolle renovatie van de proefportiek Flatmettoekomst verdient meer aandacht. Dat bleek wel uit een sessie ...

Lees verder »

Het meesterplan voor een Elfstedentocht in 2020: It Giet Oan!

Het meesterplan voor een Elfstedentocht in 2020: ...

20 feb om 07:00 uur
timer 2 min

Het is februari 2020, 4 graden boven 0. Weer een zachte wintermaand en geen ijs te zien in Nederland. Behalve in ...

Lees verder »

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije gebouwen en gebieden

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije ...

18 feb om 16:00 uur
timer 1 min

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden hebben drie partijen de handen ineen geslagen voor een nieuwe ...

Lees verder »

Reacties

Het is goed om te vernieuwen en toe te gaan naar energieleverende woningen. Uiteindelijk is de EPC echter bijzaak en gaat het er voor de bewoners om dat zij op een aangename wijze kunnen wonen in de woning en omgeving en zich daar gelukkig voelen. Ik zou er dan ook voor pleiten om EPC en welbevinden aan elkaar te koppelen en de woningen (en omgeving) zo te ontwikkelen dat er energie wordt geleverd en het welbevinden ook omhoog gaat.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up