'Een investeringsagenda is echt noodzaak'

Er komt een enorme bouwopgave op ons af volgens Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen. Constateren dat het anders moet volstaat niet, overheden op elk niveau moeten nu echt gaan investeren in energieneutrale nieuwbouw , verduurzamen van gebouwen en onderhoud van infrastructuur.

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Wat wordt de kern van uw betoog bij Building Holland 2016?

“Ik wil stilstaan bij de enorme bouwopgave die op ons afkomt de komende periode. We moeten ons realiseren dat Nederland niet af is. Volgens de doelen van het SER Energieakkoord moeten in 2050 alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent dat 7 miljoen woningen daarvoor een grote labelsprong moeten maken, maar dat is niet het enige. Er komt nog veel meer op ons af. Zo is bij 100 duizend kilometer riolering onderhoud of vervanging dringend nodig. In het noorden van Nederland zijn 150 duizend woningen die aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden. Kijk ook naar de 7,5 duizend scholen in Nederland. Daar moet dringend iets gebeuren aan de verbetering van het binnenklimaat. En, er zijn zo’n 4,5 duizend bruggen in Nederland die aan het eind van hun latijn zijn. Ook die moeten vervangen worden.”

Dat is veel …

“Dan is er de vergrijzing van Nederland. In 2040 is een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar en dat maakt het zorgtoegankelijk én levensloopbestendig maken van de woningen van die mensen nodig. Met domotica en bouwkundige aanpassingen is dat te realiseren. Ook zal de complexiteit van de bouwopgave toenemen. Door de klimaatverandering en technische ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s die grote invloed hebben op de maatschappij. We moeten innoveren, anders kunnen we het antwoord op die bouwopgave niet realiseren.”

Wat zijn voorbeelden van onze innovatiekracht?

“We hebben een track record in Nederland waar het innovaties betreft. Als ik kijk naar nieuwbouw in 2007 dan is nieuwbouw nu 50% energiezuiniger dan toen. In een relatief korte periode zijn dus enorme stappen gezet. We hebben in het platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) samen met installateurs en corporaties nieuwbouwconcepten ontwikkeld die ertoe leiden dat we minimaal energieneutraal zijn. In 2021 is dat geen enkel probleem meer en we lopen nu dus vooruit op de eisen van straks. Ook hadden we in Nederland aantal jaren geleden de wereldpremière van de eerste energieneutrale brug en vorig jaar waren er de geluidschermen met daarin zonnecollectoren verwerkt. Stel je voor wat het betekent als die test slaagt: honderden kilometers geluidsschermen langs wegen en spoorwegen kunnen energieleveranciers worden! Dan gaat het ook over zaken die een verdienmodel voor Nederland kunnen opleveren. Zo’n geluidsscherm is exporteerbaar. Op het moment dat ik hier een investeringsagenda opzet voor het klimaatbestendig maken van steden in een laag liggende delta, dan is dat een exportmodel.”

Wie gaat de vernieuwing van Nederland betalen?

‘Natuurlijk zit aan dit alles een financieel verhaal vast. Maar neem onderhoud. Doe je dat niet dan gaat ons dat heel veel geld kosten. Als bijvoorbeeld vrachtwagens niet meer over die bruggen kunnen rijden, zal dat enorme impact hebben. De afgelopen jaren is er door de crisis echter niet gereserveerd voor noodzakelijk onderhoud. Bijna geen enkele gemeente heeft gelden gereserveerd voor onderhoud van riolering of van bruggen. Schoolbesturen hebben geen geld voor verbetering van het binnenklimaat in scholen. Je zal dus moeten kijken naar nieuw financieringsbronnen. Bouwend Nederland overlegt daarom met de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) om te kijken of er pensioenfondsen en verzekeraars zijn die meer in Nederland willen investeren. Daarnaast pleiten wij als Bouwend Nederland voor het opstellen van een investeringsagenda. Na 7 jaren van bezuiniging wordt het weer eens tijd dat we 7 jaar gaan investeren. Juist om dat verdienvermogen van Nederland en de leefbaarheid van ons land in de toekomst mogelijk te maken. Dat betekent onder meer dat we het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) moeten doortrekken naar 2040. Als dat gebeurt kan er ook voorfinanciering plaatsvinden vanuit de Nederlandse Investeringsinstelling (NII). We moeten gezamenlijk kijken hoe we die investeringsvraag oplossen, maar dát er een investeringsagenda moet komen, is overduidelijk.”

Keynote Maxime Verhagen

Benieuwd naar Verhagens' uitgebreide visie over welke uitdagingen de bouw- en vastgoedsector de komende tijd moet invullen? Registreer u nu gratis voor Building Holland 2016.  

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c246 c249 c250 c269
Warme ontvangst voor nieuwe modelovereenkomst Bouwteam DG 2020

Warme ontvangst voor nieuwe modelovereenkomst ...

Vandaag om 08:01 uur
timer 5 min

De presentatie van de kersverse Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 belooft een nieuwe, spannende periode van samenwerking ...

Lees verder »

c21 c160 c168 c225 c263
Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling toe aan smart home

Bewegingsmelder voegt temperatuur- en verlichtingsregeling ...

22 mei om 13:01 uur
timer 1 min

Met een nieuwe universele bewegingsmelder voegt powermanagementbedrijf Eaton een extra vernuftigheid toe aan smart ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c249 c250
Innovatiepartnerschap: samenwerken op een gelijk speelveld

Innovatiepartnerschap: samenwerken op een gelijk ...

20 mei om 15:01 uur
timer 3 min

Al vier blogs lang krijg je uitleg van experts van TwynstraGudde over het innovatiepartnerschap en de toepassing ...

Lees verder »

c21 c225
Advertorial: Online Masterclass 'Anders denken'

Advertorial: Online Masterclass 'Anders denken'

20 mei om 07:00 uur
timer 1 min

Herijk je uitgangspunten, leer opnieuw te denken over richtlijnen, normen en regels en maak  maatschappelijke ...

Lees verder »

c21 c160 c171 c225 c245
Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof kantoor?

Hoe krijg ik een slim, gezond én coronaproof ...

19 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Hoe krijg je een coronaproof kantoor? Strukton Worksphere ontwikkelde PULSE Comfort Distance, een laagdrempelige ...

Lees verder »

c21 c225 c245
De volgende stap naar een Slimme en Gezonde Stad

De volgende stap naar een Slimme en Gezonde ...

18 mei om 08:00 uur
timer 1 min

Op 11 juni staat het Verbindingsfestival op de agenda en daar willen we je natuurlijk alles over vertellen. In ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c249 c250 c254 c269
Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteam

Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteam

15 mei om 11:35 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd (DG) heeft de definitieve versie van de Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 (het Model) gepubliceerd. ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Signify hoofdsponsor van Verbindingsfestival

Signify hoofdsponsor van Verbindingsfestival

15 mei om 07:00 uur

Het online Verbindingsfestival dat op 11 juni plaatsvindt, heeft een nieuwe hoofdsponsor: Signify. In dit artikel ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Advertorial: Master City Developer Module 1 Urban Economics

Advertorial: Master City Developer Module 1 ...

15 mei om 07:00 uur
timer 1 min

Stedelijk-economische vernieuwing, ruimtelijke planning, bereikbaarheid en mobiliteit zijn sterk met elkaar verbonden. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Kennisdelen tijdens volgende editie van opleiding Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde Omgeving 

Kennisdelen tijdens volgende editie van opleiding ...

14 mei om 17:00 uur
timer 1 min

Tijd om kennis te delen! De volgende editie van de populaire en succesvolle opleiding Basiscertificaat Aardgasvrije ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Energiebesparingsplicht en het vervangen van noodverlichting: hoe zit dat precies?

Energiebesparingsplicht en het vervangen van ...

14 mei om 15:30 uur
timer 3 min

In 2013 voerde de overheid de energiebesparingsplicht in. Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Rotterdam zet investeringen energietransitie in tegen crisis

Rotterdam zet investeringen energietransitie ...

14 mei om 15:01 uur

Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) kan Rotterdam met het energietransitieprogramma twee crises in een ...

Lees verder »

Reacties

“We hebben een track record in Nederland waar het innovaties betreft. Als ik kijk naar nieuwbouw in 2007 dan is nieuwbouw nu 50% energiezuiniger dan toen. In een relatief korte periode zijn dus enorme stappen gezet." In theorie zal het wel kloppen, en in theorie zijn theorie en praktijk gelijk. In de praktijk niet. Er wordt nog veel te weinig gekeken naar de werkelijke prestaties van met allerlei diploma's gedecoreerde gebouwen (of beter gezegd: gebouwontwerpen). Vraag eens naar de werkelijke prestaties. Laat u verrassen!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up