Keizers: ‘Stel een EPC van -0,4 of minder als doel’

Keizers: ‘Stel een EPC van -0,4 of minder als doel’

“Ik zie een gebouw als systeem, dat moet functioneren naar de eisen die de gebruikers eraan stellen.” Volgens Program Manager Energy Built Environment Huub Keizers van TNO spelen innovaties hierbij een belangrijke rol.

U werkt sinds anderhalf jaar in de bouwsector, als program manager Energy Built Environment bij TNO. Wat is u opgevallen?

“Nadat ik ben afgestudeerd op luchtvaarttechniek, heb ik eerst in die branche gewerkt. Als dienstplichtig officier ben ik in 1991 bij TNO van start gegaan als expert in raketvoortstuwing. De stap van de ruimte- en luchtvaart naar de bouwsector lijkt groot, maar ik zie veel overeenkomsten. Zo beschouw ik raketten, vliegtuigen én gebouwen als systemen: ze functioneren in de opdracht van de gebruiker.

Ik ben aangenaam verrast over de bereidheid van de bouwsector om innovaties in te passen. Mede omdat deze sector niet bekend staat om de innovaties. Maar na enkele mindere jaren gaat het nu gelukkig weer iets beter en wordt ook meer de ruimte voor innovaties opgezocht.”

Waarom zijn die innovaties belangrijk?

“In de gebouwde omgeving hebben bewoners nu bijvoorbeeld behoefte aan Nul-op-de-Meterwoningen. In mijn ogen is energieneutraal een mooie eerste stap, maar we moeten eigenlijk naar energieleverend. Hiervoor zijn op verschillende gebieden nog innovaties nodig.

Zo is er behoefte aan compacte opslagtechnieken, waarmee we ’s zomers energie kunnen opslaan om deze in de winter te gebruiken. Dit is nu vaak nog te duur en mogelijke oplossingen gaan gepaard met het weglekken van energie. Een mogelijk vorm hiervan is warmteopslag in waterbaden. In druk bebouwde gebieden is deze techniek vooralsnog echter moeilijk toe te passen.

De mogelijkheid van iedere innovatie hangt af van de locatie: wat zijn daar de mogelijkheden. Compacte opslagtechnieken spelen hierbij een erg belangrijke rol, gezien de toenemende urbanisatie. Daarnaast zou het jammer zijn, als we geen gebruikmaken van de restwarmte die fabrieken en kantoorpanden uitstoten. Slim gebruik van een lokaal warmtenet kan hiervoor een oplossing zijn.

Ik zie de oplossing niet in één van bovenstaande innovaties, maar in een combinatie hiervan. Het hangt helemaal af van de locatie en het gebouw.”

Wat vindt u inspirerende voorbeelden?

Het lastige van voorbeelden eruit lichten, is dat je andere vergeet. Terwijl ze allemaal inspirerend en goed zijn. Zo zijn we betrokken bij diverse Europese renovatieprojecten, om hierbij de CO2-uitstoot en het energieverbruik en de leefbaarheid te monitoren. Deze projecten vinden onder meer plaats in Nederland, Denemarken, Zweden en Spanje: landen met sterk verschillende omstandigheden.

Zowel in Nederland, met TKI Urban Energy, als in Europees verband werken we samen met ketenpartners aan de compacte opslag van energie op woningniveau. We zoeken naar mogelijkheden om energie op te slaan op een box van 2,5 m3  als seizoensopslag. Nog niet heel klein, maar het formaat komt al meer in de richting zoals we het uiteindelijk voor ogen hebben.

Daarnaast werken we bijvoorbeeld samen met het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Centre (SEAC) om tot betere duurzame energieopwekking te komen. Ook op thermisch gebied.”

Wat is de eerste belangrijke stap voor de bouwsector?

“Het is belangrijk om de kosten van nieuwbouw- en renovatieprojecten zo veel mogelijk te reduceren. Dit kan bijvoorbeeld met industrialisatie en dit dan zonder dat alle woningen eenheidsworst worden.

Daarnaast is het goed dat woningcorporaties hun voorraad verduurzamen. Maar het te volgen traject hierbij moet wel goed doordacht zijn. Nu zorgen ze vaak voor een sprong naar energielabel-B, maar het is ook belangrijk dat ze deze woning in de toekomst verder kunnen verduurzamen. Het doel zou uiteindelijk een EPC van -0,4 of lager moeten zijn.

Dit laatste is echt een beleidskeuze, waarbij ik hoop dat de financiering niet de enige incentive is.”

Hoe ziet u de toekomst van de bouw?

“We staan aan het begin van een bloeiende periode, mede dankzij allerlei nieuwe technologieën. Het is voor de bouw zaak om deze op de juiste manier in te bouwen, zodat ze het leven van de gebruiker eenvoudiger en juist niet lastiger maken. Hierbij speelt ook het Internet of Things een belangrijke rol.

Het implementeren van duurzame innovaties is slechts 1 onderdeel. Het is van belang om ook alles goed te monitoren. Zo komen we erachter of alles werkt zoals het echt zou moeten of dat er eventueel aanpassingen nodig zijn.

Als kennisinstituut zoeken we verder continu naar wegen om kennis te delen en de behoeften te ontdekken. De samenwerking met Kantoor vol Energie en Platform Duurzame Huisvesting zijn hierbij enorm belangrijk.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

24 jul om 07:00 uur

Duurzaam Gebouwd lanceert de kersverse whitepaper ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in energietransitie’. ...

Lees verder »

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

3 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Onbekend maakt onbemind. Daar lopen veel duurzame ontwikkelingen tegen aan in de conservatieve bouwsector. Zo ook ...

Lees verder »

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

17 jun om 13:00 uur
timer 2 min

Welke rol kunnen warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels spelen in de warmtetransitie van huurwoningen? Dat ...

Lees verder »

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

13 mei om 11:00 uur
timer 2 min

Aan het Leemansplein in Den Haag, in het Central Innovation District (CID), staan de torens ‘Vijverhof’. ...

Lees verder »

Veranderend energielandschap bij Energie Café

Veranderend energielandschap bij Energie Café

8 mei om 11:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Solarclarity organiseert op 23 mei een Energie Café. Tijdens de bijeenkomst staat ...

Lees verder »

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair en BENG

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair ...

3 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Key en Eigen Waard werkten samen met modulair bouwbedrijf Jan Snel aan ...

Lees verder »

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

2 mei om 08:00 uur
timer 3 min

Hoe zou u het vinden als u ’s ochtends uw kantoor binnenkomt en ontdekt dat de vloer volledig bedekt is met ...

Lees verder »

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een hogere opbrengst

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een ...

2 apr om 15:30 uur
timer 1 min

De Nederlandse PV fabrikant Autarco heeft een nieuwe stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. ...

Lees verder »

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en ...

29 mrt om 13:00 uur
timer 4 min

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

Reacties

Het is goed om te vernieuwen en toe te gaan naar energieleverende woningen. Uiteindelijk is de EPC echter bijzaak en gaat het er voor de bewoners om dat zij op een aangename wijze kunnen wonen in de woning en omgeving en zich daar gelukkig voelen. Ik zou er dan ook voor pleiten om EPC en welbevinden aan elkaar te koppelen en de woningen (en omgeving) zo te ontwikkelen dat er energie wordt geleverd en het welbevinden ook omhoog gaat.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up